Szerkesztővita:Wikizoli

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
BÚÉK 2018!Mozik[szerkesztés]

Szia és BÚÉK! Listát készítek a kolozsvári mozikról, de elég nehezen gyűlik az anyag. Ha esetleg tudsz segíteni, örömmel veszem a belenyúlást. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2018. január 8., 18:00 (CET)

@Hkoala: Rendben, megnézem. Wikizoli vita 2018. január 8., 22:32 (CET)

Román szóvégi i[szerkesztés]

Nem látom, hogy az Akh. hol említi a román szóvégi i hangot. A mi szempontunkból az a kérdés, hogy a magyar kiejtésben van-e ott egy i vagy nincs. Márpedig van, a magyar kiejtésben nem vagyunk tekintettel arra, hogy ez egy csökevényes hang. (Nem néma ugyanis, hiszen románul sem egyformán ejtik ki a szót az írott i-től függetlenül.

Kérdezhetem én is: ki az a "mi", akiről te beszélsz? Kik azok a magyar köznyelvi beszélők körében, akik nem ejtik ezeket a szóvági i-ket?

– Peyerk vita 2018. január 27., 16:04 (CET)

Kiegészítés: a francia példák jól mutatják, hogy nem az "eredeti nyelvi kiejtésről" van itt szó, hanem a magyar hangrendszerhez és a hagyományokhoz igazodó magyar kiejtésről. A szóvégi e ugyanis a franciában nagyon sokszor nem néma hang, illetve nyelvjárástól és nyelvi rétegtől függően lehet néma vagy félhang, mi mégis úgy teszünk, mintha mindig az lenne. Mert ez a szokásos magyar kiejtése ezeknek a szavaknak.

– Peyerk vita 2018. január 27., 16:06 (CET)

@Peyerk: Azt írod Nem látom, hogy az Akh. hol említi a román szóvégi i hangot. Pedig láthatnád, hisz külön kiemeltem a Iași-sal (ejtsd. jással) példát, amelyet az AkH egy sorral fennebb hoz. Ha ez sem elég, akkor nincs miről beszélnünk. Különben az AkH nem a magyar kiejtésről beszél! Wikizoli vita 2018. január 27., 16:14 (CET)

Elnézést, átsiklottam felette. Az utolsó sorból úgy tűnt, hogy azok mind a saját következtetéseid. De tényleg az Akh. szövege tartalmazza azt az állítást, hogy nincs kiejtett mássalhangzó a Iași végén, így valóban neked van igazad. Mint mindig, itt is önkényes ez az állítás, de ha ott van, akkor aszerint kell eljárni. – Peyerk vita 2018. január 27., 17:49 (CET)

A rózsa neve[szerkesztés]

Látom a laptörténetben, hogy te is Duna tévét néztél ma éjjel. A Wikipédia kész lenyomata a tévéműsoroknak. :-) Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. január 29., 00:04 (CET)

@Bináris: Így legalább javítunk ezt-azt. Nem porosodnak meg a szócikkek. Wikizoli vita 2018. január 29., 08:11 (CET)

Felvidék portál vitalap[szerkesztés]

Szia, a Felvidék portálnak jelenleg nincsen vitalapja, de ezek szerint nem üzentél semmit, de azért létrehozom a vitalapot. Egy kérdés, a Felvidékkel vagy a portállal kapcsolatos netán a mondanivalód? Üdv! – Füleki vita 2018. február 19., 18:00 (CET)

@Füleki: Elnézést! A Felvidék-műhely vitalapjára írtam. Wikizoli vita

Ez egy jó ötlet, sok munkát meglehet vele spórolni. Üdv! – Füleki vita 2018. február 20., 18:03 (CET)

Mondjuk én ehhez személyszerint nem értek, de felveszem a kapcsolatot Tazzal, hátha ő tud segíteni benne. Üdv! – Füleki vita 2018. február 20., 18:16 (CET)

Az ötlet jó, ha a Felvidék-műhely nevében megkereshetem a Fórumot akkor már megy is az e-mail, a levél meg a személyes egyeztetés. Ha kell a wikimedia, akkor írjátók meg mi minden kell, kivel kell egyeztetni. Szintén jó lenne, ha az OTRS rendszerben látható lenne a romániai példa (ehhez gondolom nincs hozzáférésünk), mivel a javasolt licenc maga meg az elképzelés lehet kevés lenne. Maga a pontos mód, a szerződés (?) mint minta esetleg segíthetne. Persze, az is lehet hogy nem. Taz vita 2018. február 23., 11:48 (CET)

@Taz: Egy OTRS-hez hozzáférő személy megmutathatja az engedélyt. Gondolom ennyi elég. És meg kell mondani, hogy minden szócikk vitalapján ott szerepel egy sablon, hogy honnan van, és persze forrásként is megadva a szócikkben. Többet nem tudok, talán Pataki Márta intézte el annak idején a RMIL átvételét. @Hkoala: tudsz erről többet? Wikizoli vita

@Taz, Füleki:

Nem Márti volt (ő a feldolgozásban segített rengeteget). Istvánka intézte, lásd Wikipédia:Kocsmafal (hírek)/Archív19#Romániai magyar irodalmi lexikon. Ő már nem aktív, de szerintem Samat meg tudja mondani, hogy a wikimedia hogyan volt benne. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2018. február 25., 11:28 (CET)
@Hkoala, Taz, Wikizoli: bocsánat a késői válaszért! A RMIL esetében az engedélyt gyakorlatilag Istvánka intézte egyedül. A levelezését követően előkészített szerződést átnéztem, az egyesület elnöksége elfogadta, majd Grin (az egyesület elnökeként) aláírta. Viszonylag egyszerű és rövid a szerződés: a felek és a tárgy ismertetése után az engedélyező levélhez hasonlóan a jogtulajdonosok elfogadták a CC BY-SA 3.0 alatti publikálást. A szerződéshez van hozzáférésem. Ha van kérdésetek ezzel kapcsolatban, nyugodtan keressetek meg. Samat üzenetrögzítő 2018. március 18., 11:23 (CET)
Bocs, de én most nagyon nem értem rá, majd kereslek a szerződés formája végett. Köszönet Taz vita 2018. március 18., 23:24 (CET)

Kezdőlap[szerkesztés]

Most már nem a kezdőlapon válaszolok, mert nem célszerű ott folytatni a vitát; és különben is, levették onnan: Koreai konyhaművészet. Teemeah hivatkozik egy angol nyelvű lapra, ahol valóban fent van a színek választéka. Zöld nincs. Csak kék.

A baj az, hogy én foglalkozom színméréssel, és biztos vagyok abban, hogy a koreai konyhaművészeti szakkönyvek nem képesek a számítástechnikai idealizált kék színt megjeleníteni. A népi hagyományok a legkülönfélébb színezékeket használják fel ilyen célra, de idealizált színeket sohasem. Többnyire növényi eredetű színezékeket.

Hivatalosan a 440-495 nm hullámhossz-tartományt nevezik kéknek (MSZ9620). MZ/X vita 2018. február 26., 21:31 (CET)

@Jzana: Köszönöm, így már világos. 2018. február 26., 21:45 (CET)

Minden mindegy[szerkesztés]

Nagy szomorúsággal látom, mennyire lekezelően viselkedsz velem. Nem én vagyok az, akit nemtörődömséggel lehet vádolni a Wikipédiával kapcsolatban. És mindig, minden párbeszédre nyitott vagyok és voltam, személyeskedés nélkül. Az eddig elvégzett munkám is forrásolja ezt. Kérlek, máskor ne légy sértő, se pedig bántó. Én sosem voltam veled olyan. Ave, – Burumbátor Súgd ide! 2018. március 17., 15:53 (CET)