Wikipédia:Kocsmafal (hírek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kocsmafal – hírek és újdonságok szekciója
A Hírek szekcióban jelentheted be a Wikipédiával kapcsolatos külső vagy belső forrásból származó híreket, új sablonokat, műhelyeket, terveket és mindenféle egyéb dolgot, amik a cikkekkel vagy a Wikipédiával kapcsolatosak, hírértékűek, és nem tartoznak egy másik szekcióba vagy a közösségi portálra.
 • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
 • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével, vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
 Tippek a Kocsmafal hatékonyabb használatára
 • Ha egy jó ötletednek nem akad pillanatnyilag megvalósítója, de többen helyeslik, vedd fel a később megvalósítandó Jó ötletek tárházába, nehogy elsüllyedjen a kegyetlenül falánk archívumban!
 • Ha azonnali válaszra van szükséged, és/vagy élőben szeretnél értekezni a többi szerkesztővel, lépj be a Wikipédia IRC-csatornájára!
 • Ha személyes segítőtársat szeretnél, akivel megbeszélheted szerkesztési problémáidat, akkor ide kattintva kérhetsz mentort magadnak.
 • Ha nem tudod eldönteni, hogy valamely speciális probléma/feladat kire tartozik, nézz körül a különleges szerkesztői jogokkal felruházott Wikipédia-munkatársak feladatkörét ismertető lapon!
 • Ha valamilyen enciklopédikus információ után kutattál a cikkekben, de nem találtad meg, fordulj a Tudakozóhoz.
 Archívumok | Az archívumok tartalomjegyzéke

06. 01. 10. · 06. 04. 24. · 06. 07. 17. · 06. 09. 26. · 06. 12. 21. · 07. 03. 29. · 07. 05. 23. · 07. 08. 30. · 07. 09. 30. · 07. 12. 17. · 08. 03. 15. · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31 · 32 · 33 · 34 · 35

Nők a fotográfiában - szerkesztőmaraton[szerkesztés]

Sziasztok! A Magyar Fotótörténeti Társasággal közösen szervezünk egy szerkesztőmaratont, mely kapcsolódik a Mafot márciusi konferenciájához, melynek középpontjában a nők állnak. A maraton 2017. március 25-én (szombaton) 10-16 óra között lesz a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban. Várom lelkes önkéntesek jelentkezését, akik szívesen segítenek a helyszínen eligazodni a kezdőknek a Wikipédia szerkesztésének rejtelmeiben. Előre is nagyon szépen köszönöm. - Hirannor Postaláda 2017. március 15., 07:57 (CET)

Az esemény oldala: Wikipédia:Nők a fotográfiában szerkesztőmaraton - Hirannor Postaláda 2017. március 19., 11:35 (CET)

Indul a CEE Tavasz 2017![szerkesztés]

CEE Spring Logo vertical-t.svg
Honlap

Idén is részt veszünk a Wikipédia:CEE Tavasz 2017 versenyben, melynek célja, hogy jobban megismerjük a kelet- és közép-európai országokat. A nemzetközi szócikkíró verseny 2017. március 21. és május 31. között zajlik, és bármely, a régióhoz tartozó országról lehet írni szócikket, kivéve a saját országunkról, azaz magyar Wikipédisták Magyarországról nem írhatnak magyar nyelvű szócikket. Meglévő szócikkek feljavításával is lehet pályázni. Bővebben a verseny oldalán tájékozódhattok és természetesen szívesen válaszolunk bármilyen felmerülő kérdésre a projekt vitalapján. Minden régi és új résztvevőnek sok sikert kívánunk! A szervezők nevében: Xia Üzenő 2017. március 17., 10:08 (CET)


Kapcsolódj be a Wikipédia fejlesztésébe! (Outreachy 14 / GSoC 2017)[szerkesztés]

Wikimedia OPW logo.svg
GSoC-icon-192.png

Sziasztok,

ahogy korábban, idén nyáron is részt vesz a Wikipédia az Outreachy és Google Summer of Code (GSoC) programokban, amelyek keretében a Wikipédia szoftverének fejlesztésébe lehet bekapcsolódni. A résztvevőknek egy főállásnak megfelelő időmennyiséget kell a projektre fordítani, három hónapon keresztül, magyar viszonyításban elég jó fizetésért (bruttó havi félmillió körül). A GSoC-on egyetemisták, az Outreachy-n nők és egyes LMBTQ csoportok tagjai vehetnek részt. Vannak előre kitalált projektek, de lehet saját ötlettel is pályázni. Projektötletek elsősorban az egyes pályázatok mediawiki.org oldalain találhatóak (Outreachy, GSoC), másodsorban itt és itt, egyéb tanácsok és a jelentkezés menete itt. A projektek nagy része programozással kapcsolatos, de vannak kezdőknek szólók és (az Outreachy-ben) olyanok is, amihez nem kell műszaki ismeret vagy érdeklődés (ezek tipikusan dokmentáció-írással vagy közösségszervezéssel kapcsolatosak).

Az egyik projektjavaslat (T147618) kifejezetten a magyar Wikipédia fejlesztésével kapcsolatos.

Az Outreachy/GSoC fontos lehetőség mind arra, hogy a Wikipédia műszaki hátterét fejlesszük, mind arra, hogy a műszaki önkéntesek számát és diverzitását növeljük, mind arra, hogy a magyar Wikipédia műszaki önkénteseinek tudását bővítsük. Kérlek, segítsetek a népszerűsítésében! A jelentkezési határidő március vége, tehát szűk másfél hét van csak rá.

Hogyan segíthetsz?

 • ha megfelelsz a program feltételeinek (Outreachy, GSoC) és van kedved a műszaki ismereteidet bővíteni, jelentkezz!
 • ha van olyan ismerősöd, aki az érintett csoportok egyikébe tartozik (egyetemista, nő, transznemű vagy genderqueer), és programozó vagy érdekli a programozás, hívd fel a figyelmét erre a lehetőségre! Elsősorban persze wikimédiás projekttel pályázókat szeretnék találni, de ha valaki nem talál kedvére való feladatot, számos más nyílt forráskódú szervezethez is pályázhat (Mozilla, Linux, Debian, Python és még sokan mások).
 • terjeszd a felhívást ismerőseid körében! Facebook poszt: Outreachy, GSoC; szórólap: Outreachy, GSoC.
 • segíts potenciális jelentkezőt keresni a magyar Wikipédiával kapcsolatos T147618 projekthez; ideális esetben műszaki érdeklődésű magyar wikipédistát, de mindkét paraméterből le lehet alkudni.

Köszönöm! Ha bármi kérdésetek van, szívesen válaszolok itt vagy magánban is. --Tgrvita 2017. március 19., 00:47 (CET)

Használt laptopok igénylése[szerkesztés]

Sziasztok! A Wikimédia Alapítvány felajánlja a közösség aktív tagjai számára (leselejtezett) használt laptopjait (jelenleg 20 db-ot, de később várhatóan lesz még). Akinek erre szüksége van a Wikipédia szerkesztéséhez, rövid pályázatot kell benyújtania az igényével. Részleteket ez a lap tartalmaz. Samat üzenetrögzítő 2017. március 19., 23:42 (CET)

FYI: előadás a Wikipédiáról a Szabad Szoftver Konferencián[szerkesztés]

Most pénteken szombaton (2017-03-25) lesz Budapesten az idei Szabad Szoftver Konferencia, az FSF.hu alapítvány szervezésében. Ezen Hajdú Kálmán, mint a Wikimédia Magyarország Egyesület tagja, bevezető előadást tart a Wikipédiáról, ahol beszél a Wikipédia alapelveiről és a társprojektekről. Ez újdonság, a korábbi évek Szabad Szoftver Konferenciáin nem volt ilyen témájú előadás. A konf előadásról a kivonat meg fog jelenni a konferenciakötetben, és utólag valószínűleg videófelvétel is lesz. – b_jonas 2017. március 20., 13:03 (CET)

Oké, a videófelvételt mégsem tartom valószínűnek, mert nem látom, hogy a 2015-ben készült videókat nyilvánosságra hozták volna. – b_jonas 2017. március 20., 13:42 (CET)
Youtube-on fönn vannak a videók, de a konferencia honlapjáról nem linkelték be. Nem tudom, mit gondoljak. – b_jonas 2017. március 20., 13:44 (CET)

Azok kedvéért, akik elmennének: március 25-én, szombaton lesz. Samat üzenetrögzítő 2017. március 20., 21:58 (CET)

Kedves Lehetséges Konferencia Látogató!

A Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítás 2017 a következő szombaton (2017-03-25) lesz a Villányi úti Konferenciaközpontban. A regisztráció kilenckor, az első előadás, a Wikipédiáról szóló, tíz órakor kezdődik. Javasoljuk, hogy 9:30-ig érkezz meg, hogy kényelmesen helyet foglalhass a téged érdeklő előadás előadó-termében.

A részvétel ingyenes, de előzetesen regisztrálni kell.

Regisztráció megerősítése, részletes program és bővebb információ a rendezvényről:

http://konf.fsf.hu

– Texaner vita 2017. március 22., 09:44 (CET)