Wikipédia:IP-ellenőrzési kérések

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search


Wikipédia:IP-ellenőrzési kérések 
Az IP-ellenőrzés adatvédelmi szempontjai a Wikipédiában rendkívül fontosak!
Wikipedia Checkuser.png
Ezen a lapon lehet kérni annak ellenőrzését, hogy több regisztrált név vajon nem egy felhasználóhoz tartozik-e esetleg, és hogy történt-e zoknibábokkal való visszaélés. Az IP-ellenőrzésre az IP-ellenőrök jogosultak.

 

Mikor kérj ellenőrzést?

A legjellemzőbb esetek:

  • ha alapos a gyanú, hogy valaki zoknibábbal vagy anonként akarja kijátszani a három visszaállítás szabályát vagy a blokkot;
  • ha alapos a gyanú, hogy valaki zoknibábbal akar véleménytöbbséget generálni vagy többszörösen szavazni;
  • ha alapos a gyanú, hogy valaki több névről vagy címről visszatérően vandálkodik vagy más módon sérti a Wikipédia érdekeit.
Mikor ne kérj ellenőrzést?

Nem indokolt az ellenőrzés,

  • ha csak tudni akarod, hogy két szerkesztő azonos-e, de nem történt visszaélés;
  • ha arra vagy kíváncsi, hogy egy szerkesztő zoknija-e bárki másnak (ami nem tilos);
  • ha a probléma blokkolással is kielégítően megoldható.
Ellenőrzés kérése szerkesztők részéről

Az ellenőrzéshez szükséges:

  • az ellenőrzés indoklása: milyen vélhető visszaélés miatt kell ellenőrizni, és milyen gyanú támasztja alá a zoknibábozást;
  • a kérés aláírása a felterjesztő által;
Ellenőrzés kérése adminisztrátorok által

A kérés történhet privát kommunikáció során is. Az ellenőrzéshez szükséges:

  • az ellenőrzés indoklása: milyen vélhető visszaélés miatt kell ellenőrizni, és milyen gyanú támasztja alá a zoknibábozást;
Példa a kérés formájára
== Példa ==
*{{User|Példa}}/{{anon|Példa}}

[Felterjesztő indoklása, aláírása]

Flémer

Sajnos egy IP-ellenőr beletrollkodott a vitalapomba, ezért kérem, hogy egy tőle különböző IP-ellenőr legyen szíves IP-ellenőrzés alapján nyilatkozzon, hogy kimutatható-e bármi azonosság

és

között. Ramakuni vita 2017. november 13., 18:29 (CET)

Pallerti kiegészítése

Valójában én csak szeretném tudni, hogy user:Kuklish miért szólít a keresztnevemen és, hogy ez annak köszönhető -e, hogy esetleg régebbről ismerjük egymást, netán korábbi azonosítókról, mint mondjuk user:hoi user:Ramakuni, user:Geométer, user:Horvi4, user:Ellenőriz, user:Pirocska, vagy csak IRL adatok szellőztetése a cél, hátha kivált egy olyan reakciót, ami blokkhoz, IP-ellenőrzéshez vezet, amin aztán jól ellehet vitatkozni, esetleg telesírni grin zsebkendőjét, hogy oldjon fel egy blokkot, valamely azonosítón, amely aztán soha nem lesz használva. Megpingeltem a szóban forgókat, hátha valamit szeretnének mondani ezekről a pletykákról, különös tekintettel, hogy Geométertől már régebben is kaptam e-mailben olyan fenyegetést, hogy az IP-ellenőri bitemet fenyegeti veszély – éppen úgy, mint a napokban Kuklishtól a vitalapján. Persze tudom, hogy ez nem ilyen egyszerű, mert azért névtelenül vádaskodni ugye elég hiteltelen lenne, névvel együtt meg még inkább. --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2017. november 13., 19:18 (CET)

Ezt itt nem a te siránkozásaid helye, hanem az IP-ellenőrzési kéréseké. Kérlek tiszteld meg a közösséget, hogy a wikilapokat csak arra használod amire való. Amit ide írtál annak semmi köze a kérésem teljesítéséhez. Kérlek várd ki türelmesen, amíg kollégáid megcsinálják az ellenőrzést amit kértem. Köszönettel. Ramakuni vita 2017. november 13., 19:34 (CET)

A közösség tiszteletéről olvasható és meglehetősen következetlen álláspontodat köszönettel és derűvel vettem, de azért én mégiscsak kíváncsi lennék mondjuk hoi hozzászólására is az ügyben – nyilván ezt nem veheted tiszteletlenségnek, hogy pingeltem, azért, hogy elmondhassa az álláspontját. --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2017. november 13., 20:22 (CET)

A családomat ért IRL fenyegetés miatt ez az utolsó megszólalásom. Ramakuni vita 2017. november 18., 17:54 (CET)

A többiek attól még elmondhatnák a véleményüket arról, hogy miért lehet azt, hogy többen úgy gondolják a közösségből, hogy hoi fő tevékenysége a zoknik gyártása azzal a céllal, hogy aztán mindenféle szabályok, irányelvek határmezsgyéjén, szürke zónájában járva blokkot, IP-ellenőrzést provokáljon ki, amit aztán alaposan meglehet vitatni esetleg majd jól le lehet váltatni vele tisztségviselőket, vagy kipuhatolni, hogy az IP-ellenőri eszköz és az ellenőrök milyen mélységű felderítésre alkalmassak/nem alkalmassak. Vajon azért gondolják -e, mert például Wikizos egy kiprovokált blokkot úgy oldatott fel user:grinnel hosszú könyörgések után, hogy jelezte hogy nem folytatja a problémás magatartást, úgy, hogy aztán soha többé ne szerkesszen? Vagy mert megjelenik egy Misib2 azonosító, aki hirtelen Misibacsi érdeklődési körében kezd szerkeszteni, hátha valaki beleköt, hogy nem megfelelő azonosító, esetleg Misibacsit keveri slamasztikába zoknibábozás sugalmazásával? Vagy azért, mert minden WT-választás alkalmával megjelenik egy nulla darab szerkesztéssel rendelkező user, aki indul a választáson és jól el tudnak vitatkozni a választás alatt, hogy mi legyen ezzel? Vagy mert Kuklish beregisztrál és néhány szerkesztés után kéri a megerszerket amit miután a bürokraták elutasítanak lehet róla jól vitatkozni, megkérdőjelezni EniPort alkalmasságát? Vagy Kuklish nem -e azért szólít a keresztnevemen, hogy hátha vissza keresztnevezem és akkor megláthatja mindenki, hogy az adminek és az IP-ellenőrök lábbal tapossák a szabályokat – persze Kuklish nem lenne érdekes, hiszen ő csak egy eldobható azonosító. Vagy arról, hogy miért lehet az, hogy Wikizos OsvátA IRL adatainak a szellőztetését űzte fő tevékenységként, ugyanúgy, ahogyan azt Kuklish teszi velem. Miért lehet az, hogy Kuklish fenyeget az IP-ellenőri jogosultságom megvonatásával és érdekes módon nem olyan régen még Geométer tette meg ugyanezt, előtte pedig Flémer és Tomoceusztakatiti egy IP-ellenőr társammal. Miért lehet például az, hogy ebben a szakaszban Flémerre kéri Ramakuni az összehasonlítást, nem pedig az eredetileg vonatkozott kérdés kapcsán például Kuklishra, aki az IRL adatok szellőztetésével került képbe? Csak nem, mert egy időben szerkesztettek és kiderülne az azonosság? Miért lehet, hogy Horvi4 pontosan ugyanilyen jellegű, egy bizonyos szerkesztőre vonatkozó ellenőrzést kért korábban ugyanitt. Miért tűnhetett el Kuklish teljesen, amióta Ramakuni bekapcsolódott a vitába?

Itt van ez a rengeteg, rengeteg kérdés és senki nem reagál ezekre, hiába kérdezem és pingelem én @Bagonyi, Ellenőriz, Eteltkk, Euty, Flémer, Fontoslenne, Furimuri: @Geométer, GyorgyiDezsovicsovics, Hgyula, Hippokrateszholdacskai, Hoi, Horvi4: @Juleecha, Kezeskutyus, Klemplakkiu, Kondormari, Kovácsjózsi, Kuklish, Magyarjulis: @Marisjulis, Misib2, Matild1943, Pirocska, Ramakuni, Sportol, Sportol2: @Tomoceusztakatiti, Wikiznekelegmaraviszlat, Wikizos: szerkesztőtársaimat, akikről többen állítják, hogy hoi zavarkeltésre létrehozott zoknijai. Geométer még úgysem szól hozzá ezekhez a dolgokhoz a ping ellenére, hogy egyszer engem arról tájékoztatott, hogy rendkívül jók az internetes keresők és ő ennek a segítségével látta, hogy szóba hoztam valami kapcsán. Hát ezeket a dolgokat nem értem én.

Azt a bűncselekményt persze nem szabad szó nélkül hagyni aminek az elkövetésével Ramakuni megvádolt itt valakit, mert az már mégiscsak tarthatatlan lenne, hogy valamelyikünket a közösségből ilyen súlyos atrocitás ér. Én a teljes támogatásomról biztosítom Ramakuni azonosítót használó személyt, hogy kiderüljön az igazság és a közösség tagjait is erre kérem, hogy ne hagyjuk magára ebben a szorult helyzetben. --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2017. november 18., 21:00 (CET)

Hagyd már, Tibi! Aki figyel, az tudja, hogy ugyanaz a sz...keverő troll van az összes felsorolt felhasználói azonosító mögött. Világos az is, hogy ha Ramakuni néven most tényleg vissza is vonul, már készen is van a következő zoknibábja. Nem kétséges az sem, hogy a családot ért IRL fenyegetés is kamu. (Ezt egyébként már korábban is eljátszotta.) Azt is tudjuk, ki ő a valódi életben, meg persze azt is tudjuk, hogy ezt nem fogjuk feltárni, mert minket nem olyan fából faragtak. Nem kell vele foglalkozni. Malatinszky vita 2017. november 18., 21:58 (CET)

Azért engem elgondolkodtat az az eseménysor, hogy Ramakuni (itt is pingelem, hogy láthassa, mialatt a családjával az adminek IRL fenyegetése által indikált önvédelmi dzsúdzsucu leckék szünetében megpihenve visszanéz a huwikire), hogy a vitalapján felsorolt usernevek közül miért pont Flémerre kért IP-ellenőrzést tisztázás céljából. Ugyanis Flémer az egyetlen ezek között, akit senki nem említett nekem, mint lehetséges user:hoi zoknibábot, csak úgy találomra betettem kíváncsiságból a többi közé. Ugyanis az a helyzet, hogy Flémerről egészen biztosan tudtam, hogy nem hoi zoknibábja, mivel tudom, hogy kihez tartozó azonosító. Persze nyilván véletlen ez is, mint ahogyan az is a véletlen műve lehet, hogy senki sem reklamál ebből a tengersok azonosítóból. De ezért is jó ez a nyilvános lap, mert itt mindenki tisztázhatja a dolgokat. --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2017. november 19., 18:58 (CET)
@Kuklish: sajnos elvarratlanul maradt ez a fontos kérdés, de ugye az volt az eredeti kérdésem, azzal kapcsolatban, hogy a keresztnevemen szólítasz és, hogy korábbról is ismerjük -e egymást (például ugye a többek között felmerült user:Ramakuni azonosítód kapcsán), hogy miért lehet az, hogy Ramakuni nem arra kért ellenőrzést, hogy a Kuklish azonosító is hozzátartozik -e, hanem pont egy olyanról akiről biztosan tudtam, hogy nem ő. Te használod a Ramakuni azonosítót is? Onnan ismerjük egymást? Mert ezt mondják. Sokan mondják. --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2018. január 29., 18:58 (CET)

Varga Géza-fanok?

Mostanában vita folyik Varga Géza (írástörténész)ről és a hozzá kapcsolódó cikkekről. Egyszerre támogatók (fanok) bukkantak elő, bár nekem úgy tűnik, hogy itt bizonyos esetekben azonosság lehet. Ha pedig így van, akkor itt zoknibábokon át tesz valaki kétségbe esett próbálkozást, mert eddig nem akadt senki, aki támogatta volna az ilyen irreleváns információkat és hipotéziseket (fantazmagóriákat) a wikipédián. Doncseczvita 2017. november 18., 22:28 (CET)

Symbol question.svg kérdés: @Doncsecz: történt -e irányelvsértés a zoknibábokkal és ha igen milyen jellegű (például kettős szavazás, véleménytöbbség generálása)? Közben én is nézem, de ha kapásból tudsz erre difflinket, az segítene. --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2017. november 18., 22:37 (CET)

Véleménytöbbség. Többek között ez a legújabb bejegyzés. Illetve a két anonim IP bejegyzéseivel kapcsolatban is fennállhat ennek lehetősége. Doncseczvita 2017. november 18., 22:42 (CET)

Cikkgyártó

GhostDestroyer100 (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika) és Setra451 (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika)

A jelenleg egyhetes blokkját töltő GhostDestroyer100 és az alatta említett felhasználó valószínűleg azonos, mivelhogy az alsó sorozatosan gyártja a forrásolatlan és formázatlan cikkeket. Kéretik megállapítani, hogy azonosak-e. – Kobeat vita 2017. november 23., 14:55 (CET)

Mivel a forrásolatlan cikkek gyártása elég sok emberre jellemző lehet, fontosnak tartom megjegyezni, hogy hasonló témakörben dolgoznak (zenekarok) – így már valóban gyanús az egyezés. – Tacsipacsi vita 2017. november 23., 19:08 (CET)

A két azonosító egy szerkesztőt takar. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2017. november 23., 19:21 (CET)

Ilyenkor nem úgy van, hogy a fő fiók blokkja újraindul? – Tacsipacsi vita 2017. november 23., 20:23 (CET)
De, úgy van. – Kobeat vita 2017. november 23., 20:27 (CET)

Újraindítottam GhostDestroyer100 blokkját. Setra451-et Csigabi már örökblokkolta. – Malatinszky vita 2017. november 23., 21:14 (CET)

Bosszú

Most vettem észre hogy korábbi szerkesztésemet egy anon szisztematikusan viszaállította (bosszú szerkesztés)

Attól tartok, hogy ennek oka az, hogy szóvátettem (Vita:Guy Verhofstadt#Támadások) egy politikai POV szerkesztést.

Szeretném megtudni, hogy

megegyezett-e valamelyik regisztrált szerkesztővel (2017. november 11., 11:55 körül)

Köszönöm. JSoos vita 2017. december 4., 23:20 (CET)

Nem világos, hogy milyen indokkal kéred az IP-ellenőrzést. Blokkot sértett akkor az a valaki, akire gyanakszol? – Pagony foxhole 2017. december 4., 23:48 (CET)

Nem. De nyilván, ha egy vita során valaki egy telejesen másik szerkesztést csak azért von vissza mert zavarja a vita, az vandalizmus, és blokkot kerül el vele, azért nem bejelentkezve teszi (ráadásul nem is "viszavonás"-sal, mert akkor arról értesül a szerkesztőtárs, hanem álcázott szerköffel, ellentétes szertkesztéssel sunyi módon). JSoos vita 2017. december 5., 01:46 (CET)

Denceyék

Az az érzésem, hogy a kitiltott Dencey és 5.204.127.183 (vitalap | szerkesztései | törölt szerk | crosswiki szerk | blokk log | IP-infó | WHOIS | RBL | blokkolás) azonosak, emiatt. – KoBeAt Let’s discuss it! 2018. február 9., 12:52 (CET)

Ehhez még csak IP-ellenőrzés sem kell. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2018. február 9., 12:55 (CET)

Ma már eddig legalább 4 különböző IP-címről vandálkodott. Bánatára már az első néhány szerkesztésnél lebukik, olyan unalmasan kiszámítható. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. február 9., 13:03 (CET)

Marketinggyár

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaMarketinggyár IP-ellenőrzését elvégeztem, az általa használt IP-címet más szerkesztő nem használta, illetve bejelentkezés nélkül sem végeztek róla szerkesztést. --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2018. május 21., 22:20 (CEST)

Tudom, hogy IP-ellenőrzést csak nagyon kivételes esetekben végeznek, de erről a szerkesztőről a WT-választáson ketten (?) elgondolkodtak, vajon kinek a zoknibábja lehet. Nyilvánvaló (?), hogy zoknibáb, ugyanis egy szerkesztő elleni lejáratókampány miatt regisztrálták, egy újonnan regisztráltnak nehezen (?) jutott volna eszébe egy nevezetességi küszöböt el nem érő, de az egyik szerkesztő/bürokrata nevével azonos cégről cikket írni. Én felvetettem, hogy esetleg hoi zoknibábja lehet (?), majd @Burumbátor: a vitalapomon javasolta, hogy ezt már ide írjam. Azért gondolom ezt, mert hoi korábbi feltételezett (?) zoknibábjaival (?) régi szerkesztők megítélését igyekezett tiporni, @Pallerti: ezeket egyszer szépen felsorolta. Legutóbb szerkesztő feltételezett zoknibábja, Ramakuni pedig pár napja jelentette be visszavonulását. – RuIsZa vita 2018. május 21., 17:52 (CEST)

Symbol question.svg kérdés Elkövetett valamilyen irányelvsértést, ami indokolja az IP-ellenőrzést? --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2018. május 21., 18:00 (CEST)
Kreatív zavarkeltés - Csurla vita 2018. május 21., 18:05 (CEST)

Hands-on.png (Szerkesztési ütközés után) @Pallerti: Szerkesztési ütközésem előtt éppen ugyanazt az oldalt linkeltem be, mint Csurla. A következőt írtam:

@Pallerti: Nem tudok jobbat mutatni, mint a Wikipédia:Troll#Kreatív zavarkeltés. Már volt, aki gusztustalannak, lejáratásnak nevezte az eljárását. Nem tudom, van-e arról irányelv, hogy nem szabad demonstratív módon aláásni a többieknek egy másik szerkesztőbe vetett bizalmát.– RuIsZa vita 2018. május 21., 18:09 (CEST)

Értem, amit írtok és abszolút lehet vele azonosulni, de nézzük meg alaposabban: írt egy cikket, ami nem másolmány, nem sértő, igazából nem tudok ráhúzni semmilyen irányelvsértést. Az, hogy nem nevezetes a cikkalany az esélyes, de ez nem irányelvsértés – ezt egy TMB-n keresztül el lehet dönteni. A szándék, hogy észrevegyük, hogy EniPort azonosítója megegyezik a saját cégének a nevével az valószínűnek tűnik és ugyan elegánsnak nem mondanám a megoldást, de ez sem irányelv sértés. Az azonosítója vitatható lenne olyan szempontból, hogy elfogadható -e, vagy nem, de nyilván nem véletlen, ugyanis nem lenne könnyű helyzetben, aki azzal érvelne, hogy ez nem megfelelő azonosító, de EniPorté igen. Ha én kérdezném meg EniPorttól, hogy megfelelő -e az azonosítója és nem szándékozik -e lépni valamit, az zavarkeltés lenne -e? Aztán nézzük a technikai oldalát: hoi több, mint három éve nem szerkesztett ezzel az azonosítójával, így teljesen értelmetlen az IP-ellenőrzés (esetleg valamelyik zokniját lehetne fellelni). Ezen kívül: mi történik, ha megtudjuk, hogy még milyen azonosítót használt korábban ez a Marketinggyár? Tegyük fel, hogy Gipsz Jakab néven szerkesztett eddig és most az IP-ellenőrzés kiderítené, hogy ő hozta létre az EniPort cikket. Blokkoljuk? Miért? Mert rámutatott egy olyan dologra (feltételezve ezt a szándékot), ami megbeszélést igényel, nevezetesen, hogy EniPort azonosítója esetleg nem felel meg az irányelvnek? Itt még az sem lényeges, hogy igaza van -e ebben és megfelel, vagy nem felel meg az azonosító. Ne értsétek félre, nem lesöpörni akarom a felvetést, teljesen megértem a felháborodásotokat, de én egyelőre nem látom alátámasztottnak egy IP-ellenőrzés jogosságát, szeretném látni, hogy a többi IP-ellenőr, hogyan látja ezt – a türelmeteket kérem addig. --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2018. május 21., 18:47 (CEST)

@Pallerti: Én is rámutatni akartam egy dologra, amikor hoaxoltam a Dunaföldvár cikkben kísérleti célból, de biztos vagyok benne, hogy ezt @Malatinszky: és @Csigabi: irányelvsértésnek, esetleg blokkolást igénylő cselekedetnek ítélte. Feltételezem, hogy ezért az akcióért sem lelkesednek különösebben, bár ettől még lehet, hogy az IP-ellenőrzést ők sem támogatják.– RuIsZa vita 2018. május 21., 18:56 (CEST)

Közben privátban kaptam olyan információt, mely szerint többeknek az a véleménye, hogy egy blokkolt, kitiltott szerkesztő zoknibábja, mivel ez viszont olyan irányelvsértés, ami indokolja az IP-ellenőri vizsgálatot, így az ellenőrzést elvégzem. A gyanúsított szerkesztőt engedelmetekkel nem nevezném meg, a vizsgálat előtt, ne húzzuk rá, amíg nincsen bizonyíték. --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2018. május 21., 19:06 (CEST)