Wikipédia:Kocsmafal (hírek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kocsmafal – hírek és újdonságok szekciója
A Hírek szekcióban jelentheted be a Wikipédiával kapcsolatos külső vagy belső forrásból származó híreket, új sablonokat, műhelyeket, terveket és mindenféle egyéb dolgot, amik a cikkekkel vagy a Wikipédiával kapcsolatosak, hírértékűek, és nem tartoznak egy másik szekcióba vagy a közösségi portálra.
  • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
  • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével, vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
 Tippek a Kocsmafal hatékonyabb használatára
  • Ha egy jó ötletednek nem akad pillanatnyilag megvalósítója, de többen helyeslik, vedd fel a később megvalósítandó Jó ötletek tárházába, nehogy elsüllyedjen a kegyetlenül falánk archívumban!
  • Ha azonnali válaszra van szükséged, és/vagy élőben szeretnél értekezni a többi szerkesztővel, lépj be a Wikipédia IRC-csatornájára!
  • Ha személyes segítőtársat szeretnél, akivel megbeszélheted szerkesztési problémáidat, akkor ide kattintva kérhetsz mentort magadnak.
  • Ha nem tudod eldönteni, hogy valamely speciális probléma/feladat kire tartozik, nézz körül a különleges szerkesztői jogokkal felruházott Wikipédia-munkatársak feladatkörét ismertető lapon!
  • Ha valamilyen enciklopédikus információ után kutattál a cikkekben, de nem találtad meg, fordulj a Tudakozóhoz.
 Archívumok | Az archívumok tartalomjegyzéke

06. 01. 10. · 06. 04. 24. · 06. 07. 17. · 06. 09. 26. · 06. 12. 21. · 07. 03. 29. · 07. 05. 23. · 07. 08. 30. · 07. 09. 30. · 07. 12. 17. · 08. 03. 15. · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31 · 32 · 33 · 34 · 35

CEE Tavasz 2016 díjazás[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaSamat üzenetrögzítő 2016. szeptember 17., 08:34 (CEST)

Lezárult a CEE Tavasz 2016 szócikkíró verseny a díjazottak felkerültek a verseny lapjára. Gratulálunk a díjazottaknak és köszönjük minden résztvevőnek a részvételt. RepliCarterTexaner vita 2016. június 30., 08:14 (CEST)

Nem akarok türelmetlennek látszani, de lassan eltelt egy hónap és sehol nincs szó a díjak átadásáról. – Hollófernyiges vita 2016. július 25., 08:00 (CEST)

@RepliCarter, Texaner: Talán ha megpingeljük a szervezőket. Xia Üzenő 2016. augusztus 12., 08:38 (CEST)

Texaner egy emailben megírta, hogy augusztus 10-éig nem lesz itthon (otthon), ennyit tudok. – Vadaro vita 2016. augusztus 12., 10:01 (CEST)

Részemről mindent megtettem! A díjakat a WME ajánlotta fel, ennek megfelelően a WME elnökségét kell(ene) megpingelni! – Texaner vita 2016. augusztus 12., 14:15 (CEST)

@Texaner: Azért a verseny szervezőinek reszortja lebonyolítani a díjátadót is. Szerveztem már én is több versenyt, ilyenkor azért elég murisan néz ki, hogy a fő szervező megvonja a vállát és hárít. A verseny lebonyolítása nem csak abból áll, hogy kiírjuk, meg összesítjük. A Meta oldalra a mai napig nem kerültek fel a magyar eredmények, például. Nem lehet úgy versenyt szervezni, hogy aztán hagyjuk a francba a kihirdetést, meg a többit. Akkor legközelebb nem kell versenyként meghirdetni, csak programként. :-) Nem hiszem, hogy a verseny résztvevőinek a feladata lenne a WME megpingelése átadó ügyében. Na mindegy :) Xia Üzenő 2016. augusztus 17., 15:27 (CEST)

Sajnálattal közlöm veled, hogy mivel a WME elnöksége nem bocsátotta rendelkezésemre a beígért támogatást a nyugdíjamból nem áll módomban megelőlegezni a díjakat. Kérlek szépen minden további kérdéseddel, a WME elnökségét, vagy annak az alkalmazottját szíveskedjél megkeresni! Én mindent megtettem amit megtehettem, július 9-én szerettem volna megtartani az eredményhirdetést, de a fenti okok miatt nem állt módomban. – Texaner vita 2016. augusztus 17., 15:41 (CEST)

A reménybeli díjazottak megijedtek a hőségtől. Szalakóta vita 2016. augusztus 18., 17:59 (CEST)

Azért az hihetlen, hogy a Wikipédia:CEE Tavasz 2016#Díjazásban felsorolják a győzteseket, felsorolják, hogy mit kapnak jövő időben (a következő díjazásban részesülnek), aztán patty. Senki nem kap semmit, mert nem mentek el július 9-én a wikitalálkozóra. Apród vita 2016. augusztus 25., 01:36 (CEST)

Mivel a kirándulás/találkozó nem volt teljes siker, és a wikitalálkozók (ahol eredményhirdetés, díjkiosztót lehetne tartani) is szomorúan alacsony érdeklődést mutatnak az utóbbi időben, így a díjakat hamarosan egyenként juttatjuk el a díjazottaknak. Elnézést a késlekedésért! Samat üzenetrögzítő 2016. augusztus 25., 01:46 (CEST)

Az oklevelek és a díjak átvételével kapcsolatosan elvileg minden díjazott kapott egy e-mailt. Aki még nem találkozott vele és érintett, kérem, nézzen rá a postaládájára! Samat üzenetrögzítő 2016. augusztus 31., 20:07 (CEST)

Az okleveleket és a díjakat (az érintettekkel való konzultációt követően) mára minden díjazottnak kiküldtük. Samat üzenetrögzítő 2016. szeptember 17., 08:34 (CEST)

Frissültek az archívumok tartalomjegyzékei[szerkesztés]

A magyar toolserver leállása óta nem működött a tartalomjegyzéket készítő bot. Azóta a kódja is elavult, ezt most sikerült frissíteni, és az imént lefuttattam a közösségi és az egyéni archívumokra is, tehát most érdemes újra használni. Az automatikus futásra még várni kell, de kézzel viszonylagos rendszerességgel tudom már futtatni.

A frissített lapok listája. Hiba történt az állatműhelynél, ott valami változás volt, amit nem követett a konfiguráció. Majd legközelebb. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 30., 04:00 (CEST)

A listakészítést fejlesztik a Wikidatában, szólj hozzá![szerkesztés]

A Wikidata fejlesztői a Wikidata:List generation input oldalon felsoroltak három esetet a listák készítésével kapcsolatban (meglévő lista kiegészítése, hiányzó értékek keresése a Wikidatán, hosszú lista felosztása). A szakaszcímekre kattintva az egyes esetek saját lapjára jutsz, ahol leírták az elképzelt munkamenetet, és a vitalapon várnak választ a felsorolt kérdésekre, hogy te így csinálnád-e. Ezzel lehet segíteni a fejlesztőket, hogy jól használható eszközt készítsenek, amely megfelel a szerkesztők igényeinek. Angolul van. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 30., 08:29 (CEST)

A legalább minimális programozási érdeklődéssel rendelkezők és listákra vágyók részére pedig létrejött a Wikidatán egy lekérdezésre szolgáló oldal, ahol egyre bővülő példatár is segíti a kezdőket a Sparql-ban való elmélyedésben. Akit érdekel a téma, az fussa át ezt az oldalt és az innen linkelt anyagokat, vagy jelezze nekem az érdeklődését :) Samat üzenetrögzítő 2016. augusztus 31., 20:14 (CEST)

Újabb bizonyíték, hogy a Wikipédia meg akar válni az "öregebb" korosztálytól, és főleg az informatikai végzettségű fiatalokra számít a jövőben. Well, shit happens. De nem vagyok túl boldog ezek miatt. – Burumbátor Súgd ide! 2016. augusztus 31., 20:17 (CEST)

@Burumbátor: kezdetektől voltak olyan lehetőségek, eszközök, amiket csak bizonyos fokú informatikai ismerettel lehetett használni. Ha eggyel több lesz, az miért jelenti, hogy az idősebb korosztály (gondolom arra gondolsz, hogy nem akar programozni) ne tudná ugyanúgy használni a Wikipédiát? A linkelt eszköz egy power tool, ahogy egyesek fogalmaznának. Vannak egyszerűek, mint a faék, korlátozottabb lehetőségekkel. De még ha nem is generálsz listákat összetett feltételrendszer alapján, akkor is tudsz közreműködni a tartalom javításában vagy bővítésében. Legfeljebb néha megkéred a kocsmafalon, hogy valaki csináljon már egy listát azokról a kirgiz nőkről, akik már legalább 30 éve elhunytak, életükben kaptak valamilyen nemzetközi díjat, még sincs róluk Wikipédia-szócikk magyar nyelven. Samat üzenetrögzítő 2016. augusztus 31., 20:26 (CEST)

Világos. Amit én mondtam, az egyszerű elkeseredés, azon egyszerű oknál fogva, hogy nem értem azt, amit itt mondtok. És a szelekció törvényei alapján egyre több olyan szerkesztő lesz, aki ezt nem érti, és persze egyre több olyan lesz, aki érti. Kérdés, hogy enciklopédiaszerkesztésileg mennyire lesz hatékony a műszaki fejlesztés, mennyire lesz képes az a generáció, aki még látott papír-alapú enciklopédiát, besegíteni. – Burumbátor Súgd ide! 2016. augusztus 31., 20:41 (CEST)

A Bin által említett kérés (szerintem) valóban inkább a műszaki kocsmafalra való, mert az azt olvasó szerkesztőktől várható leginkább, hogy érdemben hozzá tudnak és szeretnének szólni a kérdéshez. Az általam említett, részben kapcsolódónak pedig az a közérthető és praktikus lényege, hogy ezentúl sokkal összetettebb, bonyolultabb kérdésekre is lehet viszonylag könnyen választ kapni (lekérdezések, listák generálása). Ha nem tudnak a szerkesztők róla, hogy ilyenre van lehetőség, nem is fognak kérdezni, pedig lehet, hogy szeretnének, csak még nem tudják :-). Samat üzenetrögzítő 2016. augusztus 31., 21:03 (CEST)

Természetjáró-műhely[szerkesztés]

Kedves szerkesztők! Örömmel jelenthetjük be, hogy elindult a címben nevezett műhely. A cél a bakancsos turizmussal kapcsolatos lapok ápolása, írása. A műhelymunkában szeretnénk többek között hazai és külföldi turistautak, tájegységek, természetes és mesterséges tájobjektumok cikkeit bővíteni, illetve rendbe tenni (és abban tartani) az infoboxok, navboxok, és kategóriák erdejét. A műhely várja a további csatlakozókat. Köszönöm a figyelmet! :) Cvbncv Vince(érveljünk) 2016. szeptember 1., 09:30 (CEST)

Purodha Blissenbach (1954–2016)[szerkesztés]

Most jutott el hozzám a hír, hogy Purodha augusztus 25-én, egy nappal a 62. születésnapja előtt meghalt. Itt lehet többet is megtudni róla. Nem sokat szerkesztett a magyar Wikipédiában, mégis illik megemlékeznünk róla, mert azok közé tartozott, akik nemcsak a saját wikijüket szerkesztik, hanem mozgásban tartják a nemzetközi wikiközösséget is. Sok apró technikai hozzájárulással tette jobb hellyé a Wikipédiát. Hatalmas érdemei vannak a fordításban, a hibajelentésekben. Hozzájárult a MediaWiki szoftverhez és a Pywikibothoz. Tagja volt a Small Wiki Montoring Teamnek, amely a kis Wikipédiákon járőrözik, ahol nincs elég ember, hogy megvédjék magukat a vandáloktól és spammerektől. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. szeptember 3., 21:02 (CEST)

Köszönjük a megemlékezést. Nyugodjon békében! – Vadaro vita 2016. szeptember 3., 21:10 (CEST)

Commons Android-app – közeli helyek, amelyekről fénykép kellene[szerkesztés]

Frissült a Commons Android-appja. Új funkció: közeli helyek, amelyekről fénykép kellene. Részletek: https://lists.wikimedia.org/pipermail/wikitech-l/2016-September/086429.html. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. szeptember 4., 10:13 (CEST)

Azért még közel sem tökéletes. A legközelebbi illusztrálandó helyek a Fülöp-szigeteken, Vietnamban, a Csendes-óceán közepén és Szingapúrban vannak. A Margit híd, budai hídfő HÉV-megálló közelebb van, arról sincs kép. – Tacsipacsi vita 2016. szeptember 5., 23:45 (CEST)

Tudnád jelezni a problémát a Wikitech levlistán, vagy direktben a linkelt levél szerzőjének? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. szeptember 6., 05:21 (CEST)

Létezik ennek a funkciónak böngészős verziója, ami IP cím alapján mondja meg ugyanezt? – Kertek999 vita 2016. szeptember 6., 17:30 (CEST)

@Bináris: Inkább a GitHubon jelentem (itt vagy itt), ott talán előbb kijavítják, de előbb megpróbálom kijavítani én.
@Kertek999: https://tools.wmflabs.org/wiki-needs-pictures/ – ez még működik is (bár az IP-s működést nem próbáltam, csak az ország alapján, de az jó). – Tacsipacsi vita 2016. szeptember 6., 19:49 (CEST)

Hálás köszönetem! :) – Kertek999 vita 2016. szeptember 6., 20:33 (CEST)

:-) Ezt nevezem pozitív hozzáállásnak! Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. szeptember 6., 19:55 (CEST)

[1] – Tgrvita 2016. szeptember 7., 09:18 (CEST)

A böngészős verziót próbáltam, nekem tetszik (az OK-ra kell kattintani, tehát nem kell megadni országot - azt nem is értem minek van benne). Viszont olyan helyeket is jelez, amiről a cikkben már van kép (pl. Gubacsi-híd, Deák-téri unitárius templom, West End City Center, stb). Ezek "hiányát" a Wikidata alapján dönti el a program? Mert azt nem figyeltem, hogy ott van-e képhivatkozás. Az enwikin néztem 1-2 cikket, ahol hiányolta a képet, és az enwikin is ott volt a cikkben a kép. misibacsi*üzenet 2016. szeptember 7., 18:50 (CEST)

@Tgr: Ez nagyon jó, a webes felület jobban fog működni, köszönjük, azonban a mobilalkalmazás valamiért egyszerűen nem számolja ki a távolságokat, hanem abban a sorrendben adja vissza, ahogy a CSV-től kapja. Hogy ezt miért csinálja, azt nem tudom, lehet, hogy a telefonom hibája, csak sajnos a hibakereséshez el kell indítani az Android Studiót, aminek a betöltése mintegy három-négy örökkévalóság. :-) A te javításodat is megpróbáltam tesztelni, de sajnos Windowson nem működik a frissítőprogram, ami betöltené az adatokat, Ubuntun viszont nem sikerült működésre bírnom az Apache-et. Holnap elutazom három napra, esélyes, hogy előtte már nem tudom megoldani, de utána remélem, rájövök a hiba okára.
@Misibacsi: Nálam nincs OK gomb, csak országválasztás – mindegy, túlélem, hogy betöltésenként be kell írnom Magyarországot. Ha jól értem, alapvetően több helyről dolgozik: a Wikidatáról (nincs se kép, se Commons-kategória) és a katalán, angol, francia, olasz, japán, portugál és svéd Wikipédia megfelelő kategóriáiból; a magyart most írta meg Tgr (a Kategória:Keresett képekből gyűjti), de még nem éles. – Tacsipacsi vita 2016. szeptember 7., 22:08 (CEST)

Talán csak lassú? Ha jól olvasom a kódot, a háttérben külön szálon rendezi távolság szerint a képeket. – Tgrvita 2016. szeptember 8., 08:06 (CEST)
Nem tudom, mennyire szabadna lassúnak lennie, de tegnap legalább öt percre otthagytam, és semmi nem történt. (Lehet, hogy a háttérben szépen sorba rendezi, majd amikor ez kész, akkor nem csinál semmit?) – Tacsipacsi vita 2016. szeptember 11., 15:58 (CEST)

@Tgr: Most belenéztem a kódba, és minthogy szombat estig nem lesz asztali gépem, inkább leírom neked: egyrészt a meglévő kategóriához a digCategoryTalk függvény kéne, hogy ne a vitalapokat listázza, másrészt jó lenne berakni a Kategória:Fotó nélküli sablont tartalmazó lapok tartalmát is. – Tacsipacsi vita 2016. szeptember 8., 08:03 (CEST)