Szerkesztővita:OsvátA

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


Üdvözlünk immár regisztrált felhasználóként a magyar Wikipédiában! Ha még nem tetted, érdemes elolvasnod az irányelveket és a gyakran felmerülő kérdéseket. Ha bármi kérdésed lenne amire nem találsz választ, akkor a portán vagy a Kocsmafalon érdeklődhetsz. A vitalapokon így írhatod alá hozzászólásaidat: ~~~~. Sok sikert és jó szerkesztést!

--DHanak :-V 2005. január 31., 20:35 (CET)

Lábjegyzet: Miért ne lehetne egy lábjegyzet a lap tetején? Van az úgy, hogy az ember a feje tetején áll. Van az úgy, hogy minden a feje tetején áll.

TökmindegyKézirat gyanántÚj kifejezésekArchív (1)Archív (2)Archív (3)Archív (4)Archív (5)Archív (6)Archív (7)Archív (8)Archív (9)Archív (10)Archív (11)Archív (12)Archív (13)Archív (14)Archív (15)Tavalyi hóArchív (17)Archív (18)Archív (19)Archív (20)Archív (21)Archív (22)Archív (23)Múlt időKözelmúltTavalyi hóSpájzArchív (28)Archív (29)Archív (30)Archív (31)

 • Ezúton üdvözlök mindenkit, aki üdvözölt, aki bújt, aki nem. PS.: Köszönöm.
 • „...S ezt az emberiséget, hisz ember vagy, ne vesd meg.” (Megfejtéseket a szerkesztőség címére.)
 • Bírjuk már megítélni végre, amit a szabályok nem tudnak megítélni.
 • »Dunna alatt alszik a rét.« – Sokáig azt hittük (ez még az oviban volt), hogy a Dunáról van szó. Aztán megtanultunk helyesen írni. Nagyot csalódtunk. (Kis Balázs kiegészítése)
 • 2020. január 18. szombat van ma. Holnap is nap lesz.
 • Egy régi vita minden újszülöttnek új.
 • Újkoromban azért szerettem szerkeszteni a Wikipédiát, mert javítottak utánam. Ma meg minden hülyeséget leírhatok.
 • Élvezet még: több éves vitalapokat olvasgatni. Palackposta, a lényegét rég elmosta a sós víz.
 • Levettem magamat a figyelőlistámról. Nincs mit nézni rajtam.
 • Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján. Hálisten.
 • Van még itt-ott egy pár szőrszálam. Melyiket hasogassam?
 • „Isteni küldetésen vagyunk!” – Na, ez az!
 • „Ezeknél a méheknél sohase lehessen tudni.”
 • A kérdést nem értem, de tudok rá válaszolni.


„...bármi, ami egy számítógépnek megtanítható, az tudomány, és minden, a gép számára megtaníthatatlan dolog, művészet.”

Szőr Péter, a Symantec Security Response biztonsági mérnöke

„Your cache administrator is root. – A rejtekhely ügyintéződ egy gyökér.”

Kiváló Wikipédista díj harmincöt szerkesztőtől nyugalmat sugárzó bölcsességedért, a Wikipédián végzett többéves munkásságodért és a többi társprojekt életben tartásáért. Gratulálunk!

Ne etesd a trollt![szerkesztés]

Ne etesd a trollt!

Troll az, aki randalíroz (-ik). Jogi nyelven: garázda.


Garázda nép mi nem vagyunk,
Megkövetem, csak mulatunk.
Arany János


Szabadságharcot folytatni ott érdemes, ahol rabság van. Ahol nincs: ott paranoia.

A vélemény szabad. A helyesírás sem kötelező. Csak a tisztelete feltétele a klubtagságnak.

Csendes felhívás[szerkesztés]

Csendes felhívás
Emberek, ne bohócozzatok le senkit, sérti a méltóságunkat.
A világ bohócközössége nevében a Bizottság:
Pierrot, Harlequin, Grock, Charlie Rivel, Charlie Chaplin, Oleg Popov, Zoli, Eötvös Gábor, Szergej

Mailpont[szerkesztés]

Doktor[szerkesztés]

Kedves Osvát András!

Először is köszönöm Orsós Zsuzsa vagy Zsuzsanna szócikkében a bővítéseket. Másrészt én úgy tudtam életrajzi szócikk nevében nem szokott a Dr. szó szerepelni. Szép estét kívánok! Apród vita 2019. november 1., 17:31 (CET)

@Apród: elő a radírral! OsvátA Palackposta 2019. november 1., 17:36 (CET)
Itt is köszönöm. Apród vita 2019. november 1., 17:40 (CET)

Blinky Bill fehér karácsonya[szerkesztés]

Szia! De, engem zavar, hogy csak be van téve egy filmkocka, anélkül, hogy konkretizálnánk, mi van a képen. Írjál hozzá informatív képaláírást kérlek, akkor már lesz illusztratív szerepe. – Regasterios vita 2019. november 2., 10:36 (CET)

@Regasterios: írjon a Kozarek. Nagyobb baj, hogy hibás a szerkesztés: vannak az infoboxban rosszul használt jelek, továbbá az agyonszerkesztgetés szétnyomja a boxot. Ezekhez a dolgokhoz meg nem nyúlok, mert csak rosszabb lenne. A kép léte-nemléte nekem halálmindegy, csak szóbahozás volt. Üdv! OsvátA Palackposta 2019. november 2., 10:47 (CET)

Nálam semmi gond az infoboxszal, bár azt látom, hogy sok minden bele van szuszakolva. – Regasterios vita 2019. november 2., 11:07 (CET)

Ide azért, kérlek, mindenképpen készíts egy képaláírást: Vörös kányafa. Köszönöm. – Regasterios vita 2019. november 2., 15:23 (CET)

@Regasterios: ahogy a kedves vevő parancsolja. OsvátA Palackposta 2019. november 2., 15:46 (CET)

Jonas Brothers[szerkesztés]

Miért vontál minden infót? Zsomi2007 vita 2019. november 11., 08:03 (CET) @Zsomi2007: mert ócska cikk. Az Úristen se segít rajta. De halál mindegy. Hozzá nem nyúlok többet. Nálad a labda. OsvátA Palackposta 2019. november 11., 08:08 (CET)

Szócikk[szerkesztés]

1 186 bájtra lett bővítve. Már 100 százalékos a szócikk.– Green moment vita 2019. december 2., 12:32 (CET) 1100 bájt felett van. A szócikk hamarabb volt már.– Green moment vita 2019. december 2., 12:33 (CET)

Kamu[szerkesztés]

Erikszdojter Katalin szerintem kamu, mert a Google-n se róla, se a Kati in the House együttesről nem találtam tartalmat.Apród vita 2019. november 16., 11:08 (CET)

Egyébként olyan gondolat is eszembe jutott, hogy marha legyek, ha Erikszdojter Katalin létezik :-). Apród vita 2019. november 16., 11:15 (CET)

Valszeg igazad van. OsvátA Palackposta 2019. december 2., 16:33 (CET)

Építés alatt sablon[szerkesztés]

Kedves András! Építés alatt sablont 2 hét alatt nem szoktunk levenni. Én pl. udvariasan megvárom az 1 hónapot... Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2019. december 4., 21:23 (CET)

@Gg. Any: oké. Jó leszek. OsvátA Palackposta 2019. december 4., 21:31 (CET)

:-) Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2019. december 4., 21:34 (CET)

Fonetikai célú sablon Linux alatt[szerkesztés]

Kedves Szerkesztő Kolléga!

Szeretném, ha a véleményedet elmondanád az általam kialakított {{Times}}(?) sablonnal kapcsolatban. A sablon kialakításakor az volt a szempontom, hogy jól felismerhető betűkkel lehessen megjeleníteni egyes karaktereket vagy karakterek sorozatait, főleg fonetikai jeleket.

A készítés során nem tudtam (magamat) meggyőző álláspontra jutni a Linux felhasználók szempontjai tekintetében. Én magam használtam ugyan már ilyen rendszert is, de csak egyszerű dolgokra, nem telepítettem, nem tanulmányoztam, nem fejlesztettem alatta stb.

A sablont magát a linkelt helyen lehet megnézni, a dokuját is, valamint további gondolatmeneteket a hozzá tartozó vitalapon.

Eszmecserét indítottam a Sablonműhelyben is "Sablonvita?" tárgy alatt is. De az általam munkájuk révén ismert Linux-használókat (Cvbncv, OsvátA) szerettem volna közvetlenül is megkérdezni. Ez történik most.

A problémám.

Nem tudom, elfogadhatóak-e az általam tett feltételezések, melyek nem tapasztalatokon alapulnak, csak általam talált statisztikákon, illetve egyes betűfontok jelkészletének egyenkénti átnézésén. A Linuxosok elég profik, lehet, hogy ha véletlenül valakit pont a fonetikai jelölések izgatnak, az könnyedén telepít mondjuk egy Doulos SIL betűkészletet; akkor viszont célszerű lenne ezt is betennem a sablonba. Továbbá. Nem lenne-e szükséges előírnom, hogy Times családbeli betű hiányában azért valamilyen talpas betűt próbáljon használni a rendszer. Olyant persze, ami valószínűleg létezik a gépén. (Windows alatt ugye, ha például egy stílusdefinícióban felsorolnék három betűtípust, de ezek egyike se lenne telepítve a gépen, akkor magától a default Times-ra váltana. Nem tudom, linuxos rendszerben mi történne.)

Jelenleg a sablonban a stíluselőírás:

Times New Roman, Times Roman

de lehetne

Times New Roman, Times Roman, Doulos SIL

vagy

Times New Roman, Times Roman, Doulos SIL, serif

vagy

Times New Roman, Times Roman, Doulos SIL, Liberation Serif, serif

stb.

Ha van időd reagálni, kérlek, írd meg a véleményed (itt, vagy a Sablonműhely vitalapján). Köszönöm – Garamond vita 2019. december 5., 01:48 (CET)

@Garamond: a kérdés messze túlnő a hozzáértésemen; bocs! OsvátA Palackposta 2019. december 5., 06:11 (CET)

Akkor is kösz. – Garamond vita 2019. december 5., 10:44 (CET)

Ju Unhi[szerkesztés]

Szia! Azért vontam vissza, mert szerintem bőven elég ekkora terjedelmű szócikkhez az ekkora kp, nem kell, hogy beborítsa az egész jobb oldalt. Üdv: – Gerry89 vita 2019. december 7., 09:16 (CET)

Nemigen szokásunk a képek ekkorára törpítése az infoboxban, de nekem nem egy ügy. Halálmindegy. OsvátA Palackposta 2019. december 7., 10:14 (CET)

Fájl:Szegedi Erika és Básti Lajos.jpg[szerkesztés]

Ez egy werkfotó, nem filmkocka, így a cikkben sajnos nem használható. – Regasterios vita 2019. december 7., 19:45 (CET)

Szerkesztői üzenetek[szerkesztés]

Szia, András, ne a törlendő azonnalik cikkvitalapjára írj a létrehozónak, hanem a sajátjára. Így meg se találja, meg aztán lehet azt is törölni, fölöslegesen. – Pagony foxhole 2019. december 14., 11:43 (CET)

@Pagony: bocsi, elnéztem. Köszi! OsvátA Palackposta 2019. december 14., 11:48 (CET)

Bősze Ádám[szerkesztés]

Szia. A szócikk nyilvánvalóan bővítendő, bővítendő, ezt nem vitatom. Számomra segítség lenne ehhez, ha a tartalmat, szakszerűséget érintő konkrét kifogásaidat a szócikk vitalapján, különös tekintettel a wiki jelölőnyelv használatával és szócikk formátumával kapcsolatos bejegyzésekre. Köszönöm segítségedet. Akela vita 2019. december 15., 09:01 (CET)

@Akela: sajnálom, de nem vagyok a szakértője. Ha nem értesz egyet, szedd le a sablonokat. Üdv! OsvátA Palackposta 2019. december 15., 10:09 (CET)
@OsvátA: Elnézésedet kérem, de ezt most valóban nem értem. Ha ez így van, akkor milyen okból tetted ki a szócikkre a három különböző figyelmeztető sablont, amelyek tartalmi és formai, jelölőnyelvi hibákat, hiányokat, szakszerűtlenségeket jeleznek, és javításokat, tennivalókat kívánnak? Akela vita 2019. december 15., 10:22 (CET)
Bocs, már nem emlékszem. Hosszú a laptörténet, nekem meg rövid az eszem. OsvátA Palackposta 2019. december 15., 10:29 (CET)
Rendben, köszönöm, hogy ránéztél. Üdv. Akela vita 2019. december 15., 11:16 (CET)

Szövetség Brazíliáért[szerkesztés]

Szia. Kész van a Szövetség Brazíliáért cikk, mindent leírtam, és vannak hozzá források is. Remélem így megfelel. Ha nem, akkor szólj, és írok valamit, ha kell még. További szép napot, és jó szerkesztést kívánok. – TomFZ67 vita 2019. december 16., 17:52 (CET)

Ha rátetted volna a szövegre az {{építés alatt}} sablont, nem akadékoskodtam volna. Üdv! OsvátA Palackposta 2019. december 16., 19:24 (CET)

LMBT[szerkesztés]

Kedves OsvátA Nem irtad meg konkrétan, hogy miért törölted ki a szerkesztésemet. Valamint nem indokoltad meg, azt sem,hogy miért kellene olyasmit szerkesztenem amit én nem akarok PL: Zabhegyező – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Derma (vitalap | szerkesztései) 2019. december 19., 12:51 (CET)‎

Igazad van. Ne írd meg a Zabhegyezőt. Már meg van írva. OsvátA Palackposta 2019. december 19., 17:25 (CET)

дерьмо[szerkesztés]

Nem gondolod, hogy egy céltudatos név választással állunk szemben? Valójában mint megengedhetetlen felhasználó nevet blokkolni kellene. De olyan szuper zsenikkel mint HuFi eszem ágában sincs vitatkoznom. Texaner vita 2019. december 19., 17:07 (CET)

@Texaner: ezt a дерьмо-t én rögtön megértettem. De liberális szemléletem alapján beérném annyival, ha a Wikipédiában nem lenne buzizás. Üdv! OsvátA Palackposta 2019. december 19., 17:14 (CET)

Kocsis Irma[szerkesztés]

Üdv! A borfajtát nem az operaénekesnőről nevezték el. Mai kutakodásom alkalmával találtam, hogy egy kecskeméti gazda, Kocsis Pál Irma lánya nevét viseli. A vitalapra behivatkoztam az újságcikkeket, érdemes lenne külön szócikket írni a borról. Gyurika vita 2019. december 24., 11:26 (CET)

@Gyurika: inkább hiszek neked, mint az internetnek. OsvátA Palackposta 2019. december 24., 11:33 (CET)

Boldog karácsonyt és kellemes ünnepeket![szerkesztés]

Szia. Boldog karácsonyt és kellemes ünnepeket kívánok neked! – TomFZ67 vita 2019. december 24., 14:54 (CET)

@TomFZ67: békés, szelíd, nyugodt ünnepeket kívánok! OsvátA Palackposta 2019. december 24., 15:27 (CET)

Fájl:Siposáron.jpg[szerkesztés]

Szia! Ehhez a képhez szükség volna egy írásos engedélyre a fotóstól. – Regasterios vita 2019. december 30., 22:38 (CET)

Boldog Újévet![szerkesztés]

Szia! Boldog Újévet kívánok neked! – TomFZ67 vita 2019. december 31., 11:24 (CET)

Voltam a karácsonyi wikitalin és nagyon hiányoltalak! Remélem, hogy minden rendben van! BÚÉK! Heart-beat.gif Vadszederke' 2019. december 31., 20:34 (CET)
Köszönöm. Heart-beat.gif Vadszederke' 2020. január 2., 04:42 (CET)

Fájl:Ojság.gif[szerkesztés]

Szia! Ha nincs ellene kifogásod, ezt a képet lecserélem majd egy másikra, ha eljutok odáig, egyrészt elég rossz a minősége, másrészt a forrásjelölés sem a legmegfelelőbb. – Regasterios vita 2020. január 7., 13:16 (CET)

@Regasterios: ha van jobb, msgától értetődik. Köszönöm! OsvátA Palackposta 2020. január 7., 14:57 (CET)

Fájl:Arbat okudzsava.ogg[szerkesztés]

Szia! Ehhez a hangfájlhoz sajnos nincs engedély GFDL-licenc alatt, az Arbat szócikkben való használat pedig nem indokolt, ha jogvédettként kezeljük, miután a szöveg megértését nem segíti elő. – Regasterios vita 2020. január 13., 14:08 (CET)

Fokgazdálkodás[szerkesztés]

Szia!

Azonnali törlésre jelölted, amíg csak egy átirányítás volt a lapon. OK.

Csakhogy a cím jó, és - véleményem szerint - eddig volt rossz helyen a Fok cikkben.

Kérlek, olvasd el a vitalapot - aztán, ha egyetértesz - amiben reménykedem -, távolítsd el az "azonnali" sablont. Előre is köszönöm.--Kreamark vita 2020. január 13., 20:32 (CET)

@Balint36: villámgyors vagy. Köszönöm! OsvátA Palackposta 2020. január 18., 16:23 (CET)