Wikipédia:Kocsmafal (hírek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kocsmafal – hírek és újdonságok szekciója
A Hírek szekcióban jelentheted be a Wikipédiával kapcsolatos külső vagy belső forrásból származó híreket, új sablonokat, műhelyeket, terveket és mindenféle egyéb dolgot, amik a cikkekkel vagy a Wikipédiával kapcsolatosak, hírértékűek, és nem tartoznak egy másik szekcióba vagy a közösségi portálra.
  • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
  • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével, vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
 Tippek a Kocsmafal hatékonyabb használatára
  • Ha egy jó ötletednek nem akad pillanatnyilag megvalósítója, de többen helyeslik, vedd fel a később megvalósítandó Jó ötletek tárházába, nehogy elsüllyedjen a kegyetlenül falánk archívumban!
  • Ha azonnali válaszra van szükséged, és/vagy élőben szeretnél értekezni a többi szerkesztővel, lépj be a Wikipédia IRC-csatornájára!
  • Ha személyes segítőtársat szeretnél, akivel megbeszélheted szerkesztési problémáidat, akkor ide kattintva kérhetsz mentort magadnak.
  • Ha nem tudod eldönteni, hogy valamely speciális probléma/feladat kire tartozik, nézz körül a különleges szerkesztői jogokkal felruházott Wikipédia-munkatársak feladatkörét ismertető lapon!
  • Ha valamilyen enciklopédikus információ után kutattál a cikkekben, de nem találtad meg, fordulj a Tudakozóhoz.
 Archívumok | Az archívumok tartalomjegyzéke

06. 01. 10. · 06. 04. 24. · 06. 07. 17. · 06. 09. 26. · 06. 12. 21. · 07. 03. 29. · 07. 05. 23. · 07. 08. 30. · 07. 09. 30. · 07. 12. 17. · 08. 03. 15. · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31 · 32 · 33 · 34 · 35

Díjkiosztóval ünnepelték a hollandok a 16-éves Wikipédiát[szerkesztés]

A díjkiosztó képei – Texaner vita 2017. január 23., 09:21 (CET)

Tök jók ezek a kis szobrok amúgy. :) – Kertek999 vita 2017. február 13., 07:11 (CET)

Wikitalálkozó február 18-án[szerkesztés]

A múlt heti felmérés alapján kiírtam a találkozót február 18-ra. Kérlek, jelentkezzetek, hogy lehessen tudni, hogy főre számítsunk! Samat üzenetrögzítő 2017. február 6., 20:44 (CET)

Nemzetközi találkozók[szerkesztés]

Sziasztok! Május közepén a Wikimédia-fejlesztők szeme Bécsen lesz. Előbb, május 19. és 21. között itt lesz az idei Wikimedia Hackathon, majd május 23. és 25. között a WikiCite 2017-es találkozója. A konferenciákra ösztöndíj igényelhető, melyekre a határidők közelednek:

Samat üzenetrögzítő 2017. február 6., 21:56 (CET)

Wiki_Loves_Earth_2017[szerkesztés]

Érdekel ez valakit errefelé? Wiki_Loves_Earth_2017Texaner vita 2017. február 9., 08:54 (CET)

Egyelőre sem magyar, sem szlovák szervezést nem látok. Kár, remélem azért lesz. Taz vita 2017. február 10., 23:25 (CET)
Mi az hogy! Mindig kimaradunk ezekből a fotóversenyekből. Pedig amikor nagy ritkán mégsem (pl.: European Science Photo Competition), olyankor baromi jó képek születnek. Ráadásul szerintem sok embernek vannak most nagyon különleges fotói a ritka hideg télnek hála. Szóval ha van lehetőség még beszállnunk, akkor szerintem mindenképp! – Kertek999 vita 2017. február 11., 03:16 (CET)–

Texaner szervezte a Science Photo versenyt. Ha szeretnéd/tek megszervezni a Wiki Loves Earth 2017-et (jelenleg senki sem csinálja), akkor írj Texanernek, vagy nekem. – Vince blabla :-) 2017. február 11., 17:43 (CET)

@Kertek999: Egy ideje gondolkodom egy magyar változat lebonyolításának koordinálásán. Azonban a Varázslatos Magyarország Természetfotó Nonprofit Kft. több tucat szponzor mellet a Magyar Nemzeti Parkok szponzorálásában is évek óta megrendezi a a Varázslatos Magyarország fotópályázatot Kiemelkedő díjazással, professzionális zsűrivel, sok sok pénzből, ezzel a magyar Wikipédia semmilyen szempontból nem tud konkurálni. – Texaner vita 2017. február 12., 15:22 (CET)

@Texaner:: Értem a benned felmerült kétségeket, ennek ellenére én továbbra is tartom, hogy abszolút lenne létjogosultsága. Egyrészt az elérés: én például most hallottam először az általad linkelt fotóversenyről, igaz nem vagyok profi fotós, így nem is keresem ezeket aktívan, de a főbb fotóversenyeket azért szoktam ismerni. Ezzel szemben a wikin nagyságrenddel több emberhez jut el egy ilyen verseny híre. Ráadásul itt nem csak profi fotósok érezhetik érintettnek magukat. Maga a Science Photo verseny is szerintem jó példa, elég szép számmal érkeztek be nevezések, pedig a természetfotózáshoz és a tájképfotózáshoz képest az csak apró rétegterület.
Másrészt itt nincs nevezési díj, és sokkal kevesebb a technikai megkötés, ez is lehet sokaknak motiváló. Harmadrészt szerintem itt se lenne lehetetlen pár jó szponzort találni (bár ez nem az én asztalom, nincs benne tapasztalatom, de azt láttam hogy jópár éve például a Wiki Love Monuments-hez is egész klasszakat sikerült összehozni). Azt mondjuk nem tudom, a verseny nemzetközi részének szokott lenni díjazása? Mert ha igen, azt is vedd számításba, mint motiváló tényezőt. – Kertek999 vita 2017. február 12., 20:48 (CET)
@Kertek999: Sajnos az eredeti kiírás szerint: Like Wiki Loves Monuments (WLM), we use official lists of protected areas, usually available from government agencies. A WLM hez hasonlóan a védett természeti területek rendelkezésre álló listáit használjuk amik az állami szerveknél elérhetők -- elnézést a hevenyészett fordításért.

Miután a Magyar Nemzeti Parkok direkt fenn tartanak egy saját meglehetősen jól szponzorált nonprofit Kft-t a Nemzeti Parkok fotópályázata céljából, saját honlapjuk szerint 6 alkalmazottal és több mint 40 szponzorral, elképzelhetőnek tartod egy konkurens fotópályázat megvalósítását? Én ismerve a magyar viszonyokat nem! – Texaner vita 2017. február 12., 21:59 (CET)

És a magyar wikinek van sima természetfotós pályázata? bocs, hogy offtopic és h nem ismerem ha van. Taz vita 2017. február 12., 23:12 (CET)
@Texaner:: Ahogy a kiírásban látom, sokkal-sokkal bővebb körről van itt szó a nemzeti parkoknál. Mehetnek a természetvédelmi területek, tájvédelmi körzetek, egyéb különleges látképek, kertek, stb. Ez azért jóval tágabb lehetőségeket kínál, szerintem nem konkurens pályázat lenne. A másik, hogy még ha csak a nemzeti parkokra is koncentrálunk, szerintem kétféleképp foghatják ezt fel. Az egyik látásmód, ahogy te leírtad, hogy a saját oldalukkal és cégükkel konkurálunk. Igazad van, nem elképzelhetetlen hogy így jönne ki nekik. DE! A másik ahogy lehet ezt nézni pedig az, hogy ingyen "reklámot" biztosít egy hatalmas eléréssel rendelkező oldal ezeknek a parkoknak, ahol se munkaerejükbe se pénzükbe se egyéb erőforrásukba nem kerül, hogy nemzetközi szinten is ismertebbek legyenek ezek a tájak. Én így nézném, bár igaz, nem én ülök ezekben a székekben. De ezt így kipróbálás nélkül mi itt nem tudjuk kitalálni. Meg hát ahogy mondtam, nem csak a nemzeti parkokra koncentrálódik a dolog. – Kertek999 vita 2017. február 13., 01:10 (CET)

Milyen értelemben konkurrense egymásnak a két verseny? A fotósok többsége hajlandó évi egy versenyre nevezni, de kettőre már nem? A nemzeti parkok hajlandóak a saját versenyükön részt venni, de másén nem? (Akkor sem, ha semmibe nem kerül nekik és kapnak egy csomó képet ingyen?) A másik verseny díjazása annyira felsrófolja az elvárásokat, hogy mi azokat nem tudjuk teljesíteni? --Tgrvita 2017. február 13., 05:00 (CET)

Mindenkit aki fentebb hozzászólt arra kérek, hogy nyissa meg a a Varázslatos Magyarország társaság honlapját zárja be a pályázati felhívást és a honlapon olvasgassa az utolsó "Rólunk" fűl alatti lapokat! Egyébként, bárki beszállhat a lebonyolítás megszervezésébe itt csupán arról van szó, hogy én a magam részéről bár gondolkoztam rajta, a körülményeket megismerve nem vállalom. – Texaner vita 2017. február 13., 13:35 (CET)

Te most pontosan mire gondolsz, a szponzorokra? Éééés? A WMF sem smafu. ;-) OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2017. február 13., 16:54 (CET)
Amúgy arra valaki tud választ adni, hogy a verseny nemzetközi szakaszának szokott-e lenni díjazása? – Kertek999 vita 2017. február 13., 19:31 (CET)
@Kertek999: a nemzetközi versenyben csak azok a képek vesznek részt, amiket a nemzeti zsűri kiválasztott (delegált), tehát nemzeti verseny nélkül nem tudsz részt venni a nemzetköziben sem. De igen, mindig vannak díjai a nemzetközi fordulónak is. Samat üzenetrögzítő 2017. február 22., 20:47 (CET)

A szervezés korábbi elmaradásának sokkal inkább jogi, mint pénzügyi okai vannak. És van remény rá, hogy lesz nálunk is, az intézése már (régebb óta) folyamatban van. Samat üzenetrögzítő 2017. február 22., 20:49 (CET)

Wikimédia Magyarország Egyesület 1%-os kampánya[szerkesztés]

Sziasztok! Ma reggeltől jövő hét hétfő estig 3 naponta legfeljebb 2 alkalommal megjelenik az 1%-ra való felhívás a Wikimédia-projektek tetején (a magyar IP-címmel rendelkezők számára). Ha bárki hibát talál, jelezze nekem mihamarabb! Köszönöm! Samat üzenetrögzítő 2017. február 22., 10:21 (CET)

Hiba, aminek megszüntetését már milliószor kértünk, hogy regisztrált felhasználóknak ne jelenjen meg a felhívás, ők a munkájukkal járulnak hozzá a projekt sikerességéhez, tőlük ne kérjen pénzt az Egyesület!
Nem értem a magyar IP-címre való korlátozást! Mi van, ha valaki külföldön él, dolgozik, de közben használja a magyar Wikipédiát, ő miért ne adakozhasson, ha akar? Lábon lövi magát az Egyesület? misibacsi*üzenet 2017. február 22., 16:58 (CET)
Nem tudom ki hogy van vele, de én mindig szoktam átutalni pénzt nekik. A regisztrált felhasználó is adakozhat ha akar s van miből, nem? ;-) – Pegy22 vita 2017. február 22., 17:28 (CET)

@Misibacsi: praktikus ok: a külföldön élők (köztük én is) általában nem adóznak Magyarországon, így nem is tudják felajánlani annak 1%-át az egyesület javára. Jogi ok: az egyesület tevékenysége Magyarország területére korlátozott, és a WMF-fel kötött, 1% gyűjtésére vonatkozó szerződésünk is kiköti, hogy ezt Magyarország területén végezhetjük. A regisztrált szerkesztőknek pont ugyanúgy nem kerül semmibe, hogy felajánlják az amúgy leadózott jövedelemadójuk 1%-át, mint bárki másnak, csak van esély rá, hogy jobban magukénak érzik az ügyet, mint a nem regisztrált szerkesztők. (A banner eltüntetése pedig csak egy kattintás, de enélkül is csak kétszer jelenik meg, ahogyan írtam feljebb.) Samat üzenetrögzítő 2017. február 22., 20:45 (CET)

@Pegy22: köszönjük a támogatást, nagyon fontos a működésünkhöz, és remélem, megfelelően hasznosítjuk! A mostani felhívás azonban az 1%-ra vonatkozik (és a WMF-fel kötött szerződésünk alapján vele párhuzamosan nem is kampányolhatunk adományokért). Samat üzenetrögzítő 2017. február 22., 20:45 (CET)