Wikipédia:Kocsmafal (hírek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Kocsmafal – hírek és újdonságok szekciója

A Hírek szekcióban jelentheted be a Wikipédiával kapcsolatos külső vagy belső forrásból származó híreket, új sablonokat, műhelyeket, terveket és mindenféle egyéb dolgot, amik a cikkekkel vagy a Wikipédiával kapcsolatosak, hírértékűek, és nem tartoznak egy másik szekcióba vagy a közösségi portálra.

 • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
 • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
Tippek a Kocsmafal hatékonyabb használatára
 • Ha egy jó ötletednek nem akad pillanatnyilag megvalósítója, de többen helyeslik, vedd fel a később megvalósítandó Jó ötletek tárházába, nehogy elsüllyedjen a kegyetlenül falánk archívumban!
 • Ha azonnali válaszra van szükséged, és/vagy élőben szeretnél értekezni a többi szerkesztővel, lépj be a Wikipédia IRC-csatornájára!
 • Ha személyes segítőtársat szeretnél, akivel megbeszélheted szerkesztési problémáidat, akkor ide kattintva kérhetsz mentort magadnak.
 • Ha nem tudod eldönteni, hogy valamely speciális probléma/feladat kire tartozik, nézz körül a különleges szerkesztői jogokkal felruházott Wikipédia-munkatársak feladatkörét ismertető lapon!
 • Ha valamilyen enciklopédikus információ után kutattál a cikkekben, de nem találtad meg, fordulj a Tudakozóhoz.

06. 01. 10. · 06. 04. 24. · 06. 07. 17. · 06. 09. 26. · 06. 12. 21. · 07. 03. 29. · 07. 05. 23. · 07. 08. 30. · 07. 09. 30. · 07. 12. 17. · 08. 03. 15. · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31 · 32 · 33 · 34 · 35

Ösztöndíj a román nyelvű Wikipédián is aktív szerkesztők részére[szerkesztés]

Függőben Függőben Samat üzenetrögzítő 2018. szeptember 7., 00:12 (CEST)

Sziasztok! A román nyelvű Wikipédia most ünnepli a 15 éves évfordulóját, és erre az alkalomra szeptember 29-ére egy egynapos, előadásokkal színesített konferenciát és nemzetközi szerkesztői találkozót szerveznek Bukarestbe. Az eseményre a szervezők szeretettel meghívták a magyar közösség tagjait is, különösen olyan szerkesztőket, akik a román nyelvű Wikipédiában is aktívak (vagy korábban aktívak voltak). A részvétel érdekében a Wikimédia Magyarország Egyesület felajánlott egy ösztöndíjat, ami fedezi a részvétel költségeit (utazás+szállás). Kérlek, segítsetek értesíteni azokat a szerkesztőket, akiket érdekelhet a felhívás (akár egy itteni ping, akár személyes vitalapi vagy e-mail-üzenet formájában). Köszönöm! Samat üzenetrögzítő 2018. augusztus 5., 13:36 (CEST)

Ezt a szakaszt visszahoztam az archívumból, hátha valaki jelentkezne, csak augusztusban nem vette észre a felhívást. Samat üzenetrögzítő 2018. szeptember 7., 00:12 (CEST)

Wikimánia-beszámoló[szerkesztés]

Sziasztok! Augusztus második felében Dél-Afrikában, Fokvárosban volt a 2018-as Wikimánia, amin volt szerencsém részt venni. Az eseményről készítettem a közösség számára egy beszámolót. Igyekeztem minél több linkkel ellátni, hogy megtaláljátok, miről is írtam. Ha bármilyen kérdésetek lenne a leírtakkal kapcsolatban, igyekszem megválaszolni. Ja, a beszámolót itt találjátok:

Samat üzenetrögzítő 2018. szeptember 7., 00:00 (CEST)

Kampány az EU szerzői jogi reformjával kapcsolatban[szerkesztés]

Sziasztok! Az EU most tervezi módosítani a szerzői és szomszédos jogokkal kapcsolatos irányelveit, amik utána meghatározzák az EU-n belül ezt a területet a következő 1-2 évtizedre. Erősen lobbiznak mindkét irányú módosítás érdekében a különböző csoportok. Ebbe a Wikipédiát fenntartó amerikai Alapítvány is bekapcsolódott, több európai társszervezettel együtt. A Wikimédia szempontjából az lenne a cél, hogy a közkinccsel kapcsolatos szabályok ne romoljanak (lehetőleg javuljanak), megmaradjon a panorámaszabadság (számos európai országban nincs, és ott pl. jogszerűen nem, vagy nagyon körülményesen, előzetes engedélyek birtokában lehet fényképet készíteni a városokban), a felhasználók által létrehozott tartalmakra ne kerüljenek a mostaninál szigorúbb jogi megkötések, és lehetőség legyen a szövegek és adatok elemzésére, adatgyűjtésre. (Ha valaki pontosabban le tudja írni a fő célterületeket, kérem, tegye meg!) A különböző módosítási javaslatokról és magáról az irányelvről az EP-képviselők fognak szavazni, tehát őket kellene meggyőzni, hogy ne csupán a szerzői jogi, kiadói lobbi véleménye jusson el hozzájuk. Erre a kampányra az alapítvány készített egy oldalt:

és erre épülve egy bannerkampány lesz az EU országaiban jövő héten (a szavazás előtt). Ha lenne olyan, aki részt tudna venni az oldal lefordításában, az sokat segítene. Samat üzenetrögzítő 2018. szeptember 7., 15:52 (CEST)

@Tgr: esetleg részt tudnál venni annak elmagyarázásában, miért fontos ez az egész kampány a Wikipédia és ökoszisztémája szempontjából? Már most is súlyos késésben vagyok… Samat üzenetrögzítő 2018. szeptember 7., 15:52 (CEST)

Sziasztok! Jan vagyok a Wikimedia policy csapatából. Csak gyorsan el akartam nektek mondani a mi álláspontunkat erről: különleges alkalmunk van arra, hogy elérjuk, hogy a szerzői jogok a digitális kornak megfeleljenek. Wikimédiásokkent támogatnunk kell az internetes előszűrők elleni kampányokat, mert a Wikipedia csak egy egészséges es nyílt interneten fejlődhet igazán. Az Alapítvány létrehozott egy eszkozt, a fixcopyright.wikimedia.org oldalt, ami lehetővé teszi, hogy az emberek kapcsolatba lépjenek az Europai Parlamenti képviselőikkel. Az üzenetünk csak annyira hatásos amennyien megkeressük a képviselőinket. Egy Wikipedia banner ami arra bíztat mindenkit, hogy keresse fel ezt az oldalt egy fontos lépés ahhoz, hogy a kampány sikeres legyen. Kérlek, segíts nekünk elmondani az EP kepviselőknek, hogy egy olyan szerzői jogi rendszert hozzanak létre, hogy mindenki a tudás részese lehessen!– JGerlach (WMF) vita 2018. szeptember 9., 20:51 (CEST)

Az oldal fordítható itt és itt (ha jól sejtem; a szövegek gyanúsan hasonlóak). – Tacsipacsi vita 2018. szeptember 8., 17:48 (CEST)

Lefordítottam, proofreading welcome. Az EU nagyjából 10-20 évente frissíti a szerzői jogi irányelvét, tehát amit most megszavaznak, azzal együtt kell élnünk egy jó darabig.

A jó dolgok (ha megszavazzák):

 • panorámaszabadság - egyes EU országokban van, máshol nincs, vagy csak magáncélra, vagy csak szobrokra stb. Ha egységesen az egész EU-ban bevezetnék, több épület és szabadtéri szobor képéhez férnénk hozzá és kisebb lenne a jogbizonytalanság (alkotás vagy szerző vagy fényképész országa számít, mitől kereskedelmi valami stb). Magyarországon szerencsére eddig is volt; arra is volt kísérlet, hogy eltöröljék, de azt úgy néz ki, sikerült megbuktatni.
 • közkincs védelme - az amerikai jog viszonylag határozott abban, hogy ami közkincs, az közkincs, akkor is ha pl. digitalizálják; Európában ez bizonytalan és nem egységes. Morálisan is és a Wikimédia-projektek gyakorlati működésére nézve is egészségtelen szituáció, hogy a múzeumok (nagyrészt közpénzből) megvásárolják a rég közkincs képeket, szobrokat, és a digitális bemutatásuk kapuőrévé teszik magukat; olyan jogszabályt szeretnénk, ami világosan kimondja, hogy közkinccsé vált alkotást be lehet mutatni a Wikipédián.
 • szöveg-és adatbányászat: a gépi intelligencia mindenben ott van manapság, szövegbányászatra épít a telefonunk, amikor kitalálja, mit kezdtünk el gépelni, vagy helyesírást ellenőriz; szöveg- és adatbányászatot használ az ORES, amikor felismeri a vandalizmust, vagy a plágiumkereső szoftver, amikor megmondja, honnan másolták a szócikket, vagy a fordító felület, amikor tippeket ad. Az adatbázisok védelme körüli jogbizonytalanság ellehetetlenítené az ilyen funkciókat.

A rossz dolgok (ha megszavazzák):

 • linkadó (későbbi formájában inkább idézetadó, de rajta maradt a név): publikálástól 20 évre védené a híreket, ami azt jelentené, hogy pl. újságcikkből még nagyon rövid vagy átfogalmazott részletet sem lehetne idézni.
 • szűrés: az olyan online platformoknak, mint a Wikipédia, kötelessége lenne biztosítani, hogy a felhasználók nem tesznek közzé jogsértő tartalmat. Ezt persze alapvetően most is biztosítják, de a szabály legtöbb változata irreális terhet róna a platformokra (pl. még az első közzététel előtt szűrni kéne, amihez nyilván nem lehet emberi erőforrást használni, hanem szűrőszoftvert kéne vásárolni a szerzői jogi lobbitól jó pénzért, ami aztán vagy tényleg csak azt szűri, amit indokolt, vagy nem).

--Tgrvita 2018. szeptember 10., 07:01 (CEST)

@Tgr: gyorsan átfutottam. Köszönjük a fordítást, szerintem tökéletes lett (egy-két elütést javítottam). Azóta viszont módosult az angol eredeti azzal, hogy az üzenetek végére odakerült, hogy kérjük, támogasd az akármilyen módosítást (mindenhol a vonatkozót). Ezt nem vezettem át, pedig praktikus lenne. Samat üzenetrögzítő 2018. szeptember 10., 10:46 (CEST)

A példaemail félig angol maradt, nézzetek rá. – Hollófernyiges vita 2018. szeptember 11., 08:28 (CEST)

A fordítását már tegnap megcsinálta Tgr, de nem frissült azóta sem :( (A lap tetején futó bannereket tudom közvetlenül módosítani, ha arra van szükség, de ez az oldal alkalomszerűen frissül a translatewikiről.) Írtam egy emailt, hátha meg lehet sürgetni a fordítás frissítését. Samat üzenetrögzítő 2018. szeptember 11., 11:59 (CEST)
@JGerlach (WMF): can you help to update the surface of fixcopyright.wikimedia.org from translatewiki? It is still partly in English (the translation is ready on translatewiki since yesterday). Thanks, Samat üzenetrögzítő 2018. szeptember 11., 12:05 (CEST)
Nem jeleztem itt, de vagy az e-mail, vagy a ping hatására, vagy ezektől teljesen függetlenül, de már napközben frissült az üzenet a fordított változatra. Samat üzenetrögzítő 2018. szeptember 12., 00:19 (CEST)

Szerkesztői statisztikák[szerkesztés]

Sziasztok! Több havi kihagyás után frissítettem a szerkesztői statisztikákat a következő lapokon:

Jó böngészést! Samat üzenetrögzítő 2018. szeptember 14., 21:04 (CEST)

Cégek, vállalatok, márkák, brandek kért cikkei[szerkesztés]

Előzmény[szerkesztés]

Az imént majdnem beleőszültem abba, hogy szétszálazzam a Zwack Unicummal kapcsolatos elemeket és interwikis szócikkeket a Wikidatán. Most van Zwack Unicum Nyrt. (Q56648140), Zwack italok (Q231545), Unicum (Q765604) (ebből kettő már korábban is létezett, az Nyrt-t hoztam létre most). Magyar szócikke csak az Unicumnak és a Zwack italoknak van, majd egyszer a gyár története is megíródik. Sajnos azt vettem észre, hogy a gazdasági élet elemei keverednek, és itt nem arra gondolok, hogy mondjuk ugyanaz a cikk tárgyalja az azonos nevű üzletláncot és az azt üzemeltető vállalatot, mert az még a jobbik eset, hanem amikor különböző pénzügyi attrakciókról akar a Wikipédia beszámolni és ezt dokumentálni a Wikidatán, akkor gyakran félresiklanak a dolgok és linkek (pl. nem egy márkanév, vagy egy üzletlánc megy tőzsdére, hanem az azt tulajdonló vagy/és működtető vállalat, vagy nem egy szerkesztőséget vásárolnak meg, hanem a kiadóvállalatot stb. stb.)

Hír[szerkesztés]

A hír az, hogy az egyébként is elég nagyra duzzadt társadalomtudományi kért cikk lapból kiszerveztem a gazdasági szekciót egy önálló lapba, a Wikipédia:Kért cikkek/Gazdasági élet, közgazdaságtan címűbe. A jövőben itt lenne érdemes gyűjteni a vállalatokat, márkaneveket, brandeket és persze a közgazdaságtudománnyal kapcsolatos szócikkeket is. Talán ha a kért cikk szekcióban pontosan behatároljuk, hogy melyik fogalom mögött mit értünk és mi az írásmódja, esetleg a szócikkek megírása, de pláne a Wikidata-elemek létrehozása is precízebb lesz. Most fejlesztgetem a lapot, a korábban ebben a szekcióban található kért cikkekhez képest sok újdonság még nincs benne, de majd lesz. Palotabarát vita 2018. szeptember 17., 12:25 (CEST)