Wales zászlaja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Flag of Wales 2.svg

Wales nemzeti zászlaja, a Vörös sárkány (Walesi Y Ddraig Goch), mely felül fehér, alul zöld, és középen egy vörös sárkány található. A sárkány alakja nincs egyezményesítve, többféle előfordulása található.

Története[szerkesztés]

A walesi zászló a szélben

A zászló 1959-ben lett hivatalossá téve, de maga a vörös sárkány már évszázadok óta jelképezte Wales-t. A zászlót időnként a legrégebben használatos nemzeti zászlóként is emlegették, bár az eredete a történelem és a mítoszok homályába vész. Egy lehetséges történet szerint a rómaiak hozták be a szimbólumot, amikor elfoglalták Britanniát. A fehér és zöld sávok a Tudor-házat hivatottak szimbolizálni, azt a walesi származású uralkodóházat, mely 1485 és 1603 között uralkodott Angliában. Ez a két szín jelképezi még a póréhagymát is, ami szintúgy Wales egyik jelképe.

A walesi sárkány szimbólum legrégebbi ismert előfordulása 830-ból való, a Historia Brittonum-ból, mely Arthur király csatározásait mutatja be. Ez a mű párhuzamba vonható a walesi Cadwaladr királyról szóló költészettel.

Használata[szerkesztés]

A Szent Dávid-zászló. Korábban ez szolgált Wales zászlajául.

A walesi zászlót mindennap felhúzzák a cardiffi parlament épülete előtt és a londoni Whitehall-on, a walesi irodánál.[1]

A walesi zászló az egyetlen az egyesült királyságbeli országrészek közül, mely nem szerepel az Egyesült Királyság lobogójának (a Union Jack-nek) alkotórészeként. Egyes vélemények szerint a Szent Dávid-zászló, azaz maga a kereszt, rajta van az Union Jack-en, de ez vitatható. Mivel Wales 1282-ben lett Angliához csatolva, és maga a Union Jack 1801-től létezik, nem lett a része, szemben a skót és angol egyesülési törvénnyel, amely miatt a skót kereszt részét képezheti az egyesült zászlónak.

Wales, Bhután és Spanyolország zászlaja a világon az egyedüli, amin sárkány szerepel.

Érdekesség[szerkesztés]

2007-ben George Hargreaves, a Walesi Keresztény Párt alalpítója azért harcolt, hogy változtassák meg a walesi zászlót, cseréljék ki a Szent Dávid-zászlóra, mondván, a sárkány az ördög jelképe.[2]

Más Walesi zászlók[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Wales zászlói témájú médiaállományokat.