Szerkesztő:Tombenko

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tombenko
Male symbol (bold, white).svg
Ez a szerkesztő férfi.
This user is male.
hu Ennek a szerkesztőnek magyar az anyanyelve.
en-2 This user can read and write intermediate English.
DYK 25 Ribbon.png Ez a szerkesztő 3. szintű.
Coa Hungary Town Balassagyarmat big.svg
Ez a szerkesztő balassagyarmati.
Counties of Hungary 2020.png Ez a szerkesztő Nógrád megyei.


Flag of Europe.svg Ez a szerkesztő az Európai Unió állampolgára.


Flag of Hungary.svg Ez a szerkesztő magyar patrióta.
Handshake (Workshop Cologne '06).jpeg Ez a szerkesztő támogatja a magyarszlovák megbékélést.
The Earth seen from Apollo 17.jpg Ez a szerkesztő támogatja a globalizációt.
Nuvola apps emacs.png Ez a szerkesztő GNU/Linux-ot használ. Tux.svg
Ez a szerkesztő Arch Linuxot használ.
Felnőtt Ez a szerkesztő felnőtt.
Nuvola apps amor.png Ez a szerkesztő nős.
Anna at 11 days.jpg Ennek a szerkesztőnek van gyereke.
No smoking symbol.svg Ez a szerkesztő már nem dohányzik.
Right hand.png Ez a szerkesztő jobbkezes.
Metalsign.jpg Ez a szerkesztő szereti a heavy metal zenét.
Gay Pride Flag.svg Ez a szerkesztő támogatja a melegek egyenjogúságát, mert félelemben nem lehet élni.
Gender equality symbol (clipart).png Ez a szerkesztő támogatja a nők egyenjogúságát, mert félelemben nem lehet élni.
Siberischer tiger de edit02.jpg Ez a szerkesztő környezetvédő.
Atheist Circle A.png
Ez a szerkesztő agnosztikus.
Tom's Restaurant, NYC.jpg Ennek a szerkesztőnek ez a kedvenc étele: brassói aprópecsenye.


Beer mug icon.jpg Ez a szerkesztő sörkedvelő.
Leonard Nimoy William Shatner Star Trek 1968.JPG Ez a szerkesztő Star Trek-rajongó.


Logo of the Momentum Movement.svg Ez a szerkesztő a Momentum Mozgalom szavazója.
Wikipedia Reviewer.svg
Ez a szerkesztő járőr.
(ellenőrzés)

Melyik fantasy/sci-fi karakter vagyok? Jean-Luc Picard Jean-Luc Picard

A tesztet itt lehet elvégezni.

Nem azért írom, mert tudom, hanem azért tudom, mert írom

Matematika, fizika és kémia szakos tanár vagyok, meglehetősen eklektikus érdeklődéssel. Mivel eléggé rendezetlen a szabadidőm, ezért a szerkesztéseim is eléggé zaklatottak. Viszont ha elkezdek valamit, akkor azt igyekszem folyamatosan kiegészítgetni, amíg csak lehet.

No, megvan az ezredik szerkesztésem. (2018. 11. 21.)

Újabb mérföldkőhöz érkeztem, valamikor az elmúlt hónapban átléptem a kétezer szerkesztést. (2021. 05. 13.)

És már 3000 szerkesztésnél járok. Mindenestül. (2023. 04. 23.)

Fontos linkek[szerkesztés]

Életrajz[szerkesztés]

1978.-ban születtem, tehát elég régen. Közelebbről Ianus isten havában, február kalendája előtt 15 nappal. Szociális kapcsolataimat már egy éves korom előtt elkezdtem kialakítani, mivel szüleim munkájuk miatt a városi bölcsödébe adtak. Két év után sikeresen felvettek a városi óvodába. Itt az óvónők zárkózott gyereknek tartottak, amíg rá nem jöttek, hogy önállóan megtanultam olvasni, és a polcokon található könyveket bújom. Emellett természetesen tovább ápoltam ismeretségeimet is.

1984-ben aztán megkezdtem rendszeres tanulmányaimat a mai Kiss Árpád Általános Iskola első osztályában. Mivel addigra már folyékonyan tudtam olvasni, az óvodában autodidakta módon megtanultam, az első két osztályban főleg a matematika és környezetismeret tanulmányok igényeltek nagyobb odafigyelést részemről. Ennek köszönhetően, valamint szüleim révén fordult figyelmem a természettudományok felé. Innen eredeztethető a realizmusom is. Számomra így üdítő volt amikor felső tagozatban a természettudományok önálló tantárgyként jelentek meg.

Az általános iskolában az olvasottságom révén rendszeresen a tananyag előtt jártam, igen kevés erőfeszítést kellett tennem a elsajátítása érdekében, így a rendszeres tanulást magát nem sajátítottam el. Ennek középiskolában már kárát láttam, addigra ugyanis a tananyag utolért. Ezen tapasztalatomat a jelenlegi munkámban igyekszem kamatoztatni, ugyanis a legtöbb diák (más okból ugyan) nem tud tanulni. Sajnos a reguláris órákon erre kevés idő van kitérni, ez ellen küzdök jelenleg.

1992-ben befejeztem általános iskolai tanulmányaimat, majd felvételt nyertem a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnáziumba. Mivel természettudományos tagozat nem indult, a lehetőségek közül a matematikára esett a választásom. Itt igazából két tantárggyal voltak problémáim. A történelem esetén egyszerűen az érdeklődési körömtől messze eső politikai-gazdasági szemlélet nehezítette meg az előrehaladásom, ezt csak jó két évtized múlva sikerült bepótolnom. Viszont az irodalom tanulása során egy később nagyon hasznos tapasztalatot szereztem: mennyire nem szabad a tanítás során a személyes kapcsolatokat figyelembe venni. Erre a tanári munkám során igyekszem a lehető legnagyobb mértékben odafigyelni, a személyes ellentétek miatt hátrányba kerülő tanulókkal teljes mértékben együtt tudok érezni.

A közoktatásból 1996-ban sikeres érettségivel léptem ki, majd tele talppal bele a felsőoktatásba. Itt rengeteg érdekes tapasztalatra tettem szert, azonban sajnos akkori életvitelem kifejezetten gátolta sikeressé válásomat. Hosszas küzdelmek után 2001-től kezdtem valóban célzatos tanulmányaimba. Az akkor még Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán sikerült megkezdenem a kémia tanárszakos tanulmányaimat. Eredetileg nem terveztem, hogy tanár legyek, bár régóta rendszeresen voltak magántanítványaim. Két év után mindenesetre felvételiztem a matematikatanári szakra is, majd a kémiatanári végzettség megszerzésekor már megvolt a felvételi eredményem a fizikatanári szakra is. Így végül 2008-ban háromszakos tanárként dolgozhattam tovább.

Nem sokkal később lehetőségem nyílt, hogy előrébb lépjek, ugyanis a Főiskolán akkor indult be a mesterképzés, és felvételt nyertem a kémiatanári MA képzésre. Pár évvel később ugyanezt a bravúrt megpróbáltam megismételni a matematikatanári képzéssel is, ez azonban anyagi okokból csak második nekifutásra sikerült. Sajnos a magyar oktatáspolitikának hála a fizikatanári képzésre meg várhatok...

A főiskola megkezdésével párhuzamosan tanulmányi szerződéssel állást is kaptam, a cserhátsurányi Tessedik Sámuelről elnvezett iskolában. Itt rengeteg oktatási tapasztalatra tettem szert, és egyre inkább megerősödött bennem a leszakadó társadalmi rétegekkel való szolidaritás. Mivel két évet óraadóként Dejtáron is tanítottam, sok irányú impulzusok értek e téren.

Négy év után az oktatás átszervezésének köszönhetően kénytelen voltam megválni első munkahelyemtől. Ekkor kerültem Nagylócra, ahol összesen egy évet tanítottam. Az iskolát ugyanis a település átszervezte a szécsényi II. Rákóczi Ferenc intézménybe. Szerencsére engem is átvettek, sajnos csak határozott munkaidejű szerződéssel, amit viszont év végén a kötelező teljes állások miatt nem tudtak meghosszabbítani.

Ekkor több iskolából is megkerestek, amik közül végül a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnáziumba kerültem. Innen személyes ellentétek miatt kénytelen voltam távozni. Ekkor talált meg a szintén helyi Mikszáth Kálmámn Kereskedelmi és Vendéglátóipari iskola (amit azóta már nem így hívnak, bár Mikszáth megmaradt).

Mivel jelenleg az iskola a Salgótarjáni Szakképzési Centrum része, a jelenlegi tanévben nagyrészt a Stromfeld Aurél Technikumban tanítok.

Új cikkek[szerkesztés]

Ezekben a cikkekben (szerintem) elég jelentős a hozzájárulásom, esetleg teljes egészében saját munka.

Tervbe véve[szerkesztés]

  1. Finn zene
  2. Diszkrét mérték
  3. Csontos Gábor
  4. Függvénytranszformáció
  5. Testháló
  6. FUD
  7. Rockopera
  8. Felszín
  9. Calypso-árok

Hozzájárulások[szerkesztés]

Ezeket a cikkeket leginkább csak kiegészítettem kisebb-nagyobb mértékben, de bővebben, mint egy-két szó.