Nemzeti ünnep

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A nemzeti ünnep olyan kitüntetett napot jelöl, amelyen egy ország vagy egy nép nemzeti összetartozását ünnepli. Nem egyezik meg a nemzeti emléknappal. A legtöbb országnak egy nemzeti ünnepe van egy évben, más országoknak több is. A nemzeti ünnep legtöbbször azon a napon van, amikor az adott állam vagy tartomány elnyerte függetlenségét. Más esetekben az ország védőszentjének napja vagy kiemelkedő történelmi esemény válhat nemzeti ünnepnappá. Az állami élet szempontjából kiemelkedő nemzeti ünnepüket az egyes országok törvényben lefektetett állami ünnepként ünnepelik meg.

A nemzeti ünnep fontossága és az ünneplés mértéke országonként eltérő. Franciaországban például a nemzeti ünnepen, július 14-én (a Bastille lerombolásának napján) az egész országban kitűzik a trikolórt és ünnepelnek, az elnök a párizsi Champs-Élysées-n személyesen is megjelenik. Az Egyesült Királyságban az egyes tagországok nemzeti ünnepei visszafogott események zászlók nélkül. Az Egyesült Királyság közös nemzeti ünnepét a Trooping the Colour nevű zászlós díszszemle jelenti, amelyet általában június második szombatján tartanak. Az Egyesült Államokban a július 4-i ünnepséget tűzijátékkal és barbecue-val ünneplik az emberek.

A legtöbb országnak rögzített nemzeti ünnepe van, másoknak változó. Jamaica például augusztus első hétfőjén tartja a nemzeti ünnepét, ami a Brit Birodalomtól való függetlenné válás 1962. augusztus 6-i, hétfői napjáról való megemlékezés.

Magyarország nemzeti ünnepei[szerkesztés]

Állami ünnepnek számító nemzeti ünnepek[szerkesztés]

Nemzetiségek, régiók nemzeti ünnepe[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. az államalapító Szent István király emlékére. A Magyar Köztársaság állami ünnepéről szóló 1991. évi VIII. törvény 2.§-a alapján az Országgyűlés hivatalos állami ünneppé nyilvánította.
  2. Augusztus 20: az ünnep története
  3. 1038. augusztus 15. Szent István király halála
  4. Országinfó / Információk Magyarországról / Alapadatok - Magyarország.hu
  5. http://www.qppstudio.net/publicholidays2008/kosovo.htm

További információk[szerkesztés]