Egyiptomi Múzeum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A helyszín szerepel az UNESCO világörökségi javaslati listáján
Egyiptomi Régiségek Múzeuma
A múzeum épületének főbejárata
A múzeum épületének főbejárata
Becenév: Egyiptomi Múzeum
A múzeum adatai
Teljes neve Egyiptomi Régiségek Múzeuma
Elhelyezkedés Kairó
Egyiptom
Cím Tahrír tér, Meret Basa, Kaszr an-Nil, Kairó
Alapítva 1897
Megnyílt 1902
Tömegközlekedés 1-es és 2-es metró, Szadat állomás
Igazgató Sabah Abdel-Razek
Fenntartó Régiségek Legfelsőbb Tanácsa
Elhelyezkedése
Egyiptomi Múzeum (Egyiptom)
Egyiptomi Múzeum
Egyiptomi Múzeum
Pozíció Egyiptom térképén
é. sz. 30° 02′ 52″, k. h. 31° 13′ 60″Koordináták: é. sz. 30° 02′ 52″, k. h. 31° 13′ 60″
Térkép
Az Egyiptomi Múzeum weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Egyiptomi Régiségek Múzeuma témájú médiaállományokat.

Az Egyiptomi Régiségek Múzeuma, melyet gyakran csak Egyiptomi Múzeum néven említenek, Egyiptom fővárosában, Kairóban, a Tahrír téren áll, és legendás lazac színű épülete rejti a világ leggazdagabb egyiptológiai gyűjteményét. Jelenleg kb.150 000 tárgy van kiállítva, és több százezret őriznek az alagsori raktárakban.

A Marcel Dourgnon francia építész által tervezett épület, mely egyesíti magában az arab-iszlám, az ó-egyiptomi és az európai építészet elemeit, korának legmodernebb építménye volt – egyike az első vasbeton szerkezetű épületeknek – és az első épület a világon, amit kizárólag múzeumi tárgyak, gyűjtemények bemutatására terveztek és építettek. Az 1897. április 1-jei alapkőletétel után az olasz Garozzo és Zaffrani építőipari társaság mint kivitelező már 1902. március 9-re a múzeumi anyagok beköltöztetésére alkalmas állapotban adta át a komplexumot a Régészeti Hivatal munkatársainak. Az új múzeumot 1902. november 15-én hivatalosan is felavatták.

A múzeum az ókori egyiptomi kultúra egyik legfőbb bemutatóhelyeként 2021 óta a világörökség javaslati listáján szerepel.[1]

Előzmények[szerkesztés]

Az Egyiptomi Régészeti Hatóságot az egyiptomi kormány 1835-ben hozta létre, hogy meggátolja a lelőhelyek kifosztását és megőrizze a leleteket. A múzeumot 1858-ban nyitották meg Auguste Mariette francia régész gyűjteményével. A múzeum 1880-tól Iszmáil pasa gízai házában működött, majd 1900-ban jelenlegi helyére, a Tahrír téri neoklasszikus épületbe költözött, Kairó belvárosába. A múzeum nagy csarnokában központi helyen III. Amenhotep és Tije kolosszusa áll.

A gyűjtemény fénypontjának Tutanhamon kincseit tartják, melyek egy különteremben vannak kiállítva. A fiatal fáraó kifosztatlanul fennmaradt sírját Howard Carter fedezte fel 1922-ben a Királyok völgyében.

A Múmiaterem, ahol 27 fáraókori királyi múmiát őriznek, Anvar Szadat parancsára 1981 és 1985 között zárva állt. Jelenleg újbirodalmi uralkodók múmiái tekinthetőek itt meg.

A 2011-es forradalom idején, amikor a mellette álló pártszékházat felgyújtották a tüntetők, civilek védték a múzeumot a fosztogatástól.[2] Zahi Hawass nyilatkozata szerint a tüntetők két múmiát elpusztítottak.[3] Több műtárgyat rongálás ért, köztük Tutanhamon aranyozott szobrait (XVIII. dinasztia, kb. i. e. 1330) és a XI. dinasztiabeli Meszehti sírjából előkerült fa hajómodellt (kb. i. e. 2000).[4]

Séta az Egyiptomi Múzeum kertjében
III. Thotmesz szfinxe a kertben
Az Egyiptomi Múzeum kertje
II. Ramszesz szfinxe
Ülőszobor a parkban
Papirusznád és lótusz virág
Obeliszk csúcsa II. Ramszesz és Ptah nevével
Kerti szépség
II.Ramszesz Ptah és Szahmet istenek között

Jegyzetek[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap