Wikipédia:Ellenőrizhetőség (független forrás)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tudnivalók

A független forrás a Wikipédia:Ellenőrizhetőség irányelvének egyik alapeleme. Az oldal segítségével kiderül, miért alaptétel a független forrás használata a Wikipédián. Célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy:

Bármilyen témáról szóló szócikk köteles a témától független, megbízható forrást használni, hogy biztosítsa a szócikk semleges nézőpontját és ne tartalmazzon saját kutatást.

Röviden[szerkesztés]

A független forrás olyan forrás, amely külső nézőpontból[1] ír le egy témát. Például egy weboldallal kapcsolatban ilyen az oldalról szóló újságcikk, de nem ilyen maga a szóban forgó weboldal. Egy zenei albumnál ilyen lehet az albumról megjelent kritika, viszont nem ilyen a borító fülszövege vagy a lemezkiadótól származó sajtóközlemény. Az ilyen elsődleges források által biztosított anyagok nagyon is fontosak lehetnek a cikk szempontjából, ám kizárólag rájuk támaszkodva nem lehet a kiegyensúlyozott nézőpontot és az ellenőrizhetőséget biztosítani. Az olyan szócikkekre, amelyek nem használnak külső, megbízható forrást, idővel rákerül a {{SN}}(?) sablon, és ha ezután sem változnak, később törlésre kerülhetnek.

Kifejtve[szerkesztés]

A Wikipédia a legmagasabb színvonalat igyekszik nyújtani, ezért kerüli a vitatott szemszögből írt szócikkeket. A Wikipédia:Ellenőrizhetőség nevű irányelve azzal a céllal jött létre, hogy a semleges nézőpontot erősítse, és hogy a vitatott információkat ellenőrizni lehessen. Ezek ellenére néhány szócikk forrása kizárólag maga a téma, ami sok esetben vitára ad okot. Abban az esetben, ahol az elsődleges forrás az összes rendelkezésre álló forrás, a vitát szinte lehetetlen elkerülni.

A Wikipédia olyan enciklopédia, amely összegzi a különböző nézőpontokat, nem pedig tárolja azokat. Hogy elérje ezt a célját, a szócikkeknek demonstrálniuk kell, hogy a témát, amit kifejtenek, a témától független források felhasználásával dolgozzák fel. Ezeknek a forrásoknak a Wikipédiától és a témától függetlennek kell lenniük, és a Wikipédia:Megbízható forrásokban leírtaknak kell megfelelniük. A cikkek fő forrása nem a téma maga kell hogy legyen, hiszen csak így érhető el a vitatottság elkerülése.

Lásd még[szerkesztés]

Lábjegyzet[szerkesztés]

  1. Ez nem csupán nyelvtani harmadik személyt jelent.