LaTeX

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
LaTeX
LaTeX logo.png

Fejlesztő Leslie Lamport
Első kiadás 1985[1]
Legfrissebb stabil
kiadás
LaTeX2e update 20[2]
(2011. június 27.)
Legfrissebb fejlesztői
kiadás
LaTeX3[3]
(2012. február 26.)
Programozási nyelv TeX
Operációs rendszer platformfüggetlen
Platform platformfüggetlen
Állapot aktív
Kategória szedés
Licenc LaTeX Project Public License (LPPL)
A LaTeX weboldala

A egy TeX-en alapuló szövegformázó rendszer, amely nagyon alkalmas olyan elektronikus dokumentumok, szakdolgozatok, tudományos cikkek írására, amelyek sok képletet tartalmaznak. A LaTeX alkotója Leslie Lamport.

A rendszer része egy viszonylag egyszerű szövegjelölő nyelv, amely alapján a szöveget először ellátjuk a megjelenítési információkat hordozó utasításokkal. A jelöléssel ellátott szövegből azután egy fordítóprogram létrehozza a megjeleníthető dokumentumot. A megfelelő forráskódból könnyedén létre tudunk hozni PS, HTML, PDF vagy DVI típusú kimeneteket.

A LaTeX több operációs rendszer alatt elérhető (DOS, Windows, Unix, Linux, OS/2). A MiKTeX a TeX/LaTeX ingyenes windowsos változata. A linuxos telepítő CD-ken általában rajta van a LaTeX (teTeX, illetve újabban TeX Live csomagok).

Neve[szerkesztés]

A TeX és a LaTeX végén levő Χ karakter nem latin iksz betű, hanem nagy görög khí, amely a görög τεχνη (ejtsd: tehné, a.m. technika, művészet, mesterség) szóban szerepel, s a magyar technika szó ch-jához hasonlóan ejtendő.

Tipográfia[szerkesztés]

A mai szövegszerkesztők nagy tipográfiai tudással bírnak, ez azonban könnyen mellőzhető, különösen WYSIWYG rendszerű szövegszerkesztők esetén. Ezek a programok már szerkesztés közben a dokumentum valódi kinézetét mutatják. Sokszor a felhasználói felületen össze vannak ömlesztve a szerzői és a tipográfusi parancsok, arra csábítva a felhasználót, hogy az utóbbit helyezze előtérbe.

A LaTeX szétválasztja a szerző és a tipográfus feladatait. A szerző közli a szöveg részeinek szerepét, a LaTeX pedig elvégzi a tipográfus feladatainak nagy részét. A szedést a TeX-hel végezteti el.

Előnyei és hátrányai[szerkesztés]

Előnyei:

 • Számos tipográfiai feladat megoldására képes, használható nyomdai minőségű kimenet előállítására
 • A szerzőnek elég a dokumentum logikai struktúráját leírnia, és nem kell foglalkoznia a megjelenítéssel
 • Ugyanakkor lehetséges a megjelenés teljes mértékű szabályozása
 • Könnyen lehet tartalomjegyzéket, irodalomjegyzéket, és lábjegyzeteket generálni
 • Jól kezeli a képleteket
 • Folyamatosan fejlődik, gazdagodik
 • Hordozható
 • Kevés memóriát igényel
 • Ingyenes
 • Szabad forráskódú, korlátozások csak a márkanevek használatában és az üzleti célú felhasználásban vannak
 • Például a magyar nyelven való helyes elválasztáshoz külön programmodulok állnak rendelkezésre, melyeket önkéntesek készítenek. További makrókat írtak a magyar nyelvhez és tipográfiához, amelyek egyszerre telepíthetők az alap programmal. A kiegészítések használata semmivel sem bonyolultabb, mint az MS Wordben, csak be kell tölteni a szükséges csomagokat:[4]
\usepackage[magyar]{babel}
\usepackage{t1enc}
\usepackage[latin2]{inputenc}
\frenchspacing

Hátrányai:

 • Minden szempontból több hozzáértést igényel, mint egy szövegszerkesztő program
 • Viszonylag szűk, általában partikuláris szakmai körben használt (lapkiadók, tudósok)
 • Forráskód alapú.
 • A dokumentum „forráskódja” nehezen áttekinthető
 • Bizonyos szerkesztési feladatokat sokkal körülményesebb vele megoldani, mint egy WYSIWYG rendszerben, mivel nem lehet azonnal látni a szerkesztés következményeit. Ennek megkerülésére vannak rendszerek, amelyekkel a szerkesztés hatása azonnal látható, ilyenek a TeXmacs[5] és a Scientific Word.[6]
 • Külön leíró nyelvet használ, amit nem mindig egyszerű megérteni
 • Ennek megismeréséhez nem mindig áll rendelkezésre elég dokumentáció
 • Nehéz kijavítani a hibákat
 • Nehéz új kinézeti tervet készíteni, és a kinézetet megváltoztatni

Működése[szerkesztés]

Nuvola-inspired File Icons for MediaWiki-fileicon-tex.png Human-go-next.svg Nuvola-inspired File Icons for MediaWiki-fileicon-l.png és Nuvola-inspired File Icons for MediaWiki-fileicon-dvi.png Human-go-next.svg Nuvola-inspired File Icons for MediaWiki-fileicon-pdf.png
Szerkeszthető
LaTeX-forrásfájl
fordítás Napló- avagy log-fájl
(A fordítóprogram
üzenetei)
Megtekinthető
és nyomtatható
DVI-fájl
átalakítás PDF-fájllá Megtekinthető
és nyomtatható
PDF-fájl
Human-go-down.svg átalakítás Postscript-fájllá
Nuvola-inspired File Icons for MediaWiki-fileicon-ps.png
Megtekinthető
és nyomtatható
Postscript-fájl

Megjegyzés: utóbbi években egy másik fordítási lehetőség a közvetlen LaTeX-PDF fordítás lett, ami esetén pdflatex pelda.tex parancs hatására közbülső lépések nélkül PDF kimenet keletkezik. Az eredeti LaTeX-DVI-dvips megoldáshoz képest néhány további lehetőség:

 • kattintható hiperlinkek (webes URL) készíthető
 • kattintható tartalomjegyzék készíthető
 • könyvjelzősáv (bal oldali lenyíló tartalomjegyzék) készíthető
 • mellékesen az eps helyett gif, png, jpg, pdf formátumú képeket fogad.

Azaz papírra szánt postscript formátum helyett a papírra és képernyőre egyaránt szánt PDF formátum lehetőségeit is implementálták a pdflatex-be.

Példa[szerkesztés]

LaTeX-forrás
\documentclass[12pt]{article}
\title{\LaTeX}
\date{}
\begin{document}
\maketitle \LaTeX{} is a document preparation system for the \TeX{} typesetting program. It offers programmable desktop publishing features and extensive facilities for automating most aspects of typesetting and desktop publishing, including numbering and cross-referencing, tables and figures, page layout, bibliographies, and much more. \LaTeX{} was originally written in 1984 by Leslie Lamport and has become the dominant method for using \TeX; few people write in plain \TeX{} anymore. The current version is \LaTeXe.
\newline
% This is a comment, it is not shown in the final output.
% The following shows a little of the typesetting power of LaTeX
\begin{eqnarray}
E &=& mc^2 \\
m &=& \frac{m_0}{\sqrt{1-\frac{v^2}{c^2}}}
\end{eqnarray}
\end{document}
DVI-eredmény
LaTeX Output.png

Segédprogramok[szerkesztés]

Ghostview[szerkesztés]

A GhostView (a Windowson a GSview) egy Postscript (.ps) és PDF (.pdf) fájlok olvasására alkalmas program. A Ghostscripttel együtt az oldalak nyomtatásásra is alkalmas bármely elterjedtebb nyomtatón. A windowsos változatok nem élesen rajzolják ki a betűket, a LaTeX-ből készült fájlok esetén. Ezen segít a pslatex csomag (és hasznos lehet a times csomag is). Vagy az, ha latex helyett pdflatex-et futtatok. Ez rögtön PDF fájlt készít. A sima LaTeX a jpeg, eps ábrákat szereti, a pdflatex a png, jpeg és pdf ábrákat.

Html készítése LaTeX szövegből[szerkesztés]

A latex2html program LaTeX szövegekből ügyesen csinál html oldalakat. (Több vagy egy oldalt.)

Windows alá a szabadon hozzáférhető shareware Ghostgum GSView program használható ugyanerre a célra.

xfig[szerkesztés]

Az xfig egy egyszerű, de kellemes vektorgrafikus rajzoló program. A vele készült ábrák beilleszthetőek LaTeX/TeX dokumentumba. Az ábrák elmenthetőek vele LaTeX utasításokként, PostScript (ps, eps), jpeg, png és sok egyéb formátumban. Kis ablak segít, hogy melyik egérgomb éppen most mire használható. Segítség nélkül, próbálgatással megtanulható.

Kile[szerkesztés]

A KDE grafikus környezetben (mely Linux alatt könnyen, Windows alatt nehezebben telepíthető) elérhető a Kile nevű felhasználóbarát, nagy tudású LaTeX-szerkesztő program, mely nagyon jól testreszabható, és számtalan, a grafikus felületén keresztül elérhető funkcionalitásával jelentősen megkönnyíti a LaTeX-ben való szövegszerkesztést. Oldalsávjában az iromány szerkezetét mutatja (szakaszcímek, alcímek, bekezdéscímek), ezáltal könnyen áttekinthetővé teszi szerkesztés közben is a szöveget. Gombnyomásra futtatja a latex, dvips stb. konvertáló programokat, beágyazva tartalmazza a DVI, PS, PDF nézegetőt, helyesírásellenőrzőt.

Eclipse TeXlipse plug-in használatával[szerkesztés]

Minden Javat futtatni képes platformra elérhető a nyílt forrású Eclipse fejlesztőkörnyezet, amely a TeXlipse plug-innal megfelelően kényelmes környezetet teremt LaTeX dokumentumok szerkesztéséhez. Képes kiegészíteni és kiemelni a parancsokat, menüből teszi elérhetővé a gyakori és ritkább karaktereket, matematika jeleket, formázási parancsokat és természetesen gombnyomásra fordítja és jeleníti meg a dokumentumot.

LyX[szerkesztés]

Ha valaki nem akar nagyon belemenni a LaTeX ismeretébe, akkor is van lehetősége a lehetőségeinek a kihasználására például a LyX nevezetű word-szerű szövegszerkesztővel, mely LaTeX kimenetet hoz létre. A LyX-nek Linux, Windows NT/9x, OS2 és Mac OS X alatti változata is van.

TeXShop[szerkesztés]

Mac OS X [1]

TeXworks[szerkesztés]

Windows, GNU/Linux, Mac OS X [2]

GnuPlot[szerkesztés]

A gnuplot függvényrajzoló programmal lehet a LaTeX-be beilleszthető grafikonokat készíteni. (Többek között .eps fájlokat készíthetünk vele.)

Microsoft Word fájl készítése LaTeX szövegből[szerkesztés]

A manapság nagyon elterjedt Microsoft Word szövegszerkesztő program is alkalmas dokumentumok, könyvek stb. készítésére, így a Word használók gyakran igénylik LaTeX-ben készült művek Word .doc fájlokká alakítását. A LaTeX tipográfiai lehetőségei a Word-nél sokkal gazdagabbak (The Beauty of LaTeX [3]) [forrás?], így a művek jelentős része nem alakítható tökéletesen Word formátumba, de többféle lehetőség adódik. Az egyik út első lépésben átalakítás html-lé az előbb említett latex2html programmal, majd a html átalakítása .doc-ká a Word program segítségével. Egy másik út a LaTeX .pdf kimenetéből indul ki, ez Windows alatt az Abbyy FineReader programmal (próbaverziója ingyenes) jó minőségben Word-dé alakítható. Linux alatt a pdftohtml programmal (xpdf-utils csomag része) is készíthető a .pdf-ből html változat, melyet tovább lehet alakítani .doc-ká. Természetesen ilyenkor számítani kell rá, hogy a tipográfia egy része megváltozik (leginkább torzul), esetleg el is tűnik.

Bemutatókészítés LaTeX-hel[szerkesztés]

Az előadásokhoz a PowerPointhoz hasonló anyagot készíthetünk a Prosper vagy a Beamer csomaggal.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Bevezetés a LaTeX-be (hivatalos oldal)
 2. LaTeX2e kiadások
 3. LaTeX3 frissítések
 4. Itt elmagyarázzák, mit miért kell
 5. Frequently asked questions (FSF GNU project)
 6. Shone, Ronald (November 1995), "Scientific Word and Scientific Workplace", The Economic Journal 105 (433): 1688–1693, DOI 10.2307/2235147.

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz LaTeX témájú médiaállományokat.