Alexander de Seversky

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Alexander de Seversky
Alexander de Seversky.gif
Született 1894. június 7.
Tiflisz, Grúzia
Meghalt 1974. augusztus 25. (80 évesen)
New York
Sírhely Woodlawn Temető
Állampolgársága
Nemzetisége Grúzia Grúz
Fegyvernem lovasság, légierő
Szolgálati ideje 19141919
Rendfokozata lieutenant
Egysége 2. tengerészeti különítmény
Csatái első világháború
Kitüntetései
  • Harmon Trophy
  • Order of St. George, 4th class
  • Medal for Merit
  • National Aviation Hall of Fame
Iskolái Sea Cadet Corps
Civilben Gépészmérnök, üzletember
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Alexander de Seversky témájú médiaállományokat.

Alexander de Seversky, orosz nevén Alekszandr Nyikolajevics Prokofjev-Szeverszkij (orosz betűkkel: Александр Николаевич Прокофьев-Северский, grúz betűkkel: ალექსანდრე ნიკოლაის ძე სევერსკი; Tiflisz, Grúzia, Orosz Birodalom, 1894. június 7.New York, Amerikai Egyesült Államok, 1974. augusztus 25.) katonai pilóta egy az első világháború során hírnevet szerzett katonák közül. Már felmenői között is akadt pilóta, így szinte nem volt kétség hogy Alekszandr is repüléssel fog foglalkozni. Néhány kiképzés, és a repülési akadémia elvégzése után részt vett az első világháború légi harcaiban. Az orosz haditengerészet pilótája volt.

Élete[szerkesztés]

Fiatalkora[szerkesztés]

De Seversky 1894-ben született grúz–orosz család sarjaként, az Orosz Birodalomban. Seversky roppant fiatalon, mindössze tizennégy évesen kezdte el tanulmányait az orosz Haditengerészeti Akadémián. Fiatalkora ellenére (apjának köszönhetően) már tapasztalt és rutinos pilóta volt. 1914-ben szerezte meg a diplomát és még ebben az évben a haditengerészet kötelékének tagjaként a frontra küldték.

Az első világháborúban[szerkesztés]

Seversky még első bevetései alkalmával olyan súlyosan megsérült, hogy egyik lábát térdtől lefelé kénytelenek voltak amputálni. Az erős akaratú és elszánt Seversky azonban felépült súlyos sebeiből, és egy faláb segítségével ismét lábra állhatott.

Az igazságtalan orosz hatóságok azonban kis híján letartóztatták, mivel a pilóta minden áron vissza akart térni és folytatni kívánta a harcot. Végül a cár közbenjárásának köszönhetően visszatérhetett alakulatához. 1916. július 4-én megszerezte első győzelmét, és ezután csak augusztusban szerzett újra győzelmet. Utolsó kettőt 1917. október 17-én egy Two-Seater és egy Scout ellenében. De Seversky nagyon tehetséges pilóta volt, erre ékes bizonyíték, hogy 6 győzelme közül egy tripla, egy dupla és egy sima. Kevés ilyen csekély számú győzelemmel rendelkező pilóta duplázott és triplázott ennyit. A világháború vége felé az Amerikai nagykövetségnél dolgozott, majd a bolsevik puccs után soha többet nem tért vissza a Szovjetunióba.

Légi győzelmei[szerkesztés]

Sorszám Dátum Beosztási hely Repülőgép Ellenfél
1 1916. július 4. 2. tengerészeti különítmény Grig M.9 Scout
2 1916. augusztus 13. 2. tengerészeti különítmény Grig M.9 Hidroplán
3 1916. augusztus 13. 2. tengerészeti különítmény Grig M.9 Hidroplán
4 1916. augusztus 13. 2. tengerészeti különítmény Grig M.9 Hidroplán
5 1917. október 10. 2. tengerészeti különítmény Nieuport 21 Scout
6 1917. október 10. 2. tengerészeti különítmény Nieuport 21 Two-Seater

További élete[szerkesztés]

De Seversky 1927-ben megszerezte az amerikai állampolgárságot, mivel rájött sohasem térhet haza. Néhány éven belül, 1931-ben cége, a Seversky Aircraft Corporation kifejlesztett egy háromszemélyes egyfedelű repülőgépet. Később még számos repülőgépet és repülésben használatos berendezést fejlesztett ki a vállalata. A második világháború alatt szintén az amerikai légierő egyik fő fejlesztője volt. Az Egyesült Államok ezt több rangosabb kitüntetéssel viszonozta.

1974-ben halt meg New Yorkban, 80 éves korában. Halálát egy légúti betegség okozta.

Lásd még[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]