Wikipédia:Kezdőlapműhely

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kezdőlapműhely
A műhely célja a magyar Wikipédia kezdőlapján szereplő tartalmak – cikkajánlók, képek, aktuális információk – fejlődésének elősegítése, a kezdőlap különböző rovataival foglalkozó szerkesztők munkájának támogatása.
Kezdőlap rovataival kapcsolatos sablonok, lapok

Munkacsoportok[szerkesztés]

„Kiemelt szócikk” rovat[szerkesztés]

2009. december 27-ig hetente egy, december 28-tól hetente kettő kiemelt státuszú szócikk jelenik meg a kezdőlapon; azóta a cikkek cseréjére minden hétfőn 0.00-kor és csütörtökön 12.00-kor kerül sor. A kezdőlapra kerülő cikkeket a Wikipédia:Szócikkek a kezdőlapon oldalon jelöljük. A korábbi kezdőlapi cikkek a Wikipédia:Kezdőlapra került szócikkek listája oldalon szerepelnek.

A kezdőlapra kerüléshez a cikknek kiemelt státusszal, rövid összefüggő bevezetővel és a kezdőlapon való megjelenésre is alkalmas képpel kell rendelkeznie. Jelöléshez a Wikipédia:Kiemelt szócikkek és a Wikipédia:Kiemelt szócikkek listája oldalakon válogathatunk cikkeket.

December 27-ig a hét kiemelt cikkének kezdőlapon való megjelenését a {{KezdőlapKiemeltCikkek}}(?) sablon és annak allapjai (például a {{KezdőlapKiemeltCikkek/2009-1}} lap) segítették elő; a cikkek címét a {{Szócikkek a kezdőlapon/Lista}}(?) sablon tartalmazza. A jelölést a {{Szócikk a kezdőlapon}}(?) (rövidítve: {{Szk}}(?)) sablon segítette.

December 28-tól a {{KezdőlapKiemeltCikkek}}(?) helyét a {{Kezdőlap kiemelt cikkei}}(?) veszi át. A cikkajánlókat ennek a sablonnak az allapjai tartalmazzák (így például a {{Kezdőlap kiemelt cikkei/2010-1-1}}), a viták pedig ezeknek az allapoknak a vitalapjaira kerülnek (például {{Sablonvita:Kezdőlap kiemelt cikkei/2010-1-1}}). Új sablon még a Wikipédia:Szócikkek a kezdőlapon oldalon használt {{Kezdőlapra jelölés}}(?), valamint a {{Kezdőlapra került szócikkek listája}}(?), {{Kezdőlapra jelölés szakaszcíme}} és a {{Kezdőlapra került cikkek időtartománya}}(?). Az elmúlt hetek cikkeit {{A kezdőlapon legutóbb megjelent szócikkek}}(?) sablon sorolja fel.

Ezen a héten és a következő hetekben ezek a cikkek fognak a kezdőlapon szerepelni:

„A nap képe” rovat[szerkesztés]

A nap képe a Wikipédián az arra a napra a Wikimédia Commons felhasználói által kiválasztott kiemelt minősítésű kép. A kiválasztott kép megjelenítése a {{Napképe}}(?) sablon és allapjai (például a {{Napképe/2022-07-05}} lap) segítségével történik.

Dátum Bélyegkép Kép neve Képaláírás
július 5.
(ezen a napon)
Water reflection of stringy gray and white clouds in a pond on a sand beach of Don Khon at sunrise in Laos.jpg Water reflection of stringy gray and white clouds in a pond on a sand beach of Don Khon at sunrise in Laos.jpg (+/–)
a kép sablonja a Commonsban
Szürke és fehér felhők tükröződése egy tavacskán a Don Khon strandon hajnalban (Si Phan Don, Laosz) (+/–)
a képaláírás sablonja a Commonsban
július 6.
(holnap)
Bloem van een Astrantia major 'Roma'. 24-06-2021 (actm.) 01.jpg Bloem van een Astrantia major 'Roma'. 24-06-2021 (actm.) 01.jpg (+/–)
a kép sablonja a Commonsban
Nagy völgycsillag (Astrantia major) virága, 'Roma' fajta (+/–)
a képaláírás sablonja a Commonsban
július 7.
(holnapután)
Bush canopy during sunset in Lake Kaniere Scenic Reserve, West Coast, New Zealand.jpg Bush canopy during sunset in Lake Kaniere Scenic Reserve, West Coast, New Zealand.jpg (+/–)
a kép sablonja a Commonsban
A hangafélék családba tartozó Dracophyllum latifolium bozótos lombkoronája (a jobb oldalon) naplementekor, a Kaniere-tó tájvédelmi körzet nyugati partján (Új-Zéland) (+/–)
a képaláírás sablonja a Commonsban
július 8.
(3 nap múlva)
August Macke - Three girls in yellow straw hats I - Google Art Project.jpg August Macke - Three girls in yellow straw hats I - Google Art Project.jpg (+/–)
a kép sablonja a Commonsban
Három lány sárga szalmakalapban I. August Macke 1913-ban készült festménye a Hágai Művészeti Múzeum gyűjteményéből (Hága) (+/–)
a képaláírás sablonja a Commonsban
július 9.
(4 nap múlva)
Thibaut Pinot - TDF 2012.jpg Thibaut Pinot - TDF 2012.jpg (+/–)
a kép sablonja a Commonsban
Thibaut Pinot francia kerékpárversenyző a 2012-es Tour de France-on (+/–)
a képaláírás sablonja a Commonsban
július 10.
(5 nap múlva)
Sacred ibis (Threskiornis aethiopicus).jpg Sacred ibis (Threskiornis aethiopicus).jpg (+/–)
a kép sablonja a Commonsban
Szent íbisz (Threskiornis aethiopicus) (Ziway-tó, Etiópia) (+/–)
a képaláírás sablonja a Commonsban
július 11.
(6 nap múlva)
Holy SURP Hovhannes Church.jpg Holy SURP Hovhannes Church.jpg (+/–)
a kép sablonja a Commonsban
A Szent János-templom, mely az 5. vagy 6. században épült örmény katolikus templom (Sohrol, Sabesztar megye, Kelet-Azerbajdzsán tartomány, Irán) (+/–)
a képaláírás sablonja a Commonsban
július 12.
(1 hét múlva)
Wooden boomerang asv2021-05.jpg Wooden boomerang asv2021-05.jpg (+/–)
a kép sablonja a Commonsban
Fából készült visszatérő bumeráng (+/–)
a képaláírás sablonja a Commonsban
július 13. Spb StMichael Castle asv2019-09 img11.jpg Spb StMichael Castle asv2019-09 img11.jpg (+/–)
a kép sablonja a Commonsban
A Szent Mihály-kastély (vagy Mérnöki kastély) ovális csarnoka (Szentpétervár, Oroszország) (+/–)
a képaláírás sablonja a Commonsban

„Ezen a héten” rovat – Évfordulók és ünnepnapok[szerkesztés]

A rovat az aktuális nap (2010. július 31-ig az aktuális hét) néhány fontos vagy érdekes – kerek, 5-tel osztható – évfordulóját és az ünnepnapokat (Jeles napok) ismerteti.

Az egyes ünnepekről és emléknapokról részletesebben - és valamennyi évre érvényesen - lásd:

A kereszténység körében az ünnepek advent első vasárnapjától, a zsidóságnál pedig niszán hónap elsejétől kezdődnek és a zsidó naptárban a hónapok holdhónapok, tehát újholdtól újholdig tartanak.

„Aktuális” rovat[szerkesztés]

„Érdekességek” rovat[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]