Wikipédia:Kocsmafal (hírek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Kocsmafal – hírek és újdonságok szekciója

A Hírek szekcióban jelentheted be a Wikipédiával kapcsolatos külső vagy belső forrásból származó híreket, új sablonokat, műhelyeket, terveket és mindenféle egyéb dolgot, amik a cikkekkel vagy a Wikipédiával kapcsolatosak, hírértékűek, és nem tartoznak egy másik szekcióba vagy a közösségi portálra.

 • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
 • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
Tippek a Kocsmafal hatékonyabb használatára
 • Ha egy jó ötletednek nem akad pillanatnyilag megvalósítója, de többen helyeslik, vedd fel a később megvalósítandó Jó ötletek tárházába, nehogy elsüllyedjen a kegyetlenül falánk archívumban!
 • Ha azonnali válaszra van szükséged, és/vagy élőben szeretnél értekezni a többi szerkesztővel, lépj be a Wikipédia IRC-csatornájára!
 • Ha személyes segítőtársat szeretnél, akivel megbeszélheted szerkesztési problémáidat, akkor ide kattintva kérhetsz mentort magadnak.
 • Ha nem tudod eldönteni, hogy valamely speciális probléma/feladat kire tartozik, nézz körül a különleges szerkesztői jogokkal felruházott Wikipédia-munkatársak feladatkörét ismertető lapon!
 • Ha valamilyen enciklopédikus információ után kutattál a cikkekben, de nem találtad meg, fordulj a Tudakozóhoz.

06. 01. 10. · 06. 04. 24. · 06. 07. 17. · 06. 09. 26. · 06. 12. 21. · 07. 03. 29. · 07. 05. 23. · 07. 08. 30. · 07. 09. 30. · 07. 12. 17. · 08. 03. 15. · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31 · 32 · 33 · 34 · 35

Hír a jereváni rádióból[szerkesztés]

Ha esetleg valakihez még nem jutott volna el a hír. Bencemac szerkesztőtárs azóta már haza is jött Jerevánból.

A gondom nem csak az, hogy tetszettünk volna jobban odafigyelni (Pasztilla figyelt egyedül), és akkor valószínűleg még több, még jobb, nemcsak enwikiből fordított, Jerevánról írt szócikk keletkezett volna, hanem az, hogy ha már így történt, akkor illett volna tájékoztatni a közösséget (szvsz). Nekem nagyon nem tetszik ez a fajta politika. (És nem, nem vagyok irigy, utaztam már eleget.) CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2018. október 28., 19:04 (CET)

Biztos, hogy én? Mert csinálni semmit nem csináltam. Pasztilla 2018. október 28., 20:22 (CET)

@Pasztilla: erre gondoltam. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2018. október 28., 22:21 (CET)

Én (ismét, mert privát már megtettem korábban) gratulálok Bencemacnak az eredményéhez, és örömmel látnám az örményországi utazással kapcsolatos élményeit, tapasztalatait. A turisztikai élmények is érdekelnek, de ennél is jobban, hogy milyennek találta az ottani wikiközösséget, a szervezést, mik azok a tapasztalatok, amiket hasznosíthatunk itthon. (A pályázatról, versenyről ebben az esetben én is csak utólag, a lezárultát követően értesültem, pedig igyekszem figyelni a nemzetközi wikihíreket.) Samat üzenetrögzítő 2018. október 29., 00:41 (CET)

Én úgy látom, az örmény kolléga kiposztolta ide is, az egy dolog, hogy a hírek kocsmafalat én se nézem. (Egyébként mi nem szervezünk ilyesmit, Wiki Loves Hungary néven?) Alensha 2018. október 29., 01:00 (CET)

@Bencemac:? Apród vita 2018. október 29., 04:42 (CET)

Szóhoz sem jutok, ennél lejjebb már csak Tartarosz van… Bencemac A Holtak Szószólója 2018. október 29., 08:30 (CET)

@Bencemac: Mert nem pingeltek meg, miközben kíváncsiak voltak rád? Apród vita 2018. október 29., 14:15 (CET)

Ha én szereznék valahonnan pályázati pénzt arra, hogy Magyarországot népszerűsítsem / ismeretterjesszem egy szócikkíró versennyel nem magyar Wikipédiákban, akkor örülnék neki, ha az angol Wikipédiából fordítanak, mert a cél szempontjából pont olyan jól működik, mint a saját viszont kevesebb energia, tehát több cikket fognak írni. (Alapvetően nem tudok mit kezdeni azzal a hozzáállással, hogy az az igazi férfi wikipédista, aki újra elvégzi a kutatómunkát, ahelyett, hogy a más által már elvégzett munkát hasznosítaná. Ez nekem pont olyan értelmetlennek tűnik, mint azt elvárni, hogy a szerkesztők ne bővítsenek mások által írt cikkeket, hanem írják újra nulláról azokat a cikkeket, amikhez hozzányúlnak.)

A tájékoztatás inkább tűnik a versenyt szervező feladatának, mint a résztvevőkének. (Ha én szerveznék ilyet, valószínűleg beleírnám a részvételi feltételekbe, hogy a nyertesnek írnia kell egy beszámolót az utazásáról, ezzel is segítve a tapasztalatcserét. Mondjuk erre tipikusan 1-3 hónap a határidő, és az utazás múlt hétvégén volt.) Elvben látom némi értelmét egy olyan szabálynak, hogy ha valaki a szerkesztői tevékenységéből kifolyólag valamilyen juttatásban részesül, akkor azt tüntesse fel valahol (kicsit a fizetett szerkesztésekkel rokon dolog), a gyakorlatban szerintem több energia nyomon követni, mint amennyi haszon van belőle. --Tgrvita 2018. október 29., 19:40 (CET)

Jelölt változatok részleges kikapcsolása[szerkesztés]

Több mint fél éve, 2018. április 9-én történt meg a jelölt változatok részleges kikapcsolása hat hónapos próbaidőre.

 1. Érdeklődni szeretnék, hogy mivel a kikapcsolást hat hónapos próbaidőre kértük, így október 9-én visszakapcsolásra került, és visszaállt a korábbi állapot?
 2. Az eredeti javaslat szerint a kikapcsolás fő indoka az volt, hogy "könnyítene a jelenleg legégetőbb problémánkon (új szerkesztők számának csökkenése)". Az akkori ígéret szerint a próbaidő után "megnézzük, volt-e és mekkora pozitív hatása a szerkesztőszámra vagy negatív hatása a vandalizmusra, és döntünk az állandósításáról". Mikor kapunk arról tájékoztatást, hogy
 • volt-e és mekkora pozitív hatása a szerkesztőszámra
 • vagy negatív hatása a vandalizmusra
illetve hogy ezek alapján mikor döntünk az esetleges állandósítás kérdéséről? – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. október 29., 01:47 (CET)

Szoktam időnként statisztikákat készíteni (legutóbb itt), de közzététel nélkül is a járőrködés során úgy tapasztalom, hogy a vandálkodás nem nőtt, nem csökkent a jelölt lapváltozatok kikapcsolásával, már ami a maradandó vandál szerkesztéseket illeti (azokat a vandálságokat, amiket azonnal visszaállítanak, nem figyeltem, ezeket nem is igazán lehet, talán az adminok többet tudnak ezekről mondani). Az új szerkesztők számának növekedését nem tudom megítélni, biztosan le lehet kérni valahogy kimutatásokat az adott időszakra. Valójában – szerintem – ez döntene arról, hogy változtassunk-e, vagy rögzítsünk egy állapotot. Ogodej vitalap 2018. október 29., 07:45 (CET)

1. Nem; nincs ilyen automatizmus, és senki nem csinálta meg kézzel sem, így továbbra is a legfrissebb változat jelenik meg anonoknak is. Gyanítom, hogy egyszerűen elfelejtődött a dolog mind Tgr, mind a tényleges változtatás végrehajtó fejlesztő részéről. – Tacsipacsi vita 2018. október 29., 14:10 (CET)