Wikipédia:Átírás/Átírást igénylő nyelvek országonként

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tudnivalók

Az alábbi listában azok az országok vannak felsorolva, amelyek elsődleges anyanyelvét (szövetségi államok esetén anyanyelveit) nem írják latin betűkkel, tehát az ezekből jövő személyneveket, földrajzi neveket és közneveket minden esetben át kell írni. Egyes országoknak, pl. Indiának, Pakisztánnak, Libanonnak, Szudánnak szerepel a hivatalos nyelvei között az angol, illetve a francia, de hagyományosan ilyenkor is a helyi többségi beszélők anyanyelvét (pl. hindit, urdut, arabot) vesszük alapul az átíráskor.

Európa[szerkesztés]

Ázsia[szerkesztés]

Latin írást, de nem valamely világnyelvét használja Azerbajdzsán, Brunei, Indonézia, Malajzia, Szingapúr és Vietnám. Bruneiben, Indonéziában és Malajziában az arab alapú dzsavi is használatos, főleg vallási célokra.

Afrika[szerkesztés]

(A Szomáliában beszélt szomálinak van latin írású változata, a Tanzániában beszélt szuahéli szintén latin írású. Francia államnyelvűek Afrikában: Benin, Burkina Faso, Burundi, Comore-szigetek, Csád, Dzsibuti, Egyenlítői-Guinea, Elefántcsontpart, Gabon, Guinea, Kamerun, Kongói Demokratikus Köztársaság, Kongói Köztársaság, Közép-afrikai Köztársaság, Madagaszkár, Mali, Niger, Ruanda, Seychelle-szigetek, Szenegál, Togo.)

Amerika[szerkesztés]

Mindenütt szerepel az államnyelvek között az angol, a francia, a spanyol, a portugál és a holland valamelyike.

Ausztrália és Óceánia[szerkesztés]

Mindenütt szerepel az államnyelvek között az angol vagy a francia.

A Cartographia Földrajzi világatlasza mint forrás[szerkesztés]

A Cartographia Földrajzi világatlaszának 2007-es kiadása saját névírási tájékoztatója szerint az alábbi országok földrajzi neveinél adja meg a magyaros átírást (amelyet a helyesírás is előír):

  • Európa: Bulgária, Fehéroroszország, Görögország, Grúzia, Oroszország, Örményország, Ukrajna.
  • Ázsia: Kazahsztán, Kirgizisztán, a két Korea, Mongólia, Tádzsikisztán, Türkmenisztán (megjegyzés: az utóbbi hivatalos nyelve latin írású).

A többi ország földrajzi neveinek esetében a megfelelő átírást más forrásokból kell kideríteni.

További információk[szerkesztés]