Horvátország zászlaja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Horvátország zászlaja

Horvátország zászlaja három egyenlő, vízszintes sávból áll, amelyek felülről lefelé rendre piros, fehér és kék színűek. A középső fehér sávban a címer látható. A mai lobogó a pánszláv színek hatására alakult ki még 1848-ban.

Eredete[szerkesztés]

A tipikusan fehér-kék-piros színekből összetevődő szláv trikolor az ország forradalmi eszméivel együtt született meg, amikor a Habsburg Birodalmat szinte minden részében forradalom rázta meg. A horvátok függetlenségük kivívásáért inkább Magyarország ellen fogtak fegyvert.
A trikolor az évek múltán kiegészült egy címerrel is, mivel a piros-fehér-kék sávok Hollandia nemzeti színei lettek. A függetlenség kivívása után, Horvátország a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság része lett, és újra önálló lobogóval csak a második világháború után állhatott elő. Ekkor a trikolorra rákerült egy sárga szegélyű vörös csillag, amely a kommunista horvát társállamot jelképezte Jugoszlávián belül. 1991-ben amikor Horvátország függetlenedett Jugoszláviától, a zágrábi parlament hivatalos zászlónak fogadta el a ma is használatban lévő lobogót.

Lásd még[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Horvátország zászlaja témájú médiaállományokat.