Wikipédia:Irányelvek és útmutatók

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Wikipédia:Irányelvek szócikkből átirányítva)
Tudnivalók

A Wikipédia irányelvei és útmutatói szabják meg a projekt fejlődésének kívánatos irányát, de mint minden, a Wikipédiában az irányelvek és útmutatók is közösségi termékek, ki vannak téve a változásnak. Vannak azonban olyan pillérei a Wikipédiában folyó munkának, melyek lényeges módosítása a projekt önmagával való folytonosságát veszélyeztetné, ezért erősen valószínűtlen, hogy ezeken módosítás essék. Ezeket foglalja össze a A Wikipédia öt pillére oldal.

Ezen felül a Wikimédia-projekteket üzemeltető Wikimédia Alapítvány elfogadott egy az összes projektre, tehát nem csak a Wikipédiára érvényes általános szándéknyilatkozatot arról, milyen szellemiségű és irányultságú projekteket kívánnak fenntartani az Alapítvány által tulajdonolt honlapokon: A Wikimédia-projektek közös alapelvei.

Ezeken felül minden más a legteljesebb mértékben konszenzus kérdése, az alábbiakban ismertetett irányelvek és útmutatók tehát az eddigi gyakorlat és a korábbi közösségi döntések képét mutatják, nem pedig kőbe vésett szabályok, alkalmazásukban fontosabb a sejthető mögöttes szándék, mint a betű szerinti értelem (a pontos megfogalmazások sokszor esetlegesek), s a józan ész is fontosabb, mint a bürokratikus szabályszerűség. Amikor egy a közösség által korábban elfogadott útmutató vagy irányelv akadályozza a projekt fejlődését, érvénybe lép az egyik legfontosabb Wikipédia-alapelv, a Ne törődj a szabályokkal!

Irányelv és útmutató különbsége

Irányelv és útmutató között nagy különbség nincs, végképp nem rangbeli ez a különbség, hanem műfaji: az irányelvek elvi alapokat rögzítenek, az útmutatók pedig rendszerint a Hogyan és hogyan ne? kérdésekre válaszolnak. Azt lehet tehát mondani, hogy az irányelvekben rendszerint megfogalmazott elveket találunk, az útmutatókban gyakorlati „végrehajtási utasítás”-okat, és bár nyilván az előbbiek a lényegesebbek, a projekt képét nagyobbrészt az elvek megvalósulása alakítja. A határ természetesen nem éles, a Civilizált viselkedés kívánalmát rögzítő irányelv például tartalmaz gyakorlatias tanácsokat, a hivatkozások című útmutató pedig a hivatkozás alapelveivel is foglalkozik.

Wikipédia-útmutatók ABC szerint
Átírási irányelvek ABC szerint

Viselkedés[szerkesztés]

Irányelvek[szerkesztés]

Útmutatók[szerkesztés]

Szerkesztés[szerkesztés]

Irányelvek[szerkesztés]

Útmutatók[szerkesztés]

Tartalom[szerkesztés]

Irányelvek[szerkesztés]

Útmutatók[szerkesztés]

Médiafájlok[szerkesztés]

Irányelvek[szerkesztés]

Útmutatók[szerkesztés]

Közösség[szerkesztés]

Irányelvek[szerkesztés]

Útmutatók[szerkesztés]

Szabálynak nem minősülő leírások[szerkesztés]

Technikai leírások[szerkesztés]

Információs lapok[szerkesztés]

Kiegészítő magyarázatok[szerkesztés]

Segédletek[szerkesztés]

Jogi tudnivalók[szerkesztés]

Események[szerkesztés]

Egyéb[szerkesztés]

Elavult vagy frissítendő leírások[szerkesztés]