Lág báómer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A lág báómer időpontja[szerkesztés]

A zsidó naptár szerint:

  • ijár 18.

A Gergely-naptár szerint:

napnyugtakor.[1]

Tisztító tábortűz az örömünnepen
Tisztító tábortűz
az örömünnepen

A lág báómer (ל״ג בָּעֹמֶר lg bāʿōmer, askenáz ejtéssel lág boajmer) az ómerszámlálás harmincharmadik napja.

A gyász napjai[szerkesztés]

Az ómerszámlálás idején pestis pusztított Akiba (Akiva) rabbi tanítványai között. A járvány huszonnégyezer áldozatára a pészah és sávuót közötti gyásszal emlékeznek. Ilyenkor nem tartanak esküvőt, nem vágatnak hajat, tilos a tánc és a zene.

A gyász lág báómerkor, az ómerszámlálás harmincharmadik napján szünetel. Az egyes zsidó irányzatok eltérő harminchárom napot jelölnek meg a gyász idejének, mert a bölcsek különböző időpontokat állapítottak meg.

Az örömünnep[szerkesztés]

Ezen a napon szünetelt a járvány, ezért ünnepet tartanak. Ezen a napon nincs gyász az ómerszámlálás időszakában.

A római birodalom elleni Bar Kohba-felkelés is okot ad a zsidóságnak az ünnepre, ennek a felkelésnek a vezetője volt rabbi Akiba. Ebből a szemszögből nézve logikusnak tűnik az örömtüzek gyújtása, mivel az ókorban a háborúkban gyakran használtak jelzőtüzeket.

Ezen a napon emlékeznek a híres Rabbi Simon bár Jocháj halálára is, aki a Kabbala egyik legfontosabb műve, a Zóhár (זֹהַר, Ragyogás) szerzőjeként ismert. Halála azonban nem szomorúságra ad okot az ő esetében, hiszen a zsidóság szerint halálával Istenhez került.

Az ünnep elnevezése[szerkesztés]

  • Az ünnep nevéből a második tag az ómerszámlálásra utal.
  • Az első tag nem igazi szó, hanem egy szám: a lág betűinek értéke 33 – לג (lág) => ל (lamed) = 30, és ג (gimel) = 3.

Szokások[szerkesztés]

Lág báómerkor az ómerszámlálás gyászos napjait a tánc és az ének váltja fel. A családok kirándulni mennek és jól érzik magukat. A tanulók tanáraikkal a mezőkre mennek különböző játékokat játszani.

A lág báómer a modern Izraelben iskolaszünet. A gyerekek szüleikkel kis máglyákat raknak a városok nyílt területein és ezek fénye bevilágítja az egész országot. Az egyetemek és kollégiumok ilyenkor diáknapot tartanak. Házasságok százait kötik lág báómerkor és ez ünnepi, vidám hangulatot kölcsönöz a napnak.

A mai magyar zsidóság így fogalmazza meg a nap lényegét: „ez a nap a felebaráti szeretet, a kabbala és a szabadtéri ünneplés napja.”

Jegyzetek[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Lag Ba'omer
A Wikimédia Commons tartalmaz Lág báómer témájú médiaállományokat.