Wikipédia:Kocsmafal (hírek)/Archív34

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Egész évben lehet jelölni Az év szócikke versenyre!

A Wikipédia:Szavazás/Az év szócikke verseny kiírásának módosítása, 2018 szavazás eredménye alapján új, módosított kiírással mától már egész évben lehet jelölni Az év szócikke/2018 versenyre. – Dodi123 vita 2018. március 24., 00:27 (CET)

Visszavonták a kínai Wikipédiában az IP-ellenőrök megbízását

Az alapítvány biztonsági okokból (amelyeket nem részleteznek) elvette a bitet a kínai Wikipédia összes IP-ellenőrétől. Mától a kis wikikhez hasonlóan a kínaiban is a stewardok végzik az IP-ellenőrzést, amit a kínai wiki szerkesztői a Metán kérhetnek. Minden további csak tippelés és találgatás... Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. március 30., 10:35 (CEST)

Karbantartóverseny 2018 – utolsó heti különdíj

Az idei karbantartóverseny utolsó hetét a régóta függő problémák megoldásának szenteljük. A hét végén a három kategória (csonkmentés, forrásolás és lektorálás) győztesei értékes különdíjban részesülnek. A különdíjba nem számítanak bele az eddig elért eredmények, ezért bárki lehet a befutó. –  OrsolyaVirágHardCandy 2018. április 2., 21:50 (CEST)

WMF álláshidetés

A Wikimédia Alapítvány projektmenedzsert és tudásmenedzsert keres határozott időre a stratégia második fázisának kidolgozásához. Ha van gyakorlatotok hasonló területen, érdemes lehet megpróbálni, igen kiváló munkahely :-) --Tgrvita 2018. április 7., 22:47 (CEST)

Megtörtént a jelölt változatok részleges kikapcsolása

Egy kis késéssel, de végrehajtották azt a változtatást, amit itt kértünk: mostantól a be nem jelentkezett olvasóknak is a szócikkek legfrissebb változata jelenik meg. Adminisztrátorok egyes lapokra ezt meg tudják változtatni (lapvédelem -> A lap közzétételének beállításait itt módosíthatod -> A közzétett változat; ha nincs, akkor a jelenlegi legutolsó). A módosítást fél éves próbaidőre kértük. --Tgrvita 2018. április 9., 16:39 (CEST)

A javaslatot támogatók szerint az ilyen szerkesztések növelik majd a WP hírnevét az olvasók szemében és az igényes, névtelen szerkesztők szerkesztési kedvét? https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Asztenoszf%C3%A9ra&diff=19825788&oldid=16429946 Alig hiszem. Kipróbálási időnek elég lett volna 1 hónap, vagy legfeljebb 3 hónap. Remélem valaki majd elemezni fogja, hogy ennek milyen hatásai lesznek, és talán már 1 vagy 3 hónap múlva is látszik a hatás. misibacsi*üzenet 2018. április 9., 17:46 (CEST)

Elszédültem, amikor olvastam a szakaszcímet. Én elsősorban nem a Misi bácsi által említett példát tartom figyelemreméltónak, mert azt ígyis hamar kiszúrja egy FV-huszár. Sokkal inkább emiatt nem kellene "demokratizálni" a Wikipédiát. Lehet, hogy hosszú ideig nem ítélte volna el senki, hogy a cikkben a nagyon védett faj kifejezés jelent meg, ami nem jelent semmit.

Olyan ez, mintha minden szerkesztőnek megerősítettet adnánk. A megerősített szerkesztői jog ezután mit jelentene? Azt, hogy még ellenőrzöttebbek, mint az ellenőrzöttek. Eddig a Wikipédiát éppen az mentette meg a "Nem hiszek a wikinek, mindenki azt ír oda, amit csak óhajt" jellegű beszólásoktól, hogy mondhattuk: "igaz, dehát ott vannak a járőrök". Most már igazuk lesz. RuIsZa feedback 2018. április 9., 18:37 (CEST)

Érdemes még járőrözni és megerősíteni a szerkesztéseket? Oké, hogy mindenki a legutolsót látja, de ha mégis visszakapcsoljuk, jó lenne ha nem fél éves elmaradás lenne egyik napról a másikra! – B.Zsolt vita 2018. április 9., 19:54 (CEST)

Miért ne lenne érdemes járőrözni ezentúl? Most érdemes csak igazán, mert mostantól nagyobb a tét: ami marhaságot nem szűrnek ki a járőrök, az egyenest megy az olvasók szeme elé. Malatinszky vita 2018. április 10., 00:18 (CEST)

@Malatinszky: Zsolt nem erre gondolt, az FV-t járőrözni (visszaállítani nem) minden szerkesztő tudja, még anonok is. Arra gondolt, hogy a jó változtatásokat érdemes-e jóváhagyni, miután egyébként is megjelennek. RuIsZa feedback 2018. április 10., 07:10 (CEST)
Érdemes, mert így lehet biztosítani, hogy minden változtatást ellenőrizzenek, illetve hogy senki ne pazarolja az idejét olyan változtatások ellenőrzésével, amiket valaki más már átnézett. --Tgrvita 2018. április 10., 11:37 (CEST)

Wikidata előadás a Szabad Szoftver Konferencián 2018 május 12. 10:00.

Szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy 2018 május 12-én 10:00 órai kezdettel a a Szabad Szoftver Konferencián előadást tartok a Wikidatáról. Várok mindenkit azokat is akikben még van Wikdata-para azokat is akiket csak érdekel a Wikidata és azokat is akik szeretnének kicsit többet hallani a szemantikus webről. Texaner vita 2018. április 20., 17:27 (CEST)

Előadás a Wikipédiáról és a Wikidatáról

A KSH Könyvtárának szervezésében április 16-án könyvtárlátogatással egybekötött előadás volt a Wikipédiáról és a Wikidatáról. Texaner vita 2018. április 27., 07:25 (CEST)

Új admin javaslat

Gg. Any-t adminisztrátornak jelöltem. Kérlek, szavazzatok. – Burumbátor Súgd ide! 2018. április 27., 20:15 (CEST)

Mai hír rólunk

Szeretni fogja a Wikipédia új funkcióját, sok felesleges kattintástól kíméli majd meg. – Vadaro vita 2018. április 25., 13:26 (CEST)

Kicsit csökkenti a hír újdonságértékét, hogy a magyar Wikipédián éppen egy éve működik ez a funkció… – Tacsipacsi vita 2018. április 28., 12:09 (CEST)

Sorbarendezett "Mi hivatkozik erre" eszköz.

Sziasztok, Gyimhu sporttárs jóvoltából bővült a wikipédiás eszköztárunk: ezen a linken bármelyik létező, vagy még meg nem írt szócikkre, a magyar Wikiből mutató linkek csoportosítva megmutatkoznak. Külön vannak a fő névtérből, a lista szócikkekből, és az egyéb névterekből odamutogató hivatkozások. Eredetileg azért vetődött fel a gondolat, mert a halálozási oldalra került nevek (vagyis az elhunytak) életrajzi adatai több lista szócikkben is megjelenhetnek, ott is javítani, kiegészíteni szükséges az információkat, de ha valakinek a nevére sok link mutatott, nehézkes volt leválogatni az ilyen típusú cikkeket. Aztán kiderült, hoyg más szerkesztési feladatokhoz is jól jön, szóval egy jópofa featúrával gazdagodott a wiki. Bepingelem azokat, akik a leggyakrabban szerkesztik a halálozási oldalt, hátha még nem tudnak erről az eszközről: @XXLVenom999, Apród, Csurla, Cassandro, Hungarikusz Firkász:. A műszaki kocsmafalon folyik a megbeszélés, még tesztfázisban van, ha észrevételetek van, legyetek kedvesek oda írni. Ja, és most könyvjelzőzd el, mert később nem fogod megtalálni! :) a link még egyszer Palotabarát vita 2018. május 3., 00:27 (CEST)

Kipróbáltam, szerintem is hasznos, a későbbiekben sok segítséget nyújthat majd, @Gyimhu: köszönjük! – XXLVenom999 vita 2018. május 3., 00:36 (CEST)
Igen, tényleg jó. Apród vita 2018. május 3., 02:43 (CEST)

Jelentkezés a Wikitanácsba

Lehet jelentkezni a Wikitanács soraiba. Az előjelentkezési lap itt található, de a szavazás ideje alatt is lehet jelentkezni. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2018. május 5., 21:28 (CEST)

Előadás a Wikidatáról a Szabad Szoftver Konferencián

A Szabad Szoftver Konferencián tartott előadásom Commons:File:SzabadSzoftverKonferencia 2018 előadás.pdf feltöltöttem a Commonsba. Texaner vita 2018. május 13., 15:04 (CEST)

Wiki4MediaFreedom szócikkíró verseny

Kicsit megkésett hír (a verseny épp félidőnél van), de hátha így is érdekel valakit: az OBC szócikkíró versenyt tart médiaszabadság témakörben, főként kelet-európai témákra koncentrálva. Bővebben itt: m:Wiki4MediaFreedom contest

Magyar szócikkekkel sajnos nem lehet pályázni, mert az elbírálók között nincs magyarul beszélő, de magyar témájú enwikis szócikkekkel lehet (pl. Media of Hungary), és természetesen a magyar szócikkeket is örömmel veszik a szervezők, még ha pontozni nem is tudják őket (és ez egy fontos és manapság elég aktuális téma). --Tgrvita 2018. május 15., 12:45 (CEST)

WT-választás

A 2018-as WT-választás lapon lehet szavazni az idei indulókra. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2018. május 17., 00:00 (CEST)

Köszi a lebonyolítást! – Malatinszky vita 2018. május 17., 01:24 (CEST)

Lexeme

Elindult a Lexeme, a Wikiszótár Wikidata-alapú újragondolása! Bővebb információ:

A fejlesztők várják a visszajelzéseket. --Tgrvita 2018. május 30., 10:29 (CEST)

A példák alapján hasznosnak érzem megemlíteni, hogy a magyaros átírás (P2719) tulajdonság is létezik. – Máté (vitalap) 2018. május 30., 11:35 (CEST)

A вода linkelt oldalán majdnem végig elütést látok: Állatások. Nem merek belenyúlni javítani. – Vadaro vita 2018. május 30., 11:54 (CEST)

@Vadaro: Javítva. Köszi a jelzést. Idővel a felületre is átkerül a javítás. – Máté (vitalap) 2018. május 30., 12:02 (CEST)

Lehet, én vagyok a buta, vagy csak nem látok valamit, de ehhez fog valami jelentés is kapcsolódni a különböző nyelveken? Mert ugye, ha a wikiszótárt akarja kiváltani, akkor kéne ilyen is. A fenti példáknál nem látok ilyent. - Gaja   2018. május 30., 12:40 (CEST)

Fog. Az adatmodellben ez a Senses. A Wikidatához hasonlóan ezt is lépésekben vezetik be, a jelentések a következő lépésben lesznek. --Tgrvita 2018. május 30., 13:00 (CEST)

Wiki Loves Pride

A Budapest Pride keretében szervezett, LMBTQ-témájú Wikipédia-szerkesztési maraton 2018. június 17-én, 15 órától kerül megrendezésre az Aurórában.

Sokak számára a Wikipédia az elsődleges információforrás a neten, LMBTQ-témákban mégis sok a hiányosság. Nem csak a cikkekben, de a szerkesztők között is fontos a sokszínűség. Minél többen szerkesztjük az enciklopédiát, annál több nézőpont és tudás jelenhet meg benne, és annál jobban képezi le a valóságot.

Wikipédisták: Ha szívesen segítenél a kezdő szerkesztőknek a helyszínen, dobj egy e-mailt az adamhrngzo@gmail.com címre.

– Aláíratlan hozzászólás, szerzője Adam Harangozó (vitalap | szerkesztései) 2018. június 1., 17:54 (CEST)

Fizetett adminok (a vég kezdete?)

Wikimédia körökben komoly diszkusszió folyik a fizetett adminok bevezetéséről.

„ For the model now being discussed I see it as comparable to "Wikipedian in Residence", perhaps like "Admins (patrollers) financially supported by a Community".”

– Anders Wennersten

Érdekes ötlet ami elsősorban az angol Wikipédiát érinti. Szerintetek ez a megújulás lehetősége vagy a vég kezdete? Texaner vita 2018. június 2., 14:34 (CEST)

Inkább a fizetett járőrökben kellene gondolkodni, nálunk ebben van hiány. Adminokkal Dunát lehet rekeszteni, igaz, hogy többségük nem végez hasznos tevékenységet, de nem értem ez pénz hatására miért változna meg? Talán külsősök felvételéről lenne szó, akik a könnyű pénz reményében bevállalnak mindent, bár fogalmuk sincs róla, mit is kellene csinálniuk? Én is vállalhatok ilyet? Pár hónapig el tudnék lébecolni úgy, hogy nagy kárt nem csinálok, addig nem veszik észre, hogy nem csinálok semmit, és közben felvenném az érte járó pénzt. Tiszta üzlet szélhámosoknak, kockázat nélkül. misibacsi*üzenet 2018. június 2., 19:55 (CEST)

De ki csináln ezután ingyen, ha mások pénzt kapnak érte? – Hollófernyiges vita 2018. június 4., 08:09 (CEST)

Magyarított térképek

Sziasztok!

Magyarítottam majdnem 100 térképet. Kérlek jelezzétek, ha hibáztam valahol, és javítom. commons:Category:SVG maps showing history in Hungarian Szajci pošta 2018. június 7., 20:43 (CEST)

Köszönjük. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. június 9., 07:18 (CEST)

@Szajci: Tök jó, néhány megjegyzés.
File:1914 Albania hu.svg: Nem a te hibád, az alaptérkép teljesen nonszensz, szerintem az lesz, hogy ha odajutok, források és az ismert tényeket alapján újra kellene rajzolni. Eleve 1914–1916 három évet tesz ki, amikor rengeteg változás történt, ebben az időszakban még volt Albán Fejedelemség, Észak-epiróta Autonóm Köztársaság, közép-albániai albán állam stb. A Monarchia csak 1916 januárjában lépett albán területre és májusig Elbasan vonaláig nyomult előre, de akkor még voltak görögök által megszállt területek, a Maliqi-tó vidéke bolgár kézen volt, az olaszok késő őszre szorították ki a görögöket stb., stb., egyszóval elképzelésem sincs, mit és melyik pillanatot akarja ábrázolni a térkép. Több városnév felírása rossz nem csak az albán, de a görög nyelv felől nézve is (ezeket itt lent kilistázom), a Shkumbintól délre lévő folyó nem a Seman, ahogy felírtad, hanem a Devoll (a Seman a Devoll és az Osum összefolyásából keletkezett alsó szakasz).
Albán városnevek helyesen: Peshkopia, Këlcyra, Përmet, Himara, Delvina
Montenegró: Tivat nincs, Tivar volt a mai Bar albán neve, gondolom, Bart helyesebb volna feltüntetni
Görögország: Kónitsza, Joánina, Filiátesz
Folyók és tavak: helyesen Vjosa (nem *Vjose), Devoll (*Seman), Fekete-Drin (*Crn Drim), Drin (*Drim), Buna (*Bojana), Shkodrai-tó (*Skadar Lake), talán a Jón-tengert sem ártana felírni a Karaburun-félszigettől délre, hogy a szemlélő ne hihesse, az egész Adria.
File:AncientGreekDialects (Woodard) hu.svg, településnevek helyes magyar átírással: Dódóné (*Dodona), Ambrakia (*Ambracia), Korküra (*Korfu = modern kori név), Kephallénia (*Cephallonia), Zakünthosz (*Zakhintosz), Akhaia (*Akhája), Messzénia (*Messzenia), Élisz (*Elia), Thébai (*Théba), Euboia (*Euboea), Khalkidiké (Chalcidice), Szkürosz (*Szkirosz), Kósz (*Kos), Aiolia (*Aeolia). Hirtelen ennyi, lehet, hogy van még.
File:Diaspora synagogues in Antiquity-hu.svg, itt is át kellene nézni a névalakokat, most nem fogom tudni, de még spanyol neveket is látok, pl. Halicarnaso a magyar Halikarnasszosz helyett.
Pasztilla 2018. június 9., 09:59 (CEST)

köszönöm, javítottam a hibákat - – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Szajci (vitalap | szerkesztései)

CrossCats

A z eddig megbízhatóan működő CrossCats elkezdett hülyéskedni velem, mi lehet az oka? Például erre a keresőkérdésre (meg egy tucatnyi másikra, amit próbáltam), hibaüzenetet dob.

Fatal error: Call to a member function options() on boolean in /data/project/catscan2/public_html/omniscan.inc on line 508

Pasztilla 2018. június 10., 16:47 (CEST)

Nem sikerült kapcsolódni az adatbázishoz. Valószínűleg tranziens hiba. --Tgrvita 2018. június 10., 18:35 (CEST)

Nem tudom, az mit jelent. Egyes kategóriákkal működik, másokkal meg mindig ezt csinálja. Pasztilla 2018. június 10., 18:48 (CEST)

Foci vb

Valahonnan nagyon ismerős nekem ez az oldal:

https://index.hu/sport/futball/2018/vb/menetrend

Vigyor Vigyor – Burumbátor Súgd ide! 2018. június 14., 11:54 (CEST)

Vigyor Most hasonlítsd össze, van mit fejlődniük. Texaner vita 2018. június 14., 19:44 (CEST)

Wiki Loves Yerevan International edit-a-thon

For the purpose of increasing the number of Yerevan related content in the Internet, Wikimedia Armenia announces international one-month edit-a-thon from June 15 – July 15, 2018. You are kindly invited to get involved and start editing and improving articles about Yerevan.

Hope you'll enjoy editing and have fun during this interesting process.

One participant from the first 15 most written language Wikipedias with the most points will be invited to Yerevan to join the events organized in the frames of Yerevan 2800th anniversary. For more details please visit the edit-a-thon page on Meta.

See you soon in sunny Yerevan!– Lilit (WM AM) vita 2018. június 14., 13:55 (CEST)


@Cassandro:, eljött az alkotás ideje. :-) Pasztilla 2018. június 15., 11:58 (CEST)

A Hold veszi el a Wikipédia olvasóit

Nemrég egy közösségben megemlítettem, hogy írtam egy-két autós cikket a Wikipédián. Erre egyikük megkérdezte: "Amúgy ki olvas Wikipédiát?". Megkérdeztem, mi baja vele. Arra számítottam, hogy a szokásos "mindenki azt ír oda, amit akar" szöveget fogom hallani, de ő egy konkrét példát említett. Azt mondta, azért nem olvas Wikipédiát, mert elvesztette benne a bizalmát, amikor azt olvasta benne, hogy a Holdnak nincs önálló légköre, ami nem igaz. A többi személy egyetértett vele, ők is azért nem olvassák a Wikipédiát, mert azt írta egyszer, hogy a Holdnak nincs önálló légköre. Nos, én megnéztem a Hold cikket, ami egyébként kiemelt cikk, és éppen azt propagálja, hogy tévhit, hogy nincs a Holdnak légköre, tehát az igazságot. Akkor vajon mi ez az egész? Legalább 5 ember ezért nem olvassa a Wikipédiát, ezért azt gondoltam, erről az internet más részén cikk jelent meg, hogy a Wikipédiában rosszul szerepel a Hold légköre (elvégre állandóan jelennek meg Wikipédia-degradáló cikkek), de nem találtam ilyet. Tudtok valami Holddal kapcsolatos ügyet? – RuIsZa vita 2018. június 15., 12:30 (CEST)

Csak a szócikk 11. soráig olvastak: A légkör hiánya miatt égboltja nappal is teljesen fekete. Wikizoli vita 2018. június 15., 12:37 (CEST)

Ezt láttam én is, de annál okosabb volt az illető, minthogy ebből arra következtessen, hogy a wiki szerint semmilyen légköre sincs a Holdnak.– RuIsZa vita 2018. június 15., 12:39 (CEST)

A A holdi "légkör" adatairól itt lehet olvasni. – Creert vita 2018. június 15., 13:08 (CEST)

@RuIsZa: esetleg meg is kérdezhetnéd az ismerősödet, hogy mi alapján állítja, hogy a Wikipédia ilyet írt. És akkor kiderülhet, hogy pl. akárhány éve (a kiemelés előtt) még tényleg ez volt a Hold cikkben, vagy látott egy lejárató írást valahol, vagy csak szóbeszéd alapján állítja, vagy valami egyéb. – Rlevente üzenet 2018. június 15., 13:35 (CEST)

Az ilyeneket helyükön kell kezelni. Annyi okból ócsárolják a Wikipédiát. Nekem pl. van egy ismerősöm, aki minden lehető alkalommal leszólja, igazából persze azért, mert róla még mindig nincs szócikk. Ez van, meg se próbálják megérteni a Wikipédia lényegét. – Pagony foxhole 2018. június 15., 13:56 (CEST)

Megjegyzés: van olyan ismerősöm is, aki szerkeszti.– RuIsZa vita 2018. június 15., 15:17 (CEST)

Nem feltétlenül azért terjed valami, mert az intenet más részén cikk jelent meg róla. Elég lehet az is, ha valaki úgy olvas el egy mondatot, hogy magát a mondatot rosszul értelmezi, felét jegyzi meg annak, amit elolvasott. Rejtélyes dolog az agy, hogy az elolvasott szöveget mi szerint szelektálja, hogy mit fogad be és mit felejt el akár néhány perc múlva is, hogy mit olvasott még benne.

Vagy esetleg mit ugrik át a szem olvasás közben, hogy gyorsabban haladjon az olvasásban - ami viszont egy másikfajta olvasási szelektálás, az viszont nem az agyi képességen, hanem az olvasási türelmen nyugszik. Apród vita 2018. június 15., 15:35 (CEST)

Szerintem felesleges az ilyen embereken fennakadni! Persze, sokan leszólják, szidják... de mégis benne van a 10 leglátogatottabb weboldal listájában. Rengetegen másolják, idézik vagy csak linkelik a szócikkeket, még azok is, akik szerint hülyeség. Ha ennyire rossz, miért olvassák mégis? És a legfontosabb: ha a Wiki a legrosszabb, akkor mely oldalak, enciklopédiák vannak előtte pontosság, terjedelem, objektivitás szempontjából? Valahogy erre a kérdésre egy megkérdezett nyafogó ismerősöm sem tudott értelmes választ adni. – B.Zsolt vita 2018. június 15., 15:54 (CEST)

Azért érdemes vele foglalkozni, mert lexikonszerű kezdemények már most is vannak. Persze a wiki a legismertebb közülük, de ugyanakkor az online lexikon jelensége sem évszázadokban, hanem évtizedekben mérhető.

Egyébként most belenéztem a Hold nevű szócikkbe és tényleg vannak olyan megjegyzések benne, amit úgy is "lefordíthat" valaki az agyában, hogy a szócikk azt állítja, hogy nincs légköre a Holdnak. Pl. ha valaki azt írja, hogy A Holdnak gyakorlatilag nincsen légköre vagy olyat ír, hogy Égboltja a légkörhiány miatt teljesen fekete nappal is, akkor az könnyen értelmezhető a légkör tagadásának. Hiszen ha gyakorlatilag nincsen légköre a Holdnak, akkor miként van? Akkor elméletileg van légköre? Hiszen a gyakorlatilag szópárja az elméletileg, nem? Apród vita 2018. június 15., 16:33 (CEST)

Elég kényes ez a gyakorlati értelmezési kérdés elméletileg, hiszen az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutatóközpont oldalán is úgy fogalmaznk, hogy „a Holdnak nincsen légköre, ezért a felszínén igen szélsőségesek a viszonyok”.http://www.gothard.hu/astronomy/astroteaching/solar-system/water-in-ss/water-in-ss.php – Creert vita 2018. június 15., 17:49 (CEST)

Az év képe pályázat a Commonson

Most indul 25 kategóriában az év képe pályázat a Commonson: Picture_of_the_Year/2017 a szabályok itt olvashatók. Érdemes nézegetné és lehet szavazni. Texaner vita 2018. június 15., 22:22 (CEST)

WP:MONGOL

Aki esetleg nem követné a nyelvi kocsmafalon történteket, elkészült a cirillbetűs mongol nevek átírását segítő „irányelv”! - Gaja   2018. június 22., 20:39 (CEST)

wp.pt 1000000

Megszületett a portugál Wikipédia milliomodik szócikke: Wikipédia:Um milhão de artigos --Tgrvita 2018. június 27., 01:18 (CEST)

Gratula a portugáloknak. Egyébként kis érdekesség, hogy az összes nemzeti wiki közül amit megnéztem messze nálunk a legmagasabb a kiemelt cikkek aránya. – Hollófernyiges vita 2018. június 27., 08:20 (CEST)

WP.FR 2 000 000

Megszületett a francia Wikipédia kétmilliomodik szócikke!– B.Zsolt vita 2018. július 8., 20:39 (CEST)

A Balaton a nap cikke a német Wikipédián

A dewiki kezdőlapján a Balatonról szóló német cikk a mai nap cikke. A Balaton a német Wikipédia 3992 „olvasásra érdemes” (lesenswert) cikkének egyike, eszerint tehát szakmailag pontos, forrásokkal jól van alátámasztva, a témáját kimerítően tárgyalja és jól tájékoztat (informatív); jól példázza, hogy milyennek kell lennie egy jó cikknek, nem éri azonban el annak a 2530 cikknek a szinvonalát, ami a „kitűnő” minősítést kapta náluk.

A Balaton szerkesztési statisztikáját idekattintva nézhetitek meg.

--Karmela posta 2018. július 13., 21:29 (CEST)

Wunderbar! Csuja 2018. július 15., 21:02 (CEST)

Kért cikkek

Sziasztok, Szerkesztő:Gyimhu kolléga segítségével (sőt, ő volt a lényegi közreműködő) megújítottuk a Kért cikkek rendszerét. Arról van szó, hogy az 2010-ben összeállított és azóta alkalmanként frissített Wikipédia:Kért cikkek betűrendben oldalra összegyűjtöttük a Wikipédia: és a Portál: névterekben található, a {{kért cikk}}(?) sablonba burkolt összes kérést. Előtte persze magunk burkolgattunk a különböző portál és műhely allapokon (nem nagyon írtunk hozzá újat, de a már elkészülteket kiszedegettük, a duplumok számát próbáltuk csökkenteni stb). A gyűjtést Gyimhu botja csinálta, az is rendezte az egészet betűrendbe, és az egészet összeraktuk a fent említett Wikipédia:Kért cikkek betűrendben oldalon. Fontos tudni, hogy ezen az oldalon nem érdemes javítani/hozzáadni/törölni, hiszen itt csak a többi aloldalról gyűjtött kérések vannak, a változtatásokat azon az aloldalon kell elvégezni, ahol a kérés szerepel. Gyimhu botja a jövőben is időről időre összegyűjti a kért cikkeket, és felülírva a korábbi gyűjtést, frissen tartja a betűrendes listát (mi havonkénti frissítésre gondoltunk).

Közel 4000 kért cikk van Wikipédia-szerte, ami elég sok (áttekinteni is sok, de ha arra gondolunk, hogy ennyi többé-kevésbé fontos téma nincs megírva, akkor egyenesen rengeteg). Most az következik, hogy felhívjuk a műhelyek figyelmét a listáik karbantartására: tényleg szükség van-e az adott cikkekre, tényleg azzal a címmel kell-e szerepelnie, nincs-e megírva már más címen, vagy nincs-e bedolgozva a téma egy másik cikkhez stb.

Utána még azon érdemes gondolkozni, hogy próbáljuk-e befolyásolni a megíratlan, de kért cikkek számának csökkenését például egy célzott versennyel, vagy más módon.

Addig is lehet nézelődni, témákat keresni. Az nem túl fontos, hogy a kért cikkek listája bővüljön, az inkább, hogy bekéküljenek a linkek, de ha valakinek van egy nélkülözhetetlen szócikk-ötlete, a megfelelő allapon a {{kért cikk}}(?) sablonban közzéteheti.

Palotabarát vita 2018. június 10., 15:17 (CEST)

Azzal nem értek egyet, hogy ne lehetne új kért szócikkeket a listákhoz hozzáadni, sőt. Nemrég adtam hozzá az ékszer szócikket a listához, ami megíratlan és tagadhatatlanul fontos, viszont addig a listában nem szerepelt, volt viszont olyan hülyeség kért szócikként, hogy a melltartó története (ami ugye jó esetben a melltartó szócikk egyik fejezete volna). Azt gondolom inkább én is, amit később írsz, hogy valamiféle rendszert vagy szűrőt kellene vinni a dologba, hogy a lista ne csupán per has alapon tartalmazzon random szócikkeket, hanem a valóban fontosakra koncentráljon. Egy ilyen módszer lehet, hogy a nagyszámú Wikipédiában szócikkel rendelkező témákat engedjük csak be vagy tartjuk csak benn (ha egyetemes a téma). De legalábbis feltüntetünk egy ilyen mutatóféleséget, hogy a szócikkötletért odalátogató is értse, mennyire sürgető a hiány. Ugyanis azért van négyezer szócikk, mert ezek csak kért, de sajnos csak elvétve kiemelkedően fontos szócikkek. A kért történelmi cikkek között például ott van a gaudeloupe-i mészárlás, aminek egyetlenegy Wikipédiában van cikke, vagy a hatszázak lovaglása, amiről hirtelenjében kiderítenem sem sikerült, hogy mit takar. Ezeket úgy vágnám ki, mint a sicc, de legalábbis jelölném, hogy a) mi a fenéről van tulajdonképpen szó, b) mi a wikidata-linkje (és nem egyesével linkelgetnék kiemelt nyelvi változatokat vagy azt sem), és c) jelölném, hogy csak 1 wiki tartotta fontosnak a téma megírását, szemben a kieli matrózlázadással, aminek 15 wikin van szócikke. Pasztilla 2018. június 10., 15:48 (CEST)
Egyébként pont ma hajigáltam be szócikkeket ilyen elgondolással a Wikipédia:Kért cikkek/Társadalomtudományok#Kőrézkori történelem alá. Pasztilla 2018. június 10., 15:50 (CEST)
Pasztilla arra vigyázz majd légyszi, hogy ha kiveszed a {{Kért cikk}}(?) sablonból (vagy eleve bele sem teszed), akkor nem lesz benne a frissítésben. A robot csak azt gyűjti, ami a fenti sablonban és névterekben van. Palotabarát vita 2018. június 10., 16:09 (CEST)
@Palotabarát: táblázatos formában nem lehet használni a sablont, azért hagytam ki. Úgy fest, hogy a soremelés meg a bumszli miatt egészen egyszerűen nem veszi tekintetbe a táblázatelemeket. Pasztilla 2018. június 10., 16:40 (CEST)
@Pasztilla: nézd csak meg most! Az Archaikus Görögországot javítottam, ha beleteszed a |rejtett dátum=i|felsorolásjel nélkül=i tageket, akkor jó lesz. Annyit kell elviselni, hogy a betűrendes gyűjteménybe csak az kerül bele, ami a sablonon belül van, tehát a táblázat többi oszlopába került adatok (leírás, WD-kód, hivatkozások száma) nem. Palotabarát vita 2018. június 10., 17:23 (CEST)
Köszönöm, javítottam mindet! Pasztilla 2018. június 10., 17:39 (CEST)

Igen, ezek jó ötletek. Én úgy vagyok vele, hogy a kérések zöme portál és műhely aloldalakról származik, ahol elvileg hozzáértők mérlegelték ezeknek a kéréseknek a fontosságát (azt se zárjuk ki, hogy valamelyik kérés ugyan ma már nem hat fontosnak, de mondjuk egy éfvorduló aktuálissá tette x évvel ezelőtt, amikor közreadták, csak aztán nem született meg a cikk, az aktualitás elmúlt, a kérés azonban nem...). Ha ezek működő portálok és műhelyek, akkor elvileg saját maguk is karbantarthatják/felülvizsgálhatják, amire most jó alkalmat ad ennek az automatizált gyűjtésnek a beindítása (ha nem működnek már, az úgyis látszik). Viszont ha mondjuk Te meg én azt mondjuk, hogy a gaudeloupe-i mészárlást vegyük ki, mert nem fontos, előbb-utóbb előkerül majd valaki, aki sértetten számonkéri, hogy mondhatunk ilyet, amikor. És nyilván ugyanez vonatkozik a 2012 BX34 aszteroidát fontosnak tartókra, a Szuper robotmajom csapat akcióban! c. rajzfilmet fontosnak tartókra, de még én is azt mondom, hogy mondjuk a növények műhelye vagy a matematika-műhely fontos cikkeihez nem konyítok annyit, hogy eldöntsem: tényleg fontos-e vagy sem. Úgyhogy bár sok tekintetben egyetértek veled, óvatos vagyok. Most arra játszom, hogy a portálok/műhelyek értesítése után hátha csökken és nem nő a kért cikkek száma, vagyis a figyelemfelhívás racionalizálással jár majd együtt. Ha nem így lesz, majd kigondolhatunk valamilyen módszert... Palotabarát vita 2018. június 10., 15:59 (CEST)

A Wikipédia:Erdély-műhely/Megírandó lapon (ami be sem került a gyűjtésbe) eleve fontosság szerint vannak elrendezve a lapok. – Hkoala 2018. június 10., 16:03 (CEST)

Hkoala kösz, hogy szóltál, a következő frissítéstől kezdve benne lesz az Erdély-műhely kértcikk listája is. Nincs dolgotok vele, az a kategória, amit hozzáadtam az imént, nekem szól, hogy ne veszítsem el szem elől, amit kell rajta csinálni, azt megteszem majd. Palotabarát vita 2018. június 10., 16:06 (CEST)

Van egy sor wikiközi kezdeményezés a legfontosabb cikkek összegyűjtésére: m:List of articles every Wikipedia should have, en:Wikipedia:Version 1.0 Editorial Team/Core topics, en:Wikipedia:Vital articles/Level/4 --Tgrvita 2018. június 10., 18:40 (CEST)

Ugye ezekből kézzel szedjük ki azt, ami megíratik? Piraeus vita 2018. június 10., 19:24 (CEST)

Piraeus igen, igen, kézzel kell kiszendi, de nem a Wikipédia:Kért cikkek betűrendben oldalról, hanem onnan, ahol az eredeti szerepel. A praktikus megoldás, ha rákattintasz a piros linkre, ott kiválasztod a mi hivatkozik erre opciót, és megkeresed, hogy melyik műhely vagy portál allapján szerepel a kérés, és ott kell törölni. Remélem jól írtam, mármint érthető... Palotabarát vita 2018. június 10., 19:42 (CEST)
Igen, tök jól írtad, érthető, sőt a fentiekből is kiderült. Viszont a valóság valahogy nem ez: a Pómoszi bálvány cikket kezdtem megírni és Wikipédia:Kért cikkek/Társadalomtudományok listában szerepel (innen kéne kiszednem ugye), a Wikipédia:Kért cikkek betűrendben listában nem. Na most akkor hogy van ez? Piraeus vita 2018. június 10., 21:57 (CEST)
Úgy, hogy Pasztilla ma tette be a Kért cikkek/Társadalomtudományok listába, miután a betűrendes már elkészült. – Hkoala 2018. június 10., 22:07 (CEST)
Ja és az még gondolom nem futott át. OK. Kösz. Kiszedtem. Piraeus vita 2018. június 10., 22:20 (CEST)

 megjegyzés A jelek szerint a kért cikkek között vannak valójában már megírt (más című) cikkek is, ugyanis a listában találtam A Mezőkövesd-Zsóry SE 2013–2014-es szezonja kért cikket, fel van tüntetve mellette az enwiki cikkének hivatkozása (en:2013–14 Mezőkövesd SE season), utóbbinak azonban van már magyar interwikije A Mezőkövesdi SE 2013–2014-es szezonja címmel... – Joey üzenj nekem 2018. június 10., 22:44 (CEST)

Joey Kösz, hogy szóltál, ki is vettem, de lesz még egy jópár ilyen... Ezeknek a kéréseknek egy elég tekintélyes hányada a 2008-2010 körüli időszakban született, 6-8-10 éve. Azóta rengeteg változás volt. Apránként szólok a műhelyeknek, aztán hátha kipotyognak ezek belőle... Palotabarát vita 2018. június 10., 23:43 (CEST)

 megjegyzés Kis kozmetikai apróság, hogy a fenti lapok forrásában dupla paramétermegadást tartalmazó sablonok vannak így azok a Kategória:Dupla paramétermegadást tartalmazó lapok közé sorolódtak. -- ato vita 2018. június 11., 11:02 (CEST)

Kösz ato! A dupla paramétermegadás-hibáról tudtam, a kategóriáról nem. Ahol észreveszem, ott javítom, de sajnos ez kézi munka, eltart egy darabig, nem kizárt, hogy néhány frissítésen keresztül még benne lesz a hibajelző kategóriában. Amikor előnézetet csinálok bármelyik oldalról, akkor valóban, nekem is kiírja, hogy ilyen hiba van benne, de nem írja, hogy konkrétan hol, hányadik sorban van a bibi, ezért van, hogy vagy kiszúrom, vagy nem. Rengeteget javítottam már, de a mostani gyűjtés közel 4000 tételt tartalmaz, lehetetlen azonnal észrevenni és javítani.
(Egyébként a hiba azért van, mert sok helyen van egy kért szócikkcím, majd egy néha egyszavas leíráas, majd egy hosszabb leírás (vagy dátum, vagy aláírás). Amikor sablonba burkoltuk ezeket a kéréseket, akkor azt gyorscserével, kézivezérelt, de gépi módszerrel tettük, ezért ha pl. két leírás volt megadva, akkor az kétszer szerepel a sablonban, s ezt érzékeli - joggal - dupla paramétermegadásnak a wikiszoftver.)
Apránként felszámolódik majd... Kösz, szia Palotabarát vita 2018. június 11., 11:17 (CEST)
Gyimhunak van egy programja, ami kiírja, hogy hol van a hibás paraméter. Ha ő közzéteszi windowsosoknak is emészthető formátumban (gondolom, azt használsz), te pedig hajlandó vagy parancssort és C-fordítót használni, akkor segíthet. Bevallom, én eddig annyira jutottam, hogy rájöttem, hogy nincs make a terminálemulátoromban, se apt-get. Lehet, hogy most már végre ki kéne dobnom a Windowst, és teljesen átállhatnék Linuxra… – Tacsipacsi vita 2018. június 11., 20:01 (CEST)
Egyébként most már nem látok a témához kapcsolódó lapot a kategóriában, a lista újragenerálásával lehet, hogy meg is oldódik a probléma. – Tacsipacsi vita 2018. június 11., 20:12 (CEST)
Tacsipacsi igen, Gyimhu szólt is nekem, hogy a futtatásnál hol volt dupla paraméter, azokat javítottam is, csak azóta még előkerült egy pár kért cikk-gyűjtemény, amiket már én burkoltam sablonba, és ezekben az újakban lettek a hibás paraméterek (általam). Még előkerülhet újabb, hiszen még zajlik a kért cikkeket tartalmazó műhely- és portállapok felderítése, de előbb-utóbb elmúlik majd. Kösz a tippeket! Palotabarát vita 2018. június 11., 20:26 (CEST)

@Palotabarát:: Láttam, hogy elkezdtétek összeszedni a kért cikkeket a különböző műhelyek lapjairól, így én is összeraktam a Búr műhely oldalán a témába vágó legfontosabb, még megíratlan szócikkeket a kívánt formában.– Történelem pWas gibt's Neues? 2018. június 11., 15:34 (CEST)

@Történelem p: ez jó, köszönöm! Ha még itt: Wikipédia:Búr műhely/Feladatok is átjavítod sablonra a meg nem írt szócikket, akkor az is benne lesz a következő frissítésben (a Wikipédia:Búr műhely/Tennivalók már biztosan). Kösz még egyszer Palotabarát vita 2018. június 11., 15:40 (CEST)

Én pedig szeretnék köszönetet mondani, hogy egy ilyen nagy és bonyolult feladatot ilyen szépen és vita nélkül végig tudtatok vinni! Nagyon hasznos lesz ez a lista, ráadásul automatikusan frissülni is fog. Ami viszont reménytelen, hogy elfogyjanak a kért cikkek, mert ha most mind meg is íródna, akkor sokan ennek örömére további cikkeket kérnének. De ez nem baj, hiszen ez a lista lényege! – B.Zsolt vita 2018. június 11., 22:40 (CEST)

B.Zsolt köszönöm szépen, elsősorban Gyimhu nevében, mert a nehezebb része neki jutott, ő programozta és futtatja a botot. Én csak páváskodom itt az általa elért eredménnyel :) Palotabarát vita 2018. június 11., 22:55 (CEST)

(Szerkesztési ütközés után) Ez nekem is tetszik, elismerésem, szép munka, jó hogy lesz ilyen. Nekem három aggályom/kérdésem lenne ezzel kapcsolatban:

  1. Nem-e lehetne megoldani hogy picit gyakrabban frissítsen a bot? Van-e ennek bármi technikai akadálya? Nyilván nem kell óránként, de a havi egy futást kicsit kevésnek érzem, nem lehetne mondjuk hetente? Persze ha technikai korlátja van, vagy idő/erőforrásigényes, akkor nem szóltam.
  2. Akkor ez kizárólag a műhelyekre korlátozódik? Tehát ha nekem olyan kérés jut eszembe, ami ugyan fontos, de nem igazán sorolható be egy (aktív) műhely körébe sem, akkor bukta? Vagy be lehet azt is valahova írni?
  3. Van valami hatása ennek az FV-listán látható, 10 db kért cikkre? Azok is felkerülnek ide? Tehát ha én fontosnak érzem a lángszórót, a Mont Pelée-t vagy a harci helikoptert (azért ezek nyilván nem marginális témák, hanem eléggé fontosak), és beírom őket oda, akkor azokat is felírja majd a listába a következő frissítésnél? – XXLVenom999 vita 2018. június 11., 23:03 (CEST)
  1. Bár nem én futtatom a botot, de tudtommal nincs akadálya a sűrűbb futtatásnak.
  2. A Wikipédia:Kért cikkek allapjai is benne vannak, ha máshova nem, a Wikipédia:Kért cikkek/Egyéb oldalra biztos belefér a kérés.
  3. Nem, ha fontosnak érzed a lángszórót, akkor írd fel egy olyan listába is, ahol rá is lehet találni. (Lásd Wikipédia:Kért cikkek.) A betűrendes lista összegzésre, szisztematikus rendrakásra alkalmas, de én el nem tudok képzelni olyan embert, aki egy 3800 tételből álló betűrendes listában keresgél magának cikktémát. – Tacsipacsi vita 2018. június 11., 23:16 (CEST)

@Tacsipacsi: Az első két pont tiszta sor, a harmadikat meg azért kérdeztem, mert pont ez a lényege annak amit mondok, hogy az FV-oldalon található 10 kért cikk sablonba szoktam kiírni az újabban eszembe jutó cikkcímeket, azt nyilván sokan látják (a múltkor előfordult hogy pár órán belül meg is írták az egyik kérésem) és azért kérdezem, hogy onnan is frissít-e ez a lista. Mondjuk ha nem, az sem baj, csak máshová ritkán írok kérést. Köszönöm a választ! – XXLVenom999 vita 2018. június 11., 23:21 (CEST)

Szerintem ha tényleg szeretnéd, hogy valaki megírja, nem nagy erőfeszítés beírni egy tematikus listába is. Egyébként az erre vonatkozó figyelmeztetés eddig is ott volt, most is ott van megjegyzésben a sablon tetején. – Tacsipacsi vita 2018. június 11., 23:28 (CEST)

Szia XXLVenom999! Kösz neked is. A válaszaim:

  1. Kezdetben valószínűleg érdemes lesz egy-egy párnapos/hetes újabb frissítést csinálni, más is javasolta már. De az az igazság, hogy a most feltárt kért cikkes aloldalak zömén 6-8-10 éve volt az utolsó frissítés, és arra számítok én is, hogy a kezdeti lelkesedést követően visszaesik az érdeklődés. De ez csak egy hipotézis, majd meglátjuk hogy alakul. Gyimhu nevében nem akarok nyilatkozni, szerintem technikai akadálya nincs a gyakoribb frissítésnek, de feleslegesen nem akarok munkát adni neki sem. Egyelőre figyelek, és reagálok, az automatizmust majd beállítjuk pár hét múlva, addig meg majd alkalomszerűen frissítünk, ahogy szükségesnek tűnik.
  2. Igen, kizárólag a Wikipédia: és a Portál: névtérben futtatjuk a robotot, nem is tervezzük, hogy az userlapokat belevegyük. Nem csak műhelyekbe lehet betenni a kérést, a Wikipédia:Kért cikkek és annak valamennyi tematikus aloldala is benne van a robot által pásztázott mezőben (minthogy azok is a Wikipédia névtérben vannak), és ott biztos találsz helyet ha új bejegyzést akarsz tenni.
  3. Írtam a Sablonvita:Hiányzó fontos cikkek hirdetőtáblája az FV-listán vitalapra, és megemlítettem, hogy egyrészt a Wikipédia:Kért cikkek betűrendben oldalról válogassanak témát, másrészt ha valami aktuálisat akarnak feltenni, akkor tegyék be valamelyik kért cikk aloldalra is. Magát a tíz tételből álló FV-listát a bot nem szemlézi, mivel az nem a Wikipédia:, hanem a Sablon: névtérben van. Amiket említettél egyébként, azok közül többet is én tettem bele a kért cikkekbe, és a robot be is indexelte.

Kösz az érdeklődést! Palotabarát vita 2018. június 11., 23:23 (CEST)

@Palotabarát: Köszönöm a választ!

  1. Amennyiben emberi erőforrás is szükséges a bot futtatásához (értsd: Gyimhunak géphez kell hozzá ülni), abban az esetben nem szóltam, hiszen én sem akarok senkinek pluszmunkát adni. Én arra gondoltam, hogy ha a bot teljesen autonóm is tud futni, akkor lenne érdemes gyakrabban is végigengedni. Tudtommal vannak olyan botok (pl. a szubcsonkjelzés-pótló vagy a vitalap-archiváló botok), akik teljesen függetlenül futnak adott időközönként/időpontokban. Ha ez a bot is tudna így futni, akkor lenne érdemes gyakrabban futtatni (persze nem értelmetlenül gyakran, ezért javasoltam az egy hetet), mert úgy akkor sem történik fölös erőfeszítés, ha esetleg nem talál semmi frissíteni valót.
  2. Tiszta sor.
  3. Igen, olvastam, csak valamiért elfelejtettem reagálni, elnézést érte. Én őszintén bevallom oda sohasem valami allapról írtam fel cikket, hanem vagy ami véletlenszerűen épp eszembe jutott, hogy fontos de nem találom a cikkek között, vagy pedig valami olyat ami aktuális (lásd a Kilauea, amit szerencsére meg is írtak nem is sokkal később). De majd akkor változtatok. :) – XXLVenom999 vita 2018. június 11., 23:36 (CEST)

 megjegyzés Ha már szóba került a harci helikopter, jelenleg kétszer is szerepel a listában egymás alatt. – XXLVenom999 vita 2018. június 11., 23:56 (CEST)

XXLVenom999 kösz. Úgy van, hogy szerepelhet ugyanaz tétel két-három listában is (pl. a harci helikopter a Kért cikkek műszaki tudományoknál és mondjuk a Hadtörténet műhely allapján), és ha nem egyezik meg ez a két szereplés karakterre pontosan, akkor kétszer teszi be a robot a betűrendes listába. Én is nézem a listákat, és ha látom, hogy két helyre van beillesztve, az adattartalomban gazdagabb változattal felülírom a szegényesebb variációt (pl. ha az egyikben nincs interwikis link, a másikban viszont nincs leírás, akkor csinálok egy olyan változatot, amiben minden adat benne van, és azt teszem be a forráslisták mindegyikébe). Ha karakterre pontosan egyezik a két említés, akkor a robot csak egyszer teszi be a betűrendes listába. Asszem a helikopterest már megcsináltam, a köv. frissítésnél már csak egyszer lesz benne a betűrendesben. Palotabarát vita 2018. június 12., 10:01 (CEST)

Felmerült néhány kérdés.

A bot akkor fut, amikor alszom. Szándékosan, nehogy olyankor csináljak valamit a raspberry pi-vel, amikor épp fut a három robotom valamelyike. Ráadásul mindhárom bot naponta fut, hogy amikor épp rájuk nézek, aktuális adatokat lássak. Persze feltölteni nincs értelme ilyen gyakran.

A dupla sablonparaméterek kereső programot rá lehet ereszteni a listára, és a hibákat a végére írni, ha ez hasznos valakinek.

@Tacsipacsi: Olyan C-fordítót még nem pipáltam, amihez ne adtak volna make-t. A program elvileg megy windowsban is, csak nekem nincs olyan vírustenyészetem, úgyhogy nem tudom kipróbálni. Esetleg 2.0-s TurboC-ben freeDos-ban... És úgy tudom, windowsék is rájöttek már, hogy a robotokat (az időzítve induló programokat) szkriptben kell megírni, szóval a parancssor azért nem az ördögtől való. :)

Apt-get csak a debian-alapú linuxokban van, viszont virtuális gépben is lehet... ;) Meg lehet dualbootos gépet is csinálni, ha az ember a linuxot teszi fel később. (Merthogy a windows nemes egyszerűséggel lemossa a linux boot loaderét, a linuxé viszont bebootolja a windows-t is... és szinte bármi mást is). És nincs ismert vírus linuxon. A linuxos víruskeresők a windows vírusait keresik. Szóval érdemes meggondolni. ;)

@Palotabarát: nagyon udvarias az érdemekkel, úgyhogy csak módjával higyjünk neki. Jól megtervezett alkalmazást könnyű kódolni, a tervezést pedig ő csinálta. Bonyolultabb kód csak a már említett dupla sablonparamétereknél van (majdnem ugyanez keresi ki a kért_sablon paramétereket a lapokról), az a két program meg régi. A bot egy shell scriptből és két lua-programocskából áll, összesen 137 sor kommentekkel együtt. Meg az előző két bot shell szkriptjeit használja. Szóval minden, csak nem bonyolult. Gyimhu vita 2018. június 23., 19:59 (CEST)

Én három GCC-t találtam a gépemen (kettő MinGW, egy MinGW-w64 csomag részeként – ez is windowsos megoldás, hogy függőségek helyett minden program felpakolja, ami kell neki), egyikben sem látok make-et. Egyébként már rég rájöttem, hogy jobb a Linux, csak lusta vagyok váltani. :) – Tacsipacsi vita 2018. június 23., 21:15 (CEST)

Sziasztok! Remek ez az egész, nagyon tetszik ez a megvalósítás, és hasznos dolog. Köszönet az alkotóknak! :) Érzem a késztetést, hogy ha lesz időm, tegyek azért, hogy a fizikaműhely is bekapcsolódjon. (Sajnos csak hetek múlva, de akkor fogok vele foglalkozni) Csak egy dolog merült fel bennem: idővel, vagy új belépőknek esetleg nem lesz később világos, hogy melyik allap kért cikkeit gyűjti a robot a betűrendes listába. Ezért az intuitív wiki-betanulást szerintem segítené, ha ezeken kis magyarázat szerepelne erről, meg a kérősablon rövid ismertetése. Pl olyan, hogy

Tudnivalók
  • ezen a lapon így-és-így adhatók meg kert cikkek,
  • amelyek ott listázódnak,
  • a sablon pedig így működik

De ha ez a kiegészítés nem ítéltetik elég hasznosnak, akkor persz nem ragaszkodom hozzá, ez csak egy felvetés. Üdv, Cvbncv Vince(érveljünk) 2018. június 23., 22:08 (CEST)

Cvbncv Vince Kösz az elismerést, és az ötletet is. Tulajdonképpen van az oldal fejlécében egy általános említés, de igazad van, nem túl pontos, ki fogom emelni valamilyen dobozban. Bár szerintem ami igazán kiemelésre szorul, az inkább az, hogy miként írjunk meg egy kért cikket :)) De megcsinálom a hozzáadás leírást, kösz a tippet! Palotabarát vita 2018. június 24., 10:32 (CEST)
@Palotabarát: Szia! Az jó, ha a bottal készülő listaszócikk tetején van ilyen "Tudnivalók", de én elsősorban arra goldolta, hogy azokra az oldalakra is kerülhetne ilyen tájékoztató, amelyekről a bot az adatot gyűjti. Friss műhelytagoknak később így például nem kellene elmagyarázni, hogy egy allap linkjeit bot gyűjtögeti. Mellesleg ha ez egy sablon, akkor abban benne is lehetne valami, amit a bot lát, hogy ez egy gyűjtenivaló lap. Nem tudom, hogy ez így technikailag észszerű-e, ez javaslat, amit ha jónak láttok, építsetek be. Cvbncv Vince(érveljünk) 2018. június 29., 09:36 (CEST)

A második frissítés után

Sziasztok, akit érdekel: szombaton befrissült a lista, elérhető a Wikipédia:Kért cikkek betűrendben címen. Annyi gikszer történt, hogy jópár további műhely és portál kért cikkei bekerültek az új frissítéssel, amitől viszont nagyon felduzzadt a kért cikkek száma: 3864-ről 5571-re. Ez csak annyiból probléma, hogy maga a Wikiszoftver nem hajlandó 5000 sornál többet megjeleníteni (ami egyébként érthető, ez a mennyiség már a böngészőprogramok számára is nehezen kezelhető tétel). Így tűzoltásképpen egyszerűen az első 500-at ki kellett törölni a listából, így most valahol a B betű közepén kezdődik a lista, a számmal és A betűvel kezdődők e pillanatban nem láthatók. Gyimhuval most gondolkozunk milyen koncepcionális megoldást lehet kitalálni a problémára, ha van ötletetek, osszátok meg velünk légyszi.

Az első frissítés óta eltelt 12 napban nagyon figyeltem milyen változások történnek: megíródott nagyságrendileg egytucatnyi cikk, és kb. kétszer ennyivel bővült a kért cikkek (műhelyek, portálok stb.) oldalain a kézzel beírt, sablonba burkolt tételek száma. A frissítésnél előkerült további több mint 2000 tétel a különböző portálokon eddig "pőrén" szereplő, az elmúlt két hétben besablonozott kért cikkeiből adódott. Elég sok lett a duplum (olyan százas nagyságrendű), amiket épp most gyomlálok ki kézzel (pl.: a Kért cikkek kulturális oldalán, az operaportálon és a komolyzenei műhelyben egyaránt fel- felbukkantak ugyanazok a zenei kifejezések, személyek).

Én most már kevésbé a kért cikkek számának növelésére, mint inkább a cikkek megírására helyezném a hangsúlyt, hiszen igen széles és színes az ötletválaszték. Emellett természetesen továbbra is áll, hogy bármelyik műhely, vagy portál tételeinek a sablonba burkolása esetén a robot pásztázni fogja azt, de már tudjuk, hogy a megjelenítésben van egy 5000-es korlát.

Mindenkinek kösz a támogatást, én böngésszétek a (csonka) listát, hátha jön az ihlet :) Wikipédia:Kért cikkek betűrendben

Palotabarát vita 2018. június 24., 10:47 (CEST)

Hogyan lehet tételt törölni a listából? Jó lenne látni a "mi hivatkozik erre" listát a kért cikk mellett, mert sokszor nem lehet tudni, miről lenne szó. misibacsi*üzenet 2018. június 24., 14:41 (CEST)

Pont ezt akartam írni én is, hogy hasznos volna látni hol kérték a szócikket. Nem lehet mellé listázni valahogy? – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. június 24., 14:45 (CEST)
@Misibacsi, EniPort: Ha lekattintja valaki a linket, és megnyílik az az oldal, ahol megírhatná a szócikket, akkor a bal oldali menüsorban, az Eszközök közül a legelső link a "Mi hivatkozik erre". De igazatok van, ezt le kellene egyszerűsíteni, beszélek Gyimhuval, hogy lehet-e egy nyílnyi linket hozzászerkeszteni még a sorok végére, amire kattintva közvetlenül a mi hivatkozik erre lapra navigálódna. Kösz az ötletet! Palotabarát vita 2018. június 24., 19:23 (CEST)
ui.: így nézne ki az én elképzelésem szerint:
snagovi palota (v)Román királyi palota, ahol Nagy Imre és a vele együtt elhurcoltak éltek 1956 és a perbefogás között • 2010. április 13., 08:21 (CEST) 
a legvégén található, balra mutató nyíl lenne a link. A szöveges leírásba belevenném, hogy mi az a nyíl. Mi a véleményetek? Palotabarát vita 2018. június 24., 19:25 (CEST)

Nem látom mire gondolsz. misibacsi*üzenet 2018. június 24., 19:40 (CEST)

A legvégén van egy balra mutató link, a (CEST) szövegrész után. Palotabarát vita 2018. június 24., 20:44 (CEST)
Igazad van, hogy a "Mi hivatkozik erre" funkció megmutatja, és valószínűleg az sem bonyolult, hogy erre legyen az adott sorban egy ikon is.
Korábban én arra gondoltam, hogy ha látná kiírva az ember, hogy hol kérték, akkor az lehet plusz motiváció a cikkíráshoz. Illetve nem tudom hosszú távon esetleg nem lehet-e téma vagy kérő szerint leszűrni... de nem akarok se nagyon előre szaladni, se elégedetlennek tűnni, mert nagyon jól összehoztátok.
Lehet talán egy opcionális paraméterben lehetne tárolni a cikket kérő műhelyt vagy szerkesztőt, de az is lehet ez igazából teljesen felesleges. Majd az idő megmutatja, van-e erre igény. (Amúgy én a Pécs-műhely kéréseinél most aláírás-szerűen beírtam a dátum elé, szóval azoknál aki akarja látja, hogy ki kérte a szócikket.) – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. június 24., 23:39 (CEST)

Akkor ide is leírom, amit a vitalapomra Palotabarátnak. Két ötletem van:

  • egy kért cikk egyszer szerepeljen a listában, a robot fél-intelligens módon válassza ki a kérések valamelyikét. Mondjuk a Kért_cikkek-ben hány sablonparaméter van (ezek többsége más nyelvű wikikre utal), és/vagy milyen hosszú szöveg van a hívásban. Ebből kellene egy mérőszámot gyártani. Ha több legmagasabb mérőszám van, a robot a hasára üt (pedig nincs is neki).
  • a robot megszámolhatná (bár jó sokáig tartana neki), hány lapon hivatkoznak (egyelőre piros) linkkel a kért lapra. Ez lehetne mérőszám arra, milyen fontos a kért cikk. Ha túl sok a kért cikk, a robot kihagyná a kevésbé fontosakat a listából. Gyimhu vita 2018. június 28., 20:34 (CEST)

A harmadik frissítés után

Nem fogok minden frissítésről hírt adni, csak amíg a kezdeti időszak változásainak van hírértékük, írok ezekről. Szóval újra frissült, 5789 tétel van benne, 200-zal több, mint eddig. Most már mindegyik látható, böngésző legyen talpán, amelyik betölti fagyás nélkül. A kétszáz többlet újabb csatlakozó műhely- és portáloldalak miatt keletkezett, de ahogy figyelgetem, pár cikk megíródott a korábbiakhoz képest, szóval haladunk, csak egyelőre több az új csatlakozó, mint a megírt cikkek száma.

Néhány újdonság (bepingelem azokat, akik felvetették):

  • @Misibacsi, EniPort: minden tétel legvégén van egy ilyen nyíl: ← Ha arra rákattintotok, megjelenik a mi hivatkozik erre lista. Ott kell kikeresni, hogy melyik műhely/portál allapon kérték, ahol majd lehet törölni az egyes tételeket, amik a következő frissítésnél fognak eltűnni a betűrendes listából.
  • @Történelem p: A búr-műhely tételei is bekerültek a listába (már asszem az előzőben is benne voltak)
  • @Cvbncv: még adós vagyok ezzel a tudnivalók résszel, de nem felejtettem el (értettem, hogy a műhely/portál allapokra szeretnéd, jó ötlet, majd megcsinálom)

Sziasztok Palotabarát vita 2018. július 8., 02:40 (CEST)

A nyíl hasznosabb, mint gondoltam. Köszönöm a munkátokat. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. július 8., 03:17 (CEST)

Kösz a lista frissítését és a linkeket, hasznos mindkettő. A betűkre való ugrásnál van egy hiba: az ékezetes betűk össze vannak vonva az előttük álló betűvel, és ilyen szakasz nincsen, tehát nem lehet odaugrani, pl.: "E_É" szakasz nyilván nem létezik (nem is kell), és nem ugrik az "E"-betűs szakaszhoz. A betűket szét kellene választani szerintem. Ha valamelyik szakasz üres marad, hát üres. misibacsi*üzenet 2018. július 8., 03:41 (CEST)

Az E és az É betűt nem kellene szétválasztani, ugyanis onnantól már nem betűrendben lennének a cikkek – a betűrendbe sorolásnál a magánhangzók időtartamát nem vesszük figyelembe (lásd AkH.12 14. c)). Most csináltam egy olyan tartalomjegyzéket, ami megfelel a szakaszcímeknek; az egyetlen javaslatom az lenne, hogy a számmal kezdődőeket vonjuk össze mondjuk 0–9 néven: elég véletlenszerűnek tűnik, hogy pont 1-től 5-ig vannak szakaszcímek (nyilván ilyen szócikk-kérések voltak), és az összeset egybevonva is jóval rövidebb szakaszt kapnánk, mint pl. az A-nál. – Tacsipacsi vita 2018. július 8., 13:23 (CEST)


Július 30., negyedik frissítés

  • Most csak azért írok róla, mert ez volt az első olyan frissítés, amikor nem gyarapodott újabb műhelyek/portálok kértcikk-gyűjteményével a lista. Ez azt jelenti, hogy megfigyelhető a természetes gyarapodás/fogyás: az előző frissítés 5789 tételével szemben most 5779 kért cikk van, ami azt mutatja, hogy ha lassan is, de fogyóban a kérések száma, vagyis a lista feltehetően ad ihletet a szerkesztőknek (egyébként ha ebben az ütemben fogynának a piros linkek, akkor gyarapodás nélkül 48 év kellene, hogy kiürüljön a Wikipédia:Kért cikkek betűrendben oldal). Egyébként szoktam figyelni a kéküléseket és hozzáírásokat, és az a benyomásom, hogy heti két cikk íródik meg a listáról. A következő frissítéskor ismét jelentős bővülést várok, mert már begyűjtöttem néhány kértcikk-gyűjteményt itt-ott.
  • Tacsipacsi kösz a fejléc átalakítást, a mostani frissítéssel összevontam az 1-5-ig terjedő tartományt, de azért egy kis szakaszolást bennehagytam sortörésekkel.
  • @Cvbncv: (és mások is), a Wikipédia:Budapest-műhely/Kért cikkek oldalra tettem egy tudnivalók összefoglalást az alábbi szempontok szerint:
    • Műhelysemleges legyen, tehát azt nem írtam bele, hogy a Budapest-műhelybe a Budapesttel kapcsolatos megíratlan szócikkeket várjuk, sem azt, hogy mi a műhely gyűjtőköre.
    • Nem írtam tételes használati utasítást a sablon használatához, de beleírtam, hogy hol lehet kérdezni, ha elakad valaki.
    • Igyekeztem nem túlírni, így is tele vagyunk soha nem olvasott használati utasítással és irányelvvel.

A fentiek alapján bővíthető, ill. más műhelyek kért cikk gyűjteményében is felhasználható. Ha valami észrevétel van, azt ide is lehet írni - megköszönöm. Palotabarát vita 2018. július 30., 12:35 (CEST)

Szia! Köszi az értesítést, és szerintem ez az ismertető is szuper! A kiürülési rátához annyit fűznék hozzá, hogy valószínűleg kell egy kis idő, hogy a szerkesztők hozzászokjanak, hogy felviszik oda az igényeiket, és hogy íráskor onnan is mazsolázzanak. Én sem használom jelenleg a listát, de tervezem. :) Cvbncv Vince(érveljünk) 2018. július 30., 13:46 (CEST)

Még egy kért cikk oldal az európai országok alapvető cikkeiről

Lett még egy kért cikk oldal, ami Európa országainak alapvető, országonként ismétlődő cikkeit sorolja (a megírtakat és a megiratlanokat egyaránt), itt található: Wikipédia:Európa országainak alapvető cikkei. Egyúttal egy megbeszélés is kezdődött, hogy egyáltalán mik az alapvető cikkek, ezek címeinek mi az üdvözítő írásmódja, egyáltalán kell-e egységesíteni ezt az írásmódot stb. A beszélgetés itt folyik: Wikipédia:Kocsmafal_(javaslatok)#Európai_országok_alapvető_szócikkei, gyertek, lehet csatlakozni, sőt, szócikklinket kékíteni is! :) Palotabarát vita 2018. augusztus 4., 13:10 (CEST)

Ösztöndíj a román nyelvű Wikipédián is aktív szerkesztők részére

Sziasztok! A román nyelvű Wikipédia most ünnepli a 15 éves évfordulóját, és erre az alkalomra szeptember 29-ére egy egynapos, előadásokkal színesített konferenciát és nemzetközi szerkesztői találkozót szerveznek Bukarestbe. Az eseményre a szervezők szeretettel meghívták a magyar közösség tagjait is, különösen olyan szerkesztőket, akik a román nyelvű Wikipédiában is aktívak (vagy korábban aktívak voltak). A részvétel érdekében a Wikimédia Magyarország Egyesület felajánlott egy ösztöndíjat, ami fedezi a részvétel költségeit (utazás+szállás). Kérlek, segítsetek értesíteni azokat a szerkesztőket, akiket érdekelhet a felhívás (akár egy itteni ping, akár személyes vitalapi vagy e-mail-üzenet formájában). Köszönöm! Samat üzenetrögzítő 2018. augusztus 5., 13:36 (CEST)

Új portál indítása

Sziasztok! Szeretnék indítani egy új portált, Ásványtan és kőzettan címmel. Kérlek, vessetek rá egy pillantást. Minden építő kritikát örömmel és szeretettel elfogadok :) Köszönöm szépen! EmusWikiÜzenet 2018. augusztus 7., 16:39 (CEST)

CEEM / CCD Survey

Kedves közösség!

Arra vagyunk kíváncsiak, hogyan segíthetünk nektek, ezért kérjük, hogy töltsétek ki ezt a kérdőívet.

Bővebben:

Mit kérünk? A Wikimédia-szerkesztők kérdőívre adott válaszai segítenek felmérni a közép- és kelet-európai közösségek és társszervezetek kapacitásait (vagy azok hiányát). Arra kérünk, hogy értékeljétek a közösségetek és (amennyiben releváns, külön) a társszervezetetek kapacitását.

Miért kérjük ezt? A kérdőívvel rövid és hosszabb távú céljaink is vannak. A rövid távú cél, hogy az október közepén tartott lvivi CEE-találkozó kapacitásfejlesztő előadásai a lehető leghasznosabbak legyenek. A hosszabb távú cél adatokat szolgáltatni a Wikimédia Alapítvány közösségi kapacitásfejlesztő kezdeményezése jövőbeni tevékenységeinek megtervezéséhez. A közösségetektől érkező hasznos információk növelik annak az esélyét, hogy olyan képzéseket és támogatási formákat fejlesszünk ki, melyek relevánsak a közösségeteknek, és így segíthetik annak hosszú távú fejlődését.

Milyen válaszokat várunk? Megoszthatjátok a kérdésről a közösségetekben tartott megbeszélés eredményét (ha nem volt ilyen, még nem késő!), vagy a személyes véleményeteket. Mindkettőt nagyra értékeljük, a kérdőívet akár többször is kitölthetitek.

Mikorra várjuk a válaszokat? Rendkívül örülnénk, ha szeptember 1-ig beérkeznének!

Mik a következő lépések? Ez nem a kapcsolatfelvételünk vége! Azokat, akik kitöltötték a kérdőívet, a későbbiekben meghívjuk egy interjúra. Szeretnénk megérteni a közösségeteket.

Kérjük, töltsétek ki ezt a kérdőívet! (A kérdőívet a Qualtrics szolgáltatja adatvédelmi irányelvük és felhasználási szabályzatuk alapján.)

Köszönettel: a közép- és kelet-európai találkozó szervezőcsapata, és én, a közösségi kapacitásfejlesztő program referense. -- Asaf (WMF) vita 2018. augusztus 8., 12:00 (CEST)

Új műhely a sajtónak

Sziasztok, ezúton bejelentem, hogy Sajtóműhely néven új üzemegységet indítottunk egyelőre négy taggal: @Apród:, @Turokaci:, @WolfmanFP: és jómagam. A műhely oldala itt lelhető fel: Wikipédia:Sajtóműhely.

Volt egy kis dilemma, hogy Média- vagy Sajtóműhelyként nyissuk a boltot, de az lett a konszenzus, hogy olyan médiumokkal szeretnénk elsősorban foglalkozni, ahol van önálló hírszerkesztőség, plusz persze a sajtótörténeti periodikák, szaklapok stb., de nem szeretnénk szórakoztatóipari termékekkel bíbelődni. Akit érdekel figyelje, aki részt is venne a munkában, az itt feliratkozhat, és nyitott a vitalapunk is irányelvek, elnevezési szokások felvetése előtt. Palotabarát vita 2018. augusztus 9., 23:10 (CEST)

Jó ötlet, fontos munka lenne! Hajrá! Piraeus vita 2018. augusztus 9., 23:32 (CEST)

Kis lépés a nagyság felé

Szeptember elsejétől a botgazdák, adatbázis-lekérdezők, kutatók által használt dump a magyar Wikipédiáról a nagy wikikhez hasonló módon készül. Ez csak egy technikai eljárás, amiből remélhetőleg semmit sem veszünk észre, de valamilyen szempontból már mégis a nagy wikik közé sorolnak. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. augusztus 20., 13:09 (CEST)

Keresett kategóriák

A TMK részleg információja: pár hónappal ezelőtt 1600 (ezerhatszáz) létre nem hozott, piros linkű, de a cikkek alá bekerült kategória volt a Speciális:Keresett_kategóriák oldalon. Amikor ezt a hírt írom, nulla kategória van benne, sikerült kitisztítani. A tapasztalat az, hogy háromnaponként kb. öt új piros kategória keletkezik, vagyis valaki beleírja a szócikk alá, de aztán nem helyezi el a kategóriastruktúrában, nem is keres hozzá új szócikkeket, amik odakerülhetnének, szóval úgyhagyja. Légyszi erre figyeljetek majd, most a takarítónéni szól hozzátok, hogy ne járkáljátok össze sáros cipővel a felmosott padlót :-).

Kis statisztika: a piros kategóriák cirka 60-70 százalékát létrehoztam, vagyis "rendes" kategória lett belőle. Körülbelül 10 százalék lehetett az elgépelt, hibás nevű kategória, pl.: 1972-ben helyett 1972-ban stb. Nagyjából a többi a lefordítatlanul implementált sablonok által létrehozott, legtöbb esetben angol nyelvű kategória volt - ezek aránya aggasztóan magasnak tűnt (20-30 %), és elég szőrözős dolog kinyomozni, melyik sablon csinálja, miért, és hol kell javítani.

Nagyon sok segítséget kaptam a Sablonműhelytől, a Növények műhelyétől (nemritkán jelentős fejfájést okozva nekik), az Állatok műhelyétől, és sok szerkesztőtől. Persze számos, különböző stílusban megfogalmazott észrevétel is érkezett. Mindenkinek kösz az együttműködést! Palotabarát vita 2018. augusztus 23., 11:58 (CEST)

Gratulálok az elért sikerhez! – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2018. augusztus 23., 11:59 (CEST)

Köszönjük! Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. augusztus 24., 07:26 (CEST)

Wikimánia-beszámoló

Sziasztok! Augusztus második felében Dél-Afrikában, Fokvárosban volt a 2018-as Wikimánia, amin volt szerencsém részt venni. Az eseményről készítettem a közösség számára egy beszámolót. Igyekeztem minél több linkkel ellátni, hogy megtaláljátok, miről is írtam. Ha bármilyen kérdésetek lenne a leírtakkal kapcsolatban, igyekszem megválaszolni. Ja, a beszámolót itt találjátok:

Samat üzenetrögzítő 2018. szeptember 7., 00:00 (CEST)

Kampány az EU szerzői jogi reformjával kapcsolatban

Sziasztok! Az EU most tervezi módosítani a szerzői és szomszédos jogokkal kapcsolatos irányelveit, amik utána meghatározzák az EU-n belül ezt a területet a következő 1-2 évtizedre. Erősen lobbiznak mindkét irányú módosítás érdekében a különböző csoportok. Ebbe a Wikipédiát fenntartó amerikai Alapítvány is bekapcsolódott, több európai társszervezettel együtt. A Wikimédia szempontjából az lenne a cél, hogy a közkinccsel kapcsolatos szabályok ne romoljanak (lehetőleg javuljanak), megmaradjon a panorámaszabadság (számos európai országban nincs, és ott pl. jogszerűen nem, vagy nagyon körülményesen, előzetes engedélyek birtokában lehet fényképet készíteni a városokban), a felhasználók által létrehozott tartalmakra ne kerüljenek a mostaninál szigorúbb jogi megkötések, és lehetőség legyen a szövegek és adatok elemzésére, adatgyűjtésre. (Ha valaki pontosabban le tudja írni a fő célterületeket, kérem, tegye meg!) A különböző módosítási javaslatokról és magáról az irányelvről az EP-képviselők fognak szavazni, tehát őket kellene meggyőzni, hogy ne csupán a szerzői jogi, kiadói lobbi véleménye jusson el hozzájuk. Erre a kampányra az alapítvány készített egy oldalt:

és erre épülve egy bannerkampány lesz az EU országaiban jövő héten (a szavazás előtt). Ha lenne olyan, aki részt tudna venni az oldal lefordításában, az sokat segítene. Samat üzenetrögzítő 2018. szeptember 7., 15:52 (CEST)

@Tgr: esetleg részt tudnál venni annak elmagyarázásában, miért fontos ez az egész kampány a Wikipédia és ökoszisztémája szempontjából? Már most is súlyos késésben vagyok… Samat üzenetrögzítő 2018. szeptember 7., 15:52 (CEST)

Sziasztok! Jan vagyok a Wikimedia policy csapatából. Csak gyorsan el akartam nektek mondani a mi álláspontunkat erről: különleges alkalmunk van arra, hogy elérjuk, hogy a szerzői jogok a digitális kornak megfeleljenek. Wikimédiásokkent támogatnunk kell az internetes előszűrők elleni kampányokat, mert a Wikipedia csak egy egészséges es nyílt interneten fejlődhet igazán. Az Alapítvány létrehozott egy eszkozt, a fixcopyright.wikimedia.org oldalt, ami lehetővé teszi, hogy az emberek kapcsolatba lépjenek az Europai Parlamenti képviselőikkel. Az üzenetünk csak annyira hatásos amennyien megkeressük a képviselőinket. Egy Wikipedia banner ami arra bíztat mindenkit, hogy keresse fel ezt az oldalt egy fontos lépés ahhoz, hogy a kampány sikeres legyen. Kérlek, segíts nekünk elmondani az EP kepviselőknek, hogy egy olyan szerzői jogi rendszert hozzanak létre, hogy mindenki a tudás részese lehessen!– JGerlach (WMF) vita 2018. szeptember 9., 20:51 (CEST)

Az oldal fordítható itt és itt (ha jól sejtem; a szövegek gyanúsan hasonlóak). – Tacsipacsi vita 2018. szeptember 8., 17:48 (CEST)

Lefordítottam, proofreading welcome. Az EU nagyjából 10-20 évente frissíti a szerzői jogi irányelvét, tehát amit most megszavaznak, azzal együtt kell élnünk egy jó darabig.

A jó dolgok (ha megszavazzák):

  • panorámaszabadság - egyes EU országokban van, máshol nincs, vagy csak magáncélra, vagy csak szobrokra stb. Ha egységesen az egész EU-ban bevezetnék, több épület és szabadtéri szobor képéhez férnénk hozzá és kisebb lenne a jogbizonytalanság (alkotás vagy szerző vagy fényképész országa számít, mitől kereskedelmi valami stb). Magyarországon szerencsére eddig is volt; arra is volt kísérlet, hogy eltöröljék, de azt úgy néz ki, sikerült megbuktatni.
  • közkincs védelme - az amerikai jog viszonylag határozott abban, hogy ami közkincs, az közkincs, akkor is ha pl. digitalizálják; Európában ez bizonytalan és nem egységes. Morálisan is és a Wikimédia-projektek gyakorlati működésére nézve is egészségtelen szituáció, hogy a múzeumok (nagyrészt közpénzből) megvásárolják a rég közkincs képeket, szobrokat, és a digitális bemutatásuk kapuőrévé teszik magukat; olyan jogszabályt szeretnénk, ami világosan kimondja, hogy közkinccsé vált alkotást be lehet mutatni a Wikipédián.
  • szöveg-és adatbányászat: a gépi intelligencia mindenben ott van manapság, szövegbányászatra épít a telefonunk, amikor kitalálja, mit kezdtünk el gépelni, vagy helyesírást ellenőriz; szöveg- és adatbányászatot használ az ORES, amikor felismeri a vandalizmust, vagy a plágiumkereső szoftver, amikor megmondja, honnan másolták a szócikket, vagy a fordító felület, amikor tippeket ad. Az adatbázisok védelme körüli jogbizonytalanság ellehetetlenítené az ilyen funkciókat.

A rossz dolgok (ha megszavazzák):

  • linkadó (későbbi formájában inkább idézetadó, de rajta maradt a név): publikálástól 20 évre védené a híreket, ami azt jelentené, hogy pl. újságcikkből még nagyon rövid vagy átfogalmazott részletet sem lehetne idézni.
  • szűrés: az olyan online platformoknak, mint a Wikipédia, kötelessége lenne biztosítani, hogy a felhasználók nem tesznek közzé jogsértő tartalmat. Ezt persze alapvetően most is biztosítják, de a szabály legtöbb változata irreális terhet róna a platformokra (pl. még az első közzététel előtt szűrni kéne, amihez nyilván nem lehet emberi erőforrást használni, hanem szűrőszoftvert kéne vásárolni a szerzői jogi lobbitól jó pénzért, ami aztán vagy tényleg csak azt szűri, amit indokolt, vagy nem).

--Tgrvita 2018. szeptember 10., 07:01 (CEST)

@Tgr: gyorsan átfutottam. Köszönjük a fordítást, szerintem tökéletes lett (egy-két elütést javítottam). Azóta viszont módosult az angol eredeti azzal, hogy az üzenetek végére odakerült, hogy kérjük, támogasd az akármilyen módosítást (mindenhol a vonatkozót). Ezt nem vezettem át, pedig praktikus lenne. Samat üzenetrögzítő 2018. szeptember 10., 10:46 (CEST)

A példaemail félig angol maradt, nézzetek rá. – Hollófernyiges vita 2018. szeptember 11., 08:28 (CEST)

A fordítását már tegnap megcsinálta Tgr, de nem frissült azóta sem :( (A lap tetején futó bannereket tudom közvetlenül módosítani, ha arra van szükség, de ez az oldal alkalomszerűen frissül a translatewikiről.) Írtam egy emailt, hátha meg lehet sürgetni a fordítás frissítését. Samat üzenetrögzítő 2018. szeptember 11., 11:59 (CEST)
@JGerlach (WMF): can you help to update the surface of fixcopyright.wikimedia.org from translatewiki? It is still partly in English (the translation is ready on translatewiki since yesterday). Thanks, Samat üzenetrögzítő 2018. szeptember 11., 12:05 (CEST)
Nem jeleztem itt, de vagy az e-mail, vagy a ping hatására, vagy ezektől teljesen függetlenül, de már napközben frissült az üzenet a fordított változatra. Samat üzenetrögzítő 2018. szeptember 12., 00:19 (CEST)

Ösztöndíj a román nyelvű Wikipédián is aktív szerkesztők részére

Sziasztok! A román nyelvű Wikipédia most ünnepli a 15 éves évfordulóját, és erre az alkalomra szeptember 29-ére egy egynapos, előadásokkal színesített konferenciát és nemzetközi szerkesztői találkozót szerveznek Bukarestbe. Az eseményre a szervezők szeretettel meghívták a magyar közösség tagjait is, különösen olyan szerkesztőket, akik a román nyelvű Wikipédiában is aktívak (vagy korábban aktívak voltak). A részvétel érdekében a Wikimédia Magyarország Egyesület felajánlott egy ösztöndíjat, ami fedezi a részvétel költségeit (utazás+szállás). Kérlek, segítsetek értesíteni azokat a szerkesztőket, akiket érdekelhet a felhívás (akár egy itteni ping, akár személyes vitalapi vagy e-mail-üzenet formájában). Köszönöm! Samat üzenetrögzítő 2018. augusztus 5., 13:36 (CEST)

Ezt a szakaszt visszahoztam az archívumból, hátha valaki jelentkezne, csak augusztusban nem vette észre a felhívást. Samat üzenetrögzítő 2018. szeptember 7., 00:12 (CEST)

Szerkesztői statisztikák

Sziasztok! Több havi kihagyás után frissítettem a szerkesztői statisztikákat a következő lapokon:

Jó böngészést! Samat üzenetrögzítő 2018. szeptember 14., 21:04 (CEST)

Cégek, vállalatok, márkák, brandek kért cikkei

Előzmény

Az imént majdnem beleőszültem abba, hogy szétszálazzam a Zwack Unicummal kapcsolatos elemeket és interwikis szócikkeket a Wikidatán. Most van Zwack Unicum Nyrt. (Q56648140), Zwack italok (Q231545), Unicum (Q765604) (ebből kettő már korábban is létezett, az Nyrt-t hoztam létre most). Magyar szócikke csak az Unicumnak és a Zwack italoknak van, majd egyszer a gyár története is megíródik. Sajnos azt vettem észre, hogy a gazdasági élet elemei keverednek, és itt nem arra gondolok, hogy mondjuk ugyanaz a cikk tárgyalja az azonos nevű üzletláncot és az azt üzemeltető vállalatot, mert az még a jobbik eset, hanem amikor különböző pénzügyi attrakciókról akar a Wikipédia beszámolni és ezt dokumentálni a Wikidatán, akkor gyakran félresiklanak a dolgok és linkek (pl. nem egy márkanév, vagy egy üzletlánc megy tőzsdére, hanem az azt tulajdonló vagy/és működtető vállalat, vagy nem egy szerkesztőséget vásárolnak meg, hanem a kiadóvállalatot stb. stb.)

Hír

A hír az, hogy az egyébként is elég nagyra duzzadt társadalomtudományi kért cikk lapból kiszerveztem a gazdasági szekciót egy önálló lapba, a Wikipédia:Kért cikkek/Gazdasági élet, közgazdaságtan címűbe. A jövőben itt lenne érdemes gyűjteni a vállalatokat, márkaneveket, brandeket és persze a közgazdaságtudománnyal kapcsolatos szócikkeket is. Talán ha a kért cikk szekcióban pontosan behatároljuk, hogy melyik fogalom mögött mit értünk és mi az írásmódja, esetleg a szócikkek megírása, de pláne a Wikidata-elemek létrehozása is precízebb lesz. Most fejlesztgetem a lapot, a korábban ebben a szekcióban található kért cikkekhez képest sok újdonság még nincs benne, de majd lesz. Palotabarát vita 2018. szeptember 17., 12:25 (CEST)

Javaslat új tisztviselőre

Gyertek szavazni: Wikipédia:Javaslat tisztségviselők megválasztására/Palotabarát (adminisztrátor). – Burumbátor Súgd ide! 2018. szeptember 29., 12:40 (CEST)

Mai hír

Ezt most találtam: 9 millió linket cseréltek ki a Wikipédián, megbízhatóbb lett a netes tudástár (hvg.hu) – Vadaro vita 2018. október 9., 18:10 (CEST)

Csak az a kár, hogy az említett bot – számomra nem világos okból – éppen egy hónapja és másfél napja inaktív a magyar Wikipédián. Valaki tud róla valamit? – Tacsipacsi vita 2018. október 9., 23:13 (CEST)
Így nem sok kedve lesz. :( – Pagony foxhole 2018. október 9., 23:33 (CEST)
Én állítottam le, amíg ki nem jön a v2.0beta10, ami javítja ezt. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. október 10., 17:53 (CEST)
Jó lenne, ha egy ilyen lépésnek lenne valami publikus nyoma. (Sejtettem, hogy te voltál, minthogy más nem nagyon foglalkozik vele, de sehol sem találtam bejegyzést a leállítás műveletéről.) – Tacsipacsi vita 2018. október 10., 23:44 (CEST)
A közreműködéseimnél látszik (máshol én sem találtam nyomát). Bencemac A Holtak Szószólója 2018. október 12., 08:38 (CEST)
Mármint neked. Nekem csak annyit ír ki, hogy login required. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. október 12., 10:27 (CEST)
Nekem is látszik, csak a fene se gondolta volna, hogy ott kell keresni. (Én már bejelentkeztem/regisztráltam/akármicsináltam, hogy használhassam ezt az eszközt.) – Tacsipacsi vita 2018. október 12., 21:46 (CEST)

Mai hír2

A mai nappal beléptünk a sorosbérencek közzé: soros-gyorgy-2-millio-dollarral-tamogatja-a-wikipediat-mukodteto-alapitvanyt Ez ellen nehéz lesz védekezni! george-soros-invests-future-free-open-knowledge Texaner vita 2018. október 16., 20:11 (CEST)

Mi késztetne bárkit védekezésre és miért pont most? Nem azt látom, hogy a köpcösnek bármiféle tényre szüksége volna ahhoz, hogy támadást vizionáljon bármibe. Eddig se lehettünk nerkonformak. Pasztilla 2018. október 16., 20:20 (CEST)
Amúgy Soros György szócikke oldalt pont a tapasztalt szerkesztőkre váró szócikkek között szerepel. Apród vita 2018. október 20., 18:20 (CEST)

KiWi Csurla és Pallerti szerkesztőknek

Csurla és Pallerti szerkesztőtársunknak a szerkesztői közösség Kiváló Wikipédista díjat adott. Kérlek benneteket, gratuláljatok nekik. Igazán megérdemlik. Csigabiitt a házam 2018. október 20., 17:31 (CEST)

  1. Jócskán megérdemeltétek. Gratulálok! OsvátA Palackposta 2018. október 20., 17:58 (CEST)
  2. Gratulálok, és köszönöm az eddigi áldozatos munkátokat! További kedvtelést és sok örömöt kívánok a Wikipédiában! Samat üzenetrögzítő 2018. október 20., 18:08 (CEST)
  3. Gratulálok mindkettőtöknek! :) Alensha 2018. október 20., 18:16 (CEST)
  4. Példát mutattok a fiataloknak, gratulálok! – Burumbátor Súgd ide! 2018. október 20., 18:27 (CEST)
  5. Gratulálok mindkettőtöknek!– Történelem pWas gibt's Neues? 2018. október 20., 18:34 (CEST)
  6. Szívből gratulálok mindkét szerkesztőtársnak! – XXLVenom999 vita 2018. október 20., 18:41 (CEST)
  7. Gratulálok! – VC-süzenet 2018. október 20., 18:46 (CEST)
  8. Mindkettőjüknek gratulálok! Wikizoli vita 2018. október 20., 19:49 (CEST)
  9. Gratula. misibacsi*üzenet 2018. október 20., 20:40 (CEST)
  10. Mindkettőtöknek őszintén gratulálok! – Puskás Zoli vita 2018. október 20., 21:08 (CEST)
  11. Köszi Pallerti! Köszi Csurla! :-) Piraeus vita 2018. október 20., 22:01 (CEST)
  12. Gratula! --Linkoman vita 2018. október 20., 22:08 (CEST)
  13. Kedves Pallerti! Megmondom őszintén nem kicsit lepett meg, hogy az egyik legkiválóbb wikipédista még nem kapott Kiváló Wikipédista Díjat. :( Azt hittem, már legalább 8 éve túl vagy rajta. :D
    Szívből írom, ha valaki, Te hatványozottan megérdemled! Köszönjük áldozatos munkádat, lelkesedésed, töretlen aktivitásod és azt a sok-sok munkát amit a Wikipédia jobbá tétele érdekében teszel nap, mint nap. A vandálok megfékezésében tett pótolhatatlan munkád külön köszönetet érdemel. Maradj még nagyon sokáig itt, erőben, egészségben, szeretetben, békességben! Szívből gratulálok Neked!!! Gg. AnyÜzenet 2018. október 20., 22:28 (CEST)
    Kedves Csurla! Szintén szívből gratulálok Neked is! Irgalmatlan sokat dolgozol, felbecsülhetetlen értékeket hozol létre a Wikipédiában, sok-sok éve. További jó egészséget, kitartást kívánok hozzá, leld örömödet még nagyon sokáig az itt folyó munkában, az itt lévő emberekben! Még Te sem voltál KIWI díjas? Hallatlan. Vigyor Gg. AnyÜzenet 2018. október 20., 22:28 (CEST)
  14. Mindkettőtöknek gratulálok, nagyon jó helyre ment ez a díj! Palotabarát vita 2018. október 20., 23:17 (CEST)
  15. Grat, csak így tovább! Taz vita 2018. október 20., 23:38 (CEST)
  16. Gratulálok mindkettőtöknek! :-) – Ary vita 2018. október 21., 17:14 (CEST)
  17. Gratulálok, megérdemeltétek! Csuja 2018. október 21., 17:49 (CEST)
  18. Gratulálok mindkettőtöknek! – Tulipanos vita 2018. október 22., 22:24 (CEST)

Pallerti köszönőbeszéde

Szeretném Mindnyájatoknak megköszönni a díjat, nagyon megtisztelő. Teljesen váratlanul ért, nagyon sok olyan szerkesztőt ismerek, akik nálam sokkal jobban megérdemelnék ezt a díjat. Nem vagyok híve a plecsniknek és emiatt magam számára is teljes meglepetéssel konstatáltam, hogy milyen jólesik, hogy rám gondoltatok. Őszintén szólva nem vagyok gyakorlott a köszönőbeszédekben, most nyilván meg kellene köszönnöm a feleségemnek a támogatást és illene néhány szót ejtenem a globális felmelegedésről, vagy a világbékéről, vagy valakiknek az egyenjogúságáról. Ilyenkor elkerülhetetlen, hogy számot vessek magamban, visszatekintve arra a több mint kilenc évre, amióta köztetek vagyok és azt kell mondjam, hogy ez az idő azért már komoly nyomot hagy az emberben. Nagyon büszke vagyok rá, hogy a Wikipédián keresztül megismerhettelek Benneteket –, sokatokat személyesen is – elképesztő tudású és kvalitású embereket ismertem meg és nagyon örülök neki, hogy Hozzátok tartozhatok. Minden magasztosság nélkül azt gondolom, hogy ez a kis kompánia a szabadidejét feláldozva, a tudását megosztva valami olyat indított el, valami olyat csinál, aminek súlyát talán fel sem fogjuk még és nagyon jó ebben egy kicsi részt vállalni. Nem tudom, hogy eszébe jutott -e valakinek, de annak is meg van az esélye, hogy azokat az információkat, amiket a szócikkekbe most leírunk, azokat akár több száz év múlva is olvashatják emberek és ugyan nyilván a cikkek folyamatosan alakulnak, a laptörténetek segítségével talán olyan dolgokat is rögzítünk, amiből megtudhatnak az utánunk élő generációk olyan dolgokat, amik esetleg elvesznének, nem kerülnének rögzítésre és itt nem csak a lexikális tudásra gondolok, hanem arra is, hogy hogyan gondolkodtak, hogyan vélekedtek az emberek bizonyos dolgokról, mi érdekelte őket, vagy milyen nyelvezetet használtak a huszonegyedik század elején. Ki szeretném emelni emellett azt is, hogy az elmúlt több mint kilenc évben természetesen nem csak szerkesztettem, hanem olvastam is a Wikipédiát és nagyon szerteágazó ismeretanyagra tettem szert, rendkívül sok dolgot tanultam eközben a tudásmorzsák felcsipegetése által, sokszor olyan témakörökben, amik addig teljesen idegenek voltak számomra. Visszagondoltam a tevékenységemre, arra, hogy vajon miért gondolhat rám úgy több tucat szerkesztő, hogy én kiváló Wikipédista vagyok, vajon mindent olyan jó csináltam? Egy csomó dologra nem vagyok büszke, hibáztam is rengeteget (bizonyosan fogok is) viták során sem mindig sikerült úgy a kommunikáció, hogy ne hagyjak esetleg valakiben, valakikben tüskéket. Ezután a díj után még fontosabb, hogy ezekre ügyeljek, még körültekintőbbnek kell lennem és olyan objektívnek, amennyire csak lehetséges, most már nyom annak a felelőssége, hogy méltó legyek a támogatásotokra.

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek. --Pallertithe cave of Caerbannog 2018. október 20., 19:18 (CEST)

Csurla köszönőbeszéde

Kedves Szerkesztőtársak!

Teljesen váratlanul ért a díj, de annál jobban örülök neki. Véletlenül, pont egy olyan időben történt ez, amikor IRL sok problémát kell megoldanom, így ezekhez is külön erőt ad. Nagyon köszönöm mindenkinek, aki a díjra érdemesnek talált és külön a kezdeményezőnek is. Annak külön örülök, hogy Pallertivel egy időben kaptam meg ezt az elismerést. Köszönőbeszédében leírtakkal nagyon hasonlókat érzek én is. Továbbá köszönöm azoknak a szerkesztőtársaknak, akikkel nagyon sok területen nap mint nap együtt lehet működni és csapatmunkában hatékonyan dolgozni most már több mint tíz éve. Sohase felejtsük el, hogy mindannyian önkéntesen dolgozunk és ezt tiszteljük egymásban. Hiszem, hogy nagyon fontos, amit létrehozzunk és a jövő számára is értékes lesz.

Mint friss díjazott szeretném javasolni, hogy az aktív díjazottak mindig figyeljenek arra, hogy évente legyen legalább 2-3 díjazott. Sokan vannak olyanok, akik évek óta lelkesen és pontosan dolgoznak önkéntesen, csak nem annyira aktívak a közösségi oldalakon, nem vitáznak, csak csöndben nagyon hasznosan fontos szerkesztői munkát végeznek.

Egy díjnál sokat kaptam tőletek. Nagyon köszönöm Nektek. - Csurla vita 2018. október 21., 11:37 (CEST)