Kajmán-szigetek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kajmán-szigetek
Cayman Islands
A Kajmán-szigetek zászlaja
A Kajmán-szigetek zászlaja
A Kajmán-szigetek címere
A Kajmán-szigetek címere
Nemzeti mottó: He hath founded it upon the sea
(magyar fordításban „(Ő) a tengerre alapozta”)
Nemzeti himnusz: God Save the Queen
Cayman Islands in its region.svg

Fővárosa George Town
é. sz. 19° 17′, ny. h. 81° 22′
Államforma Alkotmányos monarchia
(az Egyesült Királyság
tengerentúli területe)
Vezetők
Királynő II. Erzsébet brit királynő
Kormányzó Helen Kilpatrick
Hivatalos nyelv angol
Tagság
Lista
Népesség
Népszámlálás szerint58 435 fő (2013)[1] +/-
Rangsorban217
Becsült55 465 fő (2010)
Rangsorban217
Népsűrűség139,5 fő/km²
GDP2004-es adatok
Összesnincs adat
PPP: 1939 millió dollár
Egy főre jutónincs adat
PPP: 32 300 dollár
HDI (2005-ös adat) nincs adat (besoroláson kívül) – 
Földrajzi adatok
Terület259 km²
Rangsorban 206
Víz1,6%
IdőzónaEST (UTC-5)
Egyéb adatok
Pénznem Kajmán-szigeteki dollár (KYD)
Nemzetközi gépkocsijel GB
Hívószám 1-345
Segélyhívó telefonszám 911
Internet TLD.ky
Villamos hálózat 120 volt
Elektromos csatlakozó
 • NEMA 1-15
 • NEMA 5-15
Közlekedés iránya bal
A Wikimédia Commons tartalmaz Kajmán-szigetek témájú médiaállományokat.

Cayman Islands-CIA WFB Map.png

A Kajmán-szigetek (angolul: Cayman Islands) három szigetből álló szigetcsoport a Karib-tengeren, az Egyesült Királyság tengerentúli területe.

Földrajz[szerkesztés]

A szigetcsoport a nevét egy őshonos gyíkfajtának köszönheti, melyet kezdetben egy krokodilfajtával azonosítottak.

A szigetcsoport összesen 3 szigetből áll: Nagy-Kajmán, Kis-Kajmán és Cayman Brac. A Nagy-Kajmán körülbelül 300 km-re fekszik délre Kubától, illetve kb. 315 km-re északnyugatra Jamaicától. A szigetek teljes alapterülete kb. 262 km², amelyből a legnagyobb részt a Nagy-Kajmán, a maga 197 km²-ével teszi ki. A keleten fekvő Cayman Brac 36 km², a Kis-Kajmán-sziget 26 km² területű. A Nagy-Kajmántól a Kis-Kajmán-sziget kb. 110 km-re keletre fekszik, tőle 8 km-re keletre van a Cayman Brac sziget.

Maguk a szigetek egy tenger alatti hegység, a Kubáig érő Cayman Ridge csúcsai, melyeket korallszirtek öveznek, s alig néhány méterrel emelkednek a tenger szintje fölé. Legmagasabb pontja a Cayman Brac keleti fennsíkján található, ez is csupán 43 méter magas.

Lakosság[szerkesztés]

A lakosság kb. 90%-a a legnagyobb szigeten, Nagy-Kajmánon él. Mivel a szigetnek nem volt őslakossága,[forrás?] a mai lakosság teljes egésze az egykori telepesek és rabszolgák leszármazottja, vagy betelepült. Az évszázadok alatt egy igen kevert lakosság alakult ki, amely azonban példás harmóniában él együtt. A legelső telepesek nagyrészt Skóciából érkeztek a szigetekre, a később idetelepült fehér lakosság nagy része Angliából, Kanadából és az Egyesült Államokból, a fekete lakosság pedig jórészt Jamaicából települt át.

Népességének változása[szerkesztés]

Vallások[szerkesztés]

A legelterjedtebb vallás a kereszténység, amely azonban számtalan felekezetre és szektára oszlik. A legnagyobb közösséget az anglikán egyház mondhatja magáénak, de a katolikus egyház és a kisebb keresztény szekták templomai is szép számmal fellelhetőek a szigetek egész területén. A szigeteken kisszámú zsidó, buddhista, muszlim és hindu közösség is megtalálható.

Etnikumok[szerkesztés]

A lakosság 40%-a fekete-fehér keverék, úgynevezett mulatt. 20% fekete, szintén 20% fehér. A fennmaradó ugyancsak 20% zömmel ázsiai. A mulattok külső megjelenésükben afrikai jellegűek, bár világosabb a bőrszínük a feketéknél. Az afrikai feketék a rabszolgák leszármazottai. A fehérek az európai, brit gyarmatosítók utódai. Az ázsiai bevándorlók többsége Indiából érkezett az országba.

Történelem[szerkesztés]

Kajmán-szigeteki 1 font sterlinges bélyeg 1953-ból, II. Erzsébet királynő portréjával.

A Kajmán-szigeteket európai szem először Kolumbusz Kristóf negyedik, utolsó útján látta, 1503. május 10-én. Akkor Las Tortugasnak nevezték, az itt látott sok tengeri teknős után. Az első feljegyzett angol látogató Sir Francis Drake volt, aki 1586-ban partra szállt itt, és Kajmán-szigeteknek nevezte el a helyet. A kajmán helyi indián szó volt az itt élő krokodilfélékre.

A Kajmán-szigetek első feljegyzett állandó lakosa Isaac Bodden volt, aki Nagy-Kajmán szigeten született 1700 körül. Unokája volt a Bodden nevű eredeti betelepülőnek, aki valószínűleg Oliver Cromwell katonája volt Jamaica 1655-ös elfoglalásakor.

A szigeteket a közeli Jamaicával együtt az angolok előbb elfoglalták, majd 1670-ben a madridi szerződéssel jogilag is az övék lett. 1962-ig Jamaica gyarmat része volt, akkor Jamaica független lett a Nemzetközösségen belül, Kajmán-szigetek pedig önálló brit tengerentúli területté vált. A külügyek, a honvédelem, s gazdasági ügyek egy része a brit királynő (de facto a brit kormány) által kinevezett kormányzó hatáskörébe tartozik. A többi ügyet a hely lakosok által választott parlament, s választásokon nyertes párt által delegált főminiszter intézi.

Nagy-Kajmán szigeten 2004. szeptember 11-12-én hurrikán pusztított. A károk a sziget 70%-át érintették, sok épület tönkrement. Hasonlóan súlyos hurrikán előtte 86 évvel volt. Megszakadt a víz- és a villanyellátás, valamint a hírközlés. A szigeten azonnal nagyszabású újjáépítés indult, két éven belül helyreállították a hurrikán előtti infrastruktúrát. A Kajmán-szigeteké az a kétes dicsőség, hogy ők a legjártasabbak a hurrikánkárok helyreállításában a történelemben. A szigetek helyzete miatt a Kajmán-szigeteket gyakrabban éri hurrikán, mint az Atlanti térség bármely más helyét, átlag 2,23 évente. Manapság a Kajmán-szigeteken a legmagasabb az életszínvonal a karibi térségben, a virágzó turizmusnak és pénzügyi szektornak köszönhetően. Néhány politikus 2015-ben felvetette, hogy a szigetek olyan jelentős bevételi forrásokkal bírnak, hogy talán a terület képes lenne megállni a saját lábán, ezért akár kikiálthatná a függetlenségét a Brit Nemzetközösségtől. A szigetek kinevezett kormányfője, Alden McLaughlin ezt visszautasította és kijelentette, hogy a szigetek számára biztosabb, ha a nemzetközösség tagja marad.[2]

Közigazgatás[szerkesztés]

közigazgatás
 1. George Town (székhely)
 2. East End
 3. North Side
 4. West Bay
 5. Bodden Town
 1. West End
 2. Stake Bay
 3. Creek
 4. The Rock
 5. Cotton Tree Bay
 6. Watering Place

Gazdaság[szerkesztés]

A szigetek a világ egyik legfontosabb offshore helyszíne, gazdaságában emellett fontos szerepet játszik a turizmus és a halászat.

Közlekedés[szerkesztés]

 • Közutak hossza: 403 km
 • Repülőterek száma: 3
 • Kikötők száma: 2

Képek[szerkesztés]

Sport[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Világbank-adatbázis
 2. No plans for Independence (caymanreporter.com). [2015. október 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. szeptember 27.)

Források[szerkesztés]

 • Topográf Térképészeti Kft.: Midi világatlasz, Nyír Karta & Topográf, Nyíregyháza, 2004. ISBN 963-9516-63-5

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Cayman Islands
A Wikimédia Commons tartalmaz Kajmán-szigetek témájú médiaállományokat.
File:Wiktionary-logo-hu.svg
Nézd meg a kajmán-szigetek címszót a Wikiszótárban!

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]