Wikipédia:Munkatársak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Wikipédia:A Wikipédia munkatársai szócikkből átirányítva)
Tudnivalók

Ezen a lapon a Wikipédia munkatársait listázzuk, közöttük különbséget csak a jogosultságaik szerint teszünk. Az alábbi sor nem rangsor, a szerkesztőnek éppen annyi szerkesztési jogosultsága van, mint a bürokratának.

Szerkesztők jogosultság szerint[szerkesztés]

Kitiltott szerkesztők[szerkesztés]

A kitiltott szerkesztők nem jogosultak a Wikipédia módosítására.

Anonim szerkesztők (anonok)[szerkesztés]

(Regisztrált) szerkesztők[szerkesztés]

Mindenki – az is, akik nem jelentkezik be – jogosult a legtöbb műveletre, többek között tud szócikkeket létrehozni, szerkeszteni, módosítani és segítséget nyújtani a karbantartási munkálatokban. Azonban csak a regisztrált, bejelentkezett szerkesztők tudnak például fájlokat feltölteni vagy lapokat átnevezni.

Automatikusan megerősített szerkesztők[szerkesztés]

A frissen regisztrált szerkesztők 96 óra után automatikus megerősítést kapnak. Ennek technikai jelentősége annyiban áll, hogy a félvédett lapokat addig nem szerkeszthetik, nem tudnak lapokat átnevezni, médiaállományokat felülírni, és minden szerkesztésük elmentéséhez egy captchát kell kitölteniük. Nem tévesztendő össze a megerősített szerkesztőkkel!

Megerősített szerkesztők[szerkesztés]

A megerősített szerkesztő csoportba tartozó szerkesztők szerkesztései automatikusan megtekintetté válnak (ha már megtekintett lapváltozatot szerkesztenek). Nem tévesztendő össze az automatikusan megerősített szerkesztőkkel!

Járőrök[szerkesztés]

A járőrök a meghatározott kritériumoknak megfelelő szócikkeket megjelölhetik ellenőrzött változatként, és szükség esetén ellenőrizetlennek is jelölhetik őket.

Sablonszerkesztők[szerkesztés]

A sablonszerkesztők közé tartozó szerkesztők képesek módosítani a műszaki védelemmel ellátott, a Wikipédia védett infrastruktúrájához tartozó lapokat.

Felületszerkesztők[szerkesztés]

A felületszerkesztők közé tartozó szerkesztők képesek módosítani a MediaWiki névtérben lévő lapokat és a .js vagy .css végződésű felhasználói allapokat. Ez a gyakorlatban főleg a segédeszközök karbantartásához kell.

Botok[szerkesztés]

A botstátusszal bíró szerkesztők (botok) jogosultak b jellel ellátott tömeges szerkesztéseket végezni. Ezeket a szerkesztéseket a jobb áttekinthetőség kedvéért a figyelőlistából és a friss változtatások közül is könnyen el lehet rejteni.

Adminisztratív jogosultságú szerkesztők[szerkesztés]

Adminisztrátorok[szerkesztés]

Adminisztrátori jogokkal bíró szerkesztők tudják vandalizmus esetén és egyéb meghatározott esetekben más szerkesztők szerkesztési jogait felfüggeszteni blokkolás útján; védett lapokat módosítani, lapokat levédeni, létrehozás elleni védelmet adni vagy a védelmet feloldani; lapokat törölni vagy visszaállítani; spammel kapcsolatos problémákat kezelni, weboldalakat felvenni a fehér-, a feketelistára vagy a nemzetközi feketelistára, illetve onnan eltávolítani; a felhasználói felület szövegeit és megjelenését módosítani.

Bürokraták[szerkesztés]

A bürokratajogokkal rendelkező szerkesztők jogosultak más szerkesztőket megválasztásuk után adminisztrátori vagy bürokratajogokkal felruházni, botstátuszt beállítani, adhatnak megerősített szerkesztői és járőri jogosultságot, valamint a közösségi szabályok alapján ezen jogokat vissza is tudják vonni. 2014 szeptemberéig a bürokraták végezték a szerkesztői azonosítók módosítását (szerkesztőátnevezések) is; azóta ezt a feladatot a globális átnevezők és az intézők végzik.

IP-ellenőrök[szerkesztés]

Az IP-ellenőrzés egy különleges műszaki jellegű lehetőség, ami lehetővé teszi azt, hogy az intézők vagy a rendszer-adminisztrátorok segítsége nélkül ellenőrizhetőek legyenek a zoknibábokkal való visszaélések.

Adatvédelmi biztosok[szerkesztés]

Az adatvédelmi biztosok érzékeny személyes adatok, sértő vagy jogsértő tartalmak láthatóságát tudják módosítani (elrejteni vagy a láthatóságot helyreállítani). A láthatóság lapváltozatonként külön-külön beállítható tartalomra, szerkesztői névre vagy IP-címre és szerkesztési összefoglalóra. Az adminisztrátorok hasonló jogától az övék annyiban különbözik, hogy az általuk elrejtett tartalmakat az adminisztrátorok sem láthatják.

Ilyen tisztségviselője a magyar Wikipédiának nincsen.

Intézők[szerkesztés]

Az intézők (korábban helytartók, angolul stewardok) bármely, valamelyik Wikipédia-projektben regisztrált szerkesztő jogait meg tudják változtatni, az ő jogosultságuk és működésük tehát nem köthető egyetlen külön projekthez sem. Jogosultságaik között található szinte valamennyi helyi és globális jog módosítása, de általában nem hajtanak végre olyan feladatot, amit helyi, aktív tisztségviselők is meg tudnak tenni. Legtöbb tevékenységük a nyilvános rendszernaplókban, a magyar Wikipédiára vonatkozó tevékenységük pedig itt követhető.

Ilyen tisztségviselője a magyar Wikipédiának nincsen.

Rendszer-adminisztrátorok[szerkesztés]

A műszaki hozzáférés legközvetlenebb szintje (pontosabban szintjei) a rendszer-adminisztrátoroké, akik a MediaWiki programban közvetlen változtatásokat tudnak végrehajtani. Az ő működésük ugyanúgy nem kötődik egyetlen projekthez sem külön, mint az intézőké. Csak ritkán foglalkoznak adminisztratív feladatokkal, eltekintve a hamis vagy dupla bejelentkezések kiszűrésétől.

Ilyen tisztségviselője a magyar Wikipédiának nincsen.

Szerkesztői csoportok jogosultságai[szerkesztés]

A Speciális:Szerkesztői csoportok jogai oldal táblázatos megjelenítése (nem tartalmaz minden szerkesztői csoportot). Zöld mező esetén a szerkesztői csoport rendelkezik a joggal, szürke szín esetén nem.

jog mind szerkesztő autom. m. sz. 4 napos v. a f. meger. sz. járőr bot bürokrata admin IP-blokk a. m. IP-ellenőr
editmyusercss
editmyoptions
viewmywatchlist
editmywatchlist
viewmyprivateinfo
editmyprivateinfo
editmyuserjs
vipsscaler-test
abusefilter-log
feedback
centralauth-merge
abusefilter-view
createaccount
writeapi
createpage
read
edit
createtalk
mwoauthmanagemygrants
lqt-react
reupload-own
sendemail
purge
minoredit
lqt-split
lqt-merge
move-rootuserpages
move-categorypages
upload
editsemiprotected
collectionsaveascommunitypage
collectionsaveasuserpage
autoconfirmed
mwoauthproposeconsumer
transcode-reset
abusefilter-log-detail
mwoauthupdateownconsumer
skipcaptcha
movestable
move
reupload
autoreview
autopatrol
noratelimit
unreviewedpages
rollback
review
writeapi
bot
nominornewtalk
apihighlimits
suppressredirect
override-antispoof
addgroup admin,
bürokrata,
bot,
járőr,
megerősített sz.
IP-blokk a. m.
removegroup 4 napos vár. a. f.,
bot,
járőr,
megerősített sz.
IP-blokk a. m.
patrolmarks
patrol
editprotected
transcode-status
stablesettings
titleblacklistlog
tboverride
deletelogentry
spamblacklistlog
editinterface
reupload-shared
movefile
globalblock-whitelist
jsonconfig-flush
browsearchive
centralnotice-admin
movestable
undelete
deleterevision
import
delete
move
move-subpages
mergehistory
editusercss
edituserjs
unwatchedpages
nuke
proxyunbannable
unblockself
blockemail
block
deletedhistory
deletedtext
abusefilter-modify
markbotedits
validate
protect
massmessage
ipblock-exempt
torunblocked
checkuser-log
checkuser


Lásd még[szerkesztés]