Ugrás a tartalomhoz

Seborga zászlaja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A mikroállam zászlaja
Az 1995-1997-ig használt zászló
A történelmi zászló

Seborga zászlaja tizennyolc, váltakozva fehér és kék színű vízszintes sávból áll, amelyhez a rúdrészen egy fehér függőleges sáv kapcsolódik. Ezen helyezték el a címerpajzsot és a felett a hercegi koronát.

A zászlót alkotó két szín történelmi időkre megy vissza. Mivel a Seborga Hercegség (mikronemzet), történelmi elődjének jogutódaként tekint magára, ezért annak színeit vette fel állami zászlajában. A történelmi seborgai lobogót egy, a bal felső sarkából a jobb alsó sarkába mutató diagonális vonal felezte ketté, mely elválasztotta egymástól a kék és a fehér színeket. Nincsenek biztos források a színek jelentését illetőleg, valószínűleg a ciszterci rendre utalhat a kék szín.

1963-ban I. Giorgio herceg vezetése alatt kikiáltják a hercegséget Seborgában. 1995. április 23-án népszavazást rendeznek a városban, melynek 98%-a a függetlenség mellett szavaz. Ebben az időben választják meg ismét I. Giorgiót és fogadják el az első zászlót.

Ez a történelmi zászlóra épül, a diagonálisan felezett lobogó közepére az új seborgai címer illesztik (lásd Seborga címere). Ez a zászló 1997-ig volt használatban, amikor felváltotta a ma is használt tizenhétcsíkos változat.