Smíni aceret

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A smíni aceret időpontja[szerkesztés]

A zsidó naptár szerint:

  • tisri 22.

A Gergely-naptár szerint:[1]

Az elsőként megadott nap napnyugtától a másodikként megadott nap napnyugtáig tart.

Tisri 22. szeptember 26. és október 26. közé esik.

Izraelben erre a napra esik a Szimchat Tórá is, a diaszpórában a Tóra ünnepét másnap tartják.)

A Smini aceret (héberül שְׁמִנִי עֲצֶרֶת šmînî ʿă`ceret, askenáz kiejtéssel Smíni áceresz) a Sátrak ünnepe utáni nap, az őszi ünnepek zárónapja. Bár az imakönyv a smíni aceretet is örömünk idejének (zmán szimcháténú) nevezi, ez a nap nem a szukkót része, hanem egy másik ünnep.

„Hét napon áldozzatok az Úrnak tűzáldozatot, a nyolczadik napon pedig szent gyülekezéstek legyen és újra tűzáldozattal áldozzatok az Úrnak; berekesztő ünnep ez, semmi robota munkát ne végezzetek azon.” (3 Mózes 23:36; Károli)

A marasztalás ünnepe[szerkesztés]

Erre az ünnepre nem érvényesek a szukkót szabályzásai, nem használják a lúlávot és az etrogot sem. Ezen a napon már nem laknak és étkeznek a sátrakban sem. Általában a sátrak ünnepe lezárásának, vagy nyolcadik napjának tekintik és valóban le is zárja azt, de mégis előtérbe kerül egy másik ünnep, amely az aceret szó kétféle jelentéséből olvasható ki:

  • gyülekezet
  • visszatartani, várakozni

E két jelentés összevonásából megalkotható az ünnep célja és jelentése, miszerint Isten összegyűjtötte a gyülekezetet, és késleltetni kívánja az elválás idejét, visszatartja még egy kicsit azt.

Nevezik az ünnepet még hág hááceret néven is.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Jewish Holidays (angol nyelven). hebcal.com. [2015. április 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. április 11.)

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]