Szinva

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szinva
A Lillafüredi-vízesés
A Lillafüredi-vízesés
Közigazgatás
Országok Magyarország Magyarország
Földrajzi adatok
Hossz30 km
Vízhozam2,69[1] m³/s
Forrás Szinva-völgy, Bükk-vidék
Torkolat Sajó
é. sz. 48° 06′, k. h. 20° 50′Koordináták: é. sz. 48° 06′, k. h. 20° 50′
A Wikimédia Commons tartalmaz Szinva témájú médiaállományokat.
A Szinva Miskolc belvárosában

A Szinva patak Észak-Magyarországon található, a Bükk-vidéken ered és a Sajó folyóba torkollik. Kb. 30 km hosszú, ebből 20 km Miskolcon található, nyugat-keleti irányban a város teljes hosszán átfolyik. Emiatt több mint hetven híd található rajta, illetve a belvárosban több száz méteren teljesen lefedték. A patakot már 1377-ben említi Nagy Lajos egy oklevele, Synwapataka néven. Neve szláv eredetű, pontos jelentése vitatott, jelentése talán "kék, szürke".[2]

A Szinva forrásai Lillafüred végében, a Hollóstető felé vezető úton találhatók, sokan járnak ide forrásvízért, ám sok forrás vizét a Vízmű elvezette, például a Szinva-forrásét.

Lillafüreden a Szinva patakon található Magyarország legmagasabb vízesése, a 20 méter magas, mesterségesen kialakított Lillafüredi-vízesés. A Garadna-patak vizének felduzzasztásából jött létre Lillafüred másik völgyében a Hámori-tó, innen kilépve a Garadna a vízesés után kb. 100 méterrel egyesül a Szinvával. Mivel a Szinva bővizű forrásait bekapcsolták Miskolc város ivóvízellátó rendszerébe, a patak összefolyás feletti szakasza csapadékszegény időszakokban kiszárad, ilyenkor a tóból szivattyúzzák a vízeséshez a vizet, illetve ekkor Miskolc területén, a Szinva medrében gyakorlatilag a Garadna folyik.

A rendszerváltás előtti évtizedekben, mikor Miskolc ipari központ volt, a patak vize elsősorban a Diósgyőri Papírgyár miatt rendkívüli mértékben szennyezett volt. Mára jelentősen tisztább lett, horgászni is lehet benne.

A Belvárosban a partján található többek közt a Szinva terasz nevű tér és a Szinvapark bevásárlóközpont. Nevét viseli még a Szinvavölgyi Táncegyüttes.

Az 1965 és 1990 közti városcímer négy hullámvonalából az egyik a Szinvát jelképezi.

Áradások[szerkesztés]

A 19. században több nagy áradás volt, majd a partokat megerősítették. A legnagyobb az 1878-as miskolci árvíz volt ezek közül. 1970-ben rendkívül megnőtt a vízszint és az alacsonyabban fekvő területeket elöntötte. 2010 májusában a rendkívüli esőzés okozott áradást.

Sound-icon.svg Ez a cikk hangfelvétel formában is létezik a Beszélő Wikipédia-műhely részeként.

A felvétel a cikk 2005. június 10-i változatát tükrözi; a későbbi változtatások a felvételen nem jelennek meg. Ide kattintva meghallgathatod a cikkről készült felvételt.

Jegyzetek[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]