Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia:Kezdőlapműhely

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kezdőlapműhely
A műhely célja a magyar Wikipédia kezdőlapján szereplő tartalmak – cikkajánlók, képek, aktuális információk – fejlődésének elősegítése, a kezdőlap különböző rovataival foglalkozó szerkesztők munkájának támogatása.
Kezdőlap rovataival kapcsolatos sablonok, lapok

Munkacsoportok

[szerkesztés]

„Kiemelt szócikk” rovat

[szerkesztés]

2009. december 27-ig hetente egy, december 28-tól hetente kettő kiemelt státuszú szócikk jelenik meg a kezdőlapon; azóta a cikkek cseréjére minden hétfőn 0.00-kor és csütörtökön 12.00-kor kerül sor. A kezdőlapra kerülő cikkeket a Wikipédia:Szócikkek a kezdőlapon oldalon jelöljük. A korábbi kezdőlapi cikkek a Wikipédia:Kezdőlapra került szócikkek listája oldalon szerepelnek.

A kezdőlapra kerüléshez a cikknek kiemelt státusszal, rövid összefüggő bevezetővel és a kezdőlapon való megjelenésre is alkalmas képpel kell rendelkeznie. Jelöléshez a Wikipédia:Kiemelt szócikkek és a Wikipédia:Kiemelt szócikkek listája oldalakon válogathatunk cikkeket.

December 27-ig a hét kiemelt cikkének kezdőlapon való megjelenését a {{KezdőlapKiemeltCikkek}}(?) sablon és annak allapjai (például a {{KezdőlapKiemeltCikkek/2009-1}} lap) segítették elő; a cikkek címét a {{Szócikkek a kezdőlapon/Lista}}(?) sablon tartalmazza. A jelölést a {{Szócikk a kezdőlapon}}(?) (rövidítve: {{Szk}}(?)) sablon segítette.

December 28-tól a {{KezdőlapKiemeltCikkek}}(?) helyét a {{Kezdőlap kiemelt cikkei}}(?) veszi át. A cikkajánlókat ennek a sablonnak az allapjai tartalmazzák (így például a {{Kezdőlap kiemelt cikkei/2010-1-1}}), a viták pedig ezeknek az allapoknak a vitalapjaira kerülnek (például {{Sablonvita:Kezdőlap kiemelt cikkei/2010-1-1}}). Új sablon még a Wikipédia:Szócikkek a kezdőlapon oldalon használt {{Kezdőlapra jelölés}}(?), valamint a {{Kezdőlapra került szócikkek listája}}(?), {{Kezdőlapra jelölés szakaszcíme}} és a {{Kezdőlapra került cikkek időtartománya}}(?). Az elmúlt hetek cikkeit {{A kezdőlapon legutóbb megjelent szócikkek}}(?) sablon sorolja fel.

Ezen a héten és a következő hetekben ezek a cikkek fognak a kezdőlapon szerepelni:

„A nap képe” rovat

[szerkesztés]

A nap képe a Wikipédián az arra a napra a Wikimédia Commons felhasználói által kiválasztott kiemelt minősítésű kép. A kiválasztott kép megjelenítése a {{Napképe}}(?) sablon és allapjai (például a {{Napképe/2024-07-25}} lap) segítségével történik.

Dátum Bélyegkép Kép neve Képaláírás
július 25.
(ezen a napon)
Tour Saint-Jacques au crépuscule.jpg (+/–)
a kép sablonja a Commonsban
A párizsi Szent Jakab-torony. Ez a harangtorony minden, ami a francia forradalom alatt elpusztult 16. századi templomból megmaradt. Ma az UNESCO világörökség része és a Szent Jakab-út egyik kiindulópontja (Franciaország) (+/–)
a képaláírás sablonja a Commonsban
július 26.
(holnap)
Pont Royal and Musée d'Orsay, Paris 10 July 2020.jpg (+/–)
a kép sablonja a Commonsban
Pont Royal és a Musée d’Orsay látképe alkonyatkor (Párizs, Franciaország) (+/–)
a képaláírás sablonja a Commonsban
július 27.
(holnapután)
Final 2013 Fencing WCH FMS-EQ t194733.jpg (+/–)
a kép sablonja a Commonsban
Az amerikai Race Imboden (balra) és az olasz Andrea Cassarà (jobbra) vívása a 2013-as vívó-világbajnokság férfi tőr csapatdöntőjében a budapesti Syma Csarnokban 2013. augusztus 12-én (+/–)
a képaláírás sablonja a Commonsban
július 28.
(3 nap múlva)
View from Volcano Pacaya, Guatemala.jpg (+/–)
a kép sablonja a Commonsban
A Fuego, Acatenango és Agua vulkánok látványa a Pacaya vulkánról (Guatemala) (+/–)
a képaláírás sablonja a Commonsban
július 29.
(4 nap múlva)
Men triple jump French Athletics Championships 2013 t160700.jpg (+/–)
a kép sablonja a Commonsban
Benjamin Compaoré a férfi hármasugrás döntőjében a 2013-as francia atlétikai bajnokságon a Stade Charlétyben 2013 júliusában (Párizs) (+/–)
a képaláírás sablonja a Commonsban
július 30.
(5 nap múlva)
Trier Mahnmal für Sinti und Roma.jpg (+/–)
a kép sablonja a Commonsban
Clas Steinmann (*1941); a deportált szintik és romák emlékműve (2012) (Windstraße / Bischof-Stein-Platz, Trier) (+/–)
a képaláírás sablonja a Commonsban
július 31.
(6 nap múlva)
Centro Histórico, 16.9 -- 2023 -- Córdoba, España.jpg (+/–)
a kép sablonja a Commonsban
Córdoba történelmi központjának látképe a Guadalquivir folyóról, ahonnan a córdobai nagymecset és a római híd emelkedik ki, amelyet az UNESCO 1994-ben a világörökség részévé nyilvánított. A képen látható még a Puerta del Puente, a Triunfo de San Rafael és a Püspöki Palota egy része is (Spanyolország) (+/–)
a képaláírás sablonja a Commonsban
augusztus 1.
(1 hét múlva)
Iglesia de San Carlos Borromeo, Viena, Austria, 2020-01-31, DD 164-166 HDR.jpg (+/–)
a kép sablonja a Commonsban
A Károly-templom (Karlskirche) homlokzatának éjszakai látképe (Bécs, Ausztria). A barokk templomot Borromei Szent Károlynak szentelték, és a város egyik legnagyobb épülete (+/–)
a képaláírás sablonja a Commonsban
augusztus 2. 2014 DécaNation - 800 m 13.jpg (+/–)
a kép sablonja a Commonsban
Az amerikai Leonel Manzano győzelme a 2014-es DécaNation 800 méteres síkfutás versenyszámában. A francia Paul Renaudie végzett a második helyen (+/–)
a képaláírás sablonja a Commonsban

„Ezen a héten” rovat – Évfordulók és ünnepnapok

[szerkesztés]

A rovat az aktuális nap (2010. július 31-ig az aktuális hét) néhány fontos vagy érdekes – kerek, 5-tel osztható – évfordulóját és az ünnepnapokat (Jeles napok) ismerteti.

Az egyes ünnepekről és emléknapokról részletesebben - és valamennyi évre érvényesen - lásd:

A kereszténység körében az ünnepek advent első vasárnapjától, a zsidóságnál pedig niszán hónap elsejétől kezdődnek és a zsidó naptárban a hónapok holdhónapok, tehát újholdtól újholdig tartanak.

„Aktuális” rovat

[szerkesztés]

„Érdekességek” rovat

[szerkesztés]

Lásd még

[szerkesztés]