Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Történelem p

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Történelem p

Csoportjárőr
NévSelmeczi Péter Ferenc
NemzetiségMagyarország magyar
Születési idő1998. december 24.
Születési hely Magyarország, Budapest XIX. kerülete
LakhelyBudapest XIX. kerülete
Regisztráció2010. április 5. (22:26) (14 éves)
Elérhetőségselmpeter@gmail.com
Tevékenység
Tevékenység
Kiemelt szócikkekPortugália az első világháborúban
Arthur Arz von Straussenburg
Beszélt nyelvek
hu Ennek a szerkesztőnek magyar az anyanyelve.

en-2 This user can read and write intermediate English.

ru-abc Ez a szerkesztő teljesen megérti a cirill ábécét.

hung-abc Ez a szerkesztő a teljesen megérti a rovásírás ábécéjét.
Userboxok
Helló! A nevem Selmeczi Péter.
Ez a szerkesztő megerősített szerkesztő és járőr.
Commons Ez a szerkesztő a Wikimédia Commonsban is szerkeszt, Történelem p néven.
Ez a felhasználó 2010. április 5.-én 22:26 órakor regisztrált.
Ez a szerkesztő 5184 napja wikipédista
Ez a szerkesztő a Wikitanács tagja
Ez a szerkesztő 2 kiemelt cikkhez járult hozzá jelentős mértékben.
Ez a szerkesztő 8 jó cikkhez járult hozzá jelentős mértékben.
Ez a szerkesztő támogatja a magyar rovásírás használatát és oktatását.
Ez a szerkesztő kedveli Lengyelországot.
Ez a szerkesztő szeretné a hagyományos lengyel-magyar barátság komolyabban vételét és a velük való szorosabb kapcsolattartást.
Ez a szerkesztő támogatja Székelyföld autonómiáját
Ez a szerkesztő a Baranta aktív tagja, Borsuk
Ez a szerkesztő férfi.
This user is male.
Ez a szerkesztő kispesti.
Ez a szerkesztő római katolikus.
Ez a szerkesztő az Eötvös Loránd Tudományegyetem levéltár mesterszakos hallgatója.
Ez a szerkesztő imádja a könyveket, és szeretne egy saját könyvtárat.
Ez a szerkesztő rajong Edgar Allan Poe műveiért.
Ez a szerkesztő rajong Henryk Sienkiewicz műveiért.
Ez a szerkesztő rajong Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij műveiért.
Ennek a szerkesztőnek Edmond Rostand Cyrano de Bergerac című drámája az egyik kedvenc olvasmánya
Ez a szerkesztő szerint Az ember tragédiája kiváló emberiségdráma.
Ez a szerkesztő rajong Stephen King műveiért.
Ez a szerkesztő citerázik.
Ez a szerkesztő kedveli a komolyzenét.
Ez a szerkesztő tagja a Korea-műhelynek.


Ez a szerkesztő tagja
a Kína-műhelynek
.
Ez a szerkesztő tagja
a Búr műhelynek
.
Ez a szerkesztő tagja a Hadtudományi műhelynek
Ez a felhasználó
az első világháború műhely tagja.
Ez a szerkesztő
a hadihajó munkacsoport tagja.


Ez a szerkesztő a második világháború műhely tagja.
Ez a szerkesztő a magyar történelmi műhely tagja.
Ez a szerkesztő tagja az 1848–1849-es műhelynek.


Ez a szerkesztő a Fülek-műhely tagja.
A történelem, még ha minden egyébre alkalmatlan volna, még mindig érvként hozhatná fel maga mellett azt, hogy szórakoztató.
Marc Bloch
Aki hisz a pedagógiában, az csak optimista lehet… A pedagógusi hit, mely inkább a természet, mint nézet dolga, kettőt tételez fel: hogy az emberek (az eddiginél különbbé) nevelhetők, s hogy (az eddiginél többre) taníthatók.
Németh László

Nevem Selmeczi Péter Ferenc. Budapesten a XIX. kerületben lakom, immár több mint huszonöt éve, 1998. december 24-óta rontom a Föld levegőjét. Ahogy már a nicknevemből is kiderül a főérdeklődésem a történelem, kiemelten a XIX-XX. század magyar-és világtörténelmi eseményei. Emellett rendkívüli módon érdekel a zene, a földrajz, az irodalom és a filmművészet. Szerkesztéseim nagy részét a hadtudomány témakörében alkottam és alkotom, de számos cikket írtam a távol-keleti kultúrák, továbbá a búr-és a lengyel népcsoport kapcsán is.

Szerkesztői önéletrajz

2010. április 5-én, éjszaka regisztráltam a magyar Wikipédiára. Már valamivel korábban is felkeltette ez az internetes enciklopédia a figyelmemet és apróbb szerkesztéseket már végeztem itt-ott, de ekkor még nem éreztem nagy késztetést arra, hogy nagyobb mértékben hozzájáruljak az enciklopédia bővítéséhez. 2010 tavaszát követően aktívan nekivágtam a munkának és igyekeztem kitanulni a szerkesztés csínját-bínját. Első szócikkemet regisztrálásom másnapnapján írtam meg, ami John Pershing amerikai tábornokról szólt - az elkövetkező években is az érdeklődésem elsősorban az első világégés eseményei felé irányult, be is léptem a témával foglalkozó Első világháború műhelybe, aminek akkor Carlos71 volt a vezetője, és aki sajnos nemrégen (ideiglenes) visszavonult a Wikipédia szerkesztésétől. Aktuálisan a műhely vezetését jómagam látom el.

Első nagyobb terjedelmű munkám a Görögország az első világháborúban volt, ami szám szerint az 50. cikkem volt, és amire régen, szerkesztői utam elején igen büszke voltam. Ma már látom, hogy jócskán fel kell javítani, a cikk fogalmazása helyenként elég pocsék, de egyszer ezt mindenképp ki akarom javítani. Ekkoriban, a 2010-es év végén jelöltek megerősített szerkesztőnek először, de -szerintem jogosan Vigyor- végül nem szavaztak meg (ifjonti botlások hej-haj).

Az elutasítás nem vette el a kedvem és igyekeztem több tapasztalatot gyűjtve jobb cikkeket írni. Ekkoriban találkoztam először néhány történelmi könyvben a búr népcsoporttal, akikkel igyekeztem behatóbban is foglalkozni. Néhány szerkesztővel összefogva létrehoztam a Búr műhelyt, amely egyedülálló a wikik között, mivel ilyen témájú műhely tudomásom szerint még az afrikaans nyelvű Wikipédiában sincsen. Szerkesztőtársammal és bátran mondhatom, hogy a barátommal, Frommer 97-tel együtt nekiláttunk a téma kidolgozásának. Még van bőven fejleszteni a témát, de így is büszkék lehetünk arra, hogy gyakorlatilag a nulláról kezdve ma már a téma talán legfontosabb szócikkei valamilyen szinten megtalálhatóak, olvashatóak magyar nyelven is. Ennek ellenére még nagyon a munka elején járunk, több száz cikk vár még megírásra.

2011 végén megszavaztak megerősített szerkesztővé, majd nem sokkal később járőr lettem.

Az elkövetkező évektől a mai napig is főleg a szócikknévtérben dolgozok tovább, új cikkeket írok és mostanában egyre több időt szeretnék szánni a már régebben elkezdett, gondokkal küszködő írásaim feljavítására, bővítésére. 2014 elején megszületett az első kitüntetett (jó) szócikkem: a Délnyugat-Afrika az első világháborúban, amit még barátom, Frommer 97 kezdett el. 2015. június 26-án a Portugália az első világháborúban című szócikkem megkapta a kiemelt státuszt.

Több műhelyben is aktív tag vagyok, köztük a Hadtudományi műhelyben, az Első világháború műhelyben, a Második világháború műhelyben, Búr műhelyben, az 1848–1849-es műhelyben és a Korea-műhelyben. Más műhelyek lapján is felbukkanhat a nevem, de azokban nem működtem aktívan egy ideje.

2014-15-ös évben a Wikitanács póttagja voltam, majd a 2015-16–os ciklusra a Wikitanács teljes jogú tagjává választottak. Ezt a tisztséget egy év kihagyással ismét (2017-18) betöltöttem, és ugyancsak betöltöttem a 2022–2024. közötti ciklusokban.

2017 elején az orosz admirálisról és mérnök-feltalálóról, Sztyepan Oszipovics Makarovról szóló cikkemet a Történelmi életrajzok kategóriában az év szócikkének választották a Magyar Wikipédia szerkesztői.

Kitüntetett szócikkeim

Kitüntetések, díjak stb.

Van még három díjam, amit az Első Búr szócikkíró versenyen szereztem, de mivel csak ketten versenyeztünk, én annyira nem vagyok rájuk büszke, mint ezekre! :-)

Carlos távozása fekete nap a műhely történetében, ám köszönöm, hogy te nem hagytad el a műhelyt, hanem kitartottál mellette. Rendíthetetlenségedért fogadd tőlem szeretettel a Tiszti Szolgálata Jel kitüntetést (35 helyett 3,5 év szolgálatáért), amelyet a szerkesztői rangsorban nézhetsz meg. További jó munkát kívánok, barátom! – Frommer Fórum 2013. május 31., 16:48 (CEST)
2015-ös CEE Tavasz II. helyezés
Lengyel kategória I., III. Hely
A lövészárok hőse
Az első világháború műhelyben végzett munkásságodért és a műhely életbentartásáért fogadd tőlem szeretettel ezt a kitüntetést. Sok sikert és lankadatlan kitartást kívánok neked! – Carlos71 vita 2010. október 2., 14:07 (CEST)
Történelem p segítségéért, illetve a könyvműhelyben végzett munkáiért!
Kedves Barátom!
Fogadd tőlem szeretettel ezt a Barnstart, eddigi segítségedért, és a könyvműhelyben végzett munkásságodért. Meg vagyok elégedve a még csak induló műhelyben végzett cikkeiddel és sablonjaiddal, és további lankadatlan kitartást és ugyanilyen (vagy még jobb) szócikkeket kérek! -Frommer 97 vita 2011. március 15., 06:19 (CET)
A rengeteg segítségért!
Köszönöm, hogy kezdő koromban egyengetted - eleinte kacskaringósnak tűnő - utamat a Wikipédián! :) További jó szerkesztést, Barátom! Dragomir (Vítya Szkarjatyin) pošta 2011. november 9., 21:39 (CET)
A Császári és Királyi Hadsereg főtisztje
Az első világháború műhelyben végzett kiemelkedő munkásságodért fogadd szeretettel ezt a kitüntetést! Munkásságod rendkívül értékes és ezért további kitartó munkát kívánok neked! Kérlek segíts az utódomnak Frommernak, aki szerintem megérdemli a segítséget!VigyorCarlos71 vita 2013. április 4., 20:12 (CET)
Iránytű csűrcsillag
Kapsz egy ilyet egy hónapos "wikiszületésnapom" alkalmából, mert irányt mutattál nekem és segítettél ha kérdésem volt! ;) Sztrovacsek vita 2013. június 27., 15:18 (CEST)
Jó cikk!
Ezt a sok barnstart azért kapod, mert 2013. augusztus 19. óta, amióta van a huwikin is Jó szócikk státusz, vagyis éppen 1 éve!, legalább 1 alkalommal jelöltél vagy véleményeztél cikket az eljárásban, és ezzel jelentős mértékben hozzájárultál ennek az intézménynek a fenntartásához és a Magyar Wikipédia színvonalának emeléséhez. Csak így tovább! ;) Tündi vita 2014. augusztus 19., 12:04 (CEST)
Az első világháború műhely hőse
A mai napon befejeztem működésemet mint az első világháború műhely főparancsnoka. Ezen utolsó kitüntetéssel kívánok minden aktív tagnak, így neked is, további sikeres munkát és végtelen kitartást! Fogadd tőlem szeretettel a Katonai Tiszti Szolgálati Jel kitüntetést. A legjobbakat,Frommer Fórum 2014. november 5., 21:45 (CET)
Az év szócikke 2016
A 2016-os Az év szócikke versenyen a Sztyepan Oszipovics Makarov című szócikked a Történelmi életrajz kategóriában az első helyezést érte el! Gratulálok! Dodi123 vita 2017. március 30., 22:38 (CEST)
The 100 years of Finland
This is for your truly valuable contribution to the 100 years of Finland collaboration and to the multilingual development of Wikipedia. Our sincere thanks - kiitos ! --Tappinen vita 2017. december 1., 18:10 (CET)
Az év szócikke 2018
A 2018-as Az év szócikke versenyen az Arthur Arz von Straussenburg című szócikked a Történelmi életrajz kategóriában a második helyezést érte el! Gratulálunk! Pasztilla és Dodi123 vita 2019. március 4., 11:36 (CET)
„Öreg róka” elismerés
A tízévi kitartó szerkesztői munkáért, mellyel elhivatottságodat bizonyítottad a magyar kultúra és ismeretterjesztés terén. A Wikipédia szerkesztő-közösség nevében: Rodrigó 2022. április 9., 02:19 (CEST)
Ezekben az országokban már jártam
Görögország Szlovákia Olaszország Lengyelország Románia Csehország Szerbia Ausztria