Ez a sablon félig védett

Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Sablon:KezdőlapKiemeltCikkek szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A múzeum éjszaka
A múzeum éjszaka

A Bode Múzeum (németül: Bode-Museum) a berlini Múzeum-sziget épületegyütteséhez tartozik, és azzal együtt 1999-ben került fel a Világörökség listájára. 1904-ben nyílt meg Kaiser-Friedrich-Museum (Frigyes Császár Múzeum) néven, létrehozását a dinasztikus hagyományoknak megfelelően III. Frigyes német császár kezdeményezte még trónörökös korában. Művészi koncepcióját mai névadója, Wilhelm von Bode, a kor nagy művészettörténésze alapozta meg.

A múzeum fő gyűjteményei a középkori európai szobrok kiállítása, a bizánci művészet gyűjteménye és az érmekollekció. Mindhárom tematikus gyűjtemény nemzetközileg is kiemelkedő jelentőségű. Emellett itt található a berlini Gemäldegalerie egy sor, a régi mesterektől származó festménye is, amelyek tematikájukban és művészetileg az itt kiállított tárgyakhoz kapcsolódnak. Összesen hatvanhat termében 1700 kisebb-nagyobb (elefántcsont, márvány, fa) szobor, több mint 150 festmény, 4000 érme látható.

A Bode Múzeum is súlyos károkat szenvedett a második világháború során. Az NDK idején történt helyreállítás sok kívánnivalót hagyott maga után. A német újraegyesítés után nyílt csak lehetőség alapos felújításra és a kiállítási koncepció teljes újragondolására az egész Múzeum-szigetre vonatkozó közös terv keretében. A Bode Múzeum 2006 októberében nyílt meg újra, nagy sikert aratva a szakértők és a nagyközönség körében egyaránt.
Tovább a szócikkhez

A kezdőlapon legutóbb megjelent szócikkek: Lódarázs • Jules Bianchi • Óceáni fehérfoltú cápa • Hugenották • Marx fivérek • Isztambul tömegközlekedése • Nemesgázok 

További kiemelt lapok Kiemelt szócikk RSS

Javaslatok

Template-info.svg Használati útmutató

Kezdőlapra jelölt szócikkek