Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Gyimhu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Magamról[szerkesztés]

Gyimhu

Felhasználói nevem Gyimhu. 2010. december 8-án regisztráltam. Programozó matematikus vagyok, ennek megfelelően szerves kémiai, biokémiai, orvosi tárgyú cikkeket olvasok a Wikiben. Elsősorban angolul, mert a magyar nagyon szegényes. Saját magamnak géppel jegyzetelek, az adatbázisomban több mint ezer (szinte kizárólag szerves) anyag és több mint száz kategória van. Azért íratkoztam fel, hogy ezeket másokkal is megosszam.

Mivel az érdeklődésem a szakértelemmel fordított arányban áll, egy darabig csak fordítani merek az angol Wikiből, azt is csak rövidítve, és remélem, hogy a szakmai szerkesztők sasszeműek lesznek. Ellenkező esetben ugyanis fel fogok bátorodni.

Miután az angol Wikiben három apró elírást javítottam, és nem jött el a világvége, 2010. december 9-én elküldtem első önálló (angolból fordított) lapomat, a koniint. Aztán még aznap a másodikat, a konhidrint.

December 12-én megírtam az első önálló (nem angolból fordított) lapomat, a pszeudokonhidrint.

2011. február 15-én megerősített szerkesztő lettem, 2014. február 13-án pedig járőr.

2011. augusztus 22-én felbátorodtam, és beléptem a kémiai műhelybe.

A magyar Wikipédián dúló fogalmi téveszmékről írtam egy szösszenetet. A jogi téveszmék tisztázására fórumot indítottam a vitalapomon.

2013 decemberében nekiláttam a kémiai infóboxok átalakításának. Az volt a cél, hogy a különböző kémiai és gyógyszerész infoboxok a paraméterek tekintetében egységesek legyenek: mindegyik értse a többi paraméterét, és egységes legyen a kód. Ennek érdekében megtanultam luában (nem negyed, hanem négy óra alatt írtam meg az első programot). Az átalakítás előtt dokumentáltam a meglevő sablonokat, majd két lépésben alakítottam át őket (köztük hosszú szünettel, hogy a hibák kiderüljenek). 2014 nyarára lett kész.

Nem sokkal ezután felfedeztem, hogy a wikinek van lilypond pluginja. És azt is, hogy a magyar Wikiben van Stille Nacht, de nincs Mennyből az angyal. Van egy csomó külföldi dalról szócikk, a magyar nép(ies) dalokról alig. Így a kémia egy időre háttérbe szorult, és több mint harminc év szünet után újra aktívan kezdtem zenével foglalkozni. 2016. április 29-én csatlakoztam a Zenei műhelyhez.

2018. április 20-án elértem a nyugdíjkorhatárt. Ezzel a szakma is hobbivá vált. Itt nem szeretik a túlságosan technikai jellegű szócikkeket, így az elméletibbeket ide, a technikaiakat a Wikikönyvek-be írom. Az ottani holnapomra írtam a szakmai dolgokat.

Sok problémám van itt a wikin a vitarendezéssel. Ha az ember javasol valamit, két társaság jelentkezik:

  • aki ellenzi
  • aki unatkozik. És persze nem ért hozzá. (Ha értene, nem unatkozna, hanem szócikket írna. De nem tud.) Ahogy Hofi Géza mondta: van balf... és jobbf... Mind a kettő feláll, de a balf... hozzá is szól.

Az eredmény: a kőkorban berögzült, sokszor már az elfogadáskor is elavult szabályokat nem lehet megváltoztatni. Néhány ilyen probléma. Néhány agresszív admin megtiltotta, hogy bizonyos dolgokat a vitalapra tegyek. Pedig közérdekű. Különösen az, hogy mindig ugyanaz a néhány admin csinálja. Informális hatalmi centrum alakult ki, mely elnyomja a véleményeket, és fütyül a közösségi döntésekre. Pl. [[Bartók Béla]] az előbbi lapon.

2019. január 14-én elvették a megerősített szerkesztői jogomat a rabszolgatörvényről szóló szócikkem miatt. (Az eredeti szócikk megtalálható a honlapomon.) Ezzel befejeztem a magyar wikipédia szerkesztését. A botokat folytatom a saját honlapomon, és csak akkor javítok itt a Wikipédián, ha valamelyik botnak van szüksége rá. Ez a kémiai nevek, összegképletek és SMILES-ok témájában várható. Új cikket pedig már nem írok.

Remélem, hogy ezzel sokkal jobbá válik a magyar Wikipédia működése.

Saját lapjaim listájaKottát és midifáljt tartalmazó lapokAz összes kottaBotokÖsszegképlet bot a saját honlapomon.

Vita a szerkesztői háborúrólVita a botjogom megvonásáról

Magán emailA honlapom a magán email-címmel


Ez a szerkesztő Debian GNU/Linuxot használ.
Ez a szerkesztő Linux operációs rendszert használ.
Ez a szerkesztő ki nem állhatja a Windows operációs rendszert
Ez a szerkesztő mentes mindenféle politikai nézettől.
Ez a szerkesztő nem dohányzik.
Ez a szerkesztő Koncz Zsuzsa-rajongó.
Ez a szerkesztő rendszeres teázó.
Ez a szerkesztő szúdokujátékos.
Ez a szerkesztő semmilyen jegyű.
Nincs szüksége ilyesmire.
Ez a szerkesztő az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végzett, programozó matematikus szakon.
html-3 Ez a szerkesztő magas szintű HTML-tudással rendelkezik.
c-3 Ez a szerkesztő magas szintű C programozó.
Ez a szerkesztő Vimet használ.
Ez a szerkesztő középszinten tud asymptote nyelven programozni.
Ez a szerkesztő középszinten tud lua nyelven programozni.
Ez a szerkesztő középszinten tud kottát szedni a lilypond programmal.
1700+ Ez a szerkesztő több mint 1700 önálló szócikket alkotott.
19000+ Ennek a szerkesztőnek több mint 19000 szerkesztése van.
13000+ …ebből több mint 13000 a szócikknévtérben.
Ennek a szerkesztőnek saját MediaWiki wikije van.

Eszköztár[szerkesztés]

Saját lapok
Saját GYIK
Viták a szócikkek felépítéséről
Smiley-k
Saját linkek


Gyimhunak a sok képletes szócikkért
Aki 120+ szócikket csinál ilyen rövid idő alatt, ilyen fontos témában, az megérdemli. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2011. május 23., 10:34 (CEST)


Egy díj neked
Gyimhunak népdalos szerkesztéseiért. Csak így tovább ;) Porbóllett vita 2016. április 10., 21:14 (CEST)


Csűrcsillag a zenei tárgyú szerkesztői munkádért !
Köszönettel ! ... :-) --Rendes Kis beszéljük meg 2016. április 30., 07:48 (CEST)


Az év szócikke 2018
A 2018-as Az év szócikke versenyen a Népszínház (Budapest, 1875–1908) című szócikked a Művelődéstörténet, helytörténet és épített örökség kategóriában az első helyezést érte el! Gratulálunk! Pasztilla és Dodi123 vita 2019. március 4., 11:21 (CET)