Wikipédia:Kezdőlapműhely

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kezdőlapműhely
A műhely célja a magyar Wikipédia kezdőlapján szereplő tartalmak – cikkajánlók, képek, aktuális információk – fejlődésének elősegítése, a kezdőlap különböző rovataival foglalkozó szerkesztők munkájának támogatása.
Kezdőlap rovataival kapcsolatos sablonok, lapok

Munkacsoportok[szerkesztés]

„Kiemelt szócikk” rovat[szerkesztés]

2009. december 27-ig hetente egy, december 28-tól hetente kettő kiemelt státuszú szócikk jelenik meg a kezdőlapon; azóta a cikkek cseréjére minden hétfőn 0.00-kor és csütörtökön 12.00-kor kerül sor. A kezdőlapra kerülő cikkeket a Wikipédia:Szócikkek a kezdőlapon oldalon jelöljük. A korábbi kezdőlapi cikkek a Wikipédia:Kezdőlapra került szócikkek listája oldalon szerepelnek.

A kezdőlapra kerüléshez a cikknek kiemelt státusszal, rövid összefüggő bevezetővel és a kezdőlapon való megjelenésre is alkalmas képpel kell rendelkeznie. Jelöléshez a Wikipédia:Kiemelt szócikkek és a Wikipédia:Kiemelt szócikkek listája oldalakon válogathatunk cikkeket.

December 27-ig a hét kiemelt cikkének kezdőlapon való megjelenését a {{KezdőlapKiemeltCikkek}}(?) sablon és annak allapjai (például a {{KezdőlapKiemeltCikkek/2009-1}} lap) segítették elő; a cikkek címét a {{Szócikkek a kezdőlapon/Lista}}(?) sablon tartalmazza. A jelölést a {{Szócikk a kezdőlapon}}(?) (rövidítve: {{Szk}}(?)) sablon segítette.

December 28-tól a {{KezdőlapKiemeltCikkek}}(?) helyét a {{Kezdőlap kiemelt cikkei}}(?) veszi át. A cikkajánlókat ennek a sablonnak az allapjai tartalmazzák (így például a {{Kezdőlap kiemelt cikkei/2010-1-1}}), a viták pedig ezeknek az allapoknak a vitalapjaira kerülnek (például {{Sablonvita:Kezdőlap kiemelt cikkei/2010-1-1}}). Új sablon még a Wikipédia:Szócikkek a kezdőlapon oldalon használt {{Kezdőlapra jelölés}}(?), valamint a {{Kezdőlapra került szócikkek listája}}(?), {{Kezdőlapra jelölés szakaszcíme}} és a {{Kezdőlapra került cikkek időtartománya}}(?). Az elmúlt hetek cikkeit {{A kezdőlapon legutóbb megjelent szócikkek}}(?) sablon sorolja fel.

Ezen a héten és a következő hetekben ezek a cikkek fognak a kezdőlapon szerepelni:

„A nap képe” rovat[szerkesztés]

A nap képe a Wikipédián az arra a napra a Wikimédia Commons felhasználói által kiválasztott kiemelt minősítésű kép. A kiválasztott kép megjelenítése a {{Napképe}}(?) sablon és allapjai (például a {{Napképe/2020-08-14}} lap) segítségével történik.

Dátum Bélyegkép Kép neve Képaláírás
augusztus 14.
(ezen a napon)
Iglesia de San Félix, Torralba de Ribota, Zaragoza, España, 2018-04-04, DD 51-53 HDR.jpg Iglesia de San Félix, Torralba de Ribota, Zaragoza, España, 2018-04-04, DD 51-53 HDR.jpg (+/–)
a kép sablonja a Commonsban
A Szent Félix-templom belülről. A mudéjar és késő gótikus stílusú templom 1367 és 1420 között épült. A templom 2006 óta Spanyolország nemzeti örökségi műemléke (Torralba de Ribota, Zaragoza tartomány) (+/–)
a képaláírás sablonja a Commonsban
augusztus 15.
(holnap)
Freiburg Münster Hochaltar 01.jpg Freiburg Münster Hochaltar 01.jpg (+/–)
a kép sablonja a Commonsban
A freiburgi székesegyház főoltára. Készítette: Hans Baldung, 1512–16 (Freiburg im Breisgau, Baden-Württemberg, Németország) (+/–)
a képaláírás sablonja a Commonsban
augusztus 16.
(holnapután)
Covid-19 San Salvatore 05.jpg Covid-19 San Salvatore 05.jpg (+/–)
a kép sablonja a Commonsban
Federico Neri, a pesarói San Salvatore kórház ápoló aneszteziológusa a műszak végén, a COVID–19-pandémia idején, 2020. március 19-én (Olaszország) (+/–)
a képaláírás sablonja a Commonsban
augusztus 17.
(3 nap múlva)
Овцебыки - самые грозные млекопитающие Таймыра.jpg Овцебыки - самые грозные млекопитающие Таймыра.jpg (+/–)
a kép sablonja a Commonsban
Keleti pézsmatulok (Ovibos moschatus) a Nagy Begicsev-szigeten (Laptyev-tenger, Jakutföld, Oroszország) (+/–)
a képaláírás sablonja a Commonsban
augusztus 18.
(4 nap múlva)
2018-12-20-Turkish pastry with cream filling-1253.jpg 2018-12-20-Turkish pastry with cream filling-1253.jpg (+/–)
a kép sablonja a Commonsban
Krémmel töltött török sütemény (+/–)
a képaláírás sablonja a Commonsban
augusztus 19.
(5 nap múlva)
Fuyu persimmon fruits, one cut open.jpg Fuyu persimmon fruits, one cut open.jpg (+/–)
a kép sablonja a Commonsban
Datolyaszilva (Diospyros kaki) (+/–)
a képaláírás sablonja a Commonsban
augusztus 20.
(6 nap múlva)
Líneas de Nazca, Nazca, Perú, 2015-07-29, DD 54.JPG Líneas de Nazca, Nazca, Perú, 2015-07-29, DD 54.JPG (+/–)
a kép sablonja a Commonsban
A „pók”, a Nazca-vonalak egyik legnépszerűbb geoglifája légi felvételen. Az 1994 óta UNESCO világörökség részét képező geoglifák egy 80 km hosszú fennsíkon találhatók Nazca és Palpa városok között, és megközelítőleg 2000 éve készültek (Nazca-sivatag, Peru) (+/–)
a képaláírás sablonja a Commonsban
augusztus 21.
(1 hét múlva)
Ben Arthur, Arrochar Alps, Scotland 02.jpg Ben Arthur, Arrochar Alps, Scotland 02.jpg (+/–)
a kép sablonja a Commonsban
A The Cobbler vagy másik nevén Ben Arthur (884 m) (Arrochar-Alpok, Skócia) (+/–)
a képaláírás sablonja a Commonsban
augusztus 22. Antonio Segni and Konrad Adenauer by Giuseppe Moro, August 1959.jpg Antonio Segni and Konrad Adenauer by Giuseppe Moro, August 1959.jpg (+/–)
a kép sablonja a Commonsban
Antonio Segni olasz miniszterelnök és Konrad Adenauer, a Német Szövetségi Köztársaság kancellárja 1959. augusztus 22-én Cadenabbiában (Griante, Olaszország) (+/–)
a képaláírás sablonja a Commonsban

„Ezen a héten” rovat – Évfordulók és ünnepnapok[szerkesztés]

A rovat az aktuális nap (2010. július 31-ig az aktuális hét) néhány fontos vagy érdekes – kerek, 5-tel osztható – évfordulóját és az ünnepnapokat (Jeles napok) ismerteti.

Az egyes ünnepekről és emléknapokról részletesebben - és valamennyi évre érvényesen - lásd:

A kereszténység körében az ünnepek advent első vasárnapjától, a zsidóságnál pedig niszán hónap elsejétől kezdődnek és a zsidó naptárban a hónapok holdhónapok, tehát újholdtól újholdig tartanak.

„Aktuális” rovat[szerkesztés]

„Érdekességek” rovat[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]