Jugoszlávia zászlaja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jugoszlávia zászlaja

HasználatPolgári és állami zászló és polgári lobogó?
Arányok1:2
Elfogadva1946. január 31.[1]
TervezőĐorđe Andrejević-Kun
Adoptálás1946. január 31.
A Wikimédia Commons tartalmaz Jugoszlávia zászlaja témájú médiaállományokat.

Jugoszlávia zászlaja Jugoszlávia hivatalos nemzeti jelképe volt 1918 és 2006 között. A zászló három azonos szélességű vízszintes sávból: kék, fehér és vörös csíkokból állt, melynek közepére 1946-ban felkerült a kommunizmus szimbólumának számító vörös csillag.

Alapját a pánszlávizmus zászlaja adta, mivel a színek sorrendje is megegyezett. Az I. világháborút követően létrehozott mesterséges délszláv állam, a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság (később Jugoszláv Királyság) pedig adoptálta a zászlót.

A Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság felbomlása után létrejövő szerb-montenegrói államszövetség, a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság (1992-2006, 2003 és 2006 között Szerbia és Montenegró), is megtartotta a zászlót, annyi különbséggel, hogy a közepéről lekerült a vörös csillag.

Zászlók kronológiai sorrendben[szerkesztés]

Tagköztársaságok zászlói[szerkesztés]

A II. világháborút követően Jugoszlávia szövetségi köztársaság lett, mely hat ország szövetségéből jött létre és minden egyes köztársaság rendelkezett saját zászlóval és címerrel. A zászlók többségének alapjául a történelmi zászlók szolgáltak, kivéve Bosznia-Hercegovina és Macedónia esetében, mivel ez a két ország korábban önálló államként nem létezett. Valamennyi zászlóhoz a pánszláv színeket, a kékeket, a fehéret és a pirosat használták fel. Ami közös, hogy az összes zászlóra felkerült a vörös csillag.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]