Ez a sablon félig védett

Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Belgrád szerb főváros nappal
A legnagyobb szerb város éjszaka

Belgrád Szerbia fővárosa és egyben legnagyobb városa. Belgrád néven először 878-ban említik. 1404-ben lett Szerbia fővárosa, 1918 és 2003 között Jugoszlávia, 2003 és 2006 között Szerbia és Montenegró fővárosa volt, majd 2006-tól Szerbia fővárosa.

A város a Száva és a Duna összefolyásánál fekszik Szerbia északi részének közepén, ahol a Kárpát-medence a Balkán félszigettel találkozik. Lakossága 2002-ben hivatalosan 1 576 124 fő volt; valójában, ha figyelembe vesszük a menekülteket, vélhetően 2 millió felett van a lélekszám. Belgrád a volt Jugoszlávia legnépesebb városa, és a negyedik legnépesebb a Balkánon Isztambul, Athén és Bukarest után.

Történelme során Belgrád a keleti és nyugati kultúra választóvonala volt. Itt zajlott le 1456. július 4-22. között a nándorfehérvári csata és ezzel megakadályozva a Török Birodalom további Közép-Európa felé való terjeszkedését. Az Országgyűlés 2011-ben, az ostrom 555. évfordulóján július 22-ét a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította. A déli harangszó napról napra ezért szól.
Tovább a szócikkhez

A kezdőlapon legutóbb megjelent szócikkek: Apollo–15 • Nyugati front (első világháború) • Stigand • Bismarck (csatahajó) • Textilanyagok hegesztése • III. Ramszesz • Újlatin nyelvek 

További kiemelt lapok Kiemelt szócikk RSS

Javaslatok

Template-info.svg Használati útmutató

Kezdőlapra jelölt szócikkek