Szerkesztővita:EniPort

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Verdana
vitalap eszmecsere

IDE KATTINTVA új üzenetet kezdhetsz

Ez az oldal szándékaim szerint nem viták helyszíne, hanem a segítő célú eszmecserék egyik lehetséges felülete.

A vitalap áttekinthetőségének megőrzése érdekében a lezárult szakaszokat – élve a Wikipédia szabályai adta lehetőséggel ("A szerkesztők saját vitalapjuk tartalmát szabadon törölhetik...") – idővel törlöm az oldalról.

Amennyiben egy korábbi beszélgetésfolyam érdekel, úgy a vitalap előzményeinek megtekintéséhez kérlek használd az oldal laptörténet gombját.

Mivel a laptörténet a Wikipédia automatikus funkciója, így jóval pontosabb, részletesebb és hitelesebb, mint egy szerkesztő által kézzel összemásolt archívum lehetne. A laptörténetben jól nyomon követhetőek az oldal változásai, és egyetlen gombnyomással bármely tetszőleges időpontra vissza tudod nézni a vitalap tartalmát.


Bürokratikus kérdés[szerkesztés]

Szia! Elkezdtem használni az AWB nevű szoftvert tömeges kézi javításokhoz, de még nagyon az elején tartok, mondhatni próbálgatom a szoftvert. Úgy emlékszem, hogy ehhez nem kell botjog, segíts légy szíves jól tudom?

(Sajnálom egyébként, hogy múltkor nem tudtam ott maradni az egyesületi közgyűlésen, örültem volna, ha tudunk beszélni pár szót. Kicsit rágtam volna a füled, hogy legyél aktívabb szócikk írás vonalon :-) )

Kösz, szia Palotabarát vita 2019. december 2., 10:46 (CET)

@Palotabarát: Szia, jól tudod, botjog nélkül is nyugodtan szerkeszthetsz, sőt csak akkor kérhetsz majd botjogot, ha már van 50-100 botszerkesztésed. Addig is kiteheted a botod szerkesztőlapjára a {{robot tesztüzemben}} sablont, ha akarod. A jelentkezés főbb tudnivalói le vannak írva a botjelentkezés fejlécében, de szívesen segítek is, ha ott tartasz.
Remélem legközelebb tudunk beszélgetni is; bár a karácsonyi találkozó idején én nem leszek Magyarországon, de a január 18-i szombaton igen. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2019. december 2., 21:47 (CET)
Köszönöm az infót. Januárig még nem látok el, majd dec. végén derül ki, hogy lesz. Palotabarát vita 2019. december 2., 22:15 (CET)

Ünnepi wikitalálkozók[szerkesztés]

Szia!

A következő nagyjából egy hónapban két ünnepi wikitalálkozót is tartunk:

Mindkét eseményre nagy szeretettel várunk!

Samat üzenetrögzítő 2019. december 15., 12:09 (CET) • (feliratkozás és leiratkozás)

Wikitalálkozók februárban, márciusban és áprilisban[szerkesztés]

Szia!

Szeretnélek meghívni a következő három wikitalálkozóra:

Mindhárom eseményre nagy szeretettel várunk!

Samat üzenetrögzítő 2020. február 16., 21:25 (CET) • (feliratkozás és leiratkozás)

Link wikidatás képaláírásban[szerkesztés]

Szia! Ez nem lesz jó. Nem véletlenül raktam vissza a cikkbe a képaláírást a Wikidatába átírás helyett (ellentétben például a polgármester forráshivatkozásának kiegészítésével, amit megejtettem a Wikidatában a visszaírás helyett) – a Commons Pécs kategóriája csak úgy vöröslik a sok hibás linktől, amik soha nem fognak bekékülni; ugyanez a probléma felmerülhet bárhol máshol is, ahol Wikidatából származó képaláírás jelenik meg. Kérlek, a Wikidatába csak belső hivatkozások nélkül írj képaláírást (a Wikipédia-szócikkbe pedig az olvasók színvonalasabb kiszolgálása érdekében érdemes visszatenni a helyi, belső hivatkozásokat tartalmazó képaláírást). Előre is köszönöm! – Tacsipacsi vita 2020. február 21., 21:24 (CET)

@Tacsipacsi: Nem érzem akkora problémának a piros linkeket, mint ahogy azt sem érezném akkora problémának, ha a képaláírásban nem linkelünk.
Azt viszont kifejezetten rossz gyakorlatnak tartom, hogy a Wikidata elavult adatait helyi felülírással palástoljuk el ahelyett, hogy ott javítanánk. Ha magunknál változtatunk egy magyar vonatkozású szócikken, akkor vegyük a fáradtságot a Wikidatán is javítani: ez nem történt meg a kép esetén, ott egy korábbi változat maradt fent, ezért nyúltam bele. És ugyanez történt a polgármesterrel is: "az olvasók színvonalasabb kiszolgálása érdekében" valaki helyben átírta a polgármester nevét, de a WD-ban benne maradt Páva Zsolt. Én annak a híve vagyok, hogy amit lehet, azt próbáljunk a Wikidatából behúzni, így más nyelveken is tudhatjuk, hogy jó információk jelennek meg.
Ha nem ajánlott a képaláírások használata a Wikidatában, akkor miért húzzuk be onnan az infoboxba? Azt megfelelő megoldásnak látod, ha törlöm a képaláírásban a belső hivatkozásokat? – EniPort eszmecsere eszmecsere 2020. február 21., 21:46 (CET)
Közben nézem a kérdéses piros linkeket: valószínűleg ezekről van bőven anyag, szóval erről a néhányról szívesen csinálok a jövő héten oldalakat, ha ez megoldja a problémát. Galáriákat kell létrehozni? – EniPort eszmecsere eszmecsere 2020. február 21., 21:58 (CET)
Én is jó gyakorlatnak tartom, hogy – legalább az olyan rendszeresen változó adatok esetében, mint a polgármester vagy a népesség – a Wikidatából jelenítsük meg, amit lehet. A képaláírásban lévő linkeket nem lehet: például a Commonson magyar felülettel magyar képaláírás jelenik meg, angol felülettel meg angol, a kettőben nyilván nem azonosak a linkek. Akkor most milyen néven is jönnének létre a galériák?
Azt sose mondtam, hogy a képaláírások használata en bloc ne lenne ajánlott a Wikidatán, kizárólag a belső hivatkozást tartalmazó képaláírásokkal van gond (így a belső hivatkozásoktól mentes képaláírásokat érdemes áthúzni, ezért is ilyen az infobox). Tehát igen, Wikidata-oldalról a belső hivatkozások eltávolítását és a „fekete” képaláírás megtartását tartom a legjobb megoldásnak. (Wikipédia-oldalról viszont a helyi kép és helyi képaláírás visszahelyezését, a Wikipédián belül teljesen problémamentesen használható belső hivatkozásokkal. Bármelyik megvalósítását szívesen vállalom, csak nem akartam hűbelebalázs módjára, a szerkesztési összefoglalók szűkössége miatt értelmes indoklás nélkül módosítgatni.)
Képnél nem is igazán tudom értelmezni az elavultságot: ez is kép, az is kép, ez is ábrázolja Pécset, az is ábrázolja Pécset, hol itt a probléma? (Természetesen a polgármesternél ez nem kérdés, ott van egyetlen egyértelműen aktuálisnak tekinthető érték.) – Tacsipacsi vita 2020. február 21., 22:23 (CET)
Közben azt is nézem, hogy a képaláírás nem is egészen igaz, az egyiket már javítottam is. Sajnos a hétvégén nem nagyon leszek, de a jövő hét elején foglalkozom a dologgal, és keresni foglak. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2020. február 21., 22:28 (CET)