Wikipédia:Kocsmafal (hírek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kocsmafal – hírek és újdonságok szekciója
A Hírek szekcióban jelentheted be a Wikipédiával kapcsolatos külső vagy belső forrásból származó híreket, új sablonokat, műhelyeket, terveket és mindenféle egyéb dolgot, amik a cikkekkel vagy a Wikipédiával kapcsolatosak, hírértékűek, és nem tartoznak egy másik szekcióba vagy a közösségi portálra.
  • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
  • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével, vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!

Autók[szerkesztés]

Felhívom a figyelmet, hogy mostantól, ha autós, fényképészeti, magyar közigazgatási, matematikai vagy főútról, autópályáról szóló szócikket akartok, jelezhetitek itt. Ezután minél hamarabb megpróbálom elkészíteni.--Parliament Buildung Hungary 20090920.jpg Ruisza beszélgetőfülke 2015. augusztus 3., 19:47 (CEST)

Google fordító és a Wikipédia[szerkesztés]

A Google egyre jobb eredményeket ér el a gépi fordításokkal, most már egészen tűrhető a végeredmény. Bár nem mindig magyaros, az értelmetlen mondatok egyre ritkábbakká válnak. Ráadásul a fejlesztés sem áll le, a Google további pontosításokat ígér, sőt a szoftver némiképp öntanuló is. A képek felismerésében megdöbbentő eredményeket értek el így is.

Ezek után jön a nagy kérdés: Szükség lesz majd a jövőben nemzeti Wikipédiákra minden nyelven? --B.Zsolt vita 2015. augusztus 6., 23:38 (CEST)

Természetesen. Nem a Google fordítóképességétől függ, hogy lesz-e különböző nyelveken internetes enciklopédia és az se csak attól függ, hogy hány nyelven. Apród vita 2015. augusztus 6., 23:48 (CEST)

Azt hiszem nem értetted a dilemmámat. Ha az angol wikit bárki olvashatja, akkor is, ha nem tud angolul, érdemes még az időt vesztegetni a magyar változatra? --B.Zsolt vita 2015. augusztus 7., 00:30 (CEST)

Hány magyar témájú cikk van az enwikin, és hány a huwikin? --Pagony foxhole 2015. augusztus 7., 00:37 (CEST)

Eddig a szerkesztők írták a szócikkeket és a gépek (továbbiakban botok) nélkülözhetetlen javításokat végeztek. Egy ideje eljutottunk odáig, hogy botok írják a szócikkeket, igencsak nélkülözhető hibák armadájával. Már hírt kaptunk arról, hogy majd robotok fogják ellenőrizni a tartalmat, most arról kapunk hírt, hogy majd elég lesz a gépi fordított szövegeket elolvasni, mert éljen a Google, egyre jobban fordít. Nem kell szerkesztő, nem kell járőr, nem kell adminisztrátor, sem bürokrata. Az embereket eddig a munkahelyükről szorították ki a gépek (meg a konyhából), most már az intellektuális kikapcsolódásukból is. Éljen a fejlődés! Dőljünk hátra! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. augusztus 7., 13:27 (CEST)

Csak akkor dőlhetsz hátra, ha már olvasni is a robotok fogják Vigyor – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2015. augusztus 7., 14:01 (CEST)
Szerintem addigra már a kukac is rég hátradőlt, amelyik jóllakott a porhüvelyemből. :-) Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. augusztus 7., 14:03 (CEST)

Kérdezzük meg Polgár Juditot, sakkozzunk-e még egyáltalán; kérdezzük meg Pelét, a Fifa szovtverrel focizzunk-e; kérdezzük meg B.Zsoltot, mi a kérdés? Akar-e Wikipédiát szerkeszteni, vagy azt kérdezi, mi mi a francért foglalkozunk (szerinte) tök értelmetlen dolgokkal? OsvátA Palackposta 2015. augusztus 7., 14:14 (CEST)

Megpróbálhatjátok elkomolytalankodni, de a kérdés komoly, nekem is eszembe jutott már, csak nem írtam le. Szerintem belátható időn belül el fogunk oda jutni, hogy nem csak az adatok lesznek egy központi oldalon („Wikidata”), hanem egy idő után a szövegek is. Valami módon összefésülik a különböző nyelvű szócikkeket egy nyelvre (ami sajnos az angol lesz), és mindenkinek a saját nyelvén fog megjelenni. Sajnálnám, ha így történne, de szerintem elkerülhetetlen. Zerind üzenőlap 2015. augusztus 7., 14:33 (CEST)

Oké. Itt volt valahol a törülközöm, most bedobnám. Csak nem találom. OsvátA Palackposta 2015. augusztus 7., 14:38 (CEST)
Sajnos én komolyan gondoltam, hogy a wikitechnika fejlődése szépen lassan kiszorítja a szerkesztőket. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. augusztus 7., 14:43 (CEST)

Nekem pozitív jövőképem van. Soha egyetlen eredeti gondolata, mosolya, poénja, hát még szorongása nem lesz egyetlenegy szoftvernek sem. Még Szabolcska Mihály szintjén sem fog tudni rímet faragni egy sem. Egy vasárnapi festő, egy átlagos csimpánz szintjén festegetni. Dobgépek már vagy 40 éve vannak. Egyiknek sincs lelke, egyik sem tud jókedvvel melléütni. Mind csak egy-egy hülye gép. OsvátA Palackposta 2015. augusztus 7., 14:51 (CEST)

Osvát úr, legyen igazad! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. augusztus 7., 14:54 (CEST)

Igazam van. Egy szoftvert ki lehet ismerni és be lehet csapni. Egy értelmes, tapasztalt embert előbb-utóbb nem. Még egy wikivandálban is több van pozitív vagy valamilyen érzelemből, mint egy akármekkora szupergyors gépben. Garri Kaszparov meg akarta verni a Kék óriást, amikor kikapott tőle. A hülye gép pedig még csak nem is tudott örülni a győzelemnek. OsvátA Palackposta 2015. augusztus 7., 15:01 (CEST)

Egy biztos: sohasem fog úgy fordítani Joyce-ot, mint Szentkuthy, Grimmelshausent, mint Háy Gyula, Turgenyevet, mint Áprily. :) – Pagony foxhole 2015. augusztus 7., 15:06 (CEST)

Valójában azért hülyéskedem el ezt az egészet, hogy elfedjem: (szinte) dühit, ha felveti egy-egy wikipédista, hogy mi a francnak ez az egész? Ne csinálja, ha kétségei vannak: rendben van. De ne terjessze a kétségeit nyilvánosan: mert árt a projektnek. Sokat. OsvátA Palackposta 2015. augusztus 7., 15:15 (CEST)

Egy: a kérdés lehetett éppenséggel poénos vagy akár provokatív (a szó pozitív értelmében). Kettő: a kétség maga az ember (Descartes stb.). – Vépi vita 2015. augusztus 7., 15:24 (CEST)
Én nem úgy értelmeztem a nyitókérdést, hogy „Mi a francnak ez az egész?”, hanem úgy, hogy „Nem lehetséges-e, hogy egy idő után felvetődhet majd az a kérdés, hogy »Mi a francnak ez az egész?«”. Ez egész más. Egyébként amíg az első nem vetődött fel, addig dolgozzunk :) Zerind üzenőlap 2015. augusztus 7., 20:59 (CEST)

Ha azt kérdezi, hogy „Mi a francnak ez az egész?”, akkor kétkedik. Ha kétkedik, akkor gondolkodik. Ameddig pedig gondolkodik, akár pesszimistán, akár nem, addig a Wikipédiához is kötödik. Viszont nem árulom el, mi lehet a kétkedő kérdéseknél is rosszabb. Apród vita 2015. augusztus 7., 22:27 (CEST)

Mennyire távoli jövőben kérdezed? Ha a gépi intelligencia továbbfejlődik, Wikipédiára sem lesz szükség, aztán idővel már emberekre sem :-)

Nekem nem tűnik reálisnak, hogy mondjuk egy évtizeden belül legyen olyan fordítóprogram, ami összemérhető az ember által végzett fordítással. – Tgrvita 2015. augusztus 7., 18:43 (CEST)

Én nem látom ezt ennyire katasztrofálisnak. Kizártnak tartom, hogy belátható időn belül pl. egyetlen központi oldalon szerepeljen minden cikk és azok lefordítása, hiszen pl. egyes kényes témákat letehetetlen összehangolni (nem hiszem, hogy Trianonról vagy a szlovák történelemről ugyanúgy vélekedik a magyar ill. a szlovák wiki). Olyannak még nem találkoztam, hogy botok írnak cikkeket, ilyen tényleg van? A wikidata rendszerétől kezdetben idegenkedtem, de most már jó dolognak tartom (bár néha feleslegesen megnehezíti a dolgomat...) – Norden1990 2015. augusztus 7., 23:55 (CEST)

Ennél sokkal aggasztóbb, hogy az Európa cikket lassan átnevezhetjük Eurábiára. Gyurika vita 2015. augusztus 8., 00:05 (CEST)

Kétségeim merültek fel, ezért megkérdeztem szerintem emberi hangnemben és udvariasan mások véleményét is. Jó hogy nem mindjárt kitiltotok emiatt! Most meg is kerestem azt a két cikket, ami engem meglepett. Az első egy szimpla gépi fordítás, amiben szinte tökéletes az infobox, a kategóriák és a bevezető. A kevés folyószöveg döcögős, de érthető. Magyar ember persze így nem beszél, de a néhány évvel korábbihoz képest a javulás látványos. Persze ez a cikk magában még nem lenne semmi, de itt van még ez is: index.hu

Gondoltam megosztom veletek a véleményemet, de egyre több mindenhez ellenséges a hozzáállás. --B.Zsolt vita 2015. augusztus 8., 02:06 (CEST)

Most nem azért mondom, de a példaszócikkedben egyetlen értelmes mondat sincs. Én nem félek attól, hogy valaha is lesz olyan jó a gépi fordítás, mint az emberi. --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2015. augusztus 8., 22:20 (CEST)
döcögős, de érthető != értelmes De akkor jó, a kérdésem immár tárgytalan, majd visszatérünk rá kb. 10 év múlva. --B.Zsolt vita 2015. augusztus 8., 23:00 (CEST)
Egy szóval se mondtam, hogy ne lehetne kisilabizálni a szöveget, de attól még értelmetlen mondatok halmaza. – Sasuke88 Anime eye.svg vita 2015. augusztus 8., 23:30 (CEST)

A második linked arról szól, hogy a meglévő gyenge minőségű gépi fordításokat (amik tényleg nagyon hasznosak lehetnek annak, aki egy szót sem ért valamilyen nyelven, és mindenáron ki kell silabizálnia valami szöveget) újabb technikai eszközökkel is el lehet érni. Nem arról, hogy a minőségük javulna. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. augusztus 9., 08:11 (CEST)

Egyébként ha konkrét évszámokkal akarunk dobálózni, Kurzweil 2029-re jósolja az emberivel azonos színvonalú gépi fordítást, és ő azért még inkább az optimista táborba tartozik. – Tgrvita 2015. augusztus 9., 09:34 (CEST)

Soha nem lesz az emberivel azonos szintű a gépi fordítás, meg lehet nyugodni :) Legalábbis mindaddig, amíg a scifi filmekben látott AI mesterséges intelligencia valóban képes nem lesz önállóan gondolkodni, érezni. A mechanikus fordítás ezen emberi tulajdonságok nélkül nem fog tudni visszaadni jelentésbeli nüanszokat, megérteni tágabb szövegkörnyezetet stb. Xiaolong Üzenő 2015. szeptember 1., 08:29 (CEST)

Rodrigót adminnak![szerkesztés]

Egyik legrégebbi szerkesztőnk, Rodrigo (állítólag tíz évvel az első próbálkozás után...) elfogadta a jelölést, járuljatok a szavazóurnához! Wikipédia:Javaslat tisztségviselők megválasztására/Rodrigo (admin) Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. augusztus 20., 16:40 (CEST)

Sajnálnám, ha a nyári uborkaszezon hiúsítaná meg Rodrigo megválasztását: olyannak ismertem meg, aki bele mer menni a konfliktushelyzetekbe és igyekszik feloldani azokat. A megválasztásához 25 rászavazó kéne, de a pillanatnyi állás 21:3. --Karmela posta 2015. augusztus 28., 00:35 (CEST)

Szavazási javaslat a Naprendszer holdjainak neveiről[szerkesztés]

Wikipédia:Szavazás/Javaslatok/A Naprendszer holdjainak nevei – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. augusztus 23., 10:43 (CEST)

thesswiki project and wikicamp[szerkesztés]

On behalf of Wikipedia Community User Group Greece, we would like to invite you to be part of an ambitious Wikipedia-inspired project for the City of Thessaloniki. The project is entitled thesswiki, and aims to digitize the history and culture of the city of Thessaloniki and connect the physical monuments to the wikipedia world.

QR codes will be mounted on the sides of buildings or monuments in order to allow users with smartphones, focusing specifically on tourists and visitors, to scan them and instantly access up-to-date Wikipedia entries about all aspects of life in Thessaloniki in their native language. (see QRpedia)

We invite you to support the project and write and extend articles about these monuments in your own languages, as this will benefit visitors of Thessaloniki, from you own country. You can see the actual progress on the following page: meta:thesswiki#Articles of interest

Museums and archives of the city have pledged to open and upload content to Wikimedia Commons, and also support the writting of better articles.

At this point, we are excited to invite neighboring and other international Wikipedia chapters or User Froups, and interested Wikimedians to participate in the project. The project will be officially announced at the opening ceremony of Demetria Festival 2015, the most prominent annual cultural festival taking place in Thessaloniki in September 2015 and an official kick-off event is planned to take place during the weekend of September 26 & 27.

During the kick off event, we will present the project and what has taken place this far to the general public. Moreover, an Edit-athon event and a QR-marathon will take place, and possibly include speeches from international speakers and host a wiki-camp for international participants.

In this framework, we invite you to a 2-day-backstage-visit schedule, especially designed for wikipedians wishing to travel to Thessaloniki during the kick-off event, offering a VIP-tour around the most prominent museums, monuments, and galleries in the city (such as the Museum of Byzantine Culture, the Museum of Photography, and the State Museum of Contemporary Art) and participation in major Dimitria and thesswiki actions. We are aiming to inspire you to write articles in your native wikipedia languages and we are planning to offer accommodation for two nights (25-26 September), and meals as detailed in the attached agenda. (Since the budget for this program is limited, if your chapter/user-group is able to cover travel expenses for you users and you would like to use it instead of our free accommodation offer, you would be more than welcome to use it :). This will help us host even more people!) In case you are interested, please reply ASAP to team@wikimedia.gr and thesswiki@postscriptum.gr to help you arrange all the specifics and provide you further information.

(Sorry for writing in english. Feel free to translate.)

--Geraki vita 2015. augusztus 20., 10:34 (CEST)

Pénzért reklám[szerkesztés]

Pénzért szerkesztő csalókat talált a rendszerében a Wikipédia – Hollófernyiges vita 2015. szeptember 3., 13:31 (CEST)

Ez en:Wikipedia:Long-term abuse/Orangemoody. Oliv0 vita 2015. szeptember 3., 13:55 (CEST)

A magyar cikkből a külsőknek az derülhet ki, hogy a magyar Wikipédián történt a dolog... – Pagony foxhole 2015. szeptember 3., 14:06 (CEST)

Abból azért kiderül, hogy havi 30 dollárt kértek. – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. szeptember 3., 14:52 (CEST)

Rodrigo megadminult[szerkesztés]

Rodrigo személyében mától új adminisztrátora van a Wikipédiának. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 4., 09:58 (CEST)