Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2024-21-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lugosi Béla csillaga
Lugosi Béla csillaga

A Hollywood Walk of Fame (magyarul: Hollywoodi hírességek sétánya) a szórakoztatóipar hírességeinek nevét megörökítő utcaszakaszok, pontosabban az ott található, csillagdíszítéses járdák gyűjtőneve Los Angeles Hollywood negyedében. A sétány központja a kelet-nyugati irányú Hollywood Boulevard és az északról délre futó Vine Street kereszteződése. A kereszteződéstől kiindulva, a két utcán a négy égtáj felé húzódnak, helyenként az utca mindkét oldalán a csillagos burkolólapokkal dekorált járdák.

A sétányon már több mint 2700 név szerepel, ami időről időre bővül. Ha egy híresség jelentőset alkotott a szórakoztatóiparban, csillagot kaphat a sétányon. Egy személy akár több csillagot is kaphat. A sétányon 19 magyar személynek van csillaga, például Lugosi Bélának és Bánky Vilmának. A térkövek mellett a sétány részét képezi a végén található Hollywood and La Brea Gateway szobor is, amely a szórakoztatóiparban dolgozó nők sokszínűségét hirdeti.

A sétány kezelője a Hollywoodi Kereskedelmi Kamara, az ő tulajdonukban van a védjegy is, az üzemeltetését az önfinanszírozó Hollywoodi Történelmi Társaság végzi. Népszerű turista-látványosság, 2010-ben mintegy tízmillió látogatója volt.

A terrazzóból és sárgarézből készült, hírességeket jelképező térkövek ötlete 1953-ban született meg, és 1958-ban kezdték meg a sétány kialakítását. 1960. február 8-án avatták fel. Az 1960-as és 70-es években a stagnáló gazdaság miatt Hollywood elnéptelenedett, a csillagok átvételére pedig egyre nehezebb volt rávenni a hírességeket. Miután az 1980-as években a negyed újra felélénkült, a sétány is egyre népszerűbbé vált. 1984-ben új kategóriaként került be a színházi előadóművészet, majd 2023-ban a sport-szórakoztatás.

A fenntartó komoly helyreállítási munkálatokat végez, a csillagok karbantartása idő- és pénzigényes folyamat. Los Angeles kidolgozott egy átfogó tervet, amely alapján a területet a jövőben sétálóutcákká alakítanák.