Függetlenség napja (Egyesült Államok)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Függetlenség Napja
Fourth of July fireworks behind the Washington Monument, 1986.jpg
Hivatalos neve Independence Day
Ünneplik Amerikai Egyesült Államok
Ideje július 4.
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Függetlenség Napja témájú médiaállományokat.
Július 4-ei tűzijáték a Washington Emlékműnél 1986-ban.

A függetlenség napja (Independence Day) vagy egyszerűen július negyedike (Fourth of July) az Amerikai Egyesült Államok egyik szövetségi ünnepe. Az amerikaiak ezen a napon ünneplik a függetlenségi nyilatkozat 1776-os kihirdetését, melyben országuk kinyilvánította függetlenségét Nagy-Britanniától.

Ünneplése leggyakrabban felvonulásokkal, grill-partykkal, piknikekkel, baseball mérkőzések megrendezésével történik.

A július 4-ei megemlékezéseknek 1777 óta fontos kelléke a tűzijáték.

Története[szerkesztés]

Miért pont július 4-e?[szerkesztés]

Új-Anglia már 1775 áprilisa óta harcban állt a britekkel. A Kontinentális Kongresszusban az első függetlenségre való indítványt csak július 8-án terjesztették be.

Hosszas vita után, július 2-án a kongresszus egyhangúlag (12–0 arányban), ám titkos szavazással a Nagy-Britanniától való függetlenségre szavazott.

A kongresszus a nyilatkozat megszövegezésén dolgozott, majd július 4-én, nem sokkal 11 óra után 12 gyarmat küldöttei megszavazták, s nyomdába küldték a végleges, ám ekkor még aláíratlan változatot. (New York mindkét szavazásnál tartózkodott.)

Philadelphiában július 8-án a szöveg nyilvános felolvasásával és örömtüzekkel ünnepelték a nyilatkozatot.

Egészen augusztus 2-áig tartott, míg a kongresszusi küldöttek aláírták a hivatalos nyomtatott változatot, de még ekkor is csak titokban, hogy megvédjék őket a brit megtorlástól.

John Adams, akit Thomas Jefferson a Függetlenség Hivatal nélkülözhetetlen, fáradhatatlan vezetőjének nevezett, a következőket írta feleségének, Abigail-nek július 3-án:

1776. július második napja legyen Amerika történelmének legemlékezetesebb napja. Kétségkívül úgy gondolom, hogy még a következő nemzedékek is nagy évfordulóként fogják ünnepelni. Az isteni kinyilatkoztatás ünnepeként kell megemlékeznünk róla, s méltóságteljes ünnepélyen köszönni meg a Mindenható Istennek jótéteményét. A kontinens egyik végétől a másikig, a mai naptól mindörökké, pompázatos ünnepeken bemutatókat, játékokat, sporteseményeket kell szervezni, ágyúdörrenéssel, harangokkal, tűzijátékkal adjuk meg az esemény pompáját.

Adams azonban két napot tévedett. Természetesen a július 2-ai szavazás volt a döntő felvonás. De magán a függetlenségi nyilatkozaton a július 4-ei dátum szerepel. Jefferson felkavaró és megindító beszédét 4-én fogadták el egyhangú szavazással. Ez volt az első nap, amikor Philadelphia lakosai hivatalosan értesülhettek a kontinentális kongresszustól elnyert függetlenség tényéről, szemben az utcán keringő holmi titkos szavazásokról szóló pletykákkal.

Történetek az ünneplésről[szerkesztés]

  • Brit katonák a rhode island-i Bristolban 1776. július 4-én 13 ágyúlövést jegyeztek fel, egyszer hajnalban, egyszer este. Philadelphia az első évfordulót a mai amerikai szokásokhoz nagyban hasonló módon ünnepelte meg: hivatalos vacsora a Kongresszusban, ahol pohárköszöntők hangzottak el, köszöntés 13 ágyúlövéssel, beszédek, közös ima, zenés mulatságok, katonai parádék és tűzijátékok. A hajókat piros, fehér és kék virágcsokrokkal díszítették.
  • George Washington tábornok 1778-ban a katonáinak kiosztatott dupla adag rummal és ágyú-sortűzzel ünnepelte meg a Negyedikét. Az óceán túloldalán, Párizsban, John Adams és Benjamin Franklin nagykövetek díszvacsorát adtak amerikai honfitársaiknak.
  • 1779-ben Negyedike vasárnapra esett. Hosszú hagyományt megkezdve, ettől az évtől az ünnepet hétfőn kezdték ünnepelni.
  • 1781-ben Massachusettsben volt az első törvényhozás, amely elismerte a függetlenség napját.
  • 1870-ben Az Egyesült Államok Kongresszusa július negyedikét fizetés nélküli szabadnappá tette a szövetségi alkalmazottak részére.

Szokások[szerkesztés]

A függetlenség napját, az egyetlen olyan ünnepnapot, amelyet az egész ország egyként ünnepel,[forrás?] különböző hazafias megnyilatkozások kísérik. Számos politikus tartja fontosnak ezen a napon valamilyen társadalmi eseményen való megjelenést, beszédet mondani a nemzet örökségéről és népeinek kapcsolatáról. A családok általában pikniket vagy kerti barbecue-partikat szerveznek Negyedikén, gyakran használják ki a hosszú hétvége adta lehetőségeket, s hívják meg távolabbi hozzátartozóikat is. Országszerte reggelente katonai parádékat, délután baseball-mérkőzést, este pedig mulatságokat és tűzijátékot szerveznek.

Kisebb tűzijékot szabadon lehet beszerezni, személyi vagy nyilvános használatra is. Biztonsági megfontolások miatt azonban több államban betiltották a tűzijátékok használatát, vagy korlátozzák azokat méret és típus szerint.

A függetlenség napjának évente megrendezett színes eseménye Nathan hot dog-evő versenye, amelyre New York City Coney Island kerületében kerül sor. A monda szerint a hagyomány 1916. július 4-én kezdődött, amikor is négy bevándorló ezzel a módszerrel kívánta eldönteni, melyikük a legnagyobb hazafi.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

  • Hasonlóan az Egyesült Államokhoz, a világ több országában hagyomány az idegen hatalmaktól elnyert függetlenség megünneplése.
  • Egy állam más hatalomtól való elválásának törvényessége függetlenségi nyilatkozattal.

Külső hivatkozások[szerkesztés]