Wikipédia:Hasznos programok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ez a lap azoknak a programoknak a neveit és leírását gyűjti, melyek hasznosak lehetnek a Wikipédia szerkesztése során. Könnyen elérhető és kezelhető programokat találsz a Beállításaim -> Segédeszközök lapon.

Fordítók[szerkesztés]

Google Fordító[szerkesztés]

A Google Fordító szövegeket és teljes weblapokat képes lefordítani több mint 100 nyelvre. A fordításhoz statisztikai elemzést (statistical machine translation) – a folyamatos fejlesztések eredményeként számos nyelv esetében pedig egyéb mesterséges intelligencián alapuló megoldásokat is használ (neural machine translation). Hatékonysága és pontossága az idő folyamán sokat fejlődött, a szövegkörnyezet sajátosságait és a kétértelmű kifejezéseit – főleg ha a szöveg nem formális és hosszú összetett mondatokat tartalmaz – nem mindig értelmezi helyesen, félrevezető is lehet.

Teljes weblap fordításához a szövegmezőbe kell másolni a weboldalra mutató hivatkozást, majd a (a forrás nyelvet jó eséllyel automatikusan felismeri – ha mégsem sikerül, akkor ki kell választani) célnyelv kiválasztása után a lefordított szöveg mezőjében található linkre kell kattintani az eredmény megjelenítéséhez.

Webfordítás.hu[szerkesztés]

A Webfordítás maximum 500 karakter hosszúságú szöveget tud fordítani 13 nyelv között, illetve ingyenesen elérhető a weblap fordító funkció, amivel angol–magyar és magyar–angol irányban képes a szöveget lefordítani. A fordításhoz nyelvtani szabályokat alkalmaz, viszont ennél a fordító szolgáltatásnál is hangsúlyozni kell, hogy az általa fordított szöveg csak tájékozódási célra felelhet meg.

Microsoft Translator[szerkesztés]

A Microsoft Translator szövegeket és teljes weblapokat képes lefordítani több mint 70 nyelvre. A fordításhoz statisztikai elemzést (statistical machine translation) és egyéb mesterséges intelligencián alapuló megoldásokat alkalmaz (neural machine translation). Hatékonysága és pontossága az idő folyamán javult, viszont továbbra sem képes az emberi értelmező fordításra, így csak tájékozódásra lehet alkalmas.

Teljes weblap fordításához a szövegmezőbe kell másolni a weboldalra mutató hivatkozást, majd a (a forrás nyelvet jó eséllyel automatikusan felismeri – ha mégsem sikerül, akkor ki kell választani) célnyelv kiválasztása után a lefordított szöveg mezőjében található linkre kell kattintani az eredmény megjelenítéséhez.

Képek kezelése[szerkesztés]

Flickr web tools[szerkesztés]

A Flickr web tools segítségével a Flickr-en található képek közül tudsz képet áttölteni a Wikimédia Commonsra.

Flickr to Commons[szerkesztés]

Derivatives[szerkesztés]

  • Derivatives - más Commponsbeli fájlok változtatott verziójának feltöltéséhez

Move to Commons assistant[szerkesztés]

Statisztikák[szerkesztés]

  • wikiroll.com - toplisták napi, heti és havi bontásban, a grok.se-től eltérően három hónap csúszás nélkül
  • emw wikistats - több lap összehasonlításának lehetősége, illetve a nyers adatok lekérhetőek napi bontásban bármeddig visszamenőleg

Kategóriák[szerkesztés]

  • Catscan - Kategóriák metszete
  • Category tree - egy kategória összes lapjának listázása (alkategóriáké is!)

Egyéb eszközök[szerkesztés]

Magyar helyesírási szótár[szerkesztés]

A szerkesztési ablakban azonnal piros aláhúzással jelzi az általa nem ismert szavakat (ezek között gyakran található elírás, betűkihagyás). A helyesírás ellenőrzését nagyban megkönnyíti. (Más nyelveken is létezik.)

  • Firefoxhoz: Magyar szótár letöltése.
  • Operához: Bármilyen szövegmezőben kattints a jobb egérgombbal, és a megjelenő környezeti menüben válaszd a Szótárak > Szótárak hozzáadása és törlése pontot.
  • Chrome-hoz: Bármilyen szövegmezőben kattints a jobb egérgombbal, és a megjelenő környezeti menüben válaszd a Helyesírás-ellenőrző beállításai > Nyelvi beállítások pontot.

XML-generátor[szerkesztés]

Segítségével az infobox sablonokhoz lehet XML leírást készíteni, így a sablon szerkeszthető a Sablonmesterrel is.

Geolocator[szerkesztés]

Segítségével a szócikkekhez földrajzi koordinátákat rendelhetünk. A hozzáadott új linkre kattintva láthatjuk a szócikk tárgyát a Google Mapsban vagy a Microsoft Bingben.

Cite4wiki[szerkesztés]

Mozilla Firefox kiegészítő, melynek segítségével a böngésző címsorában található linkből kitöltött cite web sablont készít.

Sablonmester[szerkesztés]

A Wikipédia:Sablonmester segítségével anélkül tudunk sablont kitölteni, hogy pontosan ismernénk a paraméterek neveit.

Sablonfordító[szerkesztés]

A wikipédia:Sablonfordító angol nyelvű szócikkekből a már kitöltött infobox sablonokat fordítja magyarra.

Wikipédia:AutoWikiBrowser[szerkesztés]

A Wikipédia:AutoWikiBrowser egy félautomata MediaWiki-szerkesztő program. Az AWB valójában böngésző, ami egyből megnyitja a listában lévő következő lapot, amint az előzőt elmentettük. Segítségével a fáradságos, ismétlődő munkák könnyebben és egyszerűbben végezhetőek el. Ha úgy van beállítva, kisebb javítási munkákat is el tud végezni a megadott változtatások mellett, vagy azoktól függetlenül.

Excel[szerkesztés]

Néhány ötlet az Excel használatához (Főleg akkor hasznos, ha nem tudsz botot futtatni, de botgazdáknak is jó lehet.)

Excel2Wiki[szerkesztés]

Az Excel converter segítségével Excel-táblázatokat alakíthatunk wikitáblázatokká.

Wikipedia Cleaner[szerkesztés]

A Wikipedia Cleaner segítségével a hibás linkeket tudjuk gyorsan javítani.

Check Wikipedia[szerkesztés]

A Check Wikipedia egy programgyűjtemény, mely kilistázza a lapok gyakori szintaktikai hibáit. A Wikipédia:Ellenőrzőműhely használja

Linked disambiguation pages[szerkesztés]

A linked disambiguation pages eszköz segítségével kilistázhatjuk a legtöbbet hivatkozott egyértelműsítő lapokat.

Sablonok száma[szerkesztés]

Nem csak Wikipédiához[szerkesztés]

Detexify2[szerkesztés]

A Detexify2 - LaTeX szimbólum felismerő berajzolt matematikai szimbólumokat ismer fel és megmondja a megfelelő TeX kódját.

Web Equation[szerkesztés]

A Web Equation berajzolt matematikai szimbólumokat és műveleteket ismer fel és megmondja a megfelelő LaTeX és MathML kódját.

  • Web Equation. webdemo.visionobjects.com, 2012 [last update]. (Hozzáférés: 2012. február 26.)

WOT - külső hivatkozások megbízhatósága[szerkesztés]

A WOT egy Mozilla Firefox kiegészítő, illetve Chrome bővítmény, melynek segítségével a külső hivatkozások megbízhatóságát látjuk („web of trust”: „bizalmi hálózat”). Az értékelés az adott link látogatóinak szavazatai alapján folyamatosan módosul és minden külső link mellett automatikusan megjelenik. Jó esetben zöld színű; ha kétséges, akkor narancsszínű, majd veszély esetén pirosra vált.

Kínai szavak átírója[szerkesztés]

Segítségével az angolos átírású kínai városneveket és személyneveket tudjuk magyaros alakra átalakítani.

Offline Wikipédia[szerkesztés]

Wikitaxi[szerkesztés]

Letöltött tömörített dumpot alakít át úgy, hogy a tartalomjegyzék, források és kategóriák is olvashatóak maradnak, a szócikkek közötti kék linkek pedig működőképesek maradnak.

Kiwix[szerkesztés]

A letöltött Zim fájlokat tudjuk vele megnyitni. Ezek a fájlok tartalmazzák a Wikipédiát képekkel együtt. A program elérhető számítógépekre és mobiltelefonokra is, így akár nálunk lehet a teljes magyar vagy angol Wikipédia bármikor (a magyar változata frissebb, mint a Aard Dictionary-é).

Aard Dictionary[szerkesztés]

A letöltött aar fájlokat tudjuk vele megnyitni. Ezek a fájlok tartalmazzák a Wikipédiát képek nélkül. A program elérhető számítógépekre és mobiltelefonokra is, így akár nálunk lehet a teljes magyar vagy angol Wikipédia bármikor (az angol változata frissebb, mint a Kiwix-é).

Lásd még[szerkesztés]