Finnország zászlaja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A finn zászló
A finn zászló címerrel

A finn zászló finn neve siniristilippu, ami magyarul kék keresztes zászlót jelent.

A zászló történelme a 20. század elejére nyúlik vissza (Finnország 1917 óta független állam). A dán zászló (Dannebrog) mintájára modellezték, és 1918. május 29-én fogadták el állami zászlónak. Egyes források a zászlót svéd eredetűnek tartják, aminek lehet is valami alapja, lévén, hogy Finnország a 12. századtól 1809-ig Svédország része volt. Mivel az összes többi észak-európai zászló hasonló mintájú, nehéz biztonsággal kijelenteni, melyik alapján mintázták.

A zászló aránya 11:18, fehér alapon kék kereszttel; a kék sávok szélessége három egységnyi. Zászlórúdon alkalmazva a zászló ajánlott szélessége a rúd magasságának hatoda. Az arányai a hosszabb oldalán 5:3:10, a rövidebb oldalán pedig 4:3:4. A hivatalos állami zászló a közepén látható címertől eltekintve ugyanilyen. A katonai zászló tripla fecskefarkú, címeres és egy egységnyivel hosszabb, 5:3:6:5 arányú. Magas rangú vezetők (például az államelnök, a védelmi miniszter, a tengerészet főparancsnoka stb.) jelenlétét a zászló bal felső szegletébe helyezett megfelelő emblémával jelezhetik.

A kék szín az ország sok ezer tavát és tiszta egét jelképezi, a fehér pedig a hóval borított tájat és a fehér éjszakákat. Elsőként, 1862-ben, egy költő és történész, Zachris Topelius javasolta, hogy ezek legyenek Finnország nemzeti színei. Korábban – a címer alapján – vörös és sárga volt a nemzeti szín, ez az 1850-60-as években lezajlott viták során változott kékre és fehérre. Akkor azonban az Oroszországhoz tartozó autonóm finn országrész parlamentje nem tűzte napirendre a saját zászló kérdését. Az ország függetlenné válása után ismét pályázatot hirdettek az új zászló megalkotására, melyet Eero Snellman és Bruno Tuukkanen művészek nyertek. A zászló közepén található címer Olof Eriksson munkája.

A finn törvények szerint a zászló nem lehet piszkos vagy szakadt, megjelenésén változtatni tilos, mosás után csak beltérben szárítható. Tiszteletet kell adni neki, nem temethető el, és funkciójától eltérő célokra nem használható.

A nemzeti ünnepeken és állami eseményeken kívül számos, nem ünnepnapnak minősülő, ún. zászlós nap létezik Finnországban. Ilyenkor valamely esemény előtt tisztelegve reggel 8 óra és napnyugta (illetve nyáron este 9) között lobog a finn zászló. Kivétel ez alól Juhannus ünnepe, amikor a zászlót kivételesen nem húzzák le éjszakára.

A zászló színei[szerkesztés]

PMS színrendszerben:

  • kék: 294C
  • vörös: 186C
  • sárga: 123C

CMYK színrendszerben:

  • kék: C 100%, M 56%, Y 0%, K 18,5%
  • vörös: C 0%, M 91%, Y 76%, K 6%
  • sárga: C 0%, M 30,5%, Y 94%, K 0%

Lásd még[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Finnország zászlaja témájú médiaállományokat.

Forrás[szerkesztés]