Szerkesztővita:Gyimhu/mentor

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Gyimhu 7 évvel ezelőtt

Állítólag nem vagyok tisztában a Wikipédia jogi működésével, és mentorra van szükségem. E lapon várom a jelentkezőket. Aztán meglátjuk, ki a mentor, és ki a mentorált.

Az alábbi hasonlat talán segít megvilágítani a wiki jogi működését. Persze minden hasonlat sántít; megpróbáltam a legfontosabbakra utalni a megjegyzésben.

Magyarországon huWiki-ben Megjegyzés
Alkotmány/Alaptörvény Wikipédia alapító okirat
népszavazás nagy szavazás Bár az Alaptörvény szerint a közhatalom forrása a nép, a nép hatalma nem terjed ki a legfőbb törvény, az Alaptörvény, vagy egyes részeinek módosítására. Ráadásul az Alaptörvényt nem bocsátották népszavazásra, vagyis a népszavazásnak alárendelt parlament (az akkori, történelmi léptékben mérve átmeneti többség) korlátozta így a népszavazás intézményét. Ez az Alaptörvény legitimitását meggyengíti.

A végeredmény szempontjából hasonló a helyzet a huWiki-ben is. Azzal a feltétellel csatlakozhattunk a wiki közösséghez, ha elfogadjuk az ottani alapszabályt, amit a huWiki-ben nem lehet megváltoztatni.

parlament kis szavazás
kormány adminok (IP-ellenőrök, stb.) huWiki-ben – a kormánnyal ellentétben – a végrehajtó hatalomnak nincs jogszabályalkotási joga. Az adminok többletjogai csak számítástechnikai természetűek, más számára kötelezően betartandó előírásokat nem alkothatnak.
önkormányzatok műhelyek Ezt csak a teljesség kedvéért írtam ide. Tudtommal a huWiki-ben nem merült fel, hogy egy műhely kötelező szabályokat alkosson a saját témakörébe tartozó szócikkekre. Ez már csak azért sem lehetséges, mert egy szócikk több műhelyhez is tartozhat. A műhelyek döntései jogilag nem kötelező ajánlások.

Várom a jelentkezőket. Itt lehet felvetni a konkrét szócikkeken túlmutató, velem kapcsolatos problémákat. Gyimhu vita 2016. május 22., 07:42 (CEST)Válasz

A fogalmi problémákról korábban írtam egy szösszenetet.


Utóbb, a fenti vita folytatásában a szerkesztő azt írta, hogy bocsi, nem jogi, hanem technikai mentorra van szükségem, mert html-tag-eket írok a lapjaimra. A velem kapcsolatos technikai problémákat is bátran meg lehet ide írni. Gyimhu vita 2016. május 25., 22:05 (CEST)Válasz