LaTeX

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
LaTeX

Fejlesztő Leslie Lamport
Első kiadás 1985[1]
Legfrissebb stabil kiadás LaTeX2ε update 20[2]
(2018. december 1.)
Legfrissebb fejlesztői
kiadás
LaTeX3[3]
(2016. november 21)
Programozási nyelv TeX
Operációs rendszer platformfüggetlen
Platform platformfüggetlen
Állapot aktív
Kategória szedés
Licenc LaTeX Project Public License (LPPL)
A(z) LaTeX weboldala
Leslie Lamport

A (ejtsd: [latehh]) egy TeX-en alapuló szövegformázó rendszer, amely kifejezetten alkalmas olyan elektronikus dokumentumok, szakdolgozatok, tudományos cikkek írására, amelyek sok képletet tartalmaznak. A LaTeX alkotója Leslie Lamport.

A rendszer része egy nem túl bonyolult szövegjelölő nyelv, amely alapján a szöveget először ellátjuk a megjelenítési információkat hordozó utasításokkal. A jelöléssel ellátott szövegből azután egy fordítóprogram létrehozza a megjeleníthető dokumentumot. A megfelelő forráskódból könnyen létre tudunk hozni PS, HTML, PDF vagy DVI típusú kimeneteket.

A LaTeX több operációs rendszer alatt elérhető (DOS, Windows, Unix, Linux, OS/2). A MiKTeX a TeX / LaTeX ingyenes windowsos változata. A linuxos telepítő CD-ken általában rajta van a LaTeX (teTeX, illetve újabban TeX Live csomagok).

Neve[szerkesztés]

A TeX és a LaTeX végén levő Χ karakter nem latin iksz betű, hanem nagy görög khí, amely a görög τέχνη (ejtsd: tehné, a magyar technika, ’művészet, mesterség’) szóban szerepel, s a magyar technika szó ch-jához hasonlóan ejtendő.

Tipográfia[szerkesztés]

A mai szövegszerkesztők nagy tipográfiai tudással bírnak, ez azonban könnyen mellőzhető, különösen WYSIWYG rendszerű szövegszerkesztők esetén. Ezek a programok már szerkesztés közben a dokumentum valódi kinézetét mutatják. Sokszor a felhasználói felületen össze vannak ömlesztve a szerzői és a tipográfusi parancsok, arra csábítva a felhasználót, hogy az utóbbit helyezze előtérbe.

A LaTeX szétválasztja a szerző és a tipográfus feladatait. A szerző közli a szöveg részeinek szerepét, a LaTeX pedig elvégzi a tipográfus feladatainak nagy részét. A szedést a TeX-hel végezteti el.

Előnyei és hátrányai[szerkesztés]

Előnyök[szerkesztés]

A LaTeX használata számos előnnyel jár, bár ezek nem mindig domborodnak ki a kezdő felhasználók számára. Ezek:

 • A szabad forráskód miatt bármilyen operációs rendszeren használható. Ez egyben meghatározza a hordozhatóságot is, mivel a dokumentum tényleges létrehozása nem függ a használt szerkesztő programtól vagy az operációs rendszer sajátosságaitól.
 • Folyamatosan fejlődik, illetve a csomagkészlete gazdagodik. Ennek köszönhetően nagyon nehéz olyan problémát találni, amit a LaTeX nem kezel kimagaslóan.
 • A kész dokumentum minden szerkesztő és minden szoftveres környezet esetén azonos. Nem fordulhat elő az a helyzet, hogy egy dokumentum megjelenése erősen függ a szövegszerkesztő verziójától vagy a különböző szerkesztőprogramok kompatibilitási szintjétől.[4]
 • Nem kell foglalkozni a dokumentum megjelenésével, azt a program automatikusan szabályozza, sokkal finomabban, mint ahogy azt kézzel megtehetjük. Ennek folyományaképpen minden energiánkat a dokumentum megírásába fektethetjük.
 • A dokumentum járulékos részeit automatikusan elrendezi, a tartalomjegyzék, ábrajegyzék, táblázatjegyzék, hivatkozások, tárgymutatók könnyen létrehozhatóak és automatikusan frissülnek a dokumentum készítésekor.
 • Támogatja a kooperatív munkát, a dokumentum logikai egységekre bontható, és azokra hivatkozással összeállítható. Ez nagymérvű előny a közhasználatos szövegszerkesztőkkel szemben, és a tudományos szintű igényeket is kielégíti. Ez különösen a társszerzőségre vonatkozóan optimális, nem szükséges a teljes dokumentumot egyszerre kezelni, csak az adott szerzőhöz tartozó egységeket.
 • A dokumentum forrásait könnyedén, akár külön közös állományból is képes kezelni, azokat hivatkozással ellátni.
 • Világosan elválik a dokumentum felépítése és tartalma szabályozás szinten. Ezt úgy kell elképzelni, hogy egy dokumentum két részből áll: egy preambulumból, ami a dokumentum megjelenését vezérli, és a törzsszövegből, ami a dokumentum tartalma a formázási utasításokkal.
 • A dokumentum tipográfiai minőségű lesz, gyakorlatilag azonnal nyomdába küldhető, azon a nyomdászoknak utómunkálatokat nem kell végezniük.

Hátrányok[szerkesztés]

A LaTeX, mint általában minden eszköz, rendelkezik kevésbé hasznos, időnként egyenesen a használatát problémássá tevő jellemzőkkel is. Ezek egy része tapasztalt felhasználók számára elkerülhetőek, megszüntethetőek, vannak azonban olyanok is, amik egyszerűen a program természetéből adódóan léteznek.

 • A program valójában egy leíró nyelv, amit meg kell tanulni a használatához. Angolul értők számára a legtöbb parancs teljesen értelmes és logikus, így a dokumentum leírása számukra aránylag egyszerű.
 • A tanulási görbe a kezdeti szakaszban igen meredek. Ez azt jelenti, hogy a kezdők számára sok energiát kell befektetni a rendszer megértésébe, ez sokakat elriaszthat a használatától.
 • A dokumentumot a megtekintéshez le kell fordítani. A munkásember nem látja a kész dokumentumot, az elrendezést, ezért a munka néha körülményessé válhat. Természetesen sok gyakorlás után a LaTeX-dokumentumok egyes részleteit "fejben lefordítva" magunk elé tudjuk képzelni.
 • A törzsprogram igen puritán sok elvárt képességgel kapcsolatban, ezeket külső csomagokkal tudjuk javítani. Ilyen például a beépített grafikai eszközkészlet, ezt több csomag hivatott javítani, amiknek a használatát szintén meg kell tanulni.[5]
 • A program programozói szemlélettel készült és működik, így az átlagos felhasználónak néha nehézségei támadhatnak a használata során.
 • A programhoz a dokumentumok elkészítése külön szerkesztőprogramot igényel, ezek működése erősen változó. Kifejezetten LaTeX-szerkesztők is vannak ugyan, de ezek leginkább a parancskiegészítés, parancskiemelés és fordítás műveleteit automatizálják. Félig-meddig kezdőknek készített szerkesztő a LyX, ami egyes gyakori utasításokat röptében fordít, így a szöveg megjelenése közelebb áll a kész dokumentuméhoz.
 • A LaTeX-fájlok ugyan maximálisan portábilisek, azonban az olvashatóságukhoz le kell őket fordítani, ami már a használt rendszer függvénye. A kész fájlok ugyan teljesen azonosak, de csak akkor, ha a fordítás sikeres volt.
 • A kinézet közel végleges, a dokumentum kinézetét sokszor igen körülményes megváltoztatni. Ez arra kényszeríti a felhasználót, hogy a dokumentum elkészítését pontosan felvázolt terv szerint végezze, a "spagetti-szöveg" készítése, ami a hagyományos szövegszerkesztők esetében kvázisztenderd állapot, a LaTeX esetében könnyen eredményezhet értelmetlen és értéktelen dokumentumot.[6]

Működése[szerkesztés]

és
Szerkeszthető
LaTeX-forrásfájl
fordítás Napló- avagy log-fájl
(A fordítóprogram
üzenetei)
Megtekinthető
és nyomtatható
DVI-fájl
átalakítás PDF-fájllá Megtekinthető
és nyomtatható
PDF-fájl
átalakítás Postscript-fájllá
Megtekinthető
és nyomtatható
Postscript-fájl

Megjegyzés: az utóbbi években egy másik fordítási lehetőség a közvetlen LaTeX–PDF fordítás lett, ami esetén pdflatex pelda.tex parancs hatására közbülső lépések nélkül PDF kimenet keletkezik. Az eredeti LaTeX-DVI-dvips megoldáshoz képest néhány további lehetőség:

 • kattintható hiperlinkek (webes URL) készíthetők
 • kattintható tartalomjegyzék készíthető
 • könyvjelzősáv (bal oldali lenyíló tartalomjegyzék) készíthető
 • mellékesen az eps helyett gif, png, jpg, pdf formátumú képeket fogad.

Azaz papírra szánt postscript formátum helyett a papírra és képernyőre egyaránt szánt PDF formátum lehetőségeit is implementálták a pdflatex-be.

Példa[szerkesztés]

LaTeX-forrás:

\documentclass[12pt]{article}
\title{\LaTeX}
\date{}
\begin{document}
\maketitle \LaTeX{} is a document preparation system for the \TeX{} typesetting program. It offers programmable desktop publishing features and extensive facilities for automating most aspects of typesetting and desktop publishing, including numbering and cross-referencing, tables and figures, page layout, bibliographies, and much more. \LaTeX{} was originally written in 1984 by Leslie Lamport and has become the dominant method for using \TeX; few people write in plain \TeX{} anymore. The current version is \LaTeXe.
\newline
% This is a comment, it is not shown in the final output.
% The following shows a little of the typesetting power of LaTeX
\begin{eqnarray}
E &=& mc^2 \\
m &=& \frac{m_0}{\sqrt{1-\frac{v^2}{c^2}}}
\end{eqnarray}
\end{document}

DVI-eredmény:

Segédprogramok[szerkesztés]

Vim[szerkesztés]

A Vim, mint nagy hatékonyságú szövegszerkesztő, kiválóan alkalmas a LaTeX-dokumentumok elkészítéséhez. Több Linux-disztribúció is tartalmaz egy direkt erre a célra készített kiegészítőkészletet (szintaxiskiemelés, behúzás stb.).

Ghostview[szerkesztés]

A GhostView (a Windowson a GSview) egy Postscript (.ps) és PDF (.pdf) fájlok olvasására alkalmas program. A Ghostscripttel együtt az oldalak nyomtatásásra is alkalmas bármely elterjedtebb nyomtatón. A windowsos változatok nem élesen rajzolják ki a betűket, a LaTeX-ből készült fájlok esetén. Ezen segít a pslatex csomag (és hasznos lehet a times csomag is), illetve az, ha LaTeX helyett pdflatex-et futtatunk. Ez utóbbi rögtön PDF fájlt készít. A sima LaTeX a jpeg, eps ábrákat szereti, a pdflatex pedig a png, jpeg és pdf ábrákat.

HTML készítése LaTeX-szövegből[szerkesztés]

A latex2html program LaTeX-szövegekből ügyesen csinál html oldalakat. (Több vagy egy oldalt.)

Windows alá a szabadon hozzáférhető shareware Ghostgum GSView program használható ugyanerre a célra.

xfig[szerkesztés]

Az xfig egy egyszerű, de kellemes vektorgrafikus rajzoló program. A vele készült ábrák beilleszthetőek LaTeX/TeX dokumentumba. Az ábrák elmenthetőek vele LaTeX-utasításokként, PostScript (ps, eps), jpeg, png és sok egyéb formátumban. Kis ablak segít, hogy melyik egérgomb éppen most mire használható. Segítség nélkül, próbálgatással megtanulható.

Kile[szerkesztés]

A KDE grafikus környezetben (mely Linux alatt könnyen, Windows alatt nehezebben telepíthető) elérhető a Kile nevű felhasználóbarát, nagy tudású LaTeX-szerkesztő program, mely nagyon jól testre szabható, és számtalan, a grafikus felületén keresztül elérhető funkcionalitásával jelentősen megkönnyíti a LaTeX-ben való szövegszerkesztést. Oldalsávjában az iromány szerkezetét mutatja (szakaszcímek, alcímek, bekezdéscímek), ezáltal könnyen áttekinthetővé teszi szerkesztés közben is a szöveget. Gombnyomásra futtatja a latex, dvips stb. konvertáló programokat, beágyazva tartalmazza a DVI, PS, PDF nézegetőt, helyesírás ellenőrzőt.

Eclipse TeXlipse plug-in használatával[szerkesztés]

Minden Javat futtatni képes platformra elérhető a nyílt forrású Eclipse fejlesztőkörnyezet, amely a TeXlipse plug-innal megfelelően kényelmes környezetet teremt LaTeX-dokumentumok szerkesztéséhez. Képes kiegészíteni és kiemelni a parancsokat, menüből teszi elérhetővé a gyakori és ritkább karaktereket, matematika jeleket, formázási parancsokat és természetesen gombnyomásra fordítja és jeleníti meg a dokumentumot.

LyX[szerkesztés]

Ha valaki nem akar nagyon belemenni a LaTeX ismeretébe, akkor is van lehetősége a lehetőségeinek a kihasználására például a LyX nevezetű word-szerű szövegszerkesztővel, mely LaTeX-kimenetet hoz létre. A LyX-nek Linux, Windows NT/9x, OS2 és Mac OS X alatti változata is van.

TeXShop[szerkesztés]

Mac OS X [1]

TeXworks[szerkesztés]

Windows, GNU/Linux, Mac OS X [2]

GnuPlot[szerkesztés]

A gnuplot függvényrajzoló programmal lehet a LaTeX-be beilleszthető grafikonokat készíteni. (Többek között .eps fájlokat készíthetünk vele.)

Microsoft Word fájl készítése LaTeX-szövegből[szerkesztés]

A manapság nagyon elterjedt Microsoft Word szövegszerkesztő program is alkalmas dokumentumok, könyvek stb. készítésére, így a Word használók gyakran igénylik LaTeX-ben készült művek Word .doc fájlokká alakítását. A LaTeX tipográfiai lehetőségei a Word-nél sokkal gazdagabbak (The Beauty of LaTeX), így a művek jelentős része nem alakítható tökéletesen Word formátumba, de többféle lehetőség adódik. Az egyik út első lépésben átalakítás html-lé az előbb említett latex2html programmal, majd a html átalakítása .doc-ká a Word program segítségével. Egy másik út a LaTeX .pdf kimenetéből indul ki, ez Windows alatt az Abbyy FineReader programmal (próbaverziója ingyenes) jó minőségben Worddé alakítható. Linux alatt a pdftohtml programmal (xpdf-utils csomag része) is készíthető a .pdf-ből html változat, melyet tovább lehet alakítani .doc-ká. Természetesen ilyenkor számítani kell rá, hogy a tipográfia egy része megváltozik (leginkább torzul), esetleg el is tűnik.

Bemutatókészítés LaTeX-hel[szerkesztés]

Az előadásokhoz a PowerPointhoz hasonló anyagot készíthetünk a Prosper vagy a Beamer csomaggal.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Bevezetés a LaTeX-be (hivatalos oldal)
 2. LaTeX2ε-kiadások
 3. LaTeX3-frissítések
 4. Itt a legekletánsabb példa a Microsoft Office és a LibreOffice programok kapcsolata. Egy egyszerű dokumentum megjelenésében nincsen különbség, de ha a programok képességeit is megpróbáljuk kihasználni, komoly korlátokba ütközhetünk.
 5. Szélsőséges példái ennek a pgf és az ochem csomagok. Az első egy ábrakészítő csomag, a második kémiai molekularajzoló kiegészítés. Mindkettőnek a kézikönyve több száz oldalas.
 6. Kérdés, hogy ez ténylegesen hátrány-e.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:LaTeX
A Wikimédia Commons tartalmaz LaTeX témájú médiaállományokat.