Szerkesztővita:Gyurika

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Szerkesztő:Gyurika szócikkből átirányítva)Ne küldjön senki karácsonyi/újévi/mikluási/húsvéti/születésnapi/névnapi üdvözlő üzeneteket, én sem küldök! Köszönöm széken a megértést!

Tartalomjegyzék

Horgas Eszter

Kedves Gyurika! Szeretném megkérdezni, hogy melyik információ(k) valók Horgas Eszter szócikkében a Thália Színház honlapjáról? Csakmert a "Hiteles minden mondata, tisztán csengő, ahogy játéka is" link már nem működik... Köszi, Fauvirt vita 2015. január 25., 14:10 (CET)

Bocs, nem gondolkoztam, megvan: https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Horgas_Eszter&diff=next&oldid=9555330 Fauvirt vita 2015. január 25., 14:12 (CET)

Széchényi

Hálás köszönet a gyors belátásért és javításért, örülök, hogy nem kellett hosszan magyarázkodnom és győzködnöm! Mkalman vita 2015. február 4., 11:46 (CET)

Ez szerintem egy szimpla benézés volt, amikor a politikus cikkét indítottam, akkor sem vettem észre a hibát, pedig a cikkben helyesen írtam. Gyurika vita

Syndication + Archiválás

Szia Gyurika! Valamikor írtad a Syndication nem csatorna az egyik anonnak, de akkor miért írják sokszor az enwikiben a csatorna helyére? Ha látom bárhol is vegyem ki? Bár az igaz, hogy írnak elég sok nem lehetségeset, ami sajnos a magyarra is onnan jött át, amit az előtt mindenki tudott. Más a vitalapodat láttam ürítetted, nem archiváltál csak úgy törölted mind? Csak mert régi felhasználónak ismerlek, azt hittem tudod, hogy mikor nagyon sok már, akkor miután ürítesz, illik becsomagolni az elavult megbeszéléseket egy archívumba, és tehetsz bele egy jelzést, ott már ne élesszenek fel régi vitát, azt az aktuálisan tegyék, ha ott járnak. De ott már csak ritkán járnak, ahogy a laptörténetben is. --Vakondka vita 2015. február 6., 07:11 (CET)

Szerkesztővita:Gyurika/Archív03 Itt van az, csak nincs link. Igen, a Sydication nem egy csatorna neve, hanem egy fogalom. Gyurika vita 2015. február 6., 07:31 (CET)

Orginal Channe (eredeti csatorna) = Syndicated Sok cikkben van az enwikiben. --Vakondka vita 2015. február 6., 13:44 (CET)

Re: Labdarúgók

Szia! Ezek nem szubcsonkok. Mostanában a sportolókról olyan cikkek készülnek, hogy csak egy infobox meg egy-két mondat, kategóriák, navboxok. Ez a legidőigényesebb rész, szócikket bővíteni jelentősen könnyebb, mint elindítani. Szerintem korábban volt egyezmény, hogy ezek nem szubcsonkok. (Sokról ráadásul nem is nagyon lehet többet írni.) DVTK KIADÓ vita 2015. február 8., 19:53 (CET)

Re: Hiányzó dátumok

Szia! Most a válogatott meccs sablonokat cserélem le és az is elég figyelmet érdemel. Később ha lesz időm majd beírom őket. Én is szeretném, ha pontosabb adatok lennének. - Csurla vita 2015. február 10., 09:09 (CET)

Szuper. Nagyon jó, hogy megtaláltad őket! - Csurla vita 2015. február 10., 12:46 (CET)

Szubcsonkcikkek labdarúgókról

Szia!

Nem szeretném szétoffolni a német településekről készülő robotcikkek vitáját, ezért létrehoztam a Wikipédia:Kocsmafal (egyéb)#Szubcsonkcikkek labdarúgókról szakaszt. Kérlek, te is itt folytasd a megbeszélést.

--Malatinszky vita 2015. február 17., 14:56 (CET)

Re: Duplázás

Köszönöm a segítséget! Nem volt belőle probléma, jó is, hogy többen is segítettek. DVTK KIADÓ vita 2015. február 21., 09:25 (CET)

Nádasi László(k)

Szia! Tudnál nekem segíteni? Azt vettem észre, hogy Nádasi Lászlóból mintha több is lenne wikiképes, de nemigen találok forrást ahhoz, hogy egyértelműsítőt hozzak létre... esetleg te tudnál hozzá adatokat szerezni és létrehozni az egyértelműsítést? Amiket én találtam: van egy színész, aki valószínűsíthetően (lásd a facebook oldalát: itt, vagy ezen a jelöltlistán) Nádasi Iván László, de a face nem elég forrás ahhoz, hogy össze tudjam kötni ezzel (7ora7.hu) és ezzel (jegy.hu) a személlyel (főleg miután a port.hu meg Nádasdi-ként tünteti fel, ím, bár van valószínűleg ugyanő jól is - már komolyan tele a mindenem a port.hu-val, akkora hibaszázalékkal dolgoznak!) ill. talán a neten is kissé össze van kutyulva a többi Nádasdi Lászlóval... akik: a Magyar Filmhíradó főgyártásvezetője (ha ő wikiképes egyáltalán) és egy színpadi szerző; esetleg egy [orvos, szépíró... és még ki tudja, láttam egy vice- máshol alvajdát, ügyvédet állatorvost, de valahogy nekem mind kevés az információ... te viszont jó vagy adathalászatban... Előre is köszönöm bárminemű válaszod! Fauvirt vita 2015. március 4., 12:37 (CET)

A színészt a három forrás és fácsebuk alapján (a kép szerint tuti ő lesz) megírhatod, a többit nem tudom, és van még egy ügyvéd, ügyész is (1896-1959), aki kérdéses. Ezekről nem hiszem hogy egyhamar lesz cikk. Gyurika vita 2015. március 4., 12:50 (CET)

Végül erre jutottam... mivel nagyon bizonytalan vagyok és még nem szedtem össze a bátorságomat, hogy a színész segítségét (esetleg a még élő rendezőét is) kérjem a tisztázáshoz, rossz információt pedig nem akarnék írni, inkább csak ennyit tettem: Nádasi László (egyértelműsítő lap) az alap Nádasi László és Nádasy László alakokat pedig átirányítottam... az ügyvédet egyelőre nem írtam bele a sorba. Köszönöm a biztatást! Fauvirt vita 2015. március 4., 17:22 (CET)

Jó lesz ez így. Én sosem szoktam felkeresni az illetőt akiről cikket írok, nem akarom zaklatni. Gyurika vita 2015. március 4., 17:59 (CET)

:-) Köszönöm! (Én ha tehetem mindig! Zaklatni senkit sem zaklatok, volt olyan is, hogy véletlenül "találkoztam" újra az egyik alannyal és elmondta, hogy ő direkt nem nézi meg, de egy ismerőse elmondta, amikor beleírtam valamit a cikkébe és azt megköszönte, azért jött oda hozzám, de én nem kerestem többször, mint hogy jeleztem, hogy van neki szócikke és azt hol találja. Olyan is volt már, hogy így tisztázunk pontatlanságot, sőt, volt már, hogy én segítettem egy külső forrásban elérni a pontosítást... Felháborodás még sosem volt szócikkem miatt (nem dicsekvésként, de mégis, erre büszke vagyok). Így én ragaszkodom ahhoz a minimumhoz, hogy az illető/közeli hozzátartozó vagy barát tudjon róla. Meggyőződésem, hogy ez a hiteles minőség alapja is (de természetesen nem kötelező, lehet e nélkül is hiteles-minőségi cikkeket írni, de talán macerásabb).) Fauvirt vita 2015. március 4., 18:20 (CET)

Source for Stobbe

Hello.

I found the birth date on this website :

http://www.magyarfutball.hu/hu/szemelyek/adatlap/6/stobbe_ferenc

Bye. LoupDragon42 vita 2015. március 5., 15:39 (CET)

Keresztúry József

Kérlek, a Szinnyeiből átvett szócikkeknél add meg az online elérhetőséget, ha már lehet, és a kötetszámot. Most itt megcsináltam, kis odafigyeléssel Te is megteheted, hogy ne kelljen másnak pótolni. Wikizoli vita 2015. március 6., 19:20 (CET)

Madách

Szia Gyurika! Gondolom láttad, hogy Madách Imre szócikkét feljavítottam, azért hogy jó szócikk legyen. Ha szerinted is eléri ezt a szintet, akkor kérlek támogasd. Andrew69. Blue a v.svg 2015. március 9., 20:34 (CET)

:-( Andrew69. Blue a v.svg 2015. március 10., 21:15 (CET)

Én már nem merek sehol tanúskodni, max. a szerkesztésben veszek részt, de kiemeltre vagy jóra sem jelölök évek óta, hiszen a közösségnek sohase jó semmi. Gyurika vita 2015. március 11., 09:25 (CET)

Igaz, Nem szólok semmit (:X), de rajtad múlik. Andrew69. Blue a v.svg 2015. március 16., 21:43 (CET)

Sablonok használata

Kérlek, hogy használd te is a sablonokat a {{Cite web}} és a hivatkozássablonok népes családjából az odaillőt. Még magyar változat is van a {{Hiv-web}}. Nagyon lehangoló ugyanis, hogy megcsinálom nem kis meló árán és minden jegyzetet sablonba illesztek, majd jön valaki aki nem is kezdő már és teleszórja a kapcsos zárójelbe rakott hivatkozásaival. Petőfi cikke most van kiemelés alatt és ott követelmény, hogy ilyen módon használt hivatkozás nem is lehetne benne. Andrew69. Blue a v.svg 2015. március 21., 08:47 (CET)

Sajnálom, hogy belebaroltam. A továbbiakban nem fogok. Nekem is sok munkám volt vele, de tudom, hogy egy kalap szar az egész amit én csinálok. Gyurika vita 2015. március 22., 07:25 (CET)

Széki Béla és a többiek

Javasolom, hogy

* {{szinnyei}} [http://mek.oszk.hu/03600/03630/html/sz/sz26063.htm On-line elérés]

helyett inkább ezt használd:

* {{szinnyei|13||sz/sz26063.htm}}

Wikizoli vita 2015. március 25., 22:17 (CET)

Széna tér (1956)

Szia! Töröltem a Széna tér (1956) lapot az előbb, de Burumbátor szólt, hogy más lapok hivatkoznak rá. Ezt tudod korrigálni, hogy törölhető legyen? Vagy egyéb megoldás is jó, feltéve, hogy van. Üdv, nyiffi Dasyatis brevicaudata.jpgüzenj! 2015. március 27., 18:35 (CET)

Vagy nekem az is jó, ha megmondod, miben segítsek és ketten megoldjuk. Üdv, nyiffi Dasyatis brevicaudata.jpgüzenj! 2015. március 27., 18:37 (CET)

Minden jelenleg élő Széna tér (1956)-ot hivatkozást át kéne írni Széna tér (Budapest)-re. Lehet hogy érdeme lenne bottal, én most nem tudom mind megcsinálni. Gyurika vita 2015. március 27., 18:44 (CET)

Kicserélgettem őket, köszönöm a javaslatot! Üdv, nyiffi Dasyatis brevicaudata.jpgüzenj! 2015. március 27., 19:38 (CET)

Átnevezések

Szia! Észrevettem, hogy szócikkek átnevezésekor nem javítod ki az egyértelműsítésre szoruló neveket a munkád után, pedig ez egy alapvető dolog. Amikor pl. Klapka György cikkét átnevezted, a Rózsafy Mátyás szócikkben nem javítottad ki a pontos névre. Amikor a Wekerle Sándor szócikket átnevezted Wekerle Sándor (egyértelműsítő lap)pá, akkor sem javítottad ki az így keletkező rengeteg félreértésre okot adó hibát Lásd: itt. Itt fel van sorolva, hol kellene kijavítani az átirányítás miatt keletkezett hibákat. Sok bosszúságtól megkímélnéd a szerkesztőtársaid.--Szenti Tamás vita 2015. április 1., 00:58 (CEST)

Nem tudom miért olyan nehéz megérteni, hogy nem tudok egyszerre több tízezer linket javítani, mert az hónapookat vesz igénybe. Majd apránként. Amúgy én meg másnak a hibáit javítgatom állandóan, de érdekes módon bezzeg őnekik senki nem szól. Itt már tényleg lassan semmit nem lehet csinálni, mert minden baj, túlbonyolított sablonok százait kötelező használni, hamarosan már azt is bele kell írni, hogy milyen színű volt az oldal háttére és ki az ottani admin, mi az anyja neve és milyen volt az aktuális lelkiállapota. Gyurika vita 2015. április 1., 07:32 (CEST)

A tízezer link kijavítása helyett elég egy üzenetet írni a botgazdáknak. --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2015. április 1., 08:55 (CEST)

Az nem mindig jó ötlet, mert meg kell nézni egyesével, hogy mire javítjuk, mielőtt tömeges rossz hivatkozásokat hozunk létre! Gyurika vita 2015. április 1., 09:01 (CEST)

re Botos cikkek

Szia Gyurika!

Hát a bothoz, sablonhoz és wikidatához én nem értek. Hogy bot készítse a cikkeket és aztán valaki takarítson utána, én nem látom jó dolognak + én nulláról szeretem építeni a szócikkeket. De a kérdésed, kérésed írd fel az állatok műhelyére, vagy valamelyik kocsmafalra. Én alig bírok lépést tartani az új szerkesztők munkáinak a rendberakásával, nem kell hozzájuk napi 100 botcsinálta cikk. Ez az én véleményem. Üdv. DenesFeri vita 2015. április 2., 10:12 (CEST)

Húsvét

Boldog húsvéti ünnepeket! Szalakóta vita 2015. április 5., 21:01 (CEST)

Kellemeset! Gyurika vita 2015. április 6., 07:28 (CEST)

További kellemes húsvéti ünnepeket kívánok! --Mártiforrás 2015. április 6., 11:52 (CEST)

Wolfner

Őszintén szólva a nevezetességben én is kételkedem a bőrgyáros Wolfner Lajos fia esetében, csak épp azon gondolkodtam, hogy hogyan jelezzem (egyért2/más?) a könyvkiadó lapján, hogy nem összetévesztendő a kettő... megköszönöm, ha segítesz! Fauvirt vita 2015. április 10., 14:00 (CEST)

Van forrás is ami leírja, hogy két külön család. Fauvirt vita 2015. április 10., 14:02 (CEST)

Ja igen... és azt sem tudom, hogy honnan van a könyvgyáros szövegében az "id. Wolfner József", mert ilyet én nem találok, de attól még lehet, hogy a nyomtatott forrásokban tényleg így van... jó nagy a gubanc a két család körül... Pl. honnan vette a MaNcs, hogy „a bőrgyár valaha Wolfner Gyuláé volt, akinek testvére, Wolfner József Mednyánszky László barátja és fő mecénása volt, de mást (például Szinyeit, Rudnayt) is gyűjtött”..? Fauvirt vita 2015. április 10., 14:07 (CEST)

Nem tudom honnan volt a rossz júniusi születésid dátum, de a könyvkiadónál javítottam. Lexikonokban szerepelhet hibásan. A bőrgyáros szülei Wolfner Lajos 1824-1912 és Beimel Karolina 1835-1891, felesége Heidlberg Jozefa, aki 1941-ben halt meg 80 évesen (Bp. VII. 168/1941.) Wolfner Gyula bőrgyáros (W. József bőrgyáros testvére) pedig elhunyt 1945-ben 77 évesen (Bp. VII. 3166/1945.) Gyurika vita 2015. április 10., 14:21 (CEST)

Uh, szuper!! :o) Köszönöm! Esetleg van kedved erre eljönni: Farkas István kiállítása (unokatesóm felesége Farkas-lány :o) )? Fauvirt vita 2015. április 10., 14:24 (CEST)

Se időm, se kapacitásom nincs most rá, azonban ezt a Wolfner cikket a források alapján át kéne nézni. Gyurika vita 2015. április 10., 14:47 (CEST)

Licenc átírása

Szia! A Fájl:Lanchid-pestihidfo-emlektabla.jpg átkerült a Commonsba. Megváltoztathatom a licencét Cc-by-sa-4.0-ra?--Szenti Tamás vita 2015. április 22., 23:31 (CEST)

Én annak idején megadtam egy külföldinek a lánchidas képek áttöltésére az engedélyt a Commonsba. Aztán később már kérdezés nélkül rakták át sorra, holott, ha előre tudom hogy az angoloknak egy hülye szabályrendszerük van (metróállomáson készült képet töröltetik, mert szerintük nem közterület), soha nem adtam volna rá engedélyt. De mivel közhasználatra készültek, így végül is már mindegy, hogy ki mit csinál vele és mire használja fel milyen licenc alatt. Gyurika vita 2015. április 23., 07:42 (CEST)

Köszönöm! Ezt beleegyezésnek veszem. Remélem nem törlik. Ez a sztori érdekes számomra, rengeteg olyan fájl van fent a Commonson, ami a magyar jog szerint legális, de más országokban tilos. Pl. a PD-HU-unknown licenccel ellátott képek ilyenek.--Szenti Tamás vita 2015. április 23., 08:40 (CEST)

Széchenyi

Szia! Mivel a kiemelésén részt vettél, szeretnélek értesíteni, hogy felülvizsgálatra jelöltem a cikket a Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkek felülvizsgálatára/Széchenyi István oldalon. Üdv Xiaolong Üzenő 2015. április 24., 17:02 (CEST)

Szerintem jelölheted nyugodtan a Lánchidat is, meg egy csomó 2009 előtti cikket, azok sem felelnek meg. Gyurika vita 2015. április 24., 17:04 (CEST)

Rengeteg szubcsonk

Szia. Látom, a bögyödben vannak a szinnyeis cikkek. Hadd jegyezzem meg, nem értek egyet az eljárással. Ezek a cikkek nem szubcsonkok, mert kábé ennyi tudható róluk. Ezen cikkalanyoknak legfeljebb a nevezetességét (wikiképességét) lehetne vitatni, de azt nem a szubcsonkozással, hanem a törlésre jelöléssel lehet megtenni. Persze értem én, hogy egyszerűbb csendesen leszubcsonkozni és eltüntetni a süllyesztőben ezeket, mint esetleg vitázni a nevezetességéről. Könnyebben és gördülékenyebben, lehetőleg ellenvélemény nélkül sikerülhet minden szinnyeistől megválni. Ezért (is) ellenzem az egész szubcsonkrendszert, de főleg a nyakra-főre szubcsonkozást. – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. május 10., 12:18 (CEST)

Már vagy öt éve szórakozunk velük még mindig. Attól, hogy tudjuk a nevét, meg egy műcímet, még nem lesz nevezetes, pláne, hogy egyesével (!) ellenőrzöm őket, keresgélek utánuk, napokat elcseszve ezzel, a legtöbbet bővítem, további forrásokkal látom el, sokszor nyomtatott forrásban is keresek további adatokért, de az ilyeneknél szinte mindig nulla eredménnyel. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Fidrichovszky József - itt már elég részletesen leírtam az ügymenetet. Ha felrakjuk TMB-re egyesével, akkor meg pluszmunka, több ezer bájtnyi virtuális hulladékot termelünk hozzá, és mindenkinek ugyanezt végig kell járnia, fölös körök százszori lefutása, az eredmény pedig ugyanaz lesz, hiszen tíz-tizenöt másik ember dolgozik ugyannnyit a semmiért és emellett mindezt egy hónapon keresztül, hogy nagy nehezen kimondjuk: tényleg nem találtunk semmit, a csoport másik része pedig a maradás mellett dönt azzal az érvvel, hogy "elfér", mert csak. Ötszázból talán két eset volt, amikor valaki mégis talált valamit keveset hozzá. Ha ez a helyzet, akkor meg létre lehet hozni újból. Az egyik pillanatban utáljátok ezeket a cikkeket, a másikban ragaszkodtok hozzájuk. Tudom, hogy most én vagyok a szemét ember, de ti meg döntsétek már el, hogy mit akartok. Azon kéne elgondolkodni, hogyha pl. Ajkay Lajosról annyit tudunk, hogy orvostudor, pősi származásu és egy műve jelent meg Dissertatio inaug. medico-philosophica theseos dignitatis culturae medicae címmel, és más forrás nem említi, akkor nem biztos, hogy önálló szócikkre érdemes. Egy listacikkben prímán elfér. Gyurika vita 2015. május 10., 12:47 (CEST)

Ja és az sem igaz, hogy szép csendben tüntetem el, nem azt csinálom, mint az élőknél, hogy kiveszek minden állítást és azonnalira teszem, hogy még forrásolni meg bővíteni se lehessen. Ott van rá öt nap, ha egyre egy közel órát is szán az ember, hogy keresgéljen, két nap alatt akkor is végez a jelenlegi összessel. Mellesleg pont én voltam az, hogy a forrásolatlan és a WP:ÉLŐ értelmében sebtében eltávolított adatokat több cikkben visszaállítottam és forrásoltam, és több törölt cikket is visszakértem, kibővítettem és forrásoltam, összesen vagy egy tucat ilyet csináltam meg és az elmúlt egy évben több száz szubcsonkot pont én mentettem meg bővítéssel, és vagy négy-ötezret forrásoltam és bővítettem még, de gondolom efelett átsiklottál. Sőt, én a szubcsonk kallódási időtartamát még emelném is, legalább egy hétre. Gyurika vita 2015. május 10., 13:01 (CEST)

@Laszlovszky András: Hadd vegyem védelmembe Gyurikát, akivel kapcsolatban durva csúsztatás lenne azt mondani, hogy a bögyében vannak a Szinnyeis cikkek, már csak azért is, mert ő maga is számos szócikket hozott létre a Szinnyei-bibliográfia alapján. Gyurika munkája hátterében az áll, hogy a Wikipédia egy korábbi időszakában válogatás nélkül kerültek be az enciklopédiába a Szinnyeinél szereplő szerzők. Ennek persze van egy jó oldala is: a Wikipédia figyelemre méltóan bővült, és nagyon jó lefedettsége lett a huszadik század előtti magyar irodalomból. Ugyanakkor ennek a válogatás nélküli bővítésnek több hátulütője is volt: sajnos Szinnyei rengeteget hibázott (elvégre neki nem álltak rendelkezésre azok a modern technikai eszközök, amiket mi már természetesnek veszünk) és érezhetően az ő gyűjteményének a bekerülési küszöbe sokkal lejjebb volt, mint a mienk. Ugyan nem hiba, de hiányosság az is, hogy Szinnyeinek helyenként láthatólag nem volt tudomása forrásokról, amiknek a segítségével jóval bővebb leírást adhatott volna egy-egy cikkalanyáról. Sajnos a problémának az is része, hogy Data Destroyer volt szerkesztőtársunk, aki több ezer Szinnyei-cikket hozott létre, előszeretettel adott hozzá a forrásban nem szereplő, de számára valószínűnek tűnő állításokat a cikkekhez. Ezek az állítások néha tévesnek bizonyultak, de még ha nem is, ez a módszer ellentmond az ellenőrizhetőség elvének.

Ezeket a hibákat az utóbbi néhány évben egy nagyszabású projekt keretében igyekeztünk néhányan kijavítani. A munkában jelentős része volt Hkoalának, aki rengeteg erdélyi cikkalany cikkén rágta végig magát, eleinte én is sokat dolgoztam a projekten, Gyurika pedig kicsit később kapcsolódott be, de hatalmas mennyiségű cikket dolgozott fel (mások is részt vettek; elnézést kérek azoktól, akiket nem említettem név szerint). A feldolgozásnak sok aspektusa volt: része volt a munkának a forrással alá nem támasztott állítások kigyomlálása, esetenként a cikkek összevonása (amikor egyazon szerzőről több néven több cikk is volt), egyéb források, képek felkutatása és a cikkek kibővítése, egyes esetekben a nyúlfarknyi cikkecskék egy-egy nagyobb áttekintő cikkbe való összevonása. Szükségképpen része ennek a takarító-feljavító munkának az is, hogy a cikkek egy részét, amelyekhez alapos kutakodás után sem sikerült nemtriviális említéseket találnunk, töröljük.

Mármost ezeknek a törléseknek egy része TMB-ken történik, és pillanatnyilag is öt Szinnyei-cikk van a WP:T-n. Az ilyen törlési megbeszélések általában csendesek, leginkább azért, mert már eléggé minden elmondhatót elmondtunk ebben a témában. Miután már százharminc átlagplébánost töröltünk, akinek a neve csak azért maradt fönn, mert ő mondta az alispán úr fölött a gyászbeszédet, nem olyan sok új merülhet föl a százharmincegyedikről, úgyhogy az esetek túlnyomó többségében vita nélkül töröljük a TMB végén a cikket. Néha a megbeszélésbe bekapcsolódik egy-egy olyan szerktárs is, aki addig nem figyelte ezt a projektet. Ilyenkor aztán időnként elhangzanak olyan vádak, hogy itt az értékek pusztítása, a Wikipédia rombolása folyik, és felmerülnek a szokásos, közhelyes érvek. Ilyenkor rendszerint futunk még egy kört és elmagyarázzuk a projektet nem ismerő szerktársaknak, hogy milyen alapos munkát végzünk, amitől a kedélyek végül rendszerint elcsitulnak. Az, hogy valaki ténylegesen perdöntő új információt hozna, szinte sosem fordul elő, ami mutatja, hogy Gyurika (meg a többi résztvevő) milyen alapos munkát végez.

Annak érdekében, hogy a munka gördülékenyebben menjen és a WP:T terhelése csökkenjen, Gyurika egy-két éve elkezdte azt a gyakorlatot, hogy törlés helyett szubcsonknak jelöli a leginkább tipikus, legnyilvánvalóbb, legtöbbször átbeszélt eseteket. Elismerem, hogy a szubcsonkfogalom értelmezésétől függően ez a módszer unortodoxnak tűnhet, de gyakorlati szempontból a kimenetel nem igazán különbözik a TMB-s módszertől (itt is lehetőség van a cikket kibővíteni és megmenteni, ha objektíve található információ, és a szubcsonkok is világosan listázva vannak, ráadásul ezt a listát sokan figyelik is).

Összefoglalva tehát: Gyurika abszolút jóhiszeműen dolgozik; munkájáért inkább dícséretet, nem pedig bírálatot érdemel; a Szinnyei-cikkek körültekintően vannak kezelve, és amikor lehetséges, kibővítve, kijavítva megmaradnak. Amikor törölni kell őket, akkor is több, a témával régóta foglalkozó szerktárs rajtuk tartja a szemét. Aki akar, kapcsolódjon be a munkába, de különben bízzatok meg Gyurika és a projekt többi résztvevője jóindulatában és gondosságában.

Malatinszky vita 2015. május 11., 17:01 (CEST)

Nem bírálatot fogalmaztam meg, hanem a rendszer egészével való egyet nem értésemnek adtam hangot. Mindössze a saját lelkiismeretem megnyugtatására. És mert a szubcsonk fogalmával sem értek egyet – mégpedig pontosan az ehhez hasonlók miatt –, ahogy azt már kifejtettem, és itt éppen a szubcsonk kihasználása folyik. A nevezetességet a szubcsonkozás nem tudja eldönteni. Ahogy már írtam, megértem, hogy ez egyszerűbb és gördülékenyebb. Csak nem értek egyet. Szinnyei után majd következik Pecz? Ahhoz majd biztosan lesz ismét egy-két szavam. – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. május 11., 17:27 (CEST)

Tekinve, hogy ókorral nem foglakozom és ott azért már rendszerint nagyon kevéssel is nevezetes valaki (hogy 2000 évet túlél világunkban egy tárgyai emlék, az önmagában is csoda) azonban a 19. században ezerszámra voltak plébánosok, ott már máshogy működik a nevezetesség, nyilván nem lesz cikk arról, akiről nem jelent meg semmi, csak annyi hogy "XY káplán volt Mucasfalván és egyszer csúnyán nézett a földesúrra". Csak magamat tudom idézni a TMB-ről: "Ennyi erővel azt is csinálhatnánk, hogy összeszedjük az ország összes érettségi tablóját és nevek alapján elkezdjük gyártani az egysoros életrajzi cikkekeit "Kiss Pista, született 1970 körül, 1988-ban érettségizett a Pató Pál Gimnáziumban. Életéről mást nem tudunk", mert végül is elfér, nem?" Gyurika vita 2015. május 11., 17:42 (CEST)

Remélem, tudod, hogy csúnya csúsztatás, amit saját magadtól idézel, és a csúszós lejtőre tévedtél vele. – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. május 11., 18:40 (CEST)

Nem különösebben érdekel, hogy ki mit gondol rólam. Tudod mit, jelents fel valaelyik fórumon, hadd végezzenek ki engem is. Gyurika vita 2015. május 11., 18:50 (CEST)

Fischer Antal Frigyes

Szia, most próbálok még utánakeresni, de látom, közben átirányítottad egy hasonló nevű lapjára... Én úgy látom az átirányított cikk adatai nem egyeznek meg, mivel ennek a Fischer Antal Frigyesnek csak 3 műve van feltüntetve, s azokat nem Németországban, hanem Pesten adták ki, tehát nem lehet ugyanarról szó, de az általam talált adatok sem tűnnek egészen jónak, ezért éppen még keresgéltem, de úgy tűnik, talán jobb volna visszatenni a szubcsonkok közé, mivel egyenlőre nem találtam hozzá több adatot. Őszinte köszönetem a figyelmedért! Szeretettel üdvözöllek és még egyszer köszönöm a segítséget!!! Kossuthzsuzsa vita 2015. május 11., 15:25 (CEST)

Szia! Köszönöm, remélem így jó lesz, úgy látom a művek címei is egyeznek, csak ennél a kiadás helye (Pest) is fel van tüntetve, ami egy kicsit megzavar, de lehet, hogy ezeket itt is kiadták... Köszönöm a segítséget, és amint lesz egy kis időm, elkészítem az általad említettről is a cikket. Róla sok adat található a forrásokban. Üdvözlettel:Kossuthzsuzsa vita 2015. május 11., 16:13 (CEST)

Bede László/F. Bede László

Kedves Gyurika! A PIM-ben Bede Lászlónál 1946 szerepel halálozási adatként, de a MÉL-ben meg máshol is 1920-at írnak, amikor elvileg meggyilkolták Héjjasék. Tudsz valamit keresni róla? Halász János üzenet 2015. május 12., 10:38 (CEST)

A születési hely is különböző, a PIM-ben Szolnok, a MÉL-ben Törökszentmiklós. Halász János üzenet 2015. május 12., 10:40 (CEST)
Itt 1891-et adnak meg születésinek, lehet kár volt belekezdeni. :) Halász János üzenet 2015. május 12., 10:47 (CEST)

Vicces a dolog, mert FS-en meg 1945 után 1951 jön. Gyurika vita 2015. május 12., 11:03 (CEST)

Tudom, én is néztem azt, amikor azt írták hogy 1943-1953, akkor nem jelölték hogy pár évet kihagytak...Halász János üzenet 2015. május 12., 13:59 (CEST)

A katolikusoknál 1879-ben két [1], [2] és 1891-ben is van egy [3] Bede László Szolnokon (bá attól még akár születetett Törökszentmiklóson és ismeretlen okból Szolnokra vihették keresztelni), a reformátusoknál egy [4] 1879-ben. Jó játék ez.... Gyurika vita 2015. május 12., 11:13 (CEST)

Köszönöm, bár azt nem tudom, hogy mi hogy lesz ezek után a cikkben...Halász János üzenet 2015. május 12., 13:59 (CEST)

Az, hogy egy pártmunkás, aki két helyen háromszor megszületett, egyszer agyonlőtték, majd 26 évvel később meghalt természetes halállal. Gyurika vita 2015. május 12., 14:18 (CEST)

Jót nevettem!! :))))))Halász János üzenet 2015. május 12., 14:35 (CEST)

Nem lehet, hogy itt két különböző Bede László életrajzi adatai keverednek? --Malatinszky vita 2015. május 12., 15:30 (CEST)

Lehet, de akkor melyik adat kihez tartozik? Lásd még: [5] Gyurika vita 2015. május 12., 15:33 (CEST)

Nem tudom. Elsőre csak az szúrt szemet, hogy mit keres ez a tizenkilences vezető a PIM adatbázisában? Vagy aki a MÉL-ben benne van, az mindjárt a PIM-be is bekerül? --Malatinszky vita 2015. május 12., 15:43 (CEST)

A PIM-be azok kerülnek be, akik magyar vonatkozásúak és akiket a szerkesztői a lexikonok végiglapozása után kiírnak hogy hol található, összevetik az adatokat, kiválasztják a valószínűbbeket, megbízhatóbbakat vagy újabb kutatásokon alapulókat és felsorolják az adatforrásokat annak megjelölésével, hogy esetleg a többi forrás hol, miben tér el. Ennél a Bede Lászlónál csak az szerepel, hogy

 • Magyar életrajzi lexikon I-II. Főszerk. Kenyeres Ágnes. Bp., Akadémiai Kiadó, 1967-1969. ill. ; (* Törökszentmiklós + Fegyvernek, 1920 jav. 3. köt.)

azaz ebben találták meg és innen írták ki az adatait, majd megjegyezték, hogy valszeg a MÉL javító/kiegészítő kötete alapján más információk szerepelnek róla, ami akár helyes is lehet. Az, hogy valakit a PIM-ben nem találunk meg, vagy csak kevés forrást közöl rá, nem jelenti azt, hogy ne szerepelne további forrásokban, pl. a MÉL-ben, Katlexben, vagy másutt, inkább csak még nem dolgozták föl. Ugyanis csomó ilyen is van, ott van az xy lexikon online verziójában és a PIM nem listázza, szóval nem tudom milyen rendszer szerint haladnak vele. Viszont ha listáz egyes forrásokat, nem biztos, hogy annak az on-line verziójában szerepel, ezért egyes személyeknél hiába listázza mondjuk MÉL-t és KatLex-et, meg kell nézni a nyomtatott változatot vagy a pótkötetet. Ritkább esetben valamelyik gyűjtőcikk, vagy másik személy cikkéből veszik az adatot, ahol néhány sort szentelnek az adott személynek is (pl. 1929-es Színműv. lex.) csak nem jelzik a címszót. Egyes szerzeteseknél ugyanakkor tévesen a rendbe lépési dátumot adták meg a születési helyén (szöveg félreértelmezése), több ilyen szerepel tévesen, csak még nem tudnak róla. A Katlex on-line verziója is néhol hibás, nem tudom már melyik foglalkozásból képződött családnévnél (pl. katona, kovács, ilyesmi, de nem ezek) csak magát a foglalkozást listázza önálló cikként, az ugyanazon családnévvel szereplő személyeket egyszerűen elfelejtették feltenni. Gyurika vita 2015. május 12., 16:05 (CEST)

Rabinovits/Rabinovics Ilonka (Rabinovits József húga) - Kellner Sándor Budapesten 1919 április végén házasságot kötött, meg tudod nézni őket? Tanúk: Biermann István, Barna Ignác Halász János üzenet 2015. május 12., 20:22 (CEST)

Épp most járt le a hozzáférésem. Talán majd nyár végén.... Gyurika vita 2015. május 12., 20:32 (CEST)

Ó, sebaj, olyannyira nem sürgős. Halász János üzenet 2015. május 12., 20:41 (CEST)

Cenzúra

Szia, köszönöm, hogy visszavontad a másokat esetleg bántó hozzászólásodat. A cenzúráról pedig annyit, hogy nem az a kérdés, hogy Te vagy én hogyan értjük a leírtakat, hanem az, hogy egy sértő megjegyzést ki veheti magára. Nekem is van véleményem újságírókról, wikipédia-szerkesztőkről és sok mindenki másról, de meggondolom, hogy mikor, kinek és milyen fórumon teszem közzé. --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. május 12., 11:00 (CEST)

Csak érdekes, hogy egyesek cselekedeteinek nincs következménye, míg másokénak van. VT-n anno már konkrétan többen gondolkoztunk, hogy bepereljük. Gyurika vita 2015. május 12., 11:04 (CEST)

Göndör Klára

Szia Gyurika! Szeretnélek megkérni, ha időd és energiád engedi, utána tudnál nézni annak, hogy Göndör Klára valóban elhunyt 2014-ben? (Egy anon szerkesztő állítása [6] szerint így történt; ma hajnal óta ellenőrzötté tették a szerkesztését.) Nem sokat tudtam róla kideríteni az interneten keresztül, csak egy dokumentumot találtam ([7], amelyben vélhetően az ő házasságát említik meg, s talán a Hódmezővásárhelyi Reggeli Újságról van szó, vélhetően 1944-ről, a férj neve ifj. Négyesi János. Mást nem találtam az életéről, s esetleges haláláról sem. Köszönettel: --Sphenodon vita 2015. május 21., 23:56 (CEST)

Lakhely / halálozási hely szerinti illetékes önkományzatnál vagy a temetőnél kell érdeklődni, ahol örök nyugalomra helyezték. Anyakönyvet 1980-ig, gyászjelentést ami az OSZK-ban van kb. 2000-ig tudok megnézni, ennél későbbi időpontokkal kapcsolatban nem sokat tudok tenni. Ha fent nev. szervek nem adják ki, nem fogjuk megtudni, akkor itt halála után is "élni fog". Szirmay Mártához is egy anon írta be, vagy igaz, vagy nem. Gyurika vita 2015. május 22., 00:00 (CEST)

Értem, és köszönöm! --Sphenodon vita 2015. május 22., 00:10 (CEST)

"Ász" című műsor mint forrás

Ezt viccnek szántad? :)

Ha szükségesnek tartod, kifejtem részletesen a problémát, de inkább arra kérlek, ne csinálj ilyet máskor.

Peyerk vita 2015. május 28., 10:13 (CEST)

Igen, direkt azért raktam bele, hogy jól megvicceljelek, hátha megtalálod. Gyurika vita 2015. május 28., 10:15 (CEST)

Nem találtam volna meg, ha egy szerkesztő át nem emeli az állítást - már forrás nélkül - a megyei város cikkbe.

Határozottan kérlek, ne csinálj ilyeneket. (Nem gondolom hogy viccnek szántad, de ettől csak határozottabb a kérésem.)

Peyerk vita 2015. május 28., 10:18 (CEST)

Akkor fejtsd ki bővebben. A zenészek cikkénél is pl. a Rocklexion zenei műsort használtam több esetben információforrásként. Gyurika vita 2015. május 28., 10:20 (CEST)

 1. Közjogi tények forrásolására nem használunk szórakoztató TV-műsorokat.
 2. A felvételből nem derül ki, melyik évben készült. Semmilyen évszám nem szerepel benne sehol. Az 1988-as évszám a YouTube-on szerepel, ahol a feltöltő jelölte meg így a filmet. Tévesen.
 3. Geszti Péter megyei jogú városról beszél, ami azonban akkor nem létező dolog volt, ilyen címet nem adtak akkoriban.
 4. Kecskemét, Nyíregyháza és Székesfehérvár 1989. április 1-jén kapott megyei városi rangot a 15/1989. (II.5.) NET számú határozat alapján.

Peyerk vita 2015. május 28., 10:32 (CEST)


Amúgy a Megyei város (tanácsrendszer) cikkben - amelynek nincs forrása - ez szerepel: "Újabb három város megyei várossá nyilvánítására 1989. április 1-jei hatállyal került sor. Az addigra a százezres népességet elért Kecskemét, Nyíregyháza és Székesfehérvár csak kis részben töltött be több megyére kiterjedő regionális funkciókat [...]" De pl. ezt, amit már több nyomtatott forrás is átvett évekkel ezelőtt, semmi nem übereli. Gyurika vita 2015. május 28., 10:35 (CEST)

Azt azonban egy anon követte el ;)

A megyei város cikkben helyes információ van, bár lustán forrásolok. De ennek nincs köze az Ász-problémához.

Peyerk vita 2015. május 28., 10:42 (CEST)

Nem néztem, hogy azt ki írta, csak ott megtaláltam azonban meg kellene jelölni, hogy honnan származnak az információk. Gyurika vita 2015. május 28., 10:45 (CEST)

Hajdu Pál

Kedves Gyurika!

Nem tudom, emlékszel-e, hogy Hajdu Pál esetében nem tudtuk pontosan, hogy mi is az eredeti neve, és végül bennhagytuk a Hechtet, illetve a Wohlberg Pinkászt is mint lehetséges nevet. A MACSE névváltoztatásokat nyilvántartó adatbázisában azonban Hellert találtam, most beraktam azt is. Mit gondolsz, a BM rendeletet kéne bennhagyni Hellerrel, vagy maradjon így? Halász János üzenet 2015. május 29., 09:19 (CEST)

Illetve ha még kérhetek egy kis segítséget, akkor meg tudod esetleg mondani, hogy Décsi Gyula édesapjának mi a vezetékneve, mert én a Décsi születési anyakönyvi kivonatából nem tudom kiolvasni. Nem tudom, miért diszgráfiást kellett alkalmazni... Halász János üzenet 2015. május 29., 09:32 (CEST)

Hajdut nem tudom, szerintem legyen minden változat, aztán előbb-utóbb csak kiderül. A másik Damweber Gyula kötélgyártó. Gyurika vita 2015. május 29., 21:38 (CEST)

Szerinted De Sgardelli Caesar A magyar királyi budapesti 29. honvédgyalogezred és a magyar királyi 29. népfölkelő gyalogezred hadtörténeti emlékkönyve c. művéből szöveget át lehet venni, vagy fogalmazzam át? 36-os a mű és sehol sem találom hogy mikor halt meg De Sgardelli. Halász János üzenet 2015. május 29., 22:38 (CEST)

Nem tudom, meg kéne nézni az itthoni almanachokat. Esélyes, hogy még jogvédett. Gyurika vita 2015. május 29., 22:49 (CEST)

Szarajevó

Szia! Köszi, megnézem, ha úgy van beépítem a cikkbe amit tudok :) Zastava S. Jugoslavije.png Szajci pošta 2015. június 8., 19:27 (CEST)

Szinnyei

Szia! Azért copypaste helyett legalább átfogalmazhattad volna, az elavult százéves szövegeknek mi értelme van? Tükrözést csinálunk csak így a MEK-ből, ahol ugyanúgy elérhető a szöveg. Annyit megtehetnél, hogy azt a pár mondatot leírod modern magyar nyelven... Így könyyű szócikket írni, copy-paste, pár kategória, némi formázás és agyő...:-) Xiaolong Üzenő 2015. június 17., 09:25 (CEST)

Ebben komolyan mi az, ami nem érthető meg a hipermodern überigényes olvasó számára? Gyurika vita 2015. június 17., 09:29 (CEST)

Kecskeméti Pál

Kedves Gyurika! Tudod esetleg, hogy miért került be Kecskeméti Pál PIM-es életrajzi indexébe Bölöny József Magyarország kormányai c. műve, ti. én nem találtam a könyvben semmit sem róla. Halász János üzenet 2015. június 24., 17:32 (CEST)

Tőlük kérdezd... De attól függ melyik kiadásban nézed. Mivel névmutatója nincs, a PIM sem ad oldalszámot, sajnos végig kell olvasni, különböző fejezetekben vannak elszórva a rövid életrajzok, van hogy valahol egy-két sort találsz. Gyurika vita 2015. június 24., 17:44 (CEST)

re: aláírások

Igazad van, az én bűnöm. Halász János üzenet 2015. június 27., 22:24 (CEST)

Az s.k. miatt gondoltam, hogy az illető(k)é. Halász János üzenet 2015. június 27., 22:29 (CEST)

Commonsba töltött képek nyoma

Szia!

Láttam aggodalmadat a Képek kocsmafalán. Gondoltam, itt reagálok rá, hogy biztosan megkapjad. Minden feltöltésnek nyoma marad a rendszernaplóban. Akkor is, ha maga a kép áttöltésre kerül(t) már a Commonsba. A te feltöltéseidnek a nyoma itt található. Ha szükséges(sé válik), bármikor visszaállítható. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. július 2., 07:42 (CEST)

re: PIM

Igazad van, valószínűleg tényleg nem lesz cikk róla, visszaállítsam rendesen Thain Jánosra a festőt és töröljem az egyértelműsítőt? Mert ha így áll a helyzet, akkor még nagyobb a baj a Halász János (egyértelműsítő lap)on, mivel egy szórakozott órámban a PIM-ből csináltam meg ezt a listát... Halász János üzenet 2015. július 7., 11:54 (CEST)

Attól függ, ha össze tudsz kalapálni egy cikkre valót a tanítóról és találsz további forrásokat, akkor maradhat, bár kérdés, hogy lesz-e róla még valami? Gyurika vita 2015. július 7., 11:59 (CEST)

Itt és a következő oldalon van róla a forrás, egy kis csúsztatással a Csongrád vármegye szociográfiája c. könyvet is be lehet rakni a PIM mellett... Halász János üzenet 2015. július 7., 12:22 (CEST)

Na, akkor ezek alapján már meg lehet írni. Gyurika vita 2015. július 7., 12:24 (CEST)

Köszönet

Kedves Gyurika! Köszönöm, hogy anno tájékoztattál a MACSÉ-s dologról, megcsináltam a megfelelő mennyiséget, és ma reggel hozzáférést kaptam az adatbázishoz. Üdv: Halász János üzenet 2015. július 11., 13:57 (CEST)

Puskás Péter egyértelműsítés

Szia! A segítségedet szeretném kérni a Puskás Péter szócikk egyértelműsítésében, vajon miként kéne? Aki miatt: az Ybl-díjas Puskás Péter (építészmérnök), akire hivatkozások is vannak az "alapnéven" (Kemence (település), Deszkatemplom). Előre is kösz, Fauvirt vita 2015. július 16., 00:37 (CEST)

Ahogy szoktuk: P. P. -> P. P. (színművész) / P. P. (énekes). Gyurika vita 2015. július 16., 07:47 (CEST)

Bocsánat nem voltam elég egyértelmű, a kérdésem éppen erre vonatkozott, hogy inkább énekes, vagy inkább színész-e. Én az utóbbi hivatásában ismerem, de színházőrültként ez nem biztos, hogy releváns, ezért kérdeztelek, mint egyértelműsítésekben jártas, mérlegelésben objektìvebb szerkesztőt. Azonban RLevente közben (énekes)re átnevezte a lapot. Fauvirt vita 2015. július 16., 11:37 (CEST)

Azért választottam az énekest, mert két foglalkozás nem kell az egyértelműsítéshez, a színészi pályafutása pedig inkább musicalszínészi, vagyis közelebb van az énekeshez. --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. július 16., 13:00 (CEST)

Szinnyei-féle cikkek

A Szinnyeis cikkeknél névsorban mész? - mert gondolom nem összevissza csinálod. Szívesen segítek - bár nem szorulsz rá. ti. mostanában mindenki megőrült (köztük lassan én is) a Veronázástól meg a Takács Marikázástól...Halász János üzenet 2015. július 24., 12:42 (CEST)

Ahol találok olyat, aki nevezetesnek tűnik és még nincs róla cikk, azt megírom. DD anno G-ig csinálta meg kb. aztán engem is beszervezett, de ő csak a lezárt életrajzokat vette át (tehát aki a lexikon szerkesztésekor még életben volt, azt nem írta meg, cserébe viszont fölvett több ezer egy-kétsoros nemnevezeteset, amit aztán töröltni kellett, vagy kiderült hogy nem magyar és máshonnan lett bővítve). Jó lenne, ha be lenne dolgozva az összes részletesebb életrajz, de ugyanúgy a KatLex, MÉL, Színázművészeti Lex, a Pallas, Révai és a többi is majd. Az még pár évtized. Csak úgy lehet szerkeszteni, ha nem foglakozol másokkal még a mindent számonkérő, tudálékos, kötözködő beszólásokkal. Egyeseknek semmi sem elég jó és bő. Gyurika vita 2015. július 24., 12:50 (CEST)

Kun Béla

De, szívesen, azt hittem hogy csak a MÉLből meg a keresztény közéleti almanachból tudnám megírni aztán észrevettem hogy pont a 17. Gulyás Pál kötetet vettem ki a FSzekből (Kovács A. Ödön – Lyka Károly). :) Halász János üzenet 2015. július 25., 11:31 (CEST)

Oké, aztán ha van kedved, a kettő szakasszal feljebb említett forrásokból is lehet ötletszerűen megírni embereket. Sok van még sajnos. Gyurika vita 2015. július 25., 11:34 (CEST)

Kun Béla (újságíró) elkészült, szerintem a zsidó lexikonból fogok írni párat, olykor rám jön a csonkkészítés (egy-két cikkből csak azt lehet kihozni). Halász János üzenet 2015. július 25., 12:24 (CEST)
Zsír! Tuti lett! Gyurika vita 2015. július 25., 12:33 (CEST)
Nem tudod esetleg, hogy Kun Barnánál a Gulyásban mit jelent a következő: (Sz. VII: 447. h.)? Halász János üzenet 2015. július 25., 17:27 (CEST)

Szinnyei 7. kötet, 447 hasáb? Meg kell nézni a forráshivatkozásról szóló rövidítéseket. Gyurika vita 2015. július 25., 18:10 (CEST)

Az lehet! A XVII. kötetben sajnos hiába keresném (kerestem) a rövidítéseket. Halász János üzenet 2015. július 25., 18:38 (CEST)

Agárdi Ferenc

Szerencsénkre fenn volt a VI. ker., belinkeltem. Halász János vita 2015. augusztus 3., 10:14 (CEST)

Köszi, pont ezt nem találtam. Gyurika vita 2015. augusztus 3., 10:31 (CEST)

SzL

Nem ragaszkodnék hozzá, hogy e miatt, de: album... ha és amennyiben, van egy dokumentumfilm (szabolorinc.hu, hmdb) is a nevével. De szerintem ezek mellett simán lehetne az {{egyért3}}(?)-os főjelentése, amíg egyéb körülmény nem befolyásolja ezt.(?) Fauvirt vita 2015. augusztus 5., 19:07 (CEST)

Az albumot és a filmet róla nevezték el, egyik sem élő személy, névazonosság pedig nincs, azaz az élettelen dolgok mellett itt bizony egyetlen élő és névadó személyként a költő a főjelentés. Gyurika vita 2015. augusztus 5., 19:37 (CEST)

..bár bizonytalanul (nem voltam benne egészen biztos), de én is ezt mondtam... Úhogy örülök! Köszönöm! :o) Fauvirt vita 2015. augusztus 5., 20:07 (CEST)

egyért

Szia! A jelenlegi Vajda Péter gondolom egyértelműsítendő... (író) vagy (költő) vagy más lenne-e helyes? Fauvirt vita 2015. augusztus 6., 12:40 (CEST)

Rád bízom, olvasd el az életrajzot, mérlegelj a munkássága, a források alapján. Gyurika vita 2015. augusztus 6., 12:45 (CEST)

re Szubcsonkok

Szia! Most éppen érdekességeket válogatok a címlapra, de rengeteg szubcsonk jön szembe, kb. minden tizediket jelölöm. Miért nem azt kéred fel, aki létrehozta? – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2015. augusztus 12., 10:53 (CEST)

Bottal kellene bővíteni (vagy nem hozni létre bottal szubcsonkokat, mert kézzel soha nem érjük utol). – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2015. augusztus 12., 10:58 (CEST)

Ahhoz az kellene, hogy mást ne is csináljunk, és közben ne hozzanak létre újabbakat. (Az olyan szubcsonkokkal szoktam foglalkozni, aminek a témája amúgy is érdekel. Ezek nem olyanok.) – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2015. augusztus 12., 11:10 (CEST)

Alexander Béla anyja

Boch vagy Beck? Tudsz dönteni? Ti. a szlovák születési Becket ír (jobboldal legfelső), a magyar halotti Bochot. Halász János vita 2015. augusztus 12., 13:28 (CEST)

A születésiben meg kéne keresni a többi testvérét, ha van, vagy a halálesetüket ha az állami lsitázza, hogy ott hogy írják. Gyurika vita 2015. augusztus 12., 13:43 (CEST)

Re: Sgardelli

Kedves Gyurika! Köszönöm a jó tanácsot, a keresztelési bejegyzést megpróbálnám megnézni, ha nem tetted volna ezt meg, ezért köszönet. (Megjegyzem a familysearch adatbázisában nem szeretek keresni, mivel rettenetesen indexelnek) A későbbiekben ha lehetséges megnézem a halottit is :) Üdvözlettel: Halász János vita 2015. augusztus 12., 21:05 (CEST)

Megjegyzem az általa készített A magyar királyi budapesti 29. honvédgyalogezred és a magyar királyi 29. népfölkelő gyalogezred hadtörténeti emlékkönyve c. mű szerint 1885-ben született. Ez valószínűleg egy jó poén? Halász János vita 2015. augusztus 12., 21:09 (CEST)

Különösen jó, hogy törvénytelenül születetett, az anyja nevén a cikk forrásaiva ellentétben egy évvel korábban, tehát megtalálni sem lett volna egyszerű. Az eltérés amiatt is lehet, hogy mint pl. az osztrák hadseregnél 1810 körül is a felvett embereknél gondolom megkérdezték, hogy belépéskor hány éves, a katona vagy úgy értelmezte, hogy azt az évet adta meg, amit betöltött, vagy úgy, hogy amelyikben jár, az adatfelvevő végzett egy kivonást az aktuális évből és beírta a ténylegesnél eggyel későbbi évet mindenféle ellenőrzés nélkül. Sőt, volt, hogy kettőt tévedtek, már nem tudom, hogy az a 1900-as évek elején ez már mennyire volt gyakorlat, ott már azért pontosabban dolgoztak. Talán mint szerkesztő, nem ő írta az életrajzokat, vagy nem mindegyiket, vagy nem nézte át, vagy akár örült is, hogy eggyel később évet írtak bele, így nem találják meg könnyen, hogy törvénytelen gyerek volt. De ezt már nem foguk megtudni, mint ahogy azt sem, hogy szerette-e a Cézár-salátát. Gyurika vita 2015. augusztus 13., 07:48 (CEST)

Egy díj neked!

Original Barnstar Hires.png Az eredeti barnstar
Bár tudom, hogy nem szorulsz rá, és hogy nem vagy egy érzelmes valaki, mégis én személy szerint szeretném megköszönni az eddigi és a jövőbeli munkásságodat, és a segítségnyújtást számomra a Wikipédián! Halász János vita 2015. augusztus 12., 21:13 (CEST)

Spanyolok

Szerintem inkább a jelölőt kellene róla lebeszélni, hiszen ezek a szócikkek mind tartalmaznak több pici információt, ami miatt nem szubcsonkok. Természetesen szívesen bővítem őket, amikor van kedvem, de azért 8000-et vagy nem tudom mennyit elég nehéz kibővíteni, azt meg nem szeretném, hogy mindig amit bejelölnek szubcsonkak, azt bővítem, mert az olyan, mintha a jelölő engem dolgoztatna. Zerind üzenőlap 2015. augusztus 13., 09:02 (CEST)

Na most pl. bővítettem a Mojadost, ez már egy a sokból :) Talán kampány helyett egy robotos embert kellene találni, aki az irányítószámokat meg egyéb adatokat áttölti a Wikidatába, és akkor itt is megjelennek, ez már talán lesz annyi adat, hogy nem mondják szubcsonknak... Zerind üzenőlap 2015. augusztus 13., 09:29 (CEST)

Egy díj neked!

Brilliant Idea Barnstar Hires.png Jó Ötlet!-Csűrcsillag
Őszintén gratulálok a Nagy Károly (lelkész) c. szócikkedhez. Te is annak segítségére lehetsz, hogy megmenthessük a Kategória:Reformátuskovácsháziak szócikket, illetve részese lehetsz a mezőkovácsházi témakör bővítésében. Köszönöm a szerkesztésedet és még egyszer gratulálok! Üdvözletemet küldöm! Stephanmattheisen vita 2015. augusztus 17., 21:40 (CEST)

Elkészült a Kocsis János (pártmunkás) c. cikk

Elkészültem a Kocsis János (pártmunkás) c. cikkel. Halálával kapcsolatban a cikkem ezt említi: "Halálának pontos dátuma ismeretlen: egyes források 1938-at, míg más források 1944-et említenek." – Stephanmattheisen vita 2015. augusztus 17., 22:44 (CEST)

Kocsis János (pártmunkás)

Megnéztem a Szaharov Központ adatbázisában de csak egy 1899-ben születettet találtam, aki viszont nem ő. Megnéztem még a kommunarkaiaknál 1944 novemberét (Ноябрь), (azért csak ezt, mert a 38-hoz nem tudok hónapot) de ott sem találtam. Oroszul viszont nem tudok, ezeket az oldalakat anno Sepultura mutatta, sőt, ő keresett ki egy csomó magyar kommunistát is, így Kunt, Pogányt stb. én még megnézhetem a komenista szakirodalomban, de nem hiszem hogy valami pontosak lennének. Halász János vita 2015. augusztus 18., 09:47 (CEST)

A MÉL kieg. kötete, az MmtLex, és a Szocialista Forradalomért c. remekművek mind 38-at írnak, bár ez nem sokat jelent. Viszont feltölthetek róla képet ha kell. Halász János vita 2015. augusztus 18., 10:01 (CEST)

OK, thanx (T. Hanks), fotó mindenkiről mehet, akiről még nincs. Gyurika vita 2015. augusztus 18., 10:54 (CEST)

Akkor szkennelem. (Csomó komenistáról lenne, csak lusta vagyok szkennelni) Halász János vita 2015. augusztus 18., 11:03 (CEST)

Én meg lusta vagyok a MÉL-ből a még hiányzó cikkeket legyártani. Gyurika vita 2015. augusztus 18., 11:04 (CEST)

A Kocsis János ügyet lásd a vitalapomon - ennyi található róla. Halász János vita 2015. augusztus 18., 11:31 (CEST)

A semminél az is jobb, majd ha valakinek kedve lesz hozzá, utánajár. Gyurika vita 2015. augusztus 18., 11:39 (CEST)

Rajk

Endre házasságkötésije (ha volt) nincs indexelve, csupán két testvéréét találtam meg. Rajk Endrére se születési se halálozási nincs. (Reichre sincs de ahogy látom a születésénél hamarabb magyarosítottak) Halász János vita 2015. augusztus 18., 12:26 (CEST)

Királyhegyi

Igazad van, valahogy összemostam azzal, hogy King Paulként is működött. Köszönöm hogy átnevezted. :) Halász János vita 2015. augusztus 24., 09:38 (CEST)

Nagy Sándor átnevezése

Szia! Nagy Sándor politikus elnevezésébe felesleges a halálozási évet is beletenni, mert nincs másik 1946-ban született politikus. Lásd Wikipédia:A fokozatos szűkítés elve a címek egyértelműsítésében. - Csurla vita 2015. augusztus 27., 12:23 (CEST)

Akkor az összes ilyet vissza kell nevezni, amint az elmúlt x évben így átneveztünk. Vállalod ezen lapok listázását? Gyurika vita 2015. augusztus 27., 12:27 (CEST)

Bocsánat, hogy közbeszólok, de a hivatkozott helyen ez van: „Nincs konszenzus arról, hogy elhunyt személyeknél vajon a halálozás dátumát egy nagykötőjel után szintén belevegyük a címbe, vagy sem: sportolóknál ez nem szokásos, történelmi személyiségeknél, politikusoknál, tudósoknál, alkotóknál viszont igen.“ (saját kiemelésem) Szerintem legyen a halálozás dátuma is. Így van a két Dumas-nál és Johann Straussnál is. --Sir Morosus vita 2015. augusztus 27., 12:36 (CEST)

Mondjuk az teljesen igaz és logikus, hogy felesleges a bonyolítás, ha nem volt két ugyanolyan évben született személy, csak a megszokás felülírta nálam ezt. Ezeket kivéve én is egyszerűsíteni szoktam, meg az ilyeneket is: Lassu István (statisztikai és földrajzi író) -> Lassu István (statisztikus), úgyhogy akkor ezt meg kéne szavaztatni. Gyurika vita 2015. augusztus 27., 12:39 (CEST)

Foglalkozásból muszáj a legjellemzőbbet kiragadni, de a halálozás éve szerintem többet segít, mint árt (és azt hiszem a cikkek elsöprő többségénél így is van „megalkotva” a cím). Amit Csurla belinkelt, abban az van, hogy nincs konszenzus, ezért nem értem, miért azzal érvel. Tovább nem zavarok :-).´--Sir Morosus vita 2015. augusztus 27., 13:03 (CEST)

Mindegy, de tényleg kéne konszenzus, mert össze-vissza csinálja mindenki. Legalább elindul valami. Gyurika vita 2015. augusztus 27., 13:09 (CEST)

Azért érveltem azzal, mert az ott leírt szabályok világosak és egyértelműek. Felesleges eltérni tőle, arra hivatkozva, hogy nincs konszenzus és mint a sportolók is mutatják felesleges a halálozási évet betenni. - Csurla vita 2015. augusztus 27., 13:53 (CEST)

re 100 év felettiek

Szia! Megadod az angol kategória pontos nevét? Más. Van egy Szebeny György (evezős) és egy Szebeny György szócikkünk. Nekem nagyon úgy tűnik, hogy mintha egy személyről lenne szó, de nem találtam semmi adatot, ami segített volna. Szerinted? - Csurla vita 2015. szeptember 16., 15:14 (CEST)

Szebeny: passz.

[8], s ott több alketegóriára van bontva, pl. [9], [10], [11] Gyurika vita 2015. szeptember 16., 15:18 (CEST)

@Csurla: Lehet, hogy a kettő egy, már csak azért is mert Szebeny György (evezős) Németországban házasodott. Éljenek a feltételezések! Halász János vita 2015. szeptember 16., 15:35 (CEST)
1887-es születésű gépészmérnök: PIM. Halász János vita 2015. szeptember 16., 15:36 (CEST)
E szerint 1915-ben műegyetemi tanársegéd volt. Halász János vita 2015. szeptember 16., 15:45 (CEST)

Szerintem a 100 év felettiek kategória mehet. Alkategóriákat még nem csinálnék, nem tudom mennyi cikk lesz benne, de annyi nem hogy bontani kellene. Kugler Sándorné is benne lehetne, őt most találtam. Mi lenne a kategória neve? Hasznos lenne a kategóriajavaslatok oldalt is felvetni, hogy hivatalos legyen. - Csurla vita 2015. szeptember 16., 19:09 (CEST)

Forinyák

Szia. Látom sikeresen előbányásztad˙Forinyák Géza keresztelési helyét, idejét (gratula) s a minap módosítottad a születési helyét is Budára. Márpedig a Pallas nagy lexikona és már forrás is egyöntetűen Pestet adja meg születési helyként, ugyanúgy mint a négy évvel korábban született bátyjának. Van a születési helyre (nem a keresztelőre) vonatkozóan konkrét, Budára utaló információd? Ha nincs, vissza kellene állítani a születési helyet, mert így dezinformálunk... Üdv: --Fekist vita 2015. szeptember 18., 22:07 (CEST)

Vagy a Pallas és társai dezinformálnak. Abból nem lehet kiindulni, hogy a testvére hol született. Annak idején akár félévente-évente költöztek családok a nagyvárosokon belül, munkától, megélhetéstől, pénzüktől függően; a keresztelés, pedig ha az az anya/szülők lakásán történt, akkor a területileg illetékes plébánián zajlott le, kivéve akkor, ha az a lakhelyről több tíz kilométerre történt. Teleki Lászlóra is több forrás ír Szirákot, ám valószínűtlen, hogy 1811-ben megszületik 70 kilométerrel arrébb, a család meg átlovaskocsizik Pestre az egynapos babával a hideg februárban, hogy ott másnap megkeresztelhessék. 1841-ben még a Lánchíd sem állt, az emberek nem mászkáltak át ladikon jókedvükben gyereket keresztelni a város másik felébe csak úgy. Gyurika vita 2015. szeptember 21., 18:49 (CEST)

Kovács Gábor producer

Szia!! Ebben is segítenél nekem?? Ismerős))1.https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Kov%C3%A1cs_G%C3%A1bor_interj%C3%BA_-_%C3%9Cvegtigris_3._2010.png, https://hu.wikipedia.org/wiki/Kov%C3%A1cs_G%C3%A1bor_(producer) 1955éV

B Révész lászló.

Köszönöm a segitségedet!! ezt a szócikket most írtam, Televizióban és modellként dolgoztam, Ő is egy kollegám. Megnéznéd a szócikkét?? https://hu.wikipedia.org/wiki/B._R%C3%A9v%C3%A9sz_L%C3%A1szl%C3%B3 1955éV

A formázás rossz volt, ezt még kéne gyakorolnod. A sok fölös szóközzel is fennáll a probléma. Gyurika vita 2015. szeptember 21., 13:54 (CEST) Megpróbálom megtanulni!! Az egyik interjóban ez a születési hely van megadva: ezt hogyan írjam be 1 szóval? Horvátország területén, valahol Vukovár mellett Jakobshof (ma: Jakobovac) - ird be, kérlek?? Horvátország a tippem..1955éV

Kollányi Ágoston - Szedres Mariann

https://hu.wikipedia.org/wiki/Koll%C3%A1nyi_%C3%81goston_(rendez%C5%91,_1947) Ezt a lapot én csináltam. Ma találtam még pár filmet, amit nem tudok beírni. Segítenél? Forrásoknál van. Szedres Mariann szócikket, csak ellenőrizni kellene, köszönöm.https://hu.wikipedia.org/wiki/Szedres_Mariann vita

Gellért György-ök

Szia! Egyértelműsítettem a Gellért György nevűeket. Közben ezeket találtam:

Gellért Oszkárnak ezek szerint két György nevű gyermeke volt?! Szerintem itt valami nem stimmel. Szerinted? - Csurla vita 2015. szeptember 23., 13:53 (CEST)

Nem hiszem, a Háy-életrajzban nincs györgyre utalás, ott azt írják, hogy G. Katalin G. György lánya, és G. Oszkár unokahúga. Ebből nem következik az, hogy Oszkár annak a Györgynek az apja lenne. Gyurika vita 2015. szeptember 23., 18:00 (CEST)

Igaz. Köszi. Átnéztem még egyszer és a fentiekből az következik, hogy a műfordító György (szül. 1922) és Oszkár (szül. 1882) testvérek lehetnek. 40 év korkülönbséggel. Utánanézek ennek. Köszi, Csurla vita 2015. szeptember 23., 18:41 (CEST)
Gellért Hugónak a fia Gellért György és az ő lánya Katalin. A fent említett két György első unokatestvérek. Ez Gellért Hugónénak a gyászjelentése. Köszi még egyszer, Csurla vita 2015. szeptember 23., 18:59 (CEST)

A 360.000-ik

Köszönöm kedves figyelmességedet a Védjegybejelentés szócikk vitalapján. Nagyon jól esett a bejegyzésed.
Viszont inkább üröm, mint öröm, hogy B.Zsolt ezt vitatja és a Pokémon cikkét szeretné jubilánsnak tekinteni. Üdv.--Linkoman vita 2015. szeptember 28., 16:07 (CEST)

Szerintem a törlések miatt többször is megvolt később, de a tiéd lehetett az első, u.i. akkor volt kerek a számláló először, ezt néhány másodperccel a megszületése után állapítottam meg. Gyurika vita 2015. szeptember 29., 08:06 (CEST)

Marjánné Rinyu Ilona

Kedves Gyurika! Kaptunk a címben található személy jogi képviselőjétől egy levelet, miszerint a cikkben több valótlan és hibás állítás és adat található, és az a kérése, hogy az általa megadott tartalommal jelenjen meg a cikk. Az azonban abban a formában egy nem túl szép felsorolás. Mivel te és MrSilesian dolgoztatok a cikken legutóbb, titeket kerestelek meg: tudnátok-e segíteni abban, hogy a WP:ÉLŐ irányelvet, az illető kérését és a Wikipédia egyéb szabályainak is megfelelő cikk jöhessen létre? Valahogy úgy csinálnám, hogy a képviselő által megadott tartalomból kiindulva formáznám újra a cikket, majd minden olyan adatot és állítást, amire nincs meggyőző forrás, nem tenném vissza. Tudnál segíteni ebben? Samat üzenetrögzítő 2015. október 5., 20:41 (CEST)

Jelenleg se forrás, semmi, mindenféle sablonok, formázás, infobox ki lett törölve, egy lebutított, vázlatos önéletrajz az egész, melynek egyes részei nem is idevalóak. Az adatokat gondolom sajátmaga adta meg a Hübners Who is Who-nak, ezek szerint az sem jó forrás? Állandóan megy ez a harc, hogy ez nem jó, az nem jó. Ezért én a továbbiakban nem kívánok a cikkel foglalkozni. Gyurika vita 2015. október 5., 23:57 (CEST)

Göncz Árpád

Szóval Göncz Árpád is nemes származású volt, ezt jó tudni. Viszont nem lenne megfelelőbb a "gönci Göncz" névforma? Pont most folyik erről diskurzus a nyelvi Kocsmafalon. – Norden1990 2015. október 6., 19:44 (CEST)

egyért

Nem biztos. Az ifjabb Hintsch szerintem nevezetes. Orbán Győző az ifjabb necces, de akkor meg töröltetni kell az egyértet. Most elsősorban bejelölőm őket. Van választék, amelyik biztos és szimpatikus azt csináld. - Csurla vita 2015. október 15., 18:53 (CEST)

Ne kezd el, mert szerintem is necces. Érdemes az egyért laport törlésre esetleg feltenni, de ráér, majd később. Ami ok azt csinálom most én is. - Csurla vita 2015. október 15., 19:00 (CEST)

Rónai Zoltán

Ha valaki jelezni fogja, újra letöltöm az archive.org-ról. Nem egy nagy munka, kb. 15 perc a mentés és a többi. Amúgy kösz. SepulturaHalloween286.pngP's.box 2015. október 18., 19:38 (CEST)


Lányos zavaromban ....

Köszi a "warning"-ot. Lányos zavaromban nem elvétettem? :-) Üdv.--– Linkoman vita 2015. október 24., 20:24 (CEST)

Karsa Ferenc

Szia!

Ennek utána tudnál nézni?

Szentkirályszabadjai Karsa Ferenc (Zsujta, 1827. december 24.Budapest, 1915. február 7.)

Halálesete bejegyezve a Bp. IV. ker. (belváros) állami halotti akv. 58/1915. folyószáma alatt.

A hivatkozott bejegyzés nem az övé https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-266-11027-104054-15?cc=1452460&wc=92QX-VZ9:40678301,48553201,1077269001

Köszi--Hogyisne vita 2015. október 24., 23:59 (CEST)

De, az övé, csak rossz helyen keresgélsz. Mai IV. kerület, ami ÚJpest, nem egyezik meg a korábbi belvárossal, ami ma V. kerület, de régen IV. kerület volt. Ezt nem tudom fenn van-e FS-en, de a BFL-ben megtalálod. Gyurika vita 2015. október 25., 00:03 (CEST)

másolmány

Szia! A mai írt cikkeidben számos helyen tapasztaltam másolmányt. Kérlek fogalmazd át a szöveget, és pontosan jelöld meg a forrást (jegyzetelj) Zastava S. Jugoslavije.png Szajci pošta 2015. október 25., 14:43 (CET)

@Szajci: Miért kéne átfogalmazni a szöveget ha egyszer az már nem jogvédett? A régies szavakat Gyurika át szokta írni. Halász János vita 2015. október 25., 14:46 (CET)
akkor bocs, nem szóltam. Zastava S. Jugoslavije.png Szajci pošta 2015. október 25., 14:47 (CET)

Szabad források: Szinnyei és Zsidlex, ezek jogvédelmi ideje lejárt. Gyurika vita 2015. október 25., 14:48 (CET)

Fájl:Csordák Lajos és Halász-Hradil Elemér emlékmű Kassa.JPG

Ha a Commonson lenne ezek a lapok is örülnének neki. https://de.wikipedia.org/wiki/Liste_der_denkmalgeschützten_Objekte_in_Košice_I-Staré_Mesto_(Košice)/Stredné_Mesto_(N–Z) https://sk.wikipedia.org/wiki/Zoznam_kultúrnych_pamiatok_v_okrese_Košice_I-Staré_Mesto-Stredné_Mesto_(N_–_Z) Üdv. --SepulturaHalloween286.pngP's.box 2015. október 26., 14:43 (CET)

Nem töltök fel a Commonsba, hogy aztán a külföldi hülye szabályok miatt töröljék őket. Gyurika vita 2015. október 26., 14:49 (CET)

Az ő dolguk, hogy töröljék, a mienk a feltöltés. Ha nincs a feltöltéssel sok munka az ilyesmi nekem nem lelki probléma. Ez például:

Ugatást utánzó holló

úgy ment fel, hogy a youtube-on találtam és ismeretlenül megkértem a szerzőt tegye fel a Commonsra is. Hát nem lett volna kár nélküle? --SepulturaHalloween286.pngP's.box 2015. október 26., 15:09 (CET)

Nem tudsz meggyőzni. Továbbra sem fogok Commonsra tölteni, egyszer volt, hogy átemelésre adtam engedélyt, a többi a beleegyezésem nélkül történt. Nem azért dolgozom, hogy töröljék. Gyurika vita 2015. október 26., 15:12 (CET)

Grósz

Megtudhatnám, hogy miért törölted a szócikkben indokolás nélkül a szerkesztésemet? Így nem illik.– Bang Jensen vita 2015. október 27., 17:20 (CET)

Egy korábbi zavaros, forrás nélküli szerkesztés előtti verzióra állítottam vissza az oldalt. Formai és helyesírási problémák vannak a szerkesztéseiddel. Gyurika vita 2015. október 27., 19:25 (CET)

Gyurika, hol nem volt forrásom? Hol volt helyesírási hibám? Ha lett volna, kimutatod. Közlöm: nem volt. Nem arról van szó, amiről korábbi levelezésedben a szerkesztői rombolás ellen kifakadtál, magad is?– Bang Jensen vita 2015. október 27., 19:31 (CET)

Nézd meg ezt a lapverziót: [12] megfelel-e a foramai követelményenek? Nem. Ezt külön idézet sablonnal szoktuk betenni. A jegyzethivatkozás pedig ez volt: "A Budapesti Sportcsarnokban 1988.november 29.napján elmondott beszéd részlet.https://Index.9888.november.29" szóközök ill. dátumrag, birtokviszony jelzése hiányzik. Helyesen: A Budapesti Sportcsarnokban 1988. november 29. napján (vagy 29-én) elmondott beszéd részlete. Ráadásul a link is hibás volt, ami helyesen: http://index.hu/belfold/tegnapiujsag/2008/11/29/1988_grosz_feherterrorral_fenyeget/ . Tessék, kimutattam. A lapot pedig egy korábbi, problémamentes állapotra helyeztem vissza, amielőtt még egy zavaros, forrás nélküli, kétes hitelességű adat is bekerült volna. Gyurika vita 2015. október 27., 19:37 (CET)

nemes

szia! A nemesség plemstvo. Én nem tudtam eddig megmondom őszintén, mert ilyen szakirodalmat én nem szoktam olvasni, inkább a hétköznapi nyelvhasználatot ismerem. Szóval a szótár szerint a nemes, mint melléknév a plemenit, a plemić a főnév. Zastava S. Jugoslavije.png Szajci pošta 2015. október 27., 18:33 (CET)

GYFK

Üdv! Köszönöm az értesítést. – Vépi vita 2015. november 4., 19:22 (CET)

Oláh Károly

Hello! Ha azonnali törlésre jelölsz egy lapot, akkor előtte a hivatkozásokat javitsd. Ez igy nagyon nem jó. Csurla vita 2015. november 5., 00:19 (CET)

A linkek javíthatósága nem függ a lap meglététől. Ha a hivatkozások rosszak lehetnek, vagy nem tudni, hogy kihez tartoznak, akkor azok eleve rosszak voltak már az én átnevezésem előtt is. Törölt lapnál is simán rá lehet menni az "Oláh Károly (labdarúgó)" karaktersorra, és a üres lap ugyanúgy megjelenik, és lehívni a hivatkozásokat, majd a cikkekben megtoldani egy ", 1884" karaktersorral a megfelelő helyen. Nincs szükség ehhez a lapot megtartani. Gyurika vita 2015. november 5., 01:10 (CET)

Dehogynem. Amíg nincs javítva addig átvezet a szócikkre. Az egyért lapon is úgy mutatta, hogy nincs ilyen szócikk. Ez hiba. Egyébként az összes link jó volt. Mind az 1884-es labdarúgóé volt, akinek te nevezted át a szócikkét. Az átnevezésnél pedig ki van írva, hogy gondoskodj a linkek javításáról. Azonnalira is csak, akkor tehető ha semmi lényeges nem hivatkozik rá. Üdv, Csurla vita 2015. november 5., 06:14 (CET)

Ezt olvashatod minden átnevezéskor: "Neked, az átnevezőnek kell a régi címre mutató átirányításokat a „Mi hivatkozik erre” eszköz segítségével felderíteni és javítani." és ezt az azonnali lapon: "Adminisztrátoroknak: mielőtt törlöd a lapot, ne felejtsd el megnézni a laptörténetét, és hogy mi hivatkozik rá!" Itt az adminisztrátor feladata ellenőrizni, hogy ne mutasson semmi lényeges lapra. Az, hogy ez így legyen az azonnalira jelölő feladata. - Csurla vita 2015. november 5., 06:27 (CET)

Érdekes, nekem valahogy nincs szükségem a lapra ahhoz, hogy ezt a karaktersort a hivatkozások közé végig egyesével kézzel bevigyem. Gyurika vita 2015. november 5., 07:57 (CET)

Neked nincs, de az olvasóknak van addig, amíg a hivatkozások nincsenek javítva. Már javítottam, így már emiatt sem kell. Sajnálom, hogy nem akarod megérteni mi a probléma. Üdv, Csurla vita 2015. november 5., 08:15 (CET)

Köszönöm az intézkedést. Nem hiszem hogy egy 100-adrangú fontosságú cikket olyan sokan olvastak volna hajnali egy és hat között. Gyurika vita 2015. november 5., 08:20 (CET)

Molnár Ákos ügyvéd

Molnár Ákos (ügyvéd) 1922 május 11. előtt halt meg. Onnan tudom, hogy a Borászati Lapok 1922. május 11-i számában megemlékeztek róla, a nem fizetett keresés alapján ezt a szövegrészletet tudom a haláláról: án halt meg Budapesten dr Molnár Ákos ügyvéd volt országgyűlési képviselő: [13]

A részletek vagyis a szövegkörnyezet viszont fizetős. Apród vita 2015. november 8., 22:10 (CET)

Rejtetten beírtam, amit tudok. Apród vita 2015. november 8., 22:49 (CET)

Melczer Lilla

Szia! Visszacseréltem. Üdv. Tambo vita 2015. november 10., 11:16 (CET)

Rák Kati szócikk

Nem látom, ki írta a szócikket, világosan. Csak egy kérdésem volna, Kati mikor született, mert óriási a hiba: 2 születési dátuma van. Megnéznéd? 1955éV vita 2015. november 22., 17:02 (CET)

Magad módosítottad 1960-ra érthetetlen okokból aug. 30-án délután. Gyurika vita 2015. november 22., 17:12 (CET)

Most FN megkérdeztem Tőle, 1960 ban született. de ha én voltam, akkor a forrásoknál van a linkem!! - köszönöm. 1955éV

Mi az hogy "FN"? A források közül egyedül a modellvilág írja, hogy 1960. A PIM-ben 1959, ami az alábbiakra hivatkozik:

 • Magyar filmlexikon. Szerk. Veress József. Bp., Magyar Nemzeti Filmarchivum, 2005.
 • Ki kicsoda 2000. Magyar és nemzetközi életrajzi lexikon, csaknem 20000 kortársunk életrajza. Főszerk. Hermann Péter, vál., szerk. A. Gergely András et al. Bp., Biográf Kiadó–Greger Média Kft., 1999.
 • Magyar színházművészeti lexikon. Főszerk. Székely György. Bp., Akadémiai Kiadó, 1994.

Gondolom ezeknek ő maga adta meg az adatokat. Gyurika vita 2015. november 22., 17:24 (CET)

Orbán Győző (üzemmérnök)

Üdv! Értesítelek, hogy az általad létrehozott Orbán Győző (üzemmérnök) szócikkről megbeszélés kezdődött a Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Orbán Győző (üzemmérnök) oldalon. Ha részt kívánsz venni a megbeszélésben, nem tartod indokoltnak a jelölést, vagy megjegyzést szeretnél tenni, azon a lapon lehet. Köszönöm a figyelmedet. Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. december 12., 17:34 (CET)

Csernobili atomerőmű

Szia! Megnéznéd kérlek a cikket? Kiemelt jelenleg, de sajnos már nem felel meg a mai kiemeltségnek. Tudnád jegyzetelni a bekezdéseket, az elavult szakaszt frissíteni? Zastava S. Jugoslavije.png Szajci pošta 2015. december 13., 16:58 (CET)

Már tettem korábban javaslatot a megvonásra azt hiszem itt és és a Pripjatynál is. Jelenleg nem áll módomban orosz forrásokból utánanézni és frissíteni egyéb dolgaim miatt, valamint hogy egy ideje már nem foglalkoztam a témával. Ami a jegyzeteket illeti, emlékeim szerint te anno a Pécs lexikont kezdted el sorra hivatkozni életrajzoknál. Na most én nem tudom már ezek után, hogy tényleg van-e gyakorlati/tartalmi funkciója ennek a sok lábjegyzetnek, vagy csupán azért kellene őket elkészíteni hogy jó sok legyen, mert az az előírás, holott valójában nem is használtuk az adott forrást? Gyurika vita 2015. december 16., 13:35 (CET)

A Pécs Lexikont én azért hivatkoztam, mert azon állításoknak forrást adtam, amit a kollégák nem csináltak meg. Szóval valójában használtam az adott forrást. Ha nem használsz persze egy forrást, akkor nem érdemes beleírni. Akkor jelölöm majd megvonásra. Köszönöm a válaszodat. Zastava S. Jugoslavije.png Szajci pošta 2015. december 16., 13:41 (CET)

Az ilyenekre gondolok pl. [14], ez már eleve benne van a KatLex-ben. Én nem szoktam külön jegyzetelni a rövidebb cikkeknél hogy melyik adat milyen forrásból való, hanem berakom a források közé azt a 3-4-et egyben. A nagyon hosszú cikk az ellenőrzés hatékonysága miatt nyilván más kérdés. Gyurika vita 2015. december 16., 13:58 (CET)

Értem így már. Én mindig alkalmazom a jegyzetelést, talán mert rászoktam a kiemeltcikkek miatt :) Zastava S. Jugoslavije.png Szajci pošta 2015. december 16., 14:09 (CET)

nema na čemu! :) Zastava S. Jugoslavije.png Szajci pošta 2015. december 16., 14:15 (CET)

Fájl:Ordogarok-torkolat.jpg

Szia! Ennél a képnél pótold, kérlek, a licencet. Köszönöm. – Regasterios vita 2015. december 16., 02:07 (CET)

Ennél is szükséges volna: Fájl:II. János Pál pápa emléktábla Kassa.JPG. Köszönöm. – Regasterios vita 2015. december 17., 09:40 (CET)

Legközelebb tedd rá ugyanezt nyugdtan az összesre. Én nem is biztos, hogy jó helyre raktam, de máshová nem tudtam. Gyurika vita 2015. december 17., 21:21 (CET)

Oké, rendben. – Regasterios vita 2015. december 17., 21:57 (CET)

A Fájl:Dunaszint-bp-vigadoter.jpg-re is rátettem a licencet. Csak azért jelzem külön, mert remélem, nem gond, hogy {{kettős-GFDL-cc-by-sa-3.0}}(?)-t, és nem 2.5-t. Előbbi a frissebb. – Regasterios vita 2016. január 25., 00:18 (CET)

Szubcsonkok

Szia! Három szócikkre (Ágoston Antal (plébános), Zsilka Ignác, Follajtár József) szubcsonk sablon tettél, de nem értem miért, mert ezek nem szubcsonkok. - Csurla vita 2015. december 18., 11:11 (CET)

De, szubcsonkok. Attól, hogy fel van sorolva több forrás vagy több további információ, attól még egy sor van róla, plusz egy vagy két műcím, ez azért még a triviális említés kategória. Zsilka bőven szubcsonk (hiába kerestem szlovákul, latinul, szinte semmi nincs róla), de Follajtár hiába lett kiegészítve, nem üti meg a nevezetességi szintet sem a két félmondattal és a néhány cikknek felsorolásával, további információ nincs is róla. De ilyenek még Böhm Lipót, Haydu Gábor aagy Magyari Béla (író), aki ugyan nem szubcsonk, de problémás a nevezetessége mivel életrajz nincs róla. Nekem ezeknél hosszabb cikkeimet tüntették el vagy akarták eltüntetni anno szubcsonkként... Gyurika vita 2015. december 20., 18:46 (CET)

Amit itt leírtál, abból az derül ki, hogy nem szubcsonkok. A szubcsonk sablon nem erre való, az más kérdés, hogy sokan nagyüzemben erre kezdtétek el használni, de ezzel én nagyon nem értek egyet. Amiket itt leírtál azt egy TMB bevezetőjében kellene leírnod. Egy szubcsonk sablon a dátum bélyegzővel ezekre nem világít rá. A végeredmény lehetséges, hogy törlés, de nem így. - Csurla vita 2015. december 20., 21:52 (CET)

A fórsriftos eljárás az lenne, hogy Csurla, aki vitatja a szubcsonksablont, TMB-t kezdeményez. Itt aztán megállapítanánk, hogy a cikkalany nem nevezetes, és törölnénk a cikket. Ezt a felesleges procedúrát szoktuk lerövidíteni a szubcsonkmechanizmus alkalmazásával. Ezt néha furcsállják azok a szerkesztők, akik nem szoktak a Szinnyei-cikkekkel foglalkozni, de a gyakorlatban nagyon jól működik a dolog. Gyurika ítéletében teljesen megbízom. Malatinszky vita 2015. december 20., 19:07 (CET)

szia

szia! sajnos nem tudok ebben segíteni, mostanában nincs sok időm sajnos. Amúgy magyar forrást nem hiszem, hogy találsz. :( Zastava S. Jugoslavije.png Szajci pošta 2015. december 22., 17:39 (CET)

Valami mégis van: http://hvg.hu/plazs/20130304_Kozepkori_balkani_sirkoveket_jelolnek_a_v Zastava S. Jugoslavije.png Szajci pošta 2015. december 22., 17:40 (CET)

Follajtár

Szia, nem azért hogy töröltessem, de pl. Michael Bertleff (tanácsos), vagy méginkább Bertók Sámuel. Ők szerintem a szócikkükben felsoroltak alapján csak azért nevezetesek mert írtak 1-2 művet, amit Szinnyei számon tartott. Nem kell sokat keresgélni, lépten nyomon bele lehet botlani ilyen ismeretlen 0-1-2 műves szerzőkbe a wikin. Boldog új évet! Taz vita 2015. december 29., 12:16 (CET)

Ezek valszeg azért maradtak meg, mert nem találtam még meg őket. Ha ilyen Bertók-féle egysorost találsz, nyugodtan jelöld szubcsonknak, ezek így nudlik. BÚÉK Gyurika vita 2015. december 29., 12:22 (CET)

Köszönöm az információt, örülök neki! Taz vita 2016. április 22., 22:32 (CEST)

Várkonyi

Ne szórakozz! Csurla vita 2015. december 29., 19:31 (CET)

Tudtam, hogy belekötsz. Te ne szórakozz, elő fogom hozni a megbeszélést és megszavaztatom, több érv van mellette mint ellene. Gyurika vita 2015. december 29., 19:33 (CET)

Nem belekötök, hanem eszerint végzem az egyértelműsítést: Wikipédia:A fokozatos szűkítés elve a címek egyértelműsítésében. Amúgy pedig hivatkozások javítása közben pofátlanság belenyúlni a a szócikk nevébe! - Csurla vita 2015. december 29., 19:37 (CET)

Ne volt rajta "építés alatt" sablon, de javíts ki, ha tévedek. Gyurika vita 2015. december 29., 19:39 (CET)

Épp, hogy átneveztem és épp csináltam a hivatkozás javításokat, amiket te gálánsan ki szoktál hagyni, ezért nem ismered a munkamenetet. Hova akasszak Építés alatt sablon? Az átnevezés fülre. - Csurla vita 2015. december 29., 19:42 (CET)

Te sem teljesítetted korábbi kéréseimet. Belső hivatkozásnál meg nem állok neki egyszerre 1234-et kijavítani, vagy megcsinálom a legfontosabbakat és a többit később apránként vagy botgazda feladat. Tudom, ne nevezzek át. Gyurika vita 2015. december 29., 19:45 (CET)

Mit nem teljesítettem? - Csurla vita 2015. december 29., 19:49 (CET)

Pl. kértem, hogy vedd fel a hiánylistára azokat a futballistákat, ahol nincs születési, halálozási dátum, hogy ki tudjuk később keresni és bővíteni lehessen az életrajzot. Kérdeztem, hogy tudnál-e bővíteni két szubcsonknyi focistát, mivel és hülye vagyok a focihoz és nem akarok baromságot írni bele, az is válasz nélkül maradt, a cikkek azóta úgy vannak, gondolom te sem szeretnéd ha valamelyik Szinnyei-szubcsonk sorsára jutnának, mert velük ellentétben róluk ki lehet deríteni dolgokat. Gyurika vita 2015. december 29., 19:54 (CET)

Bocs, de a kettő tökmás. Önkéntes projekt és van magánéletem is. - Csurla vita 2015. december 29., 19:57 (CET)

Akkor én is hivatkozhatok erre. Önkéntesen, azt, akkor és annyit szerkesztek, amennyi én akarok és pont. Gyurika vita 2015. december 29., 20:01 (CET)

sz.ig.

Szia, köszi a figyelmet, de persze nem töröltetem, egyrészt ezek az adataim valamelyest közszereplőként régóta nyilvánosak, benne vannak a Wikidatában is, másodszor természetesen szándékosan töltöttem fel a régi igazolványom képeit a szócikkhez :) de mindenképpen köszi a figyelmet és szép napot! :) SZERVÁC Attila vita 2015. december 30., 10:38 (CET)

Persze szerezzen mintapéldányt, aki tud, a sorszám már nem érvényes, és amint mondom, a többi adatom meg már rég ott van a Wikidatában :) SZERVÁC Attila vita 2015. december 30., 10:45 (CET)

Sporzon Pál (tanár, 1831–1917)

Szia! Át kellene írni a hivatkozásokat is, mert én már átírtam a korábbi címre. Üdv. Tambo vita 2016. január 6., 18:58 (CET)

Neked meg meg kéne csinálni márskor az egyértelműsítő lapot is. Egyébiránt te ezentúl már csak folyószöveg nélküli cikkeket fogsz írni? Gyurika vita 2016. január 6., 19:03 (CET)

Laki Mihály

Szia! A Magyar szinkron oldalán van adat Laki Mihály szövegíró munkásságáról. Tekintélyesnek látszik. Én még várnék az eredeti állapot visszaállításával. Egyébként összefutottam már olyan egyértelműsítő lappal, ahol valamennyi delikvens (néha kettőnél több) vagy művészeti alkotás (pl. film) piros betűszínével jelezte, hogy nincs szócikk róluk a Magyar Wikipédián. --Jávori István Itt a vita 2016. január 7., 15:42 (CET)

A közgazdász Laki Mihály életrajzában (PIM) talán lenne utalás, ha filmek (kb. 80) magyar szövegének írásához is köze lenne. – Jávori István Itt a vita 2016. január 17., 15:53 (CET)

A részletekbe menő Laki Mihály (szövegíró)-életrajz még várat magára. Valahol csak kellene lennie, ha az alábbi stúdiókban dolgozott:

 • Mafilm Audio Kft. - 64 alkalommal
 • Szinkron Systems - 11 alkalommal
 • Masterfilm (Digital) Kft. - 7 alkalommal. --Jávori István Itt a vita 2016. január 17., 16:50 (CET)

Hoaxoló, Tamási Zoltán, fals információk

Kedves Gyurika! A "Tamási Zoltán" laphoz belinkeltem egy csomó színészes oldalt. Milyen hoaxolóról beszélsz? A hoax nem valami internetes álhír terjesztés? Én nem szoktam olyat. Ha mondjuk mentorálnál, vagy megadnád egy mentor szerkesztői címét, aki segít nekem jó szerkesztővé válni, akkor minden gördülékenyebb lenne.

Köszi, hogy elolvastad, remélem várhatok a válaszodra: Anonimus2003 Anonimus2003 vita 2016. január 8., 19:21 (CET)

Ontod a kamu információkat és még játszod is az ártatlant, még neked áll feljebb. Érdekes módon bezzeg az adminüzenőt baromi gyorsan megtaláltad. Most szedtem ki a Szervét cikkből is azt a darabot, amiben nem játszott és semmilyen forrás nincs is rá. Egy nagy kamugyáros vagy, próbálsz mindenkit meggyőzni a hülyeségeidről, hátha bedőlnek neki. Gyurika vita 2016. január 8., 19:38 (CET)

Ezért

Szia! itt. Így biztosan nem plagizálok. Üdv. Tambo vita 2016. január 12., 14:02 (CET)

Útmutató-tervezet a bottal tömegesen létrehozott szócikkekről kész

Szia Gyurika! Szerintem az útmutató tervezet kész. Ha van hozzáfűzni valód, akkor megköszönöm, ha leírod a vitalapján. Üdv: Piraeus vita 2016. január 20., 23:43 (CET)

Re: Kiegészítések

Szia! Sajnos a kért három személy egyikének sem sikerült megtalálnom a halálozási dátumát. Néhány részinformáció, amely talán segít továbblépni a keresésben:

 • Jámbor Lajos (tanító) esetében a tisztánlátást nehezíti, hogy volt egy ifj. Jámbor Lajos, szintén tanító is. 1928-ig még szerepel a hírekben párhuzamosan ifj. és id. Jámbor Lajos is, akkor még biztosan élt. 1936–1938 között egy ókécskei Jámbor Lajos rendszeresen nyert könyvet a Pesti Napló rejtvényrovatának megfejtéséért. Azt nem tudni, hogy ez kettejük közül ki lehetett. 1941-ben egy id.(!) Jámbor Lajos adakozott Újkécskéről 1 pengőt az árvízkárosultaknak. Nem tudni, hogy közben a korábbi ifj. Jámborból lett-e id. Jámbor, vagy ez még mindig az idősebbik. Eddig jutottam.
 • Makay Zádorról az utolsó értékelhető információ 1916-ból való, amikor már nyugalmazott tanfelügyelőként ingyenesen helyettesítette a katonának bevonult (és közben meg is halt) tanítót egészen a háború végéig.
 • Marjay Frigyesről az utolsó információ, amit találtam, az az 1972-es könyvének kiadása (ezt be is írtam). Sajnos még a portugál honlapok átböngészése során sem találkoztam halálozásának évével. – Dodi123 vita 2016. január 31., 14:27 (CET)

Re:Sassi Nagy Lajos

Szia! Nyugállományba vonulása után 1933-ig még rendszeresen tartott előadásokat a turánizmusról, az utolsó ilyen előadásáról szóló hír 1933. március 28-i. Találtam egy bejegyzést 1939. július 27-i dátummal a Központi Értesítőben arról, hogy Sassi Nagy Lajos (Maglód, Szt. Imre u. 50. lakost) bejegyezték a Maglódi Hangya fogyasztási és értékesítő szövetkezet cégjegyzésre jogosult igazgatósági tagjának. Azt nem tudom, hogy ez a Sassi Nagy Lajos ugyanaz-e, mint akiről szó van, de elég nagy a valószínűsége. A Maglód talán támpontot ad a további kereséshez. – Dodi123 vita 2016. február 4., 14:08 (CET)

Re: Magyari Béla (író)

Szia! Sajnos erre a névre lehetetlen vállalkozás pontosat megtudni, ha direktben sehol nem találhatók az életrajzi adatai. Magyari Béla névvel rajta kívül a cigányzenésztől kezdve az MTA Nyelvművelő Bizottságának tagján át a gépészet kandidátusáig (a kiképzett űrhajósról már nem is beszélve) többen is érintve vannak a sajtókban. Életrajzi adatot kettőt találtam Magyari Béla nevűre (egyik sem biztos, hogy ő a keresett): az egyikre két hivatkozás is van, eltérő születési hellyel(!): Magyari Béla 1916. január 23-án született Csomonyán (a másik szerint Csengerben) 1925–1934 között a kisvárdai állami gimnáziumban tanult. Elvesztette az érettségi bizonyítványát (külön kiemelték, hogy magyarból elégtelen), helyette újat állítottak ki. A másik Magyari Béla 1919-ben született Kiskunfélegyházán, anyja neve Dóra Mária, 1943-ban a Német Érdemérmet a kardokkal kitüntetést kapta, aminek viseléséhez a kormányzó hozzájárult. Esetleg valamelyik könyvében található lehet róla valamilyen életrajzi adat. – Dodi123 vita 2016. február 4., 15:01 (CET)

Re: Szécsi

Holnap megnézem. Azt már látom, hogy nem lesz egyszerű kiigazodni a sok azonos nevű között. – Dodi123 vita 2016. február 21., 00:14 (CET)

Igen, ez a Szécsi Ferenc (drámaíró) nagyon bezavar. Meg ugyanabban az időben volt egy Szécsi Ferenc színész is, aki gyerekszínészként kezdte, valamint egy törvényszéki ügyész is (ez utóbbit mondjuk könnyebb volt elkülöníteni a többitől). Az általad bemutatott halotti anyakönyvi kivonat alapján szerintem az 1892-es születést el lehet vetni, mert egy 40 évesre még írhatták azt, hogy 38 éves, de egy 53 évesre kevésbé valószínű. Még folytatom a keresést. – Dodi123 vita 2016. február 21., 12:13 (CET)

Asb{o,ó}th Oszkár

Nonszensz, hogy egy oldal neve és bevezetője másfajta írásmódot használ. Amíg nincs átnevezve hosszú ó-ra, addig a szövegben se úgy legyen; ezért vontam vissza a szerkesztésed. Torzsmokus vita 2016. március 12., 16:02 (CET)

Pentelényi Tamás

Szia! Úgy tudom, szoktad gyűjteni a hiányos születési adatokkal rendelkező egyének szócikkeit. Itt van egy: Pentelényi Tamás. Remélem, segítettem. Apród vita 2016. március 21., 23:12 (CET)

Igen, de bárki felviheti a listára. Gyurika vita 2016. március 22., 15:50 (CET)

Széchenyi Dénes vagy Széchényi Dénes?

Megint én: Széchenyi Dénes (diplomata) Széchenyiként vagy Széchényiként írta a nevét? Mivel a szócikk törzsszövegében Széchényi Dénes van. Apród vita 2016. április 5., 19:24 (CEST)

Szerintem mindkét változat él, a PIM Széchényit írja variánsnak és Széchenyit egyesítettnek. Gyurika vita 2016. április 6., 07:39 (CEST)

Ez viszont nem derül ki a szócikkből. Így olyan, mintha véletlenül maradt volna Széchényinek. Ne írjam be úgy, hogy (névvariáns: Széchényi)? Apród vita 2016. április 6., 12:06 (CEST)

Be szoktuk írni, de ehhez sem kell külön engedély tőlem. Gyurika vita 2016. április 7., 11:15 (CEST)

Szilágyi Arthur fényképész

Kedves Gyurika!

Úgy látom, sokat foglakozol személyek életrajzi adataival, így a segítségedet szeretném kérni. Egy Szilágyi Arthur által készített fotót szeretnék feltölteni a Commons-ba, de a fényképész születési adatait nem sikerült megtalálnom. A 20. század elejétől kezdve ismertek fotói, illetve képeslapjai. Szegeden, Kőszegen végül Vámoscsaládon tevékenykedett. A második világháború után évekből már nem találtam képeket tőle, de nem vagyok benne biztos, hogy a halála óta eltelt-e a jogtiszta feltöltéshez szükséges 70 év. Ha tudnál segíteni, azt örömmel venném. -- Fizped vita 2016. április 20., 23:28 (CEST)

Ez így elég esélytelen, gyászjelentés nincs, PIM nem ismeri. Ha esetleg kiderül polgári foglalkozása, felesége neve, vagy valami hasonló, az adhat támpontot. Gyurika vita 2016. április 21., 00:46 (CEST)

A névváltoztatási kimutatásokban van egy Szilágyi Artúr, aki fényképész, 1909-ben változtatta meg a nevét Stegmüllerről Szilágyira, lakhelye Szombathely, születési helye Budapest, születési éve 1876. (Vele együtt magyarosított egy 1904-ben született Stegmüller Artúr is, gondolom a fia.) Mást nem találtam. Steinbrück Ottó Panaszfüzet 2016. április 21., 10:45 (CEST)

@Gyurika:
@Steinbrück Ottó:
Köszönöm az információkat, de valójában Szilágyi Arthur halálozási dátuma kellene annak eldöntéséhez, hogy az általa készített fotó feltölthető-e a Commonsba. Felvehetnénk a kapcsolatot e-mailben? A szerkesztői lapomon keresztül el tudtok érni.
Egyébként SZ.A. fényképészként dolgozott, szegedi műterméről részletes leírás itt található: http://library.hungaricana.hu/hu/view/MEGY_CSON_Sk_2009_Fenyirok_es_fenyirdak_Szegeden/?pg=297&layout=s
Korábban Miskolcon, később pedig Kőszegen, majd Vámoscsaládon (Szentivánfán) tevékenykedett, ezt bizonyítják a képeslapjai: http://postcards.hungaricana.hu/hu/search/results/?query=SZO%3D(%22Szil%C3%A1gyi%20Arthur%22)
Üdvözlettel: Fizped vita 2016. április 22., 12:07 (CEST)

Értjük, de ha szakkirodalomban semmi nyoma és az anyakönyvi adatbázisban sincs rá találat (mert pl. még nincs feldolgozva), csak a születésre van adat - amiről szintén nem tudjuk hol történt -, akkor nem tudunk jelenleg előbbre jutni, bármennyire is szeretnénk. Mivel semmi mást nem tudunk és bárhol elhunyhatott, akár külföldön is, így csak hazánkban 3000+ település kb. 1940-1980 közötti halotti anyakönyveit kellene átnyálazni ami alsó hangon is több hónapnyi, de inkább évnyi munkát jelentene, és akkor a külföldieket még nem is számoltuk. Érthető okokból erre nem válalkozhatunk, mivel tű a szénakazalban effektus. Jó eséllyel Sz. A. legalább 40-50 éve elhunyt, de így is minimum kell egy 20-30 évet még várni kell, amíg biztosan feltölthetőek lesznek a képei. Gyurika vita 2016. április 22., 13:21 (CEST)

@Gyurika:
Köszönöm, megértettem. Üdv: Fizped vita 2016. április 25., 07:19 (CEST)

Fájl:OmegaRedStarLabel.jpg

Szia! Ez a kép sajnos nincs rendben így, mert a lemezcímkék, legalábbis a rajta található logó jogvédett, de talán még a Decca felirat is a betűtípus miatt. Egy hasonló képpel kapcsolatban volt egyébként egy megbeszélés a kocsmafalon: Wikipédia:Kocsmafal (jogi)#1942-es lemezcímke. A Fájl:Hanglemezek.jpg is kicsit hasonló jellegű, de itt nem a címkék vannak a középpontban, így talán a de minimis kategóriájába esnek. Mindenesetre megkérdem @Teemeah-t. – Regasterios vita 2016. április 29., 22:10 (CEST)

amit Tgr mond a kocsmán, azzal értek egyet. Ez valószínűleg egy jogvédett logót ábrázoló kép. És nem esik de minimis alá, szerintem, hiszen albumborítóról van szó, még ha belsőről is. Xia Üzenő 2016. április 30., 21:47 (CEST)
Köszönöm, @Teemeah, de én most a Fájl:Hanglemezek.jpg kapcsán kérdeztem a véleményed. :-) – Regasterios vita 2016. április 30., 21:50 (CEST)
Tárgytalan, tudom a választ. – Regasterios vita 2016. április 30., 22:18 (CEST)

Akkor töröljétek mindent, nekem édesmindegy. 150 évnél fiatalabb dologról pedig ne töltsöm fel képet senki! ez is törölhető, mert ott van rajta a jogvédett BKV-embléma, ez meg az Akai miatt. Amúgy megkérdezted, hogy megengedem-e a képeim commonsba való áttöltését? Ugyanis a hülye jogszabályaik miatt és eleve nem teszek fel oda semmit, a csernobilos képeket és sok mást is csak a magyarnak szántam. Gyurika vita 2016. április 30., 21:52 (CEST)

Valóban nem kérdeztem meg, mert nem éreztem szükségét, hogy engedélyt kérjek. Azok a hülye jogszabályok itt is érvényesek, viszont a Fájl:Hanglemezek.jpg-gel semmi gond, már rájöttem, elnézést, hogy azt is idecitáltam. – Regasterios vita 2016. április 30., 22:18 (CEST)

Sőt, mivel Ukrajnában nincs panorámaszabadság [15], az ottani épületekről készült képeimet is törölheted. Gyurika vita 2016. április 30., 22:23 (CEST)

Ezt eddig is tudtam, azonban szerintem egyik képed sem olyan, ami ütközne ezzel. Ha mégis, természetesen helyre lesz állítva a huwikin a kép. – Regasterios vita 2016. április 30., 22:38 (CEST)

A panorámaszabadság nélküli országokban készült képeket huwikin lehet használni. Commonsba nem lehet áttölteni. {{FOP}} sablonnal lehet ide feltölteni. Xia Üzenő 2016. május 1., 12:39 (CEST)

Csisztogalovka

Szia! Azért szedtem ki a linket, mert redirekt ugyanarra a cikkre. Valaki pár napja létrehozott egy szubcsonkot, törölni sajnáltam volna, ezért átirányítottam a 30 km-es zóna cikkére. Sajnos nem vagyok benne biztos, hogy lehet teljes cikket írni ezekről a kis falvakról, bár jó lenne megemlékezni róluk. Alensha 2016. május 8., 20:57 (CEST)

Miért ne lehetne? Nézd meg, mennyit összezedtem már, és ez még csak a jéghegy csúcsa a leglényegesebb információkkal. Oroszul, ukránul sokkal több anyag is akad hozzájuk, s majdnem mindegyik helyen vannak emlékművek, látnivalók. Gyurika vita 2016. május 8., 21:11 (CEST)

Jaj bocsi, én nem láttam, hogy már kész is a cikk, csak arról értesített a rendszer, hogy visszavontad a módosításomat. Akkor sztornó, amit írtam. Nem is gondoltam, hogy ennyit össze lehet szedni a faluról. Bocsi a zavarásért. Alensha 2016. május 8., 22:02 (CEST)

Egyértelműsítő tagban évszámok

Szia! Nem teljesen értem, mi szükség van arra, hogy az egyértelműsítő tagban az egyértelmű azonosítást lehetővé tevő születési év mellé a halálozás éve is szerepeljen. De ha már átnevezted, miközben én éppen a rámutató hivatkozásokat javítgattam, akkor kérlek, hogy azokat is nevezd át, mert én még egyszer nem akarok végigmenni az eddigi módosításaimon. Szerencsédre nem sok van :-) de én már mással foglalkoznék, és sajnálom az eddig ráfecsérelt az időt. Üdvözlettel – Dodi123 vita 2016. május 13., 13:38 (CEST)

A bevetett, gyakorlatban évek óta alkalmazott szokvány szerint jártam el, ennyi. Gyurika vita 2016. május 13., 13:41 (CEST)

Hol van leírva, hogy ez a gyakorlat? Ha erre vonatkozóan nincs se irányelv, se útmutató, akkor ezzel csak más munkájának teszel keresztbe. (Persze ha átjavítod a hivatkozásokat is, akkor nem szóltam semmit, mert nekem teljesen mindegy, mi van az egyértelműsítő tagban, csak most kissé felhúztam magam azon, hogy javítok valamit, és a javításom után is hibásnak látszik.) – Dodi123 vita 2016. május 13., 13:45 (CEST)

Majd este, mert dolgozom közben. Köszönöm a megértésedet. Gyurika vita 2016. május 13., 13:49 (CEST)

Köszönöm, látom, hogy közben a szócikkel már rendelkező személynél átírtad. Én meg, megcsináltam a javításokat a piros linkes személyre való hivatkozásoknál. – Dodi123 vita 2016. május 13., 14:12 (CEST)

Wikipédia:A fokozatos szűkítés elve a címek egyértelműsítésében#Fokozatos szűkítés az életrajzi cikkek címében. Ebből a sportolókra vonatkozó kitétel ugyan erősen vitatható, de mindenki másnál szül-hallal egyértelműsítünk. – LADis LA ék.jpgpankuš 2016. május 13., 13:50 (CEST)

Köszönöm. Ahogyan utánanéztem, az erről szóló vitában nem született egyetértés. Ahogy írtam, nekem lényegében mindegy, ha következetesek vagyunk. A sportolóknál miért nem, és másoknál miért igen? Egyetlen problémám van ezzel, hogy az egyértelműsítő lapon szereplő piros linkes személynél csak úgy találni meg a már meglévő, csak születési évet (vagy azt sem) tartalmazó hivatkozást, ha úgy csinálunk, mintha azzal új szócikket akarnánk létrehozni, és ott megnézzük mi hivatkozik rá. Elég macerásnak tartom, különösen azután, hogy kibogoztam, hogy három különböző azonos nevű személyre van hivatkozás, akik közül csak egyről volt szócikk, ezért nem is volt róluk egyértelműsítő lap. Vajon hány másik ilyen esetben maradtak el a hivatkozások átjavításai az egyértelműsítő tag ilyen jellegű módosítása után? – Dodi123 vita 2016. május 13., 14:05 (CEST)

Ez egy évek óta kialakult gyakorlat, amit tucatnyian követünk, és az hogy a sportolóknál miért nincs így, arról kérdezd a sportcikkeket szerkesztőket. Én a részemről a miértekkel nem akarok többet foglalkozni, ha gond van, botos kérést adok le, stb. vagy utólag javítom ha van időm. Több energia megy el így is az ilyen lerágott csip-csup dolgok feletti rágódásra, mint az érdemi szerkesztésekre, egymás okosítására, feladatok osztogatására, ez pedig idegileg sem jó senkinek, pláne amikor tucatnyian ugranak rá emiatt egy emberre és sehova sem vezető vitaháborúk alakulnak ki, egymás meggyőzése nélkül. Az érveket már mindkét fél felsorolta 123-szor, én meg egy ilyen idegölő vitában 124.-szer nem kívánok részt venni. Az én munkámat sem értékeli senki, hozzászoktam. Nem kell ezen felhúzni magunkat. Gyurika vita 2016. május 13., 14:21 (CEST)

Nincs semmi gond, már elmúlt a mérgem :-) Nem is érdemel ez több szót. Én is inkább mással foglalkozom, de legalább ismét tanultam valami újat. Mivel az esetek többségében sportolók szócikkeivel akadtam eddig össze, ahol csak a születési évet láttam, azért volt számomra furcsa. További jó szerkesztést kívánok! Üdvözlettel – Dodi123 vita 2016. május 13., 14:29 (CEST)

Frankó Miklós

Szia!

Tudnál segíteni abban, hogy ez a Frankó Miklós fotóművész mikor hunyt el? Ha nem túl nagy kérés, hálás lennék a segítségért. Köszi előre is. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. május 14., 13:34 (CEST)

ötletem sincs .... Gyurika vita 2016. május 14., 13:46 (CEST)

OK. Azért köszi. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. május 14., 13:46 (CEST)

@Hungarikusz Firkász: Ő?: "A Kecskeméten hosszabb időre megtelepedett Frankó Miklós (1860—1883) „akadémiai festő és fényképész mindennemű és nagyságú festvényekkel, valamint a legújabb módoni, nevezetesen az újonnan feltalált Cromó-fényképekkel is, kitűnő és díszes kiállítás mellett, a legjutányosabb és igen olcsó áron szolgál”. A Templom utca 147. szám alatti, első emeleti műtermében „esténként fölvételek magnézium világítással is történnek”. Frankót festőként úgyszintén foglalkoztatták a városban, miután az evangélikus templom számára oltárképet festett az 1860-as években." – Duna—Tisza közi „fényírdák”. Petőfi Népe 42. (1987: 123. sz.) 4. Steinbrück Ottó Panaszfüzet 2016. május 14., 13:54 (CEST)
Steinbrück Ottó: Nagyszerű!!!! Köszönöm szépen!!! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. május 14., 13:55 (CEST)
A kérdés csak az, hogy akkor ki készítette ezt a képet? Mert a forrás szerint Frankó Miklós, de nem igazán hihető, hogy 0-1 évesen. :-( Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. május 14., 13:58 (CEST)
Szerintem az csak azt az időt jelöli, amikor Kecskeméten alkotott. Ha jól értelmezem ezt: "1860-ban Kecskeméten is megjelentek az első fecskék Czecz Márton és Frankó Miklós személyében. Ők már csak papírképeket készítettek, melyek kisebb változásokon mentek át, de ma is ezt használjuk." Steinbrück Ottó Panaszfüzet 2016. május 14., 14:07 (CEST)
Hands-on.png (Szerkesztési ütközés után) Nagyon jó! Ez eszembe sem jutott. Akkor készíthette ő. Vagyis csökkent a tévedés lehetősége. Kár, hogy nem sikerült közelebb jutni az elhunytának idejéhez (bár nem kizárt, hogy az 1883 azt -is- jelenti). Nagyon szépen köszönöm a segítséget! Gyurika tőled meg bocsánat, hogy itt beszéltük meg! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. május 14., 14:12 (CEST)

mindenesetre se PIM? se gyászjelentések között nincs. Gyurika vita 2016. május 14., 14:09 (CEST)

A PIM-ben próbáltam először. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. május 14., 14:13 (CEST)

Ambrus Tibor

Erre a személyre gondoltál: Ambrus Tibor? Apród vita 2016. május 14., 21:59 (CEST)

yes. Gyurika vita 2016. május 14., 22:13 (CEST)

Pintér Imre (egyértelműsítő lap)

Szia! Az egyértelműsítő lap léterhozásával négy linket piros hátterűvé tettél. Légy szíves, ilyenkor javítsd ezeket is. Gyimhu vita 2016. május 17., 01:29 (CEST)

Nemesi előnév

Köszönöm szépen. Figyelembe veszem. :) üdv – Farkasven vita 2016. május 23., 07:24 (CEST)