Sark

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sark
Sark
Sér
Sercq
Sark zászlaja
Sark zászlaja
Sark címere
Sark címere
FővárosaLa Seigneurie
é. sz. 49° 25′ 59″, ny. h. 2° 21′ 39″Koordináták: é. sz. 49° 25′ 59″, ny. h. 2° 21′ 39″
Államformabrit koronafüggőség
Vezetők
SeigneurJohn Michael Beaumont
KirályIII. Károly brit király
Hivatalos nyelvangol, francia
Népesség
Népszámlálás szerint600 fő (2002)
Becsült600 fő
Népsűrűség110,09 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület5,45 km²
IdőzónaGMT (UTC+0)
Egyéb adatok
Pénznemangol font (GBP)
Hívószám+44(0)1481
Internet TLD.gg
A Wikimédia Commons tartalmaz Sark témájú médiaállományokat.

Sark a levegőből
Légifotó a szigetről

Sark kis lakott sziget a La Manche csatorna délnyugati részén. A Csatorna-szigetek egyike, a Guernsey Bailiffség tagja, brit koronafüggőség.

 Guernsey Bailiffség-hez tartozik még: Alderney Alderney, Herm Herm, Guernsey Guernsey, Sark Sark.

Sark volt az utolsó olyan terület Európában, ahol megszűnt a feudalizmus: a sziget csak 2008-ban tért át a demokratikus kormányzati rendszerre.[1] Történelmének egyedi epizódja az is, hogy egy ízben egyetlen ember próbálta megszállni.[2]

Területe 5,45 km², népessége 600 fő. Sark legnagyobb bevételi forrása a turizmus, a pénzügyi szolgáltatások és a hajózás.

Földrajz[szerkesztés]

Sark két részre oszlik: Kis- és Nagy-Sark. Egy keskeny földhíd köti össze őket, a La Coupée. Csak 1900-ban emeltek védőkorlátot rá.

Sark legmagasabb pontja 114 m. Ez a hely a legmagasabb pont az egész Guernsey Bailiffségben. Kis-Sarkon van néhány bánya, ahol galenitot bányásznak. Port Gorey bányában még ezüst is van. Kis-Sark déli szélén van két gyógyfürdő (Venus Pool és Adonis Pool).

Brecqhou szigete alig 200-300 méterre van Nagy-Sarktól, nyugatra. Magánterület, látogatható.

Politika[szerkesztés]

Sark volt az utolsó feudális állam Európában. Névlegesen a Seigneur gyakorolja a hatalmat. Néhány fontos reform csak 2008-ban fejeződött be.

Seigneur[szerkesztés]

Sark 22. seigneur-ja 1980 óta John Michael Beaumont.

A Seigneur a 2008-as alkotmányos reformok előtt a sziget feudális államfője volt. Ezt a jogot I. Erzsébettől kapták 1565-ben.

A Seigneurie

Történet[szerkesztés]

A 13. században Sark a La Manche-beli kalózok bázisa volt. Bár szerzetesi közösségekkel telepítették be a középkorban, a 16. századra lakatlan volt, a kalózok központjaként szolgált. Helier de Cartaret, St. Ouen hűbérura Jersey-n, engedélyt kapott I. Erzsébet angol királynőtől, hogy benépesítse a szigetet 40 jersey-i családdal. Ezt meg is tette.

A második világháború alatt a németek megszállták a szigetet, csakúgy, mint a Csatorna-szigetek többi tagját. Ez az időszak 1940-től 1945-ig tartott.

Jelenkori története[szerkesztés]

Egyszemélyes megszállási kísérlet[szerkesztés]

1990 augusztusában egy munkanélküli francia atomfizikus, André Gardes, megkísérelte megszállni Sarkot egy félautomata fegyverrel. Éjszaka érkezett a szigetre, feliratokat ragasztott ki a szigeten, hogy másnap délben megszállja azt. Egy önkéntes csendőr vette őrizetbe másnap – nem sokkal déli 12 óra előtt –, amikor Gardes egy padon ült, és éppen tárat cserélt a fegyverében.

Átmenet a demokráciába[szerkesztés]

2007. július 4-én megkezdődött a feudális rendszer felszámolása, így teljesítve az Európai Emberi Jogok Nyilatkozatának rendelkezését. A sziget törvényhozóit 2008 végén választották meg először.

Sercquiais[szerkesztés]

A sercquiais (sarki nyelv) a normann nyelv egyik változata. Ezt főleg a lakosság idősebb tagjai használják. A normann betelepülők hozták magukkal.

Oktatás[szerkesztés]

A szigeten egyetlen iskola van: a Sark School. Itt a gyerekeket 5-től 15 éves korig tanítják. Az iskolát általában Jersey vagy Guernsey szigetén fejezik be a tanulók.

Közlekedés[szerkesztés]

A sziget teljes területéről ki vannak tiltva az autók, a szigetlakók biciklivel, lovaskocsival, traktorral, esetleg motorkerékpárral közlekednek. Nemzetközi repülőtér nincs Sarkon, de a szomszédos nagyobb szigeteken vannak:

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sark című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Sark
A Wikimédia Commons tartalmaz Sark témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]