Mennybemenetel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Áldozócsütörtök
Andrea Mantegna festménye Krisztus mennybemeneteléről
Andrea Mantegna festménye Krisztus mennybemeneteléről

Hivatalos neve Áldozócsütörtök
Alternatív neve Mennybemenetel ünnepe, Urunk mennybemenetelének ünnepe, áldozónap
Ünneplik a legtöbb keresztény felekezet
Vallás kereszténység
Típusa keresztény
Tartalma, jelentése Jézus Krisztus mennybemenetelének ünnepe
Ideje húsvét után 40. nap (csütörtök)[1]
2021. május 13.
2022. május 26.
2023. május 18.
Kapcsolódó ünnep húsvét, pünkösd
A Wikimédia Commons tartalmaz Áldozócsütörtök témájú médiaállományokat.

Mennybemenetel, áldozócsütörtök, áldozónap, Urunk mennybemenetelének ünnepe (Ascensio Domini) húsvét után a 40. nap, ekkor ünnepli a kereszténység Jézus Krisztus mennybemenetelét. Az ünnep csütörtökre esik, amely a húsvétvasárnap utáni 39. nap, de általában a következő vasárnap tartják. A magyar katolikusok inkább a második és harmadik kifejezés valamelyikét, míg a protestánsok (különösen a reformátusok) az első megnevezést használják.

Jézus Krisztus mennybemenetelének leírása az Újszövetségben három helyen szerepel: Márk evangéliuma 16. fejezetében, Lukács evangéliuma 24. fejezetében és az Apostolok cselekedeteiről írt könyv 1. fejezetében.

Az ősegyház a 4. századig a Szentlélek eljövetelével együtt, pünkösdkor ünnepelte. De ekkortól a Szentírásból ismert húsvét utáni 40. napra került. Így (a nyugati kereszténységben) legkorábbi lehetséges dátuma: április 30., a legkésőbbi pedig június 3. (húsvétvasárnap után 39., nagyszombat utáni 40. nap)

A 12. századtól kezdett elterjedni az ünnephez kapcsolódó körmenet szokása. A középkori és kora újkori Magyarországon szokás volt, hogy az áldozócsütörtöki misén a mennybemenő Krisztust ábrázoló szobrot kötelekkel felhúzták a templom mennyezetéig. A katolikus egyházban 1918-ig ez az ünnep volt a húsvéti szentáldozás határnapja; ebből ered az egyedülálló magyar név: áldozócsütörtök.[2] Liturgikus színe a fehér. Az ünnep témáját az evangélikus liturgikus könyv így foglalja össze: „Isten jobbjára ült: közbenjár egyházáért.”[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Mozgó ünnepek 2021-ig. [2016. november 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. május 19.)
  2. Magyar katolikus lexikon
  3. Evangélikus istentisztelet. Liturgikus könyv. Luther Kiadó, Budapest, 2007. ISBN 978-963-9571-69-3