Wikipédia:Kezdőlapműhely

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kezdőlapműhely
A műhely célja a magyar Wikipédia kezdőlapján szereplő tartalmak – cikkajánlók, képek, aktuális információk – fejlődésének elősegítése, a kezdőlap különböző rovataival foglalkozó szerkesztők munkájának támogatása.
Kezdőlap rovataival kapcsolatos sablonok, lapok

Munkacsoportok[szerkesztés]

„Kiemelt szócikk” rovat[szerkesztés]

2009. december 27-ig hetente egy, december 28-tól hetente kettő kiemelt státuszú szócikk jelenik meg a kezdőlapon; azóta a cikkek cseréjére minden hétfőn 0.00-kor és csütörtökön 12.00-kor kerül sor. A kezdőlapra kerülő cikkeket a Wikipédia:Szócikkek a kezdőlapon oldalon jelöljük. A korábbi kezdőlapi cikkek a Wikipédia:Kezdőlapra került szócikkek listája oldalon szerepelnek.

A kezdőlapra kerüléshez a cikknek kiemelt státusszal, rövid összefüggő bevezetővel és a kezdőlapon való megjelenésre is alkalmas képpel kell rendelkeznie. Jelöléshez a Wikipédia:Kiemelt szócikkek és a Wikipédia:Kiemelt szócikkek listája oldalakon válogathatunk cikkeket.

December 27-ig a hét kiemelt cikkének kezdőlapon való megjelenését a {{KezdőlapKiemeltCikkek}}(?) sablon és annak allapjai (például a {{KezdőlapKiemeltCikkek/2009-1}} lap) segítették elő; a cikkek címét a {{Szócikkek a kezdőlapon/Lista}}(?) sablon tartalmazza. A jelölést a {{Szócikk a kezdőlapon}}(?) (rövidítve: {{Szk}}(?)) sablon segítette.

December 28-tól a {{KezdőlapKiemeltCikkek}}(?) helyét a {{Kezdőlap kiemelt cikkei}}(?) veszi át. A cikkajánlókat ennek a sablonnak az allapjai tartalmazzák (így például a {{Kezdőlap kiemelt cikkei/2010-1-1}}), a viták pedig ezeknek az allapoknak a vitalapjaira kerülnek (például {{Sablonvita:Kezdőlap kiemelt cikkei/2010-1-1}}). Új sablon még a Wikipédia:Szócikkek a kezdőlapon oldalon használt {{Kezdőlapra jelölés}}(?), valamint a {{Kezdőlapra került szócikkek listája}}(?), {{Kezdőlapra jelölés szakaszcíme}} és a {{Kezdőlapra került cikkek időtartománya}}(?). Az elmúlt hetek cikkeit {{A kezdőlapon legutóbb megjelent szócikkek}}(?) sablon sorolja fel.

Ezen a héten és a következő hetekben ezek a cikkek fognak a kezdőlapon szerepelni:

„A nap képe” rovat[szerkesztés]

A nap képe a Wikipédián az arra a napra a Wikimédia Commons felhasználói által kiválasztott kiemelt minősítésű kép. A kiválasztott kép megjelenítése a {{Napképe}}(?) sablon és allapjai (például a {{Napképe/2021-11-29}} lap) segítségével történik.

Dátum Bélyegkép Kép neve Képaláírás
november 29.
(ezen a napon)
Museum of the History of Polish Jews in Warsaw Main exhibition Gwoździec synagogue.jpg Museum of the History of Polish Jews in Warsaw Main exhibition Gwoździec synagogue.jpg (+/–)
a kép sablonja a Commonsban
A gwoździeci zsinagóga zodiákus mennyezete (Lengyel Zsidóság Történetének Múzeuma, Varsó) (+/–)
a képaláírás sablonja a Commonsban
november 30.
(holnap)
Souk Al Milh, Sana, Yemen (4324865585).jpg Souk Al Milh, Sana, Yemen (4324865585).jpg (+/–)
a kép sablonja a Commonsban
Cayenne-i paprika (Suq al-Milh, Szanaa, Jemen) (+/–)
a képaláírás sablonja a Commonsban
december 1.
(holnapután)
Ayuntamiento, Kiel, Alemania, 2019-09-10, DD 51-53 HDR.jpg Ayuntamiento, Kiel, Alemania, 2019-09-10, DD 51-53 HDR.jpg (+/–)
a kép sablonja a Commonsban
Kiel városháza. A 106 méter magas tornya a város egyik nevezetessége (Schleswig-Holstein, Németország) (+/–)
a képaláírás sablonja a Commonsban
december 2.
(3 nap múlva)
Ледяные парусники.jpg Ледяные парусники.jpg (+/–)
a kép sablonja a Commonsban
Jégképződmények a Bajkál-tavon az Ogoj-sziget közelében (Irkutszki terület, Oroszország) (+/–)
a képaláírás sablonja a Commonsban
december 3.
(4 nap múlva)
Golden-eyed tree frog (Agalychnis annae).jpg Golden-eyed tree frog (Agalychnis annae).jpg (+/–)
a kép sablonja a Commonsban
Agalychnis annae (Heredia, San José, Costa Rica) (+/–)
a képaláírás sablonja a Commonsban
december 4.
(5 nap múlva)
Duisburg, Landschaftspark Duisburg-Nord -- 2020 -- 7772.jpg Duisburg, Landschaftspark Duisburg-Nord -- 2020 -- 7772.jpg (+/–)
a kép sablonja a Commonsban
Hűtőtó a duisburgi Landschaftspark területén (Észak-Rajna-Vesztfália, Németország) (+/–)
a képaláírás sablonja a Commonsban
december 5.
(6 nap múlva)
Franeker. Stadhuis. 03-08-2021. (actm) 02.jpg Franeker. Stadhuis. 03-08-2021. (actm) 02.jpg (+/–)
a kép sablonja a Commonsban
Eise Eisinga (1744–1828) csillagász portréja. Willem Bartel van der Kooi festőművész 1827-ben készült alkotása, amelyet a franekeri városházán állítottak ki (+/–)
a képaláírás sablonja a Commonsban
december 6.
(1 hét múlva)
Paisaje en el parque nacional de Namib-Naukluft, Namibia, 2018-08-05, DD 41-47 PAN.jpg Paisaje en el parque nacional de Namib-Naukluft, Namibia, 2018-08-05, DD 41-47 PAN.jpg (+/–)
a kép sablonja a Commonsban
Tájkép a Namib-Naukluft Nemzeti Parkban (Namíbia) (+/–)
a képaláírás sablonja a Commonsban
december 7. Tübingen - Stiftskirche - Chorgestühl - König David (weiches Licht).jpg Tübingen - Stiftskirche - Chorgestühl - König David (weiches Licht).jpg (+/–)
a kép sablonja a Commonsban
Dávid király faragott mellszobra a Szent György-templom 1491-ben készült kórusülésén (Tübingen, Baden-Württemberg, Németország) (+/–)
a képaláírás sablonja a Commonsban

„Ezen a héten” rovat – Évfordulók és ünnepnapok[szerkesztés]

A rovat az aktuális nap (2010. július 31-ig az aktuális hét) néhány fontos vagy érdekes – kerek, 5-tel osztható – évfordulóját és az ünnepnapokat (Jeles napok) ismerteti.

Az egyes ünnepekről és emléknapokról részletesebben - és valamennyi évre érvényesen - lásd:

A kereszténység körében az ünnepek advent első vasárnapjától, a zsidóságnál pedig niszán hónap elsejétől kezdődnek és a zsidó naptárban a hónapok holdhónapok, tehát újholdtól újholdig tartanak.

„Aktuális” rovat[szerkesztés]

„Érdekességek” rovat[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]