Mikael Agricola

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mikael Agricola
Mikael Agricola. Albert Edelfelt (1854–1905) metszete
Mikael Agricola. Albert Edelfelt (1854–1905) metszete
Életrajzi adatok
Születési név Mikael Olavinpoika
Született kb. 1510
Pernaja
Nemzetiség finn
Elhunyt 1557. április 9.
Kuolemanjärvi
Munkássága
Vallás keresztény
Felekezet evangélikus
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Mikael Agricola témájú médiaállományokat.

Mikael Agricola (Pernaja, Finnország, kb. 1510. – Kuolemanjärvi, Finnország, 1557. április 9.), a finn irodalmi nyelv megteremtője, reformátor, egyházi személy.

Fiatalkora, iskolái[szerkesztés]

Születésének pontos évét nem ismerjük, feltételezések szerint 1510-ben, tehát a reformáció kezdete előtt hét évvel született Pernaja (sv. Pernå) nevű faluban, Finnország Uusimaa (Újföld) nevű tartományában (a Finn-öböl partján, Kotka és Helsinki között). A település ma is kétnyelvű (svéd és finn), feltételezések szerint maga Agricola is kétnyelvű családba született.

Első tanára a helyi egyházközség előljárója volt, aki rávette Agricola szüleit, hogy gyermeküket beírassák Viipuri (sv. Viborg, or. Bыборг) latin tannyelvű iskolájába. Ebben az iskolában kapta latin nevét is: Agricola, azaz „földművelő”, „mezőgazda”, apja foglalkozása után. Ezt követően Turkuban (sv. Åbo) papnak tanult.

1536-tól 1539-ig a németországi Wittenbergában, a reformáció kezdetének fellegvárában tanult, Luther Márton és Philipp Melanchthon tanítványa volt. A reformáció szelleme egész további életét, tevékenységét meghatározta, mely elsősorban a hitújítást és a finn nyelvű írásbeliség, illetve irodalmi nyelv megeteremtését jelenti.

Életműve[szerkesztés]

A reformáció szellemében (mely középpontba helyezte az anyanyelvi igehirdetést és a Biblia lefordítását a nemzeti nyelvekre), Agricola sok fontos művet fordított finnre. 1548-ban jelent meg tőle az első finn nyelvű Újszövetség (Se Wsi Testamenti, mai helyesírással Uusi Testamentti). A finn fordítás a görög (koiné) eredetit vette alapul, felhasználva Luther német és Rotterdami Erasmus latin verzióját, valamint az ekkor már teljes egészében svédre fordított Bibliát is. Az Ószövetség finn változatának azonban csak egy részét tudta elkészíteni, főként a Zsoltárok és a Próféták könyvéből készített fordítása 1551–1552-ben jelentek meg.

Bár tevékenységének nagy részét a fordítások tették ki, a finn nyelvű irodalmiság szempontjából igen értékesek az általa publikált fordítások előszavai, valamint az első finn nyelvű könyv az Abc-kiria (Abécés könyv), mely 1537 és 1543 között jelent meg. E műve tartalmazza a legrégebbről fennmaradt finn nyelvű rímes verset.

Történelmi jelentősége, hogy megteremtette a finn irodalmi nyelvet, amelyhez több nyelvjárás elemeit is felhasználta, számos új szóval gazdagította a finn nyelvet. Neki köszönhető például, hogy a finn nyelvenek saját szava van az elefántra: norsu. Kép alapján valószínűleg a rozmárhoz (finnül mursu) találta hasonlónak.

1557. április 9-én bekövetkezett halála napjának évfordulója a finn nyelv napja.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]