Görögország zászlaja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Görögország zászlaja
Flag of Greece.svg
Használat Nemzeti zászló és lobogó? Nemzeti zászló és lobogó A zászló törvényesen előírt változata, vagy felvonási iránya.?
Arányok 2:3
Elfogadva 1978. december 22.
Adoptálás 1978. december 22.
A Wikimédia Commons tartalmaz Görögország zászlaja témájú médiaállományokat.

Görögország zászlaja hazájának több évezredes történelme ellenére igen fiatal.

Története[szerkesztés]

A mai zászló színeit 1828-tól kezdve csak a görög felségjelzésű hajókon használták. A polgári lobogót akkoriban kék hátterű fehér kereszt alkotta. A Görög Királyság létrejöttekor a kereszt közepére egy stilizált aranykoronát helyeztek, amit 1822 és 1833, 1924 és 1935, 1941 és 1944, 1967 és 1970, valamint 1975 és 1978 között kivágtak. A zászló mai formáját hivatalosan csak 1978-ban fogadták el.

Leírása[szerkesztés]

A zászlót kilenc vízszintes sáv alkotja, amely öt kék és négy fehér csíkból tevődik össze. A lobogó bal felső sarkában egy kék háttér előtt álló fehér kereszt látható. Ez a kereszt szimbolizálja az ország vallását, az ortodox hitet. A kilenc vízszintes sáv a Szabadság vagy Halál nemzeti mottó görög megfelelőjének (Έλευθερία ή Θάνατος) a kilenc szótagára utal. Az öt kék sáv a Szabadság szóra (E-lef-the-ri-a), míg a négy fehér a "vagy Halál" szavakra (i Tha-na-tos) utal.
Egy másik nézet szerint a zászló kilenc csíkja a kilenc múzsára utal, akik az ókori világban a civilizáltság a kultúra megtestesítői voltak. Elterjedt vélekedés szerint a zászló színei is jelentéssel bírnak: a kék a tenger, míg a fehér a hullámok habjának metaforájaként értelmezhető.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Flags of Greece
A Wikimédia Commons tartalmaz Görögország zászlaja témájú médiaállományokat.