Svédország zászlaja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Svédország zászlaja
Használat Polgári és állami zászló, polgári és állami lobogó? polgári és állami zászló, polgári és állami lobogó
Arányok 5:8
Elfogadva 1906. június 22.

Használat Hadizászló és lobogó? hadizászló és lobogó
Arányok 1:2
Adoptálás 1663
1906. június 22. (jelenlegi változat)
A Wikimédia Commons tartalmaz Svédország zászlaja témájú médiaállományokat.

Svédország zászlaja a skandináv országok nemzeti lobogóinak egyike, amely már több mint négy évszázada használatban van.

Leírása[szerkesztés]

Kék háttér előtt arany színű, fektetett kereszt látható. (A többi skandináv ország nemzeti lobogójához hasonlóan, ez az úgynevezett skandináv kereszt).

Története[szerkesztés]

A nemzeti lobogó keletkezésének időpontja nem ismeretes, ám az bizonyos, hogy már a 16. században használták az északi ország uralkodói birodalmuk jelképeként. Első írásos említése 1569-ből származik, amikor a stockholmi udvar feje, III. János egy királyi oklevélben a ma is hivatalos svéd zászlót fogadta el országa lobogójának. A forma a dán zászló keresztény hagyományait örökíti meg, míg a színek az uralkodói címerre utaltak. A címeren ekkor három aranyszínű korona volt látható kék háttérrel. Ennek a jelképnek a története valószínűleg 1557-ig nyúlik vissza, amikor Wasa Gusztáv gyermekének, a későbbi János királynak adományozta a címert, aki ekkoriban a Svédországhoz tartozó Finnország hercege volt. Svédország nemzeti zászlaja a történelem folyamán többé nem is változott meg, bár variációi is keletkeztek az idők során.

Lásd még[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Flags of Sweden
A Wikimédia Commons tartalmaz Svédország zászlaja témájú médiaállományokat.