Szerkesztővita:Jzana

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Köszöntünk a magyar Wikipédiában, kedves Jzana!

Üdvözlünk!

Figyelmedbe ajánljuk:

Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára és a forrásaid pontos megjelölésére!


Mentor · Ha akarod, akkor melléd áll egy segítő, a te személyes mentorod, és segít a szerkesztéssel kapcsolatos gondjaidban. Ide kattintva találsz erről többet. | Segítség · Bonyolultabb szerkesztési ügyekben a kocsmafalra is írhatsz kérdéseket. Ha egy szerkesztőtársad tudja a választ, ugyanott fog válaszolni. | Tudakozó · Egy tudakozót is működtetünk. Ott viszont olyan kérdésekre kaphatsz választ, amit egy lexikonban keresne az ember.


Ha van kedved, mutatkozz be szerkesztőtársaidnak, ide kattintva. A szerkesztői lapodon írjál a érdeklődési körödről, nyelvtudásodról. Az a lap csak a tiéd. Kialakításához segítséget itt találsz. | Ilyen vitalapja, „szerkesztővitája” is van minden szerkesztőnek, mint ez a lap itt. Aki neked üzenni akar valamit, az ide fog írni, téged pedig egy sárga csík a lap tetején automatikusan figyelmeztet az új üzenetre. A cikkeknek is van vitalapjuk, ott a cikk kialakítását tárgyalják meg az érdekelt szerkesztők. | Kérünk, hogy az eszmecserék során így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! BennóPffffft-kalpagos.giffogadó 2009. február 20., 11:04 (CET)


If you don't speak Hungarian, please click here.

Mérföldkövek a cikk életútján
Dátum(ok: tól/ig) Esemény Eredmény
Archív
Archív


Az eddigi beszélgetéseimet archiváltam MZ/X

Tartalomjegyzék

re: Alkohol[szerkesztés]

Szia! Sajnos nekem nincsenek ilyen táblázataim, bár valószínű, hogy valamilyen formában ismertek ezek az értékek, csak nem tudom, hol kellene keresni. üdv: Szaszicska vita 2013. július 4., 20:26 (CEST)

Unci[szerkesztés]

Szia! Mások jelszavait én sem ismerhetem. Javítani bejelentkezés nélkül is tudsz. Nyilván van egy klikk az elfelejtett jelszóra (most nem tudok erre rákeresni), és a rendszer ezesetben generál neked egy újat. A hibaüzenetről: majd elmúlik; vélhetőleg... Üdv! OsvátA Palackposta 2013. július 5., 21:25 (CEST)

P.S.: az unci szerveroldalról pillanatnyilag meg van hülyülve. A pillanat 5 perctől 5 hónapig is eltarthat. Így viccel a rendszer. OA

Helyesírás[szerkesztés]

Konkrétan pl. a születési dátumod, a bemutatkozásodban, helyesen pontokkal: 1941. február 27. lenne. Az, hogy hová kell és hova nem szabad pontot tenni szépen le van írva a Magyar helyesírás szabályaiban, mégis sokan, hivatalos levélben is rosszul írják, ami megzavarja a közember bizonytalan tudását. Üdvözlettel: --Voxfax vita 2013. július 17., 06:41 (CEST)

A bemutatkozásodban kötőjellel írod Chopin toldalékolását. Ha a szóvégi, nazális n-t nem tekintjük némának, és miért tennénk, nem kell kötőjel.--Voxfax vita 2013. július 17., 07:18 (CEST)

koszonet[szerkesztés]

Szia! Koszonom hogy segíteni akarnak, de ez egy félreértés nekem nincs idom hogy Magyar Wipediaba írjak, mért Szlovák Wikipédián sok munkám van. Luppus néven írok tobnyire gorog mytológia cikkeket. Magyar Wikipédiáma csak tobnyire saját képeket a WIKI COMMONS-bol rakok.--LuppaLászló vita 2013. július 16., 19:24 (CEST)

Re: Szerkesztői lapod[szerkesztés]

Szia! Ez ellen nem tudsz tenni semmit. Levédeni lehet anonok ellen, de az Voxfax ellen nem segít, vagy teljes védelemmel úgy, hogy csak adminok szerkeszthessék, de akkor meg te sem tudnád szerkeszteni. Ha emberünk nem érti meg, hogy ne másszon bele más szerk.lapjába, az rá nézve szegénységi bizonyítvány. Ez van, sajnos. - RepliCarter Nuvola weather sunny.svg Hagyj üzenetet 2013. július 21., 00:02 (CEST)

Jugo[szerkesztés]

Hello! Biztos hogy Jugoszláviában PAL rendszerben ment a műsor? Nekem vannak '80-as évekbeli szerbiai felvételeim Beta szalagokon, úgy emlékszem mintha SECAM adás lett volna, amit ugye sok helyen MESECAM-ban rögzítettek a videók. Itt is azt írják: [1] Gyurika vita 2013. július 31., 15:12 (CEST)

Biztos. Akkoriban csak onnan lehetett jobb filmekhez jutni, eredeti hanggal, latinbetűs szerb-horvät felirattal. A videomagnók jobban is szerették a PAL normát, másolni is kisebb színtorzulással lehetett.--Voxfax vita 2013. július 31., 18:58 (CEST)

Gyurika fenti linkje reálisan mutatja be a különböző normákat. A SECAM a mi 625 soros rendszerünkhöz adaptált, hidegháborús förmedvény erős színtorzítással, többlet hibalehetőséget rejtő alkatrészekkel.--Voxfax vita 2013. július 31., 19:12 (CEST)

Igaz, hogy a '85-6-ban felvett anyagaim jó része még MESECAM-ban nagyon jó minőségű, de nekem a SECAM/MESECAM-mal is mindig az volt a gondom, hogy bizonyos színeknél előjöttek a vörös és kék csíkok. Gyurika vita 2013. július 31., 19:23 (CEST)

Ezért használunk Európában mindenütt PAL-t. A franciák SECAM-ja egész más, mint a miénk volt.--Voxfax vita 2013. július 31., 22:47 (CEST)

Voxfax: Vettem fel tizenegynéhány éve francia műholdas adóról is műsort (TF1, France2-3, M6), van egy rakat még most is itthon, az se volt jobb mint a magyar, ugyanúgy torzultak a színek. A fehéren rendre kijött a vörös, stb. Jzana: Az a helyzet, hogy egy 1981-es gyártmányú Fisher VBS-7000-es Betacord magnóm van, amin nincs színrendszer-váltó, egy profibb készülékkel kellene visszanézni az anyagokat, hogy biztosan meg tudjam mondani, hogy PAL felvételek. Bár valószínűleg az lesz, mivel nem írja, hogy a SECAM-ot tudná. Gyurika vita 2013. július 31., 23:19 (CEST)

Textilanyagok színtartósága a kiemelésen[szerkesztés]

Szia! Nem tartom indokoltnak a szükséges változtatás fenntartását Elkágyé vitalapjára írott megjegyzések alapján (amiket valójában szakmabeliként meglehetősen zavarosnak látok), legfeljebb a Symbol neutral vote black.svg Jó lenne a következő változtatás: kérés lehetne elfogadható, ugyanis a cikk nem a színezési eljárásokról, azok színkártyákhoz való hűségéről szól, hanem a textiltermékek színtartóságáról. Ennek ellenére néhány mondatban meg lehet jegyezni a műszeres kolorizációs méréseket, de nem sarkalatos. Ogodej Mal 0.png vitalap 2013. augusztus 16., 21:21 (CEST)

Kérlek, légy szíves vedd figyelembe és ha lehet, fogadd el a szavazásnál a kifogásaidra adott válaszaimat. Üdv. --Elkágyé vita 2013. augusztus 22., 11:43 (CEST)

Most néztem a jó lenne sablonjaid, szerintem jó helyen vannak. Andrew69. Blue a v.svg 2013. augusztus 23., 20:05 (CEST)

re: Felháborodás és tilalom a Tudakozóban[szerkesztés]

Köszönöm! De ki az a Fülig Jimmy?? Valamiről lemaradtam? - Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2013. szeptember 1., 16:22 (CEST)

Azt tudom, hogy kicsoda a regényhős Fülig Jimmy... De én azt hittem, hogy egy FÜLIG JIMMY nevű trollról van szó... akiről én nem hallottam, de te igen! Bocs, hogy nem vettem a lapot! Vandalizmusról-hasonlókról van tudomásom - hát, így csúszott félre... - Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2013. szeptember 1., 17:17 (CEST)

Köszönöm[szerkesztés]

Kedves Jzana (MZ/X), a Textilanyagok színtartósága c. szócikkem kiemelt lett. Köszönöm pártoló szavazatodat. Üdv. – Elkágyé vita 2013. szeptember 9., 06:57 (CEST)

Ammónia[szerkesztés]

Helló, Az ammónia cikk diagramjainak címe meghtévesztő, mert például a T-s diagram nem a teljes diagramot, hanem csak a határgörbét mutatja. A teljes diagram, mint ahogy azt természeteresn te is tudod, pl. ez: [2]Kaboldy vita 2013. szeptember 12., 07:31 (CEST)

Kedves Jzana, félreértettél, nekem a képek ellen semmi kifogásom nincs, de a klpaláírásokban érdemes volna megemlíteni, hogy például a fent látható diagram nem a teljes T-s diagram, hanem annak csak a határgörbéje. Elnézést a félreérthető fogalmazásomért.Kaboldy vita 2013. szeptember 13., 10:41 (CEST)

re:méter[szerkesztés]

Szia!

Nem tudom, hogy az irídium hosszú í-re javítására is vonatkozott-e a megjegyzésed, mindenesetre annál a résznél én nem érzékelem, hogy idézet lenne, így ott meghagynám ebben a formában.

A másik helyen lehetne egyértelműsíteni, hogy idézetről van szó, és akkor – természetesen a szöveg eredeti formájával – pl. valahogy így nézhetne ki:

Az 1907. évi V. törvénycikk »a mértékekről, ezek használatáról és ellenőrzéséről« a következőképpen rendelkezik:

„A törvényes hosszuság-mértékek a következők:
m (méter),
dm (deciméter),
cm (centiméter),
mm (milliméter);
a méter milliomodrésze, mikron elnevezéssel, jelzése: (görög: ),
dkm (dekaméter),
hm (hektométer),
km (kilométer),
mrm (miriaméter, tízezer méter)”

üdv: Szaszicska vita 2013. szeptember 22., 22:20 (CEST)

Mars Science Laboratory[szerkesztés]

Szia!

Nem tudom ezt miért írtad, szerintem ugyanez van a cikkben is. Jó ami a cikkben van, vagy talán téves, ami a metán mennyiségére vonatkozik? misibacsi*üzenet 2013. szeptember 24., 21:34 (CEST)

NIST[szerkesztés]

Szia!

Miért raknám ki? Kb. a cikk fele van lefordítva! Valamikor majd folytatom, szerintem nem hajt a tatár, ahogy másokat sem. misibacsi*üzenet 2013. szeptember 24., 21:40 (CEST)

Gyógyinfó[szerkesztés]

Én sem tudom, hova lehetne fordulni, kit kell megkeresni, talán az adminüzenőre kell írni, én nem tudok ezen segíteni. Szalakóta vita 2013. október 1., 18:11 (CEST)

NIST[szerkesztés]

Szia,


Per definíció mindent át lehet hozni, legfeljebb kérdés mennyi munkával. Ez egyébként nem tűnik bonyolultnak, de érdemes utána nézni nincs e valami jobb a wikidatában? Ha a Nemzetközi katalógusokkal végzek, térjünk vissza rá. Kérlek 5-6 hét múlva emlékeztess, ha addig valaki más nem oldja meg. --Texaner vita 2013. október 4., 18:09 (CEST)

Szín[szerkesztés]

Köszönöm a választ és a Szín vitalapján megírtam, hogy szerintem mit gondolok változtatni. A munkát rád bízom. Üdv Casinorum vita 2013. november 15., 23:49 (CET)

Jobbulást[szerkesztés]

... és jó egészségben visszavárunk! --Karmela posta 2013. december 5., 15:03 (CET)

Örülök, hogy átestél az operáción, most már csak szépen, fokozatosan!

--Karmela posta 2013. december 18., 12:58 (CET)

Kellemes ünnepeket![szerkesztés]

Kedves Jzana, kellemes ünnepeket, boldog új évet, a Wikipédián sikeres szerkesztéseket kívánok.--Elkágyé vita 2013. december 20., 15:35 (CET)

Békés karácsonyt és boldog új évet kívánok! Szalakóta vita 2013. december 24., 19:34 (CET)

Karácsony Szilveszter[szerkesztés]

Szia Jzana!

Kellemes ünnepeket: boldog szentestét, boldog karácsonyt, még egyszer boldog karácsonyt, boldog szilvesztert és boldog új évet kívánok neked, (szívesen). --Vakondka vita 2013. december 21., 11:04 (CET)

Tudakozós válasz a hűtőgépről[szerkesztés]

Kedves MZ/X, a tudakozós válaszokra illik valamilyen külső forrást is keresni, nem csak saját gondolatainkat megfogalmazni. Kérlek gondolj bele hogy hány ezer féle hűtószekrény létezik és hányszáz féle típusba sorolhatóak (A jégtömbbel működő jégszekrénytől a pelton elemesig.) Személyes tapasztalataim szerint is soknak közvetlenül, lehet szabályozni a hűtés erősségét sőt van ami szektorokra van osztva (mivel fentebb mindig melegebb van, ezt a tervezésnél is kihasználják). Szóval a hűtő konstrukciókra vonatkozó mondataidat kérlek töröld ki a válaszból, a többire meg próbálj meg vagy forrást adni, vagy írd át vélemény-re. És boldog karácsonyt egyúttal! --Rodrigó 2013. december 26., 16:08 (CET)Kedves Jzana!

Azok közé tartozol, akik 2013-ban gazdagították a Wikipédia cikkanyagát, és ezáltal egy kicsit hozzáférhetőbbé tették a világra vonatkozó ismereteket.

Köszönetet mondunk a munkádért, és bízunk benne, hogy továbbra is kitartasz a közösen szerkesztett enciklopédia mellett.

Viszontlátásra az új évben is!

Wikimédia Magyarország Egyesület

Star of Likeable Editor and Contributor.png

Üzeneted van![szerkesztés]

A Wikikönyvekben - Üdv. » KeFe « Master editor 2.png Társalgó 2014. január 5., 05:26 (CET)

Köszönöm a kutató munkádat! Remélem egyetértesz azzal, ahogy a mondatot átírtam; én így érzem egyértelműnek, ha már a részletek ref-be kerültek, de jó úgy. --Porrimaeszmecsere 2014. január 7., 22:39 (CET)

awb[szerkesztés]

szia! Szívesen segítek! :) Angolul mennyire tudsz? Mert ha egész jól, akkor nem kell szájbarágósan leírnom, ugyanis minden egyértelmű benne! :) --B.Zsolt vita 2014. február 23., 21:40 (CET)

Csak az angol wikin kell regisztrálnod, a magyaron nem! Töltsd le az AWB-t, és vedd fel a figyelőlistádra a következő lapot: Sablon:A dump dátuma. Töltsd le a legfrissebb dumpot (kb 400 mega körüli, olyat keress), majd csomagold ki. Bz2-vel van tömörítve, pluginnal a Total Commander is kezeli. Indítsd el a programot, jelenkezz be a neveddel bele, a beállításoknál állítsd át az angol wikiről magyarra, majd keresd meg az eszközök menüben (tools) a database scanner nevű programot. Ha angol jól megy, minden menüpont ott egyértelmű lesz! Ha valamit nem értesz, írj! --B.Zsolt vita 2014. február 24., 11:28 (CET)

Én ezeket töltöttem le: huwiki-latest-pages-articles.xml.bz2 és awb! --B.Zsolt vita 2014. február 24., 17:43 (CET)

Mondtam, hogy 400 mega körüli... használj letöltés managert... :) --B.Zsolt vita 2014. február 24., 18:25 (CET)

Mindegy hova csomagolod ki, az awb-be van tallóz gomb! :) --B.Zsolt vita 2014. február 25., 18:58 (CET)

Helló Jzana!

Én tegnap ismerkedtem meg az AWB-vel (ezért is jöttem ide a vitalapodra meglátva azt, hogy Te is próbálkozni akarsz vele), szerencsémre Tomcsy úgy vezetett kézen fogva folyamatosan, hogy meg is csináltam az első szerkesztéseket vele. Ha érdekel a téma még, akkor itt a vitalapom fejezetében elolvashatod. Nekem nem kellett semmit letölteni a dumpból. --Porrimaeszmecsere 2014. március 12., 18:07 (CET)

diadev?[szerkesztés]

Helló Jzana!

Sajnos nem tudok a kérdésedre válaszolni, én azt sem vettem észre, hogy a Wiki ezt töltögeti. --Porrimaeszmecsere 2014. március 13., 18:27 (CET)

Re:kezdőlap[szerkesztés]

Ok, de válaszolj kérlek Szalax kérdésére a kezdőlap vitalapján. Üdv. Andrew69. Blue a v.svg 2014. március 15., 13:02 (CET)

Köszönöm és megkérlek nézz rá a születésszabályozásra, hogy mi kell ahhoz, hogy kiemelt legyen? Andrew69. Blue a v.svg 2014. március 15., 20:46 (CET)

Ez a Wikipédia :-) A véleményed bármikor elmondhatod. A cikket a Wikipedia:WikiProject Medicine Translation task force projekt keretében készítették. Én pont ezért támogattam és ha te is támogatod, akkor talán kiemelt lehet. Andrew69. Blue a v.svg 2014. március 15., 21:30 (CET)
Köszönöm, hogy ránéztél és jobbító javaslataid máris beépítettem a cikkbe. Talán a kezdőkép is tetszeni fog, mert a tabletta az tényleg nem volt ott jó ötlet. Viszont jelezted, hogy a WOT piros színnel egy orvos írt valamit, de azt nem találom. Andrew69. Blue a v.svg 2014. március 16., 12:18 (CET)

Úgy gondolom finisben van a cikk. Betettem a javaslataid és megkérlek nézz rá még 1X és ha nincs ellenedre, akkor igazold is le, hogy megüti a kiemelt szintet vagy sem? Üdv: Andrew69. Blue a v.svg 2014. március 22., 18:06 (CET)

Ok. Majd csak lesz valahogy. Andrew69. Blue a v.svg 2014. március 25., 21:46 (CET)

Kiemelés[szerkesztés]

A győztes az nem magyaráz, de ez a kiemelés, az közös öröm, hisz nélküled nem lehetett volna az. Andrew69. Blue a v.svg 2014. április 2., 21:50 (CEST)

Hőmérséklet-"vezetés"[szerkesztés]

Szia!

Kösz a hozzászólásodat! Ezt írtad: "Én hődiffúziós együtthatónak nevezném." A mostaninál mindenképpen jobb kifejezés. Vállalkoznál rá, hogy átnevezed, ahol előfordul a címbeli kifejezés? misibacsi*üzenet 2014. április 3., 17:03 (CEST)

SI mértékegységrendszer - kilogramm[szerkesztés]

Szia!

A cikkben az szerepel, hogy a kilogramm definíciójához két módszert versenyeztetnek. Most olvastam egy harmadikat: How to Weigh Everything from Atoms to Apples Using the Revised SI, ami a Planck-állandóra vezeti vissza a tömeg mérését. Ugyanakkor a cikkben ez már meg van említve. Kicsit zavaros ez. Nem tudnád tisztába tenni? misibacsi*üzenet 2014. április 26., 10:18 (CEST)

Áramkör[szerkesztés]

Kösz, hogy ránéztél! Magamnál válaszoltam, hogy ne szóródjon szét a beszélgetés, de a cikk vitalapján kellene inkább egyeztetni. Piraeus vita 2014. május 7., 22:07 (CEST)

"Méterrendszer"[szerkesztés]

Szia!

Tanácsot szeretnék kérni. Szükséges lenne a "metrikus rendszer" és a "méterrendszer" átirányítására, de nem tudom hova. Lehetséges, hogy még nincs olyan szócikk, ami ezzel foglalkozna? misibacsi*üzenet 2014. május 24., 10:57 (CEST)

Szia!

Nyílt_halmaz#Metrikus_terek ilyesmikből szeretnél gyűjtőfogalmat készíteni? Vagy a csak a mértékegység-rendszerkből?

Az amerikai és a metrikus mértékegység-rendszerek említése kapcsán szerettem volna hivatkozni rá. Tehát valaki ezt mondja: "Az amerikai rendszerben mérföldet mondunk, a metrikus rendszerben kilométert." A "metrikus rendszer"-re szeretnék linket rakni, ahol ez "méterrendszer" értelemben le van/lesz írva. Az "SI mértékegység-rendszer" kifejezés nem jó, mert méterrendszer korábban is létezett már, ha jól tudom. Például maga a méter is. misibacsi*üzenet 2014. május 24., 20:20 (CEST)

Igen, pont erre gondoltam. Ezek alapján létrehoztam átirányításokat az SI mértékegységrendszerre. Kösz az útbaigazítást és persze a cikkek megírását is. misibacsi*üzenet 2014. május 25., 12:02 (CEST)

Lipótváros[szerkesztés]

Úgy tűnik, kicsit úgy írod a cikket, ahogy a 90-es években az angolt tanították a volt orosztanárok: egy leckével az olvasó előtt haladsz - jó esetben :)

Amit belejavítottam, azt mind azért tettem, mert pontosan tudom, hogy pontatlan. Ami csak kérdőjeles volt, ahhoz nem is nyúltam hozzá. A Lipótváros déli határa nem volt soha kérdéses, az Újlipótváros pedig a 19. század elején még nem létezett, pontosabban nem volt külön neve, hanem az egész V. kerületet jelentő Lipótváros része volt. Amikor viszont az Újlipótváros külön nevet kapott, akkor a határa is egyértelmű volt már. Az "1790-es városrendezési tervek" emlegetése erősíti bennem a benyomást, hogy a cikk folytatása előtt ismerkedned kellene még a témával valamennyit.

Az általad most olvasgatott könyveket ismerem, a fővárosi rendeletet részben én alkottam. Nem tartom szerencsésnek azt a munkamódszert, hogy nagyobb lélekzetű cikket egy-egy tegnapi olvasmányélmény alapján írnak meg, de tudom, gyakori ez itt. A 348 oldalas könyvvel természetesen nem a hossza a baj, hanem az, hogy a forrásmegadás ellenőrihetetlen ebben a formában, hiszen nem elvárható, hogy bárki végigolvasson egy kötetet ellenőrzés céljából. Ezért kell megadni oldalszámot, vagy legalább azt a konkrét tanulmányt a kötetből, amire hivatkozol.

Az épületekkel és az utcákkal nem nagyon szoktam foglalkozni, de a Lipótváros esetében valószínűleg valamennyi utcáról akár önálló cikket is lehetne írni nyugodtan. Addig nem tudom hol kell elhelyezni a rájuk vonatkozó információkat. De engem most csak annyi érdekel, hogy ami benne van a cikkben, az jó legyen.

--Peyerk vita 2014. június 11., 12:32 (CEST)

Ilyen mélyen nem foglalkoztam a Lipótvárossal, házanként és háztömbönként nem ismerem a történetét. Peyerk vita 2014. június 17., 17:37 (CEST)

Wikidata[szerkesztés]

Szia! Láttam, hogy otthonosan mozogsz a kémiában és angolul is tudsz. Néhány kémiai fogalmat kellene angolról magyarra fordítani, szerintem neked ez nem fog gondot okozni. A feladat annyi lenne, hogy ellátogatsz ide: gyémánt, és ahol valamilyen Qxxxx nevű szót látsz, arra rákattintasz és a bejövő allap legfelső sorába beírod a magyar nevét, kisbetűvel, majd mentés. Ha visszalépsz a gyémánthoz, lehet nem fog azonnal frissülni az oldal, várni kell pár percet. Előre is köszönöm! --B.Zsolt vita 2014. június 22., 15:07 (CEST)

Ha nem sikerül ezeket megfejtened, akkor kérlek továbbítsd a megfelelő szerkesztőnek:

 • p712: Nickel-Strunz 9th edition (updated), mineral classification Nickel-Strunz version 9
 • Q13292702: carbon-silicon family
 • p556: crystal system
 • p589: point group - crystal subdivision
 • Q13359931: cubic-hexoctahedral
 • P693: cleavage - way that crystals or minerals cleave
 • P713 Nickel-Strunz 10th (pending) edition mineral classification Nickel-Strunz version 10
 • P690 space group - symmetry classification for 2 and 3 dimensional patterns or crystals
 • Q15041895: space group 227
 • P714: Dana 8th edition mineral classification Dana 8th edition

--B.Zsolt vita 2014. június 22., 22:37 (CEST)

Magyar Élelmiszerkönyv[szerkesztés]

Kedves Jzana!

Jogos a felvetés, jelenleg az Élelmiszeripar kategóriába tartozik a cikk. Azért tettem rá a gasztronómia sablont, mert így nem fogom elfelejteni, hogy ezzel a témával is foglalkozni kell. Jelenleg elsősorban a gasztronómia tárgykörébe tartozó cikkeket gyűjtöm össze, a kategóriák kijavítása vagy éppen új kategóriák nyitása menetközben fog kialakulni. Ha kedved van segíthetsz, rengeteg a feladat. :) Heart-beat.gif Vadszederke' 2014. december 15., 20:02 (CET)

Karácsony[szerkesztés]

Boldog karácsonyt! Szalakóta vita 2014. december 24., 22:14 (CET)

A r. kk.[szerkesztés]

Szia Jzana! Köszi a dallal a bővítést. :) Az az 1952-es azt látom nem filmszéria, nem is többrészes film, csak egy egyrészes film. Azt írtad három éve vetítette a Duna, de először moziba vagy tévébe ment az? A szereplőkben és a térben meg igazi vagy rajz? Még számítógépes nem volt akkor, és más animációs sem igen ment még. --Vakondka vita 2015. január 18., 18:08 (CET)

Egyébként lehet animált térben élőszereplős is. Az írtad, hogy élőszereplős, de a háttere is valós? Azt nem írtad. Akkor ez nem is Rút kiskacsás mese, hanem H. C. A-ről kapocslatos zenei albumos bemutatás? Mert Hans Christian Andersen (film, 1952) vlahogy így írtad a címét. Ez itt Hans Christian Andersen (film), [3], http://www.imdb.com/title/tt0044685/? Családi, életrajzi, musical, romantikus az imdb szerint. Most Jzana vagy MZ/X a neved? --Vakondka vita 2015. január 18., 19:39 (CET)

A képről már láttam, valós térben is készült, de akkor nem való a Rút Kiskacsa laphoz, nem a kiskacsáról szól, hanem az írójáról. :) --Vakondka vita 2015. január 18., 19:46 (CET)

Az imdb szerint leírtam, port szerint is életrajzi, jelenleg az enwiki szerint is musical. --Vakondka vita 2015. január 18., 19:51 (CET)

H. C. A. 1952[szerkesztés]

Szai Jzana! Hans Christian Andersen (film, 1952) Tessék itt a cikk, ha megnézted DVD-n utána ha akarod, megírhatod a történetet, a cselekmény szakaszban. --Vakondka vita 2015. január 19., 11:48 (CET)

danke --Vakondka vita 2015. január 19., 22:10 (CET)

Most a történet írásnak nem látok hozzá, azt meghagyom neked, ha te szeretnéd megírni. --Vakondka vita 2015. január 20., 09:03 (CET)

re Cukoripar[szerkesztés]

Szia! Szerintem használhatod nyugodtan. A nyomtatott könyvekért is fizetni kell. --Kockacukor vita 2015. április 23., 17:42 (CEST)

Fájl:Körút tervezése 1872.png[szerkesztés]

Szia! Ha képet töltsz fel, kérlek ne töröld ki az információs sablont, mert a rendszer és a botok számára nem lesz olvasható a szöveg. Kérlek adj meg forrást a feltöltésedhez, másképp törlendő. Megértésed köszönöm. Xiaolong Üzenő 2015. július 3., 14:47 (CEST)

Amikor a feltöltés linkre kattintasz és megjelenik a feltöltési felület, ott van a kitöltendő sablon is rögtön:

{{Információ
| leírás     = 
| forrás     = 
| dátum     = 
| helyszín    = 
| szerző     = 
| engedély    = 
| más változatok = 
}}

Te ezt a sablont a feltöltéskor kitörölted. Xiaolong Üzenő 2015. július 4., 21:57 (CEST)

A forrást beírtam, úgyhogy a kép nem törlendő. Egy közel 150 éves térkép egyértelműen közkincs.--Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. július 4., 22:05 (CEST)

Forrásmegjelölést kértem tőled, fogalmam sincs miért hozod fel az engedélyezést. A sablon értelemszerűen töltendő ki, az adottkép helyzetére vonatkoztatva (ezt el kell mondani?). Légy szíves olvasd el a WP:FÚ oldalt. Egyébként pedig közben Rlevente megkereste és beírta a forrást. Úgyhogy tárgytalan. Légy szíves legközelebb ne töröld ki az Információ sablont, amikor képet töltesz fel. Xiaolong Üzenő 2015. július 4., 22:10 (CEST)

Csak nyugodtan, ha valóban közkincs-régiek, csak ne felejtsd el kitölteni a sablont. Xiaolong Üzenő 2015. július 4., 22:26 (CEST)

Jó úgy is, ha utólag adod meg a szükséges adatokat. Egyébként az ilyenre (ahol csak sima szöveg van, esetleg egyszerű geometriai alakzatok) jó a {{közkincs-nemjogosult}} is. --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. július 12., 20:26 (CEST)

Szavazás[szerkesztés]

Kérlek, szavazz mellettem vagy ellenem itt!--Ruisza beszélgetőfülke 2015. július 19., 20:23 (CEST)

Ogg[szerkesztés]

Szia! Lökd ide vmi maiban/ben, megpróbálom fölnyomni. Ha sikerül, kitöltöd, amit kell, mert ahhoz én lusta vagyok 32,5 fokban: andras kukac osvat pont hu. OsvátA Palackposta 2015. július 25., 16:54 (CEST)

Én hályogkovács vagyok. Szóval kovácsoltam a hályogot. Elsőre bejött. (LinuxMint, Audacity, egy csöpp babrálás: eleje felkever – vége lekever; Export ogg vorbisba; slussz). Talán kódeket cserélt. Nem tudhatom. Mondom: nem értek hozzá, csak csinálom :-). Üdv! OsvátA Palackposta 2015. július 26., 18:04 (CEST)

Vadas Zsuzsa[szerkesztés]

Szia! A cikk második mondata, hogy Lakner bácsi színházában játszott, tudtommal ott gyermekkorúak voltak a színészek. Ebből gondoltam a „gyerekszínészetet“, de távolítsd el a kategóriák közül, ha szerinted nem jogos. Én nem ismerem V. Zs. életrajzát, csak a cikkből indultam ki. – Sir Morosus vita 2015. augusztus 13., 13:10 (CEST)

Cevere[szerkesztés]

A kérdés nem értelmetlen. Csak nem kérdezett semmit, viszont azt kétszer. Lehet, hogy helytelen volt a visszaállításom, de mindegy. Döntsön egy vészbíróság. :-) OsvátA Palackposta 2015. szeptember 2., 13:18 (CEST)

Szerkesztővita:Vitorla#Tudakozó[szerkesztés]

Igen, ez lehetséges magyarázat... Már belegondoltam, hogy én a ritka kivételek egyike vagyok, aki végigpásztázza-végigolvassa (legalább az első alkalommal) a betöltött web-oldalt, ami során tisztába jövök, hogyan lehet használni a konkrét oldalt. Sokszor láttam, tőlem segítséget kérő ismerősök magatartásán, hogy ők ezt nem teszik meg! És hiába tanácsolom, hogy tessék olvasni, mert nincs hozzá türelmük, és sokszor nem is értik, annyira laikusok-gyakorlatlanok (hiszen nincsen megmagyarázva minden mondat, „az utolsó szögig” - ami jobb is, mert így aztán még riasztóbb lenne számukra)! A Tudakozó bevezető keretes része is „átugortatik”! „Hosszúúú...” (a nagymamával kapcsolatos viccre gondolj!). (Én nem tartom feleslegesnek a bevezetőnket, csak tudomásul veszem, hogy az emberek többsége eléggé felszínes: nekik nem a számítástechnika a szakmájuk, a hobbijuk.) - Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2015. szeptember 3., 22:54 (CEST)

Juris mortis[szerkesztés]

Köszönöm a segítséget! Azt javaslom, hogy ezzel az infóval (link a Michael Jackson-cikkre) toldd meg a Tudakozó cikkét! (Elvégre te találtad!)
Sajnos, én nem tudok jól angolul, nem tudom vállalni az „All Blacks either face permanent juris mortis or premature rigor mortis”-mondat helyes fordítását! (Feltehetőleg a bekezdést is csak akkor érteném, ha a cikket az elejétől kezdve lefordítanám - hát, azt nem... nem az életem függ tőle...!)
Az feltűnő nekem, hogy ebben a mondatban van egy másik szókapcsolat a mortis szóval: rigor mortis. A Brencsán-féle Orvosi szótár szerint hullamerevség a jelentése. Azaz, ez orvosi kifejezés, vagyis természettudomány - nem jog, nem etika, nem filozófia. Talán a juris mortis is orvosi.. Vagy kriminológiai...
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2015. október 5., 13:06 (CEST)

A Fizikaműhely aktivitása[szerkesztés]

Szia! Olyan szerkesztőket keresek, akik a Fizikaműhely tagjai és jelenleg is aktívak. Láttam, hogy jelenleg is gyakran szerkesztesz, ezért fordulok Hozzád. Tapasztaltam, hogy a műhelyben kicsit lassan zajlanak a dolgok és az a kérdésem, hogy ez miért van így: elfogytak az aktív Fizikaműhelyesek, vagy eleve ilyen kevés volt a fizia iránt érdeklődő szerkesztő, esetleg rossz ajtón kopogtatok és ezért nem hagyja jóvá senki a cikkeket? Kicsit hiányolom a közös munkát, ezért kérem a segítséged, hogy rátaláljak azokra a szerkesztőkre, akikkel együtt lehet működni a jobb cikkek írásában, megvitatásában. Bármi iránymutatás megfelel, nagyon hálás leszek érte. Cvbncv vita 2015. október 26., 17:22 (CET)

Pantone[szerkesztés]

Sajnálattal kell bevallanom, hogy a feltett kérdéseidre nem tudok választ adni. --Elkágyé vita 2015. december 8., 18:17 (CET)

Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal + WOT vélemény[szerkesztés]

Szia!

A WOT nem egy intézmény vagy cég, és ha megnézed a részleteket, akkor 1 ember negatív véleményéről van szó, aki ráadásul félreérti a megbízhatóság fogalmát. Egyébként magyarul (is) megírta a véleményét, úgyhogy nem külföldiek félreértéséről van szó. Az illető úgy gondolja, hogy mivel itt egy magyar kormányhoz köthető hivatalról van szó, és a magyar kormány megbízhatatlan, ezért ennek a hivatalnak a honlapja is az.

Egyrészt az ilyen értékeléseket, ahol nincs kirajzolva 2-3 figura alakja, nem kell figyelembe venni (mivel kevés ember hasonló véleménye áll mögötte), másrészt ha regisztrált WOT-felhasználó vagy, te is szavazhatsz és befolyásolhatod az értékelést. A WOT által kijelzett érték ugyanis a felhasználók véleményén alapszik, ahogy abban az ismertetőben írtam is. misibacsi*üzenet 2015. december 16., 17:29 (CET)

Karácsony[szerkesztés]

Boldog karácsonyt! Szalakóta vita 2015. december 25., 22:18 (CET)

Számítógép[szerkesztés]

Az utóbbi időben nekem is sokat kellett bajlódnom a számítógéppel. Remélem, hamarosan neked is sikerül megoldanod a problémákat. BÚÉK! Szalakóta vita 2016. január 3., 19:42 (CET)

Elektronvolt[szerkesztés]

Szia!

Szerintem nyugodtan egészítsd ki a definícióddal azt a részt. Én sajnos nem értek a témához. misibacsi*üzenet 2016. január 10., 18:50 (CET)

Húsvét[szerkesztés]

Boldog húsvétot kívánok! Szalakóta vita 2016. március 28., 18:36 (CEST)

Fair use[szerkesztés]

Szia! Lehet, hogy elsőre furcsán hangzik, de tavaly augusztusban kérdeztél tőlem valamit, és most találtam rá. Aktuális még? Samat üzenetrögzítő 2016. április 3., 23:26 (CEST)

Rádió-vevőkészülék[szerkesztés]

Szia!

A rádióállomások felsorolásánál, ahol rövidhullámú és középhullámú adókat sorolsz fel, van egy megjegyzés egy olasz adónál, hogy "viszonylag nagy, 50 kW teljesítménnyel sugároz". Viszont ezt megelőzően szó esik 250 kW-os adóról is. Esetleg a "viszonylag kis" lenne a helyesebb kifejezés? Az 50 kW nem igazán számít nagynak. Vagy 500 kW-ról lehet szó. misibacsi*üzenet 2016. június 2., 18:30 (CEST)

hangok[szerkesztés]

Egy rádió kiállítás lesz a szigethalmi könyvtárban. Ott szeretném a készülékek kiadási évét megidézni egy fotóval (fortepan) és egy zenével megidézni. 1955-ből 3 készülék lesz. '49 biztos a többi még függőben. Első sorban magyar zenékre gondoltam, de a karakteres külföldiek is jók lehetnek.

Esetleg korabeli hírekről készült felvételek is érdekesek lehetnek. (Az Orion 331-ről szóló Rádiótechnika cikk se kutya, szerintem azt is kiteszem)

Robogos vita 2016. június 15., 14:28 (CEST)

Mechanikai munka[szerkesztés]

Szia! Szerintem a mechanikai munka a fizika sok területén értelmezett mennyiség. Például hőtanban is beszélünk mechanikai munkáról. Azaz a mechanikai jelző nem szakterületre való leszűkítést, hanem a munka jellegét nevesíti. Ezért nem értek egyet a szerkesztéseddel. Kérlek szólj, ha félreértettem a szándékod. Amúgy gondolkodtam, hogy volna-e értelme általános munka szócikknek, talán igen. Szerinted? Cvbncv Vince(érveljünk) 2016. augusztus 19., 16:13 (CEST)

Fény[szerkesztés]

Szia!

A fenti szócikkben jóváhagytam a módosítását, akkor szerinted az sem helyes? Nyugodtan vond vissza, ha úgy gondolod. misibacsi*üzenet 2016. október 4., 18:42 (CEST)

Grga („nyolcadikos szintű andekdotázás” vs „atomfizika jegyzet”)[szerkesztés]

Szia!

Párszor már írtam neki, hogy ne egyszerűsítse le a fogalmak meghatározását, mert szerinte általános iskolás szinten kellene fogalmazni a cikkekben. Én megjegyeztem, hogy a cél a középiskolás ismeretek szintje. Meglátjuk mit válaszol rá. misibacsi*üzenet 2016. október 13., 22:06 (CEST)

Grga válasza MZ/X-nek:
Az alábbiakban bemásolom, amiket Te írtál a vitalapomra. Legyen csak itt okulásul Neked is:

(MZ/X - Jzana írta Grga szerkesztői vitalapjára)
A módosításaid valóban olyanok, mintha egy nyolcadikos írta volna. De sajnos nem szakszerűek. A közérthetőség nem lehet ellentétben a szakszerűséggel. Példa: „minden test bocsájt ki elektromágneses sugárzást”. Ez az jelentené, hogy emisszió történik. Pedig sok esetben ez csak reflexió! MZ/X vita 2016. október 13., 21:15 (CEST)

Elnézést

...elnézést, rossz példát hoztam fel. Valóban minden tárgynak van sugárzása, amelynek hőmérséklete magasabb mint az abszolút nulla fok. Még egyszer figyelmesen átnézem, amit írtál. Alapjában véve jó, de kissé több odafigyelés kívántatik a megfogalmazáshoz. Talán szerncsétlen példa, de arra kell hivatkoznom, hogy az angol wikipédia szócikkei súlyosam, mélyen szakmaiak. Szinte szakkönyvként olvashatóak. Meg kell találni valahol az egyensúlyt. - MZ/X vita 2016. október 14., 09:38 (CEST)


Nos, kedves Jzana-MZ/X! Magas lóról nagyot lehet esni! Egészségedre! Ugye, mennyivel jobban jártál volna, ha a pökhendi észosztás helyett korrekt hangnemet ütsz meg, már elsőre! De a jövőben is felejtsd el ezt a stílust! Ha ilyet tapasztalok, számíts rá, hogy érdemed szerint, már határozottabban helyre teszlek! A szakbarbárság + nagyképűsködés nem az optimális kombó! Próbálj meg partnerként, vitapartnereid felé megfelelő tisztelettel fordulva kommunikálni. És azt is kereken megmondom, ezzel a résszel kapcsolatban csak egyetlen reakciót tartok elfogadhatónak. Minden mást, részleges visszaszólást, magyarázkodást, maszatolást az önkritika kikerülésének veszek. Felhívnám a figyelmedet, hogy eddig elnézést csupán amiatt kértél, amiért, úgymond, rossz példát hoztál.

Ami a szerkesztői részét illeti:
Miben kellene Nektek fejlődnötök, kedves MZ/X és misibacsi?
Egy értelmes vitában talán még oda is eljutottunk volna, hogy mi az, ami a szerkesztéseitekben (mz/x + misibacsi) a fejlesztendő. Ami miatt én is belenyúltam ezekbe a szócikkekbe. Ez pedig a sok helyütt száraz, érthetetlen szaknyelvi fogalmazás. Amikor látszik, hogy „nagyon szakember” írta, aki nem látja a fától az erdőt, a szaktudását nem képes a wikipédia igényeinek megfelelően, mások számára érthetően átadni. Az, amikor egy fogalom magyarázata kizárólag más, ugyanolyan szintű tudományos szaknyelvi fogalmakkal történik, semmi fogódzót nem adva. Behajítani a szaktudományos meghatározásokat sűrű egymásutánban könnyű! Lexikontömörséggel egy értelmes laikus (rágódj rajta, hogy ez nyolcadikos vagy elsős középiskolás, és hogy mi van a 6 ás 8 osztályos gimnáziumokkal) számára is érthetővé tenni - az a teljesítmény! A wikipédia szócikkeknek a neten elérhető legjobb forrásoknak kellene lenniük. Ehhez képest - főleg a természettudományos szócikkeknél - gyakran látom, hogy ez nem így van. Jó példa az Elektromágneses sugárzás szócikk jelenlegi (általatok dédelgetett) első mondata is: „Az elektromágneses sugárzás egymásra merőlegesen haladó oszcilláló elektromos és mágneses tér, mely a térben hullám formájában fénysebességgel terjed energiát és impulzust szállítva.”
Ne már! Az általad példaként emlegetett angol szócikkek ilyen szempontból általában sokkal jobban fogalmazottak: úgy mélyen szakszerűek, hogy egyúttal egészen jól érhetőek is. Ők nem kezdenek „merőlegesen haladó oszcilláló elektromos és mágneses térrel”. Aki ezt a mondatot elolvassa, legyen az középiskolás, vagy értelmes felnőtt, leginkább azonnal elkattint, és megnézi inkább máshol a neten, ahol érthetően le van írva. És mennyivel jobb az angolé is. És hát, szerintem, az enyém is... (Akit érdekel, hasonlítsa össze az Elektromágneses sugárzás bevezetőjének 3 verzióját:)
Elektromágneses sugárzás szócikk bevezető, jelenleg ( misibacsi+MZ/X verzió)
Elektromágneses sugárzás, Grga bevezetője („nyolcadikos szintű”, „anekdotaszerű”; misibacsi által törölve)
Electromagnetic radiation en.wikipedia.org
Ítéljék meg mások, hogy a csúcson vagytok-e ezzel? – Grga 2018. január 11., 17:22 (CET)

@Grga: Én szívesen fejlődnék, ha konkrét példát hoztál volna rá, hogy miben és hogyan. Egyelőre az a véleményem, hogy a szakszerű megfogalmazás felől ne menjünk el a pongyola, Grga által "közérthető"-nek mondott maszatolás felé. Grga, szerinted a középiskolás olvasó nem érti meg, miről van szó, ha szakszerűen van leírva? misibacsi*üzenet 2018. január 11., 18:48 (CET)


:@Misibacsi: Nem lesz könnyű, ha ilyeneket írsz, hogy nem hoztam példát. Tipp: Keresd meg légy szíves a "jó példa" szavakat az írásomban. Az utána következő szakasz végig erről szól. Te továbbra is „pongyolázol”, meg „maszatolásozol”, én viszont továbbra is azt állítom, hogy sok példa azt mutatja, (egyelőre) nem igazán tudtok kellő érthetőséggel fogalmazni tudományos leírásokat. Egymás további győzködése helyett viszont bátran a közvélemény elé vinném a példámul felhozott EM sugárzás bevezetőt: Vajon melyik bevezetőt tartják többen jobbnak, a ti mostanitokat vagy az általam bővített és visszavont verziót. Pl. az EM sug. vitalapján megfuttatva. De most egy időre megint kiszállok a napi játékból. Ennyi fért bele, amit akartam elmondtam. – Grga 2018. január 11., 21:07 (CET)


@Misibacsi: @Grga: A személyes kérdéseket megtárgyalhatjuk akár az én vitalapomon is. A szerkesztési általános kérdéseket inkább olyan helyen, amelyet mások is olvasnak. Az Elektromágneses sugárzás vitalapja egy ilyen lehetőség.

Valóban írtam Grga szerkesztőtársnak olyasmit, amit később bántónak éreztem. Emiatt ismét írtam neki, és felajánlottam a segítségemet. Ezt fenntartom.

@Grga: munkájával kapcsolatosan kissé árnyalnám a véleményemet. Amit ír, az rendben van. Csupán stilisztikailag láttam benne javítanivalót. Amit ír a "középiskolás szintről", azt inkább máshol írom meg, mert az az általános szerkesztési elveket érinti, nemcsak az ő munkáját. MZ/X vita 2018. január 12., 14:44 (CET)

@Misibacsi:;@Grga: Kihez szól a wikipédia?

 1. A húsz évnél fiatalabb ifjúság számára egyetlen információforrás létezik: a mobiltelefon. Ami nincs fent a facebook-on, vagy instagramon, az nem érdemes arra hogy odafigyeljenek rá. Ha megjelenik a Magyar Közlöny, vagy kitör a háború, az mindaddig nem létezik, amíg a mobiltelefonon meg nem jelenik. A Wikipédia se.
 2. A magyar Wikipédián iszonyú halmazban és mennyiségben jelennek meg labdarúgókról és popénekesekről szóló cikkek. Nem csoda, hogy a szakemberek szakmai célra használhatatlannak tekintik. (A kollégáim is. Nem a levegőbe beszélek.)
 3. Marad tehát a társadalom "középső" csoportja. Meghatározhatatlan, hogy ez kikből áll. Nos az ő számukra írunk. Egyesített halmaz negáltja. Majdnem azt mondtam: önmagunk számára. MZ/X vita 2018. január 14., 18:21 (CET)
Egy technikai megjegyzés: a Wikipédiának létezik mobilos verziója, használtam is már párszor. Szerkeszteni is lehet vele (ha nagyon muszáj).
Egyébként ha az interneten keresgél valamit az ember, és van róla infó a WP-n, akkor gyakran első helyen mutatja a kereső az adott szócikk összefoglalóját (vagy valami ahhoz hasonlót).
Az érdektelen cikkek túlburjánzásában egyetértek veled, szerintem ezeket valahogy korlátozni kellene, hogy ne legyen annyi "szemét" infó (ami egy hónap múlva már elavul). misibacsi*üzenet 2018. január 15., 17:12 (CET)
misibacsi*üzenet 2018. január 15., 17:12 (CET)

Elektromos térerősség[szerkesztés]

Az E mérhető V/m-ben, de N/C-ban is. Ez a két mértékegység ugyanaz, ami számításokkal bizonyítható. Szalakóta vita 2016. október 17., 20:33 (CEST)

Egy-egy forrás csak az egyiket használja, és a V/m az egyszerűsített alak, úgyhogy…

Optikai sugárzás[szerkesztés]

Szia!

Mit értesz ez alatt: felesleges fénysugárzás? misibacsi*üzenet 2016. október 22., 09:33 (CEST)

Kelvin[szerkesztés]

Szia!

Köszönöm, hogy felvállaltad és válaszoltál a nekem feltett kérdésre. Én magamtól inkább szögletes zárójelbe tettem volna a dimenziót, remélem az is elfogadható írásmód a szabvány által. A kérdéses képlethez hasonló képletet nem láttam a NIST leírásában, melyik pont vonatkozik rá? misibacsi*üzenet 2016. november 28., 18:19 (CET)

Akkor nem kellene módosítani a képlet formáját arra a ferde törtvonalas írásmódra? misibacsi*üzenet 2016. november 29., 17:52 (CET)

Re:posztumusz[szerkesztés]

Szia! Köszönöm az észrevételt, javítottam, bár az ott található szöveg idézet egy hivatalos levélből, ahol így szerepel. Ennek ellenére kijavítottam, mert nem a hivatalos szerv „cikizése” a cél, amit azzal érhetnénk el, ha a hibás alak után beírnánk az előírás szerű (sic!) jelzést. – Dodi123 vita 2016. december 3., 14:45 (CET)

Áll egy ifjú nyírfa[szerkesztés]

Szia! Beleírtál még egy feldolgozást a szócikkbe. Az a baj, hogy én sem tudom, mit kezdjek vele. Gondolom az olvasó még kevésbé:

További feldolgozása ISWC: T-007.188.000-6 (Sebestyén András, Csányi László, Nádas Katalin)

Hogyan lehet elérni a feldolgozást (kottát és/vagy előadást)? Jó, hogy vannak ezek a nemzetközi adatbázisok, de azonosító helyett linket kellene írni. Gyimhu vita 2017. január 18., 22:34 (CET)


2 apró[szerkesztés]

Kedves Jzana! Nem tudom, szabad-e/illik-e ilyen üzenettel terhelni. Mint érdekeltnek/érintettnek jelzem, két "helytörténeti" szócikknél kisebb kiegészítéseket tettem: Kossuth Lajos tér (Budapest), Kodály körönd. Ha alkalmasint arra "járőr-sétál" és nem ellenzi, esetleg hagyja ("ellenőrizze") jóvá! Üdvözlettel,– Brepaga vita 2017. február 5., 14:55 (CET)

Re: Interested Parties Information[szerkesztés]

Kedves MZ/X!

A "korrektúrázandó" sablont erre a szócikkre azért helyeztem ki, mert a nem alapos átolvasásra is túl sok elírást kellett javítanom, most ránézve ismét csak azonnal találtam egyet. Úgy gondolom, ahogy a sablon generálta szövegben is szerepel: "át kellene olvasni", ennyi hibával egy szócikk mindenképpen korrektúrázásra szorul. – Tudor987 vita 2017. február 18., 22:43 (CET)

Betűkészlet telepítése[szerkesztés]

Különböző oldalak leírják, hogyan kell telepíteni a betűkészleteket Windows és Linux rendszerekben. A művelet nem jelenthet gondot tapasztaltabb felhasználóknak. Annál inkább az írásirány beállítása. A szövegszerkesztők elvben tudnak balról jobbra írni, a gyakorlatban azonban makacskodnak, s nem várt módon viselkednek. A megfelelő működés beállítása kísérletezést és tájékozódást igényel.

A kiadványszerkesztő programokkal lényegesen nehezebb a helyzet, itt jószerével mindent „kézzel” kell megoldani. Jebusaeus vita 2017. július 29., 17:57 (CEST)

Elektron[szerkesztés]

Az SI újraértelmezéséről majd keresek forrást, de ha van, akkor beírhatod te is, de lehet, hogy én fogom, majd ha lesz időm szerkeszteni. Szalakóta vita 2017. szeptember 7., 10:30 (CEST)

Román rádió[szerkesztés]

Megkérnélek egy picit figyelmesebben tedd fel az általad írt cikkeket. Véglegesítés előtt nem ártana még átolvasni, addig Építés alatt sablonnal ellátni. Belepillantva percek alatt több mint 20 javítást tettem benne. Nagyon kell figyelnie annak aki már megerősített, hiszen az írások azonnal az olvasók elé kerülnek. Vigyázzunk az általunk létrehozott minőségre. Köszönettel: Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2017. október 25., 15:39 (CEST)

sablon átirányítás[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaTambo vita 2017. november 9., 10:59 (CET)

Szia! Az átirányítással az a probléma, hogy a sablonban a sz[erkesztés]re kattintva erre jut az ember: https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Sablon:Magyar_kultur%C3%A1lis_forr%C3%A1sok_Rom%C3%A1ni%C3%A1ban&action=edit - meg lehet ezt oldani valahogy? (Én megoldottam, de nyilván nem az a cél, hogy csak furfanggal lehessen javítani, ha szükséges.) Fauvirt vita 2017. november 8., 14:56 (CET)

Hm.. a törlés biztosan nem megoldás, mert akkor meg egy törölt lap szerkesztésére vezet majd a link... azt hiszem a legjobb a Wikipédia-vita:Sablonműhelynél megkérdezni, mit kell csinálni... egyszer régebben, mintha már én is beleütköztem volna egy ilyenbe, de már nem emlékszem, mi volt akkor. Mit gondolsz?.. Az elnevezéshez nem tudok hozzászólni (esetleg a tömegtájékoztatás vagy a sajtótermékek jutott még az eszembe, de esetleg lehetett volna kocsmafalra is vinni ötletelés céljából, mielőtt átnevezted, igaz ez már eső után köpönyeg), ahogy ahhoz sem, hogy mi alapján kerültek az újság és mi alapján a folyóirat rubrikába a szócikkek (főleg, hogy a rádió/tv/online források(?) mellett inkább egy, nyomtatott sajtó(?) illene nekem a bal oldali "sorba").... Fauvirt vita 2017. november 8., 15:38 (CET)

Csoportos átnevezésre ott a Wikipédia:Botgazdák üzenőfala‎ egy kérés és amint van valakinek kapacitása, hamar megoldja a tömeges átnevezéseket. Fauvirt vita 2017. november 8., 15:46 (CET)

Ha jól látom és értem, erről van szó: ro:Format:Mass-media maghiară din România, ahol a mass-media nekem eléggé tömegtájékoztatásnak hangzik (magyar (nyelvü?) tömegtájékoztatás Romániában(?))... de én sem tudok románul. Mindenesetre az alapprobléma megoldására a műhely segítségét kértem. Fauvirt vita 2017. november 8., 16:22 (CET)

A redirt töröltem, mivel már csak egyetlen cikk hivatkozott rá, azt átírva a sablon törlésre került. (Hála Burumbátornak!) Tambo vita 2017. november 9., 10:59 (CET)
Ha már hálálkodás, akkor +hála HKoalának, aki a sablonkódban átírta[4] a szükséges paramétert, hogy az átirányítás feleslegessé válhasson! Fauvirt vita 2017. november 9., 13:57 (CET)

Grúzia[szerkesztés]

Szia! Tegnap ellenőrizetté tettél a Grúzia cikkben egy változtatást, de ezzel a szerkesztéssel a szerkesztő hibásan, rossz helyre illesztette be a forrásokat. – balint36 🚌 buszmegálló 2018. január 7., 01:05 (CET)

Egyértelműsítés felhasználói allapon[szerkesztés]

A Szerkesztő:Jzana/Digital Audio Broadcasting lapon kézi ellenőrzéssel módosítottam egy (vagy több) hivatkozást, amely a(z) Egyesült Államok egyértelműsítő lapra mutatott. Szívből remélem, hogy ez megfelelt a szándékaidnak. Ha nem, akkor a gazdám nevében elnézést kérek. BinBot vita 2018. február 12., 12:00 (CET)

Találkozás egy régi szerelemmel[szerkesztés]

Kedves Jzana!

Hasonló címmel megjelent előző album Pepita SLPX 17573; 1979-ben -írtad a Találkozás egy régi szerelemmel (CD-album) szócikk lapján. Ezért hoztam létre az egyértelműsítő lapot erről 2016-ban és ezért helyeztem el utalást az egyértelműsítőre a szócikkben (és az egyértelműsítőben még az is kiderül plusz infóként, hogy az 1979-es album Gábor S. Pál dalait válogatottan tartalmazó hanglemez, úgyhogy ez nem volt éppenséggel új infó). Ezért kár volt.

Ja és ha a Az alábbi lista az első lemez tartalmát közli a Pepita SLPX 17573ra vonatkozott, akkor azt is el kell mondanom, hogy nem azonos a CD-album és a lemez tartalma egymással: Gábor S. Pál ‎– Találkozás Egy Régi Szerelemmel - Gábor S. Pál Dalai. Nekem elhiheted, mert az 1979-es hanglemez megvan az otthonomban. Szép estét kívánok! Apród vita 2018. február 21., 23:59 (CET)

Csak az 1979-es hanglemez van meg, nem a négy CD-album. Apród vita 2018. február 22., 13:37 (CET)

Ideiglenes írtam. Akkor jó, akkor megnyugodtam e téren. További szép napot kívánok! Apród vita 2018. február 22., 14:30 (CET)

Tényleg, most hogy megnéztem, tényleg csak az első tracklistet/tracklistát tartalmazza. Beleegyezem, hogy hozzáírd a másik három tracklist tartalmát: Kovács Kati* ‎– Találkozás Egy Régi Szerelemmel CD -2011. Apród vita 2018. február 23., 21:32 (CET)

Theia (bolygó)[szerkesztés]

Szia!

Vita:Theia (bolygó)#Önmagában volt, vagy magán kívül??

Kérdezz nyugodtan, utánanézek, ha nem világos valami. A bevezetőben a Nap-Föld rendszer Lagrange pontjáról van szó. misibacsi*üzenet 2018. március 3., 20:02 (CET)

Harsányi együttes[szerkesztés]

Szia! Ennek alapján szeretném átnevezni, kérdés, mi a (jogilag) pontos neve: Harsányi énekegyüttes, Harsányi Énekegyüttes, Harsányi-énekegyüttes? Te hoztad létre. Tudnál segíteni? Köszönöm, – Vépi vita 2018. március 13., 16:53 (CET)

Share your experience and feedback as a Wikimedian in this global survey[szerkesztés]

WMF Surveys, 2018. március 29., 20:21 (CEST)

Reminder: Share your feedback in this Wikimedia survey[szerkesztés]

WMF Surveys, 2018. április 13., 03:19 (CEST)

Your feedback matters: Final reminder to take the global Wikimedia survey[szerkesztés]

WMF Surveys, 2018. április 20., 02:28 (CEST)

Lakihegyi adótorony[szerkesztés]

Olvasd újra. Amikor megépült a hangoló rúddal magasabb volt. Azóta építettek az Eiffel tetejére egy tv adót, így megint helyre állt a világ rendje.

A forrás az emléktábla a torony mellett Robogos vita 2018. május 12., 09:58 (CEST)