Szerkesztővita:Frommer 97

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Üdvözöllek a vitalapomon, barátom!

Visszatérés[szerkesztés]

Üdv újra itthon! :-) Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. május 30., 23:39 (CEST)

ÜdvVigyor! Én is mostanság lettem aktívabb. A projektben támogatlak és, ha kell segítek. Jelenleg leginkább olasz források alapján szeretnék működni, hogy a nyelvtudásomat is fejlesszem, mert elkezdtem feljebbhozni a szintet. Kérlek írd le mi a pontos terved.Carlos71 vita 2016. május 31., 19:46 (CEST)

Igazad van. A legfontosabb a fősablon (lenne). Hogy összekössem a kellemeset a hasznossal az olasz főtábornokat és politikusokat, majd a frontot bővítem/forrásolom egyelőre.Carlos71 vita 2016. június 1., 10:54 (CEST)

Üdv újra itthon! VigyorTörténelem pWas gibt's Neues? 2016. június 1., 15:14 (CEST)

Búr háborúk[szerkesztés]

Szia! Legközelebb légyszi ha sablont teszel törlésre, előbb vedd ki a cikkekből (ha túl sok helyen van benn, kérj meg rá egy botgazdát), mert különben az összes cikket is felteszi törlésre :) üdv, Alensha 2016. június 1., 22:17 (CEST)

Terv[szerkesztés]

Láttam a műhely vitalapját és hagytam üzenetet. Kérlek szólj hozzá.Carlos71 vita 2016. június 6., 08:48 (CEST)

A forma legyen a II. Vilmos-cikk. III. Viktor Emánuel olasz királyt bevállalom.Carlos71 vita 2016. június 6., 11:37 (CEST)

Ferenc József fejezetterv[szerkesztés]

Igazából szerintem így ahogy van jó. Nem kell túlbonyolítani. Ha nem vagy elégedett akkor megpróbálom még egyszer átgondolni.Carlos71 vita 2016. június 12., 12:56 (CEST)

A korrajz kell annyiban, hogy segít bemutatni a személy szerepét, mit tett illetve mit gondolt/mi volt a hatása az eseményekre. Ha így jársz el (efelől semmi kétségem) akkor jó lesz a cikk. Ugyanakkor sokszor, sok helyen csak egybemossák a személyt a korral.Carlos71 vita 2016. június 12., 22:05 (CEST)

Kiemelés[szerkesztés]

Kedves Frommer97ǃ

Kérlek nézz rá a Robert William Seton-Watson kiemelésére és ha nincs ellenedre támogasd, hogy kiemelt lehessen. Andrew69. Blue a v.svg 2016. július 30., 20:53 (CEST)

Szia! Köszönöm, hogy szavaztál Litvánia történelmére. A Teljes körű szempontra is leadnád a voksodat, kérlek :) Zastava S. Jugoslavije.png Szajci pošta 2018. november 19., 19:36 (CET)

Robert William Seton-Watson[szerkesztés]

A cikk kiemelten várakozik, ha van időd légyszívess nézz rá.Carlos71 vita 2016. július 30., 21:59 (CEST)

Nem kevés kutatómunka van benne, meg könyvet is vettem hozzá. Kicsit büszke is vagyok, hogy egy alig ismert, de fontos személyiséget sikerült feltárni a nagyközönségnek (persze lehetne fokozni, de szerintem ez a fogyasztható mennyiség). Köszönöm kedves soraidat! Igazából az ilyen sikerélmények (baráti kedvesség/elismerés), ami segíti az embert hogy maradjon. Az intenzitásom változó lesz, de a nyelvek (magyar helyesírás/idegen nyelvű fordítások) miatt is maradni fogok. Remélem Te is.VigyorCarlos71 vita 2016. augusztus 12., 22:20 (CEST)

Persze Andrew69 is sokat segített a cikket letisztázni. Köszönet neki is.Carlos71 vita 2016. augusztus 12., 22:23 (CEST)

1.) A kiegyezés és 20. századi magyar történelem sajnos megosztó és ez látszik a történészek munkáján (pozitív/negatív elfogultság). Ezért sokan nem is mennek bele mélységében. Látod Trianonról sincs teljesértékű könyv (Romsicsé a legjobb). Jászit is rugdossák mindkét oldalról. 2.) „Ez a hol van időm, hol nem” nálam nemcsak a nyárra vonatkozik. Én a projektet befejeztem sajnos. Nagyon kevés időm van. A nyelveké az elsőbbség, arra is legfeljebb kb. napi 1 óra jut (hétfőtől péntekig) meg a tanulás a metrón. A wiki már csak úgy fér bele ha két legyet ütök egy csapásra és megnyomok 1-2 napot. 3.) Ferenc József-szekció? Nekem ugyanez a Horthy-szekció. Találtam két francia szerzős könyvet. Nagyon kíváncsi vagyok ezekre is. Különösen Jean-Paul Besse Nicolas Horthy : Le régent méconnu (Horthy Miklós: a félreismert kormányzó). Horel könyve (ahogy olvastam) negatív és korlátolt. Ő nem titkolja, hogy utálja Horthyt. 4.) Engem is érdekelnek más korok is. Ez természetes, ha szereted a törit. Van egy kis könyvtáram.Vigyor 5.) Gratula az ELTÉ-hez. 6.) Az itt töltött idő csak akkor áldozat, ha nem a magad érdekeit helyezed előtérbe. Nem érdekel hogy mi lesz a „cikkeimmel”. Ma már úgy fogom fel, hogy gyakorlom az anyanyelvemet (és más nyelveket) és csak akkor csinálom, ha akarom és kedvem van. Ezért nem akarok semmilyen projekt tagja lenni (persze az 1. világháborús cikkeket folytatom). Így OK. Nem tudom hogy Te hogy tudnád magad motíválni. Suli mellett sok időd nem lesz. 6.) A világrend nekem se tetszik, de hát ez van. Nincs mit tenni. 7.) Minden jót Neked is! Carlos71 vita 2016. augusztus 13., 10:43 (CEST)

Ír pilóták[szerkesztés]

Szia, láttam az új sablonodat, gondoltam, idelinkelem neked az egyik legnagyobb ír költő versét a témáról. – Pagony foxhole 2016. augusztus 19., 01:51 (CEST)

Tengeralattjárósok[szerkesztés]

Szia! Van nekem egy könyvem Sárhidai Gyulától a témában, az alapján megpróbálom összeegyeztetni a dolgokat. ;)

– Történelem pWas gibt's Neues? 2016. augusztus 19., 10:23 (CEST)

Szia! Átnézegettem a könyvemet, és úgy találtam, hogy nagyjából minden rendben. Hogy őszinte legyek az u-boat.netet talán hitelesebbnek is tartom, mert a könyvben mostanában felfedeztem néhány pontatlanságot. Ilyen, hogy Prásilhoz beírták elsüllyesztett hajóként az HMS Edgar-t, Zopához meg csak 25 BRT-t írtak, ami elég kevés. A tonna-BRT átváltáshoz nem találtam normális fogódzkodót, úgyhogy abban nem tudok igazán segíteni. A sablonnal kapcsolatban csak annyit kérdeznék, hogy Teufl von Fernland nem azonos Robert von Fernland-dal? Ez persze még mindig nem magyarázná meg a két eltérő számot. :-).

Üdvözlettel:  Történelem pWas gibt's Neues? 2016. augusztus 20., 10:14 (CEST)

Bevallom, hogy már én is gondoltam erre. Galántai könyve bár talán bővebben foglalkozik a világháború diplomáciájával és politikai döntéseivel, mint a hadi eseményekkel, de ennek ellenére ez az egyetlen valamire való, a témát összességében tárgyaló könyv. Perpillanat eléggé elvagyok havazva, most írom Sztyepan Oszipovics Makarov életrajzát és II. Ferdinánd cár cikkét is rég bekellet volna már fejeznem, de jó ötletnek tartom. -Történelem pWas gibt's Neues? 2016. augusztus 20., 12:26 (CEST)

Jut eszembe. Nem tudom, hogy tudod-e, de letölthetővé vált a Hadtörtérténelmi Közlemények lapszámai egészen az alapítástól máig (legalábbis 2015-ig), úgy hogy olvasnivalónk biztosan van Vigyor. http://www.militaria.hu/hadtorteneti-intezet-es-muzeum/hadtortenelmi-kozlemenyek-letoltes – Történelem pWas gibt's Neues? 2016. augusztus 21., 13:15 (CEST)

Re: Taijó no ódzsi: Horus no daibóken[szerkesztés]

Szia! Én nem szeretném használni azt az enciklopédiába egyáltalán nem illő sablont. Itt olvashatod az erősen POV véleményemet róla: Szerkesztő:Sasuke88/A cselekmény sablonról Vigyor. – Sasuke88 Anime eye.svg vita 2016. szeptember 5., 23:07 (CEST)

Ünnepek[szerkesztés]

Áldott karácsonyt és boldog újévet kívánok, barátom!  Történelem pWas gibt's Neues? 2016. december 26., 16:12 (CET)

Kellemes ünnepeket és boldog újévet kívánok!Carlos71 vita 2016. december 26., 16:17 (CET)

Ciklus helyesírása[szerkesztés]

Kedves Frommer 97!

Tanácsot szeretnék tőled kérni a ciklus helyesírásával kapcsolatban. Azt szeretném tőled kérdezni, hogy miért írtad kötőjellel a ciklust, miért nem, mondjuk, külön. Honnan tudtad? Segítségedet előre is köszönöm!

Anyám-ciklus (Gyóni Géza)

Kifo vita 2017. március 12., 17:53 (CET)

Re: Inaktív műhelyek[szerkesztés]

Szia! Mostanában az érettségi eléggé leköti a figyelmemet, de az elkövetkező 1-2 hónapban mindenképpen aktivizálni fogom magamat. Ami a műhelyeket illeti először mindenképpen meg kellene ezt hirdetni a többi szerkesztőnek, pl. a Kocsmafal felületén és ha összetudnánk szedni 5-10 aktív, a műhely munka beindításában érdekelt embert akkor (és csak akkor) lenne érdemes érdemben átszervezésekről beszélni/azokat végrehajtani. Alapból a Magyar történelem-műhely átszervezését jó ötletnek tartom, de ezt csak megfelelő érdeklődés mellett lenne értelme megcsinálni, mert 1-2 fős munkacsoportok létrehozásának megint nem látom túl sok értelmét.

Apropó sulival hogy állsz, készül már a diplomamunkád? Vigyor – Történelem pWas gibt's Neues? 2018. május 10., 22:58 (CEST)

Nem találtam a pontokban bármi kivetnivalót, tetszik. Kezdd el akkor egy allapra összeszedni a dolgokat, ha gondolod akkor én is ránézek időnként és akkor konzultálhatunk. Ha kész lesz, akkor kitehetjük a többiek elé, aztán majd a reakciók allapján mehetünk tovább. – Történelem pWas gibt's Neues? 2018. május 10., 23:37 (CEST)

A magyar történelmi műhely újraindítása[szerkesztés]

Szia!

Megtisztelő, de nem tudom hogyan jutottam eszedbe, mivel nem szerkesztek történelmi tárgyú cikkeket, csak elvétve. misibacsi*üzenet 2018. július 6., 15:17 (CEST)

Megbeszélés[szerkesztés]

Bocs én sem siettem el a választ, de alaposan átgondoltam a dolgokat: 1-2.) Nem látom sok értelmét a forrásanyagok gyüjtésének/kiírásának. Az hogy 1989 után írodott valami, az nem jelenti azt hogy hiteles-jó is. Ha gázos a forrás, akkor azt a cikkekben úgyis „megtalalják”. Emellett időigényes és elveszi az időt. 3.) Ha műhelyt akarunk akkor valasszunk ki valamilyen kategóriát, mint anno az 1 vh. műhelyben és javítsunk fel/írjunk cikkeket a kisebb témakörben. A korszakokat is lehet változtatni, hogy ne legyen egyhangú a munka. 4.) Azt hiszem egyelőre igazán a cikkek átírásában/forrásolásában tudnék segíteni. Ha megegyezünk valami együttműködésben, akkor neki is kezdek a munkának. Hétfőig biztosan pihenek itt pokoli fülledt meleg van.VigyorCarlos71 vita 2018. július 19., 17:46 (CEST)

1)Nem mondtam hogy ne csináld, de ne ezen legyen a hangsúly. 2) Ezzel teljesen tisztában vagyok, de arra gondoltam, hogy egyszerűen azt kellene kihangsúlyozni a fő oldalon, hogy ne használjunk 1989 előtti könyveket (különösen vitatott területeken, hacsak nem az a bekezdés célja hogy bemutassa a „korabeli” nézeteket). Ez evidens kellene hogy legyen mindenki előtt!!! 3)Hát ez jó kérdés. Utána kell nézni a témának és jóvá kellene hagyatni. 4) Egyetértek. A jövő héten megpróbálom visszaszoktatni magam az apróbb szerkesztésekhez, aztán találunk valami témát.Carlos71 vita 2018. július 20., 08:43 (CEST)

Zágrábi püspökök listája[szerkesztés]

Sziaǃ A lista már szerepel a Zágrábi főegyházmegye cikkében. – Rakás vita 2018. július 22., 11:32 (CEST)

Re: Einrichtungswerk[szerkesztés]

Igen, követtem a cikked fejlődését. A hét elején alaposabban is átvizslatom.– Történelem pWas gibt's Neues? 2018. augusztus 12., 22:02 (CEST)

Einrichtungswerk[szerkesztés]

Sziaǃ Lezártam, megkapta a jó szócikk státuszt. Gratǃ – Gerry89 vita 2018. augusztus 28., 08:09 (CEST)

Én meg gratulálok hozzá.Peadar vita 2018. augusztus 28., 20:00 (CEST)
@Peadar: Köszönöm szépen! – Frommer Coat of arms of the Austro-Hungarian Navy.png Fórum 2018. augusztus 30., 21:52 (CEST)
Szívesen, nincs mit, megérdemelten jár a köszöntés.Peadar vita 2018. augusztus 30., 21:55 (CEST)

kiemeltszavazás[szerkesztés]

Szia! Ha van kedved, kérlek szavazz a kiemeltszavazáson a cikkekre. Köszönöm előre is :) Zastava S. Jugoslavije.png Szajci pošta 2018. október 9., 15:46 (CEST)

Sajtóműhely[szerkesztés]

Szia! De jó... Még egy tag a sajtóműhelyben! Üdvözöllek! Mi érdekel, mivel szeretnél foglalkozni? Palotabarát vita 2018. október 9., 15:48 (CEST)

Most látom, hogy kitöltötted a dobozt, és az 1945 előtti sajtó érdekel. Csak kérdezem, és nem gond ha nem, de ezt a cikket nincs kedved megírni? Magyar Hírlap (napilap, 1891–1938). Az összesen négy Magyar Hírlapból három még úgy-ahogy megvan, ezt a negyedik hiányzik, lásd: Magyar Hírlap (egyértelműsítő lap). Bocs, ha letámadtalak, nincs harag, ha más érdekel. Palotabarát vita 2018. október 9., 15:52 (CEST)
Szia! Már régóta tervezem, hogy kicsit helyrerakom a 19-20. századi magyar folyóiratokat, így elsősorban ezzel foglalkozom majd, emellett kisebb részt magyar történettudományi folyóiratok (Fons, Turul, Aeatas, Korall, Sic itur ad astra, Klió etc.) megírására és bővítésére is szeretnék kis időt szánni.
Nos felveszem a listára a Magyar Hírlapot, és igyekszem a közeljövőben kihozni valamit belőle. Sajnos hatalmas részvételt nem tudok ígérni nagy számú műhelytagságom és napi dolgaim miatt, de a Wikipédia aktív figyelőjeként a műhelyben felmerülő kérdések, viták, problémák megoldásában tudok segíteni. Üdv, – Frommer Coat of arms of the Austro-Hungarian Navy.png Fórum 2018. október 9., 16:01 (CEST)

Bocs, áthozom ide a válaszod, hogy egy helyen legyen. Kis magyarázat: a mai Magyar Hírlap szócikket kezdtem el rendberakni, ami eredetileg úgy nézett ki, hogy a három régebbi Magyar Hírlapról egy-egy szócikk a Pallasból be volt kopipésztelve a cikk elejére. Ezeket csak úgy tudtam kivenni, ha megírogatom rendesen őket, de mivel engem inkább az 1945 utáni sajtó köt le, ezért két szócikk elkészülte után elpárolgott a lelkesedés és megmaradt a pallasos csonk itt: Szerkesztő:Palotabarát/Cikkek/Magyar Hírlap (napilap, 1891–1938). Mivel hosszú időszakot ölelt fel a lap megjelenése, végül nem vágtam bele. Szóval az én adósságomról van szó, ha nincs kedved hozzá mégsem, majd egyszer megcsinálom én, de nagy megkönnyebbülés lenne, ha mégis elkészítenéd :-). Csak ennyit akartam, ha megírod, ha nem, örülök, hogy valaki érdeklődik és részt vesz a munkában. Szia! Palotabarát vita 2018. október 10., 19:33 (CEST)

@Palotabarát: Rendben, igyekszem a következő 2 hétben előrelépést tenni minden tekintetben! Vigyor – Frommer Coat of arms of the Austro-Hungarian Navy.png Fórum 2018. október 10., 23:31 (CEST)

Rákóczi[szerkesztés]

Bocsi, tegnap véletlenül elnyomtam valamit. :-) – Történelem pWas gibt's Neues? 2018. november 15., 10:56 (CET)

@Történelem p: Gondoltam, hogy véletlen volt, ezért egy szóra sem méltattam. A visszaállításokban elég könnyű összekavarodni :-) – Frommer Coat of Arms of Ferdinand I of Austria (1503-1564) as King of Hungary and Bohemia.svg Fórum 2018. november 15., 11:00 (CET)

a cikk vitalapján menj a Ide kattintva létrehozhatod a munkalapot! linkre, és létre tudod hozni. Üdv Zastava S. Jugoslavije.png Szajci pošta 2018. november 29., 07:17 (CET)

Fájl:Donat Makejenok.jpg[szerkesztés]

Ezt a képet törlésre jelöltem, egyben kicseréltem egy másikra Donat Makijonek cikkében. – Regasterios vita 2018. november 26., 20:37 (CET)

@Regasterios: Rendben, köszönöm a tájékoztatást. – Frommer Coat of Arms of Ferdinand I of Austria (1503-1564) as King of Hungary and Bohemia.svg Fórum 2018. november 26., 21:30 (CET)

Fájl:Daniel Jacobus Erasmus.jpg[szerkesztés]

Szia! Biztos, hogy ez a férfi azonos a búr elnökkel? A születés és halálozás éve sem stimmel itt. – Regasterios vita 2018. november 28., 17:09 (CET)

Ha figyelmen kívül hagyjuk a születési és halálozási adatokat, lehetett akár ő is az elnök, vagy akár ő is. Túl sok embert hívtak így ahhoz, hogy eltekintsünk ezeknek az alapvető adatoknak az eltérésétől. Furcsának tartom azt is, hogy ez a kép sehol máshol nem található meg, csak a geni.com oldalán. Talán nem véletlenül. – Regasterios vita 2018. november 28., 18:44 (CET)

@Regasterios: Meglehet, régebben kezdő wikipédistaként sok képet töltöttem fel, ha kifogásolható nyugodtan töröltesd. – Frommer Coat of Arms of Ferdinand I of Austria (1503-1564) as King of Hungary and Bohemia.svg Fórum 2018. november 28., 20:55 (CET)

Szerzői jogi szempontból valószínűleg semmi gond vele, de a hitelessége sajnos annál inkább megkérdőjelezhető. Szerintem töröljük. – Regasterios vita 2018. november 28., 21:05 (CET)

@Regasterios: Legyen így, visszatölteni bármikor vissza tudjuk ha mégis kellene. Kösz a tájékoztatást, de nem kell erre energiát fordítanod, az általam feltöltött képekkel tégy belátásod szerint, különösen ezekkel melyek már fél évtizede fent vannak. – Frommer Coat of Arms of Ferdinand I of Austria (1503-1564) as King of Hungary and Bohemia.svg Fórum 2018. november 28., 21:09 (CET)

Rendben, törlésre jelöltem a képet. – Regasterios vita 2018. november 28., 21:12 (CET)

Rákóczi-szabadságharc[szerkesztés]

Szia! A kiemelt státusz megvonásához részletesen le kell írni a kifogásaidat, hogy legyen esély a javításra. Pár példát beírtam a munkalapra, de ha a tartalmi résszel is baj van (láttam, hogy lektor sablon van a cikken), akkor azt neked kellene beírni. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2018. november 29., 13:18 (CET)