Ugrás a tartalomhoz

Brit-sziget

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Brit-sziget (Great Britain)
A Brit-sziget műholdképen
A Brit-sziget műholdképen
Közigazgatás
Ország Egyesült Királyság
TagállamokAnglia, Skócia, Wales
Legnagyobb településLondon
Népesség
Teljes népesség65 121 000 fő (2021)[1]
Népsűrűség277 fő/km²
London népessége8 799 728 fő (2021)[2] +/-
Földrajzi adatok
FekvéseNyugat-Európa
Terület229,848 km²
Legmagasabb pontBen Nevis (1344 m)
Időzónagreenwichi középidő
Elhelyezkedése
Brit-sziget (Európa)
Brit-sziget
Brit-sziget
Pozíció Európa térképén
é. sz. 54°, ny. h. 2°Koordináták: é. sz. 54°, ny. h. 2°
A Wikimédia Commons tartalmaz Brit-sziget témájú médiaállományokat.

A Brit-sziget vagy Nagy-Britannia szigete (angolul Great Britain) a Brit-szigetek legnagyobb szigete, amely az európai kontinenstől északnyugatra és az Ír-szigettől keletre fekszik. A Brit-sziget képezi az Egyesült Királyság területének nagy részét.

Elnevezéseinek története és használata[szerkesztés]

A Nagy-Britannia név[szerkesztés]

Hol van Kis-Britannia?[szerkesztés]

Geoffrey of Monmouth Historia Regum Britanniae (1136 körül) című művében Britannia major (azaz „Nagyobb Britannia”) néven említi a Brit-szigetet, hogy megkülönböztesse a Britannia minor néven említett területtől, amely nagyjából a mai franciaországi Bretagne-nak felel meg. A "Bretayne the grete" (Nagy-Britannia) név már 1338-tól kimutatható a krónikákban, de hivatalossá csak akkor vált, amikor I. Jakab angol király 1604. október 20-án „Nagy-Britannia királyának” nyilvánította magát a bonyolultabb „Anglia és Skócia királya” cím helyett.

Az ír nyelv Walest jelöli An Bhreatain Bheag néven, ami Kis-Britanniát, vagy pontosabban „Kisebb Britanniát” jelent. Az írrel közeli rokonságban álló skót gael nyelv azonban Bretagne-t nevezi "A'Bhreatainn Bheag" néven.

Kis-Britannia (Little Britain) a címe a BBC televízió és rádió egy műsorának és Londonban van ilyen nevű utca is.

Földrajza[szerkesztés]

A sziget 209 000 km²-es területével a Brit-szigetek közül messze a legnagyobb. Európa legnagyobb szigete, a világon pedig a nyolcadik legnagyobb. Jáva és Honsú után a világ harmadik legnépesebb szigete.

A sziget 10 szélességi fokot fog át észak-déli irányban. Földrajzilag keleten alacsonyan fekvő, hullámos tájak, nyugaton és északon dombos és hegyes vidékek jellemzik. A legutóbbi eljegesedés, a Würm-glaciális vége előtt a Brit-sziget az európai kontinenssel összefüggő félsziget volt. A Würm-glaciális végén a jégtakaró olvadásával jött létre a La Manche csatorna, amely ma elválasztja a kontinenstől. A csatorna legszűkebb részén 31 kilométer.

A Brit-sziget éghajlata enyhébb, mint az északi félteke azonos szélességi fokon lévő más területei, a szigetek mellett elhaladó meleg Golf-áramlatnak köszönhetően. A legtöbb év a Brit-szigeten hűvös, de nem hideg, gyakoribbak a felhős, mint a tiszta napok és sok az eső.

Történelme[szerkesztés]

Közigazgatási beosztás[szerkesztés]

A szigeten az Egyesült Királyság 3 tagországa is osztozik:

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Great Britain
A Wikimédia Commons tartalmaz Brit-sziget témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

  1. https://www.ons.gov.uk/peoplepopulationandcommunity/populationandmigration/populationestimates/bulletins/annualmidyearpopulationestimates/latest
  2. https://www.nomisweb.co.uk/sources/census_2021/report?compare=E12000007