Február 31.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A február 31. a Gergely-naptár képzeletbeli dátuma. Időnként annak jelzésére használják, hogy egy dátum kitalált, nem valós adatot tartalmaz, vagy nem ismert.[1] Néha február 30-át használják erre a célra, bár ez utóbbi dátum más, létező naptárakban valóban használatos.

E fiktív dátumnak lényegében ugyanaz a szerepe, mint a hasonló célból használt többi helyőrző vagy helyettesítő névnek (mint például a „Gipsz Jakab”, illetve az amerikai kultúrában „John Doe” vagy az újlatin nyelvterület nagy részén a „Fulano” vagy a „Juan Pérez”), tehát február 31. egy ismeretlen dátum helyett áll.

Példák a szándékos használatára[szerkesztés]

Az Ohio állambeli Upper Sandusky régi missziós temploma melletti temetőben található sírkő felirata szerint Christiana Haag 1869. február 31-én hunyt el.
  • Az angliai Oxford St Peter-in-the-East templomának temetőjében egy sírkövön az alábbi felirat olvasható:[2]
HOUNSLOW, John

d. 31.3.1871
HOUNSLOW, Sarah, his wife, d. 31.2.1835; six children, died in infancy;
Ann, wife of John Hounslow, d. 6.11.1890

[Az első feleség halálának dátuma „1835. február 31.”, tehát valószínűleg nem ismert]

  • Fenntartanak e dátumot tartalmazó vicces internetes tartománynevet (february31.com, 31fevrier.com),[3][4] illetve helyőrző doménnevet (febr31.com) is; ez utóbbi egy partyra invitál, amely „természetesen” 12:61 perckor kezdődik.[1]
  • A The Alfred Hitchcock Hour televíziós sorozat első évadjának 15. epizódja, melyet Julian Symons regénye alapján Alf Kjellin rendezett 1962-ben, The Thirty-First of February címet viseli.[5] A főszereplőt, akit felesége meggyilkolásával gyanúsítanak, szándékosan az őrület határára kergetik, hogy bevallja tettét. A zaklatás során rendre visszaállítják asztali naptárát február 4-re, halálának előre bejelentett dátumára, de végül is az időpontot megváltoztatják a nem létező február 31-re.
  • "sample web page / Page Title / Last Updated February 31, 1999" („minta weboldal / oldal címe / Frissítve 1999. február 31-én”) – a dátum példaként történő felhasználása egy oktatási anyagban.[6]

Születésnap[szerkesztés]

Az amerikai Ripley's Believe It or Not! című, bizarr eseményeket, különös tárgyakat bemutató kiadvány azt állítja, hogy „az írországi Clifden-ben kiállított születési anyakönyve szerint” William O'Malley (1853–1939) ír újságíró, politikus, Galway Connemara parlamenti képviselője február 31-én született.[7]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a February 31 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]