Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia:Nevezetesség (weblapok)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ez a lap megpróbál útmutatást adni annak eldöntéséhez, hogy milyen webes tartalmakról szükséges cikket írni a Wikipédiába. A webes tartalom lehet internetes portál, weblap, fórum, blog, internetes magazin, internetes tárhelyszolgáltató. Minden tartalom, ami csak a weben jelenik meg, webes tartalomnak számít.

Sok wikipédista idegenkedik a reklámozástól és az irányelvek szerint a szócikkek nem reklámok. A reklámokat a semleges nézőpont szerint el kell távolítani a cikkekből vagy az egész lapot törölni [1]

A Wikipédia nem linkgyűjtemény, így csupán egy linket és rövid leírást tartalmazó oldalakat a semleges nézőpont szerint újra kell írni vagy törölni.

Kritériumok webes tartalomhoz[szerkesztés]

A webes tartalom akkor nevezetes, ha megfelel a következő kritériumok egyikének:

 1. A tartalomról több publikáció is készült, amelyeknek a forrása magától az oldaltól független.
  • Kivéve:
   • A médiában megjelenő sajtóközlemények és reklámok.[2]
   • Jelentéktelen tudósítások, például csak a címet, indítási időpontot és rövid leírást tartalmazó újságcikk, vagy leírás webes könyvtárakban, linkgyűjteményekben.
  • A követelmény tartalmazza a megbízható forrásokat, mint újságcikkek, könyvek, dokumentumfilmek és piackutató cégek jelentései.[3]
 2. A honlap elnyert egy ismert és független díjat.[4]
 3. A tartalmat olyan oldalon jelentették meg, ami közismert és független az alkotóktól, ami lehet egy online újság, egy internetes kiadó vagy műsorszóró.

A szócikknek tartalmaznia kell bizonyítékot a fenti követelmények legalább egyikének való megfelelésre, ez lehet a szövegben vagy a hivatkozások, források fejezetben. Ha egy honlap nevezetes, attól még nem feltétlenül nevezetes minden része (fórumok, cikkek, mellékletek), így nem biztos, hogy külön cikket érdemelnek.

Lásd még[szerkesztés]

Megjegyzések[szerkesztés]

 1. Azokról a honlapokról szóló cikkeket, amik nem felelnek meg ezeknek a követelményeknek, de kapcsolódnak a témához, át kell oda irányítani a törlés helyett.
 2. Nem az önpropaganda és termékelhelyezés az enciklopédiába kerülés útja. A publikációt valaki másnak kell írnia a cégről, a termékről vagy szolgáltatásról. (Lásd Wikipédia:Önéletrajz az ellenőrizhetőségi és a semleges nézőponttal kapcsolatos problémákhoz, ahol a szócikk tárgya maga a forrás.) A nevezetesség fokmérője, hogy az alkotókon, a kiadón kívül valaki érdemesnek tartotta-e arra, hogy írjon róla.
 3. Például:
 4. Ilyen díjak például: Eisner-díj, Blog award, Webby Awards vagy Web Cartoonist's Choice Awards. Ha több évben jelölték, akkor azt már a nevezetesség jelének lehet tekinteni.