Donat Makijonek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Donat Adamovics Makijonok
Donat Makejenok2.jpg
Született 1890
 Orosz Birodalom
Meghalt 1941
auschwitzi koncentrációs tábor
Állampolgársága lengyel
Nemzetisége lengyel
Fegyvernem Légierő
Szolgálati ideje 1912–1925
Rendfokozata hadnagy
Egysége 9. Légierő Hadtest
7. Légierő Hadtest
1. Légierő Hadtest
Csatái első világháború - keleti-front
Kitüntetései Szent György-kereszt
Szent Vlagyimir Rend
Szent Stainlas Rend
Szent Anna Rend

Donat Adamovics Makijonok (cirill betűkkel: Донат Адамович Макиёнок, régi orosz írással: Макъенок), lengyelül Donat Makienok, vagy Donat Makijonek hadnagy (Dambovka, 1890. május 9.Auschwitz, Harmadik Birodalom, 1941. június 18.) lengyel származású orosz katona és pilóta. Az első világháború során 8 igazolt győzelmet szerzett.

Élete[szerkesztés]

Dambovkában született, szegény lengyel paraszti családban. Mivel szülei számára a magasabb fokú oktatás megfizethetetlen volt, Makejenok csak alapfokú oktatás végzett a Dambowkai Egyházi Iskolában. Több osztályt is elvégzett, és leírások alapján nem kiemelkedő, de jó tanuló volt. Egy ideig úgy tűnt pap lesz belőle, de később ezt elhagyták.

Donat Makejenok egy korabeli portrén.

1906-ban Vityabszk-ban elvégezte a hatosztályos műszaki iskolát, és egy oroszországi gyárba ment dolgozni.

1912-ben mikor Donat 21 éves lett azonnal besorozták a hadseregbe, és még ebben az évben felesküdött II. Miklós orosz cárra. Huzamosabb ideig szolgált a 97. gyalogosezredben, majd később a 106. gyalogosezred katonája. Felfigyeltek ügyes szerelői képességeire, és hivatásos szerelő lett a hadseregben. Bár a repülőgépeket csak szerelte, és nézte ahogyan elrepülnek, mindig vágyakozott a repülési után. Vágya nem sokkal később beteljesült, amikor néhány magasabb intelligenciájú katona kapott lehetőséget arra, hogy a Szevasztopoli Repülő Iskolában megkapja a repülési alapkiképzést, köztük volt Makejenok is. A repülésért valósággal rajongott, hamar elvégezte az alapkiképzést és nemsokára már megfigyelő lett.

Részévtele az első világháborúban[szerkesztés]

A világháborúban seregét Kelet-Poroszországba küldték, és nemsokára elindult első bevetésére, ahol pozíciókat kellett felderítenie, források szerint gépének üzemanyagtartálya meghibásodott ezért a barátságos vonalak közelében leszállásra kényszerült. Augusztus 14-én újabb bevetésre küldték Makejenokot és csapatát, azonban a repülőgépeket erős légvédelmi tűz fogadta, és rengeteg pilóta megsérült. Még Makejenok repülőgépét is súlyos találat, érte, szinte egy ronccsal tért haza. Az orosz hadsereg, ezzel a légi különítmény is visszavonult az orosz határ közelébe.

Makejenok később vadászpilóta kiképzést, és új repülőgépet kapott, melyekkel már több esélyük volt kiállni a németekkel szemben. Nieuport 21-es repülőgépével 1917. március 7-én szerezte meg légi győzelmét, mely után április 13-án duplázott, majd három nappal később megszerezte 4. légi győzelmét is. Ellenfelei főként osztrák–magyar Hansa-Brandenburg C.I-es vadászrepülőgépek voltak.

1917 júliusában megkapta Nieuport 17-es repülőgépét, amellyel további három légi győzelmet szerzett, július 6-án, 11-én, és augusztus 5-én (ez lett utolsó győzelme). A háború alatt állítások szerint több mint 600 légi bevetést hajtott végre, és több tucat légi harcban jeleskedett.

Győzelmei[szerkesztés]

Sorszám Dátum Beosztási hely Repülőgépe Ellenfél
1 1917. március 7. 7. hadtest Nieuport 21 EA
2 1917. április 13. 7. hadtest Nieuport 21 Hansa-Brandenburg C.I
3 1917. április 13. 7. hadtest Nieuport 11 Hansa-Brandenburg C.I
4 1917. április 16. 7. hadtest Nieuport 21 EA
5 1917. június 29. 7. hadtest Nieuport 21 EA
6 1917. július 6. 7. hadtest Nieuport 17 EA
7 1917. július 11. 7. hadtest Nieuport 17 EA
8 1917. augusztus 5. 7. hadtest Nieuport 17 EA

További élete[szerkesztés]

A háborút túlélte, és a Szovjetunió illetve az Orosz Birodalom számos kitüntetését megkapta. 1925-ig még aktívan foglalkozott a repüléssel, és több ízben népszerűsítette azt. 1931 körül megnősült és 1933-ban megszületett fia, Henryk.

A második világháborús német megszállás alatt, Makejenokot letartóztatták a német hatóságok, egy hónapot töltött Auschwitzban. 1941-ben 50 éves korában (valószínűleg az auschwitziban) egy német haláltáborban meghalt.

Forrás[szerkesztés]