Anadolu Ateşi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az Anadolu Ateşi próbája, Szeged, 2007. augusztus 2.

Az Anadolu Ateşi, angolul Fire of Anatolia egy török tánccsoport, melynek 120 táncosa van. A csoport több mint 40 országban lépett már fel, az Amerikai Egyesült Államoktól Kínáig, összesen több mint hat millió néző előtt.[1] Két Guinness-rekorddal rendelkeznek; ők a világ leggyorsabb táncosai[2] percenként 241 lépéssel,[3] valamint a legtöbb nézőt vonzó táncegyüttes: a fekete-tenger-parti Ereğliben 400 000 ember látta a műsorukat.[1] A csoport vezetője Mustafa Erdoğan táncművész.

Története[szerkesztés]

Az Anadolu Ateşi koncepciója még akkor született meg Mustafa Erdoğan fejében, amikor néptáncot tanult a Bilkent Egyetemen. Olyan táncegyüttest szeretett volna létrehozni, ahol az anatóliai néptáncokat modern táncokkal és balettel tudja vegyíteni. 1999-ben létrehozta a Sultans of the Dance együttest, 90 táncossal, akiket újsághirdetés útján vett fel, több mint 750 jelentkező közül. Erdoğan, a táncosok múltjától és tudásától függően különböző stílusokra tanította őket: balettra, néptáncra és modern táncokra.

Az együttes első fellépésére 2001-ben került sor, majd egy évvel később, immáron Fire of Anatolia név alatt világkörüli turnéra indultak. A csoportot jelenleg 120 táncos alkotja, így egyszerre akár két-három helyszínen is előadhatják ugyanazt az előadást. Mustafa Erdoğan szerint az Anadolu Ateşi a világ három legnagyobb létszámú tánccsoportja közé tartozik..[4] Az együttes eddig 40 országban lépett fel, többek között az USA-ban, Németországban, Svájcban, Lengyelországban, Magyarországon, Romániában, Bulgáriában, Oroszországban, Katarban, Kínában, Japánban, Kazahsztánban, és Egyiptomban is, a piramisok lábánál.

Az együttes Magyarországon kétszer járt, a Fire of Anatolia és a Dawool című programjaikkal, utóbbiról Oktay Keresteci, a tánccsoport koreográfusa és balettoktatója így nyilatkozott:

A DAWOOL[5] a ritmusra épül. (…) vallási jelenettel kezdődik, majd egy szép szerelmi duettet láthatunk, aztán pedig dobokkal folytatódik. Ezzel a műsorral Isztambult akartuk bemutatni, a sokszínűségét, a kultúrák és vallások keveredését, ami annyira jellemző rá. Mindenféle nemzetiségű és vallású ember él Isztambulban. Például magyarok is vannak. Ezeket a kultúrákat akartuk bemutatni. Ezért is kezdődik vallási jelenettel a show, mutatván, hogy mi minden vallásra nyitottak vagyunk.[6]

Munkatársak[szerkesztés]

A 120 táncos mellett az együttesnek több munkatársa is van. A fő koreográfusok Mustafa Erdoğan, aki a halayért és a Délkelet-anatóliai régió táncaiért felelős; illetve Oktay Keresteci, aki modern táncokat és balettet oktat, illetve koreografál.[7] Oktay Keresteci Törökország egyik legelismertebb balett-táncosa és oktatója,[8] aki annak ellenére, hogy negyvenes évei végén jár, továbbra is fellép a Fire of Anatolia társulatával.

  • Igazgató, koreográfus: Mustafa Erdoğan
  • Supervisor: Yılmaz Erdoğan
  • Koordinátor: Aşkım Darcan
  • Zene: Taner Demiralp, Fuat Saka, Mustafa Erdoğan
  • Koreográfia: Oktay Keresteci, Alper Aksoy
  • Jelmez: Sultan Gözcü Özel
  • Smink: Serkan Aydın
  • Színpadmester: Volkan Emisoğlu

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. a b Fire of Anatolia History. [2011. október 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. július 17.)
  2. Fire of Anatolia. [2007. szeptember 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. július 25.)
  3. Fire of Anatolia - Past Events - 09 Agustos. [2011. október 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. július 17.)
  4. Mustafa Erdoğan “Anadolu Ateşi” ile gerçekleşen hayallerini ve yeni projelerini Ece Pirim’e anlattı Archiválva 2007. november 2-i dátummal a Wayback Machine-ben - Kanalturk (törökül)
  5. A davul, azaz „dob” jelentésű török szó angolosított változata
  6. A különleges tűz Szegedet is felperzselte - exkluzív interjú a főszereplővel - Zene.hu (magyarul)
  7. Zene.hu interjú, 1. oldal
  8. A török Állami Opera- és Balettintézet tagjainak listája. [2002. december 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. augusztus 16.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Fire of Anatolia
A Wikimédia Commons tartalmaz Anadolu Ateşi témájú médiaállományokat.