Ugrás a tartalomhoz

LaTeX

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
LaTeX

FejlesztőLeslie Lamport
Első kiadás1985[1]
Legfrissebb stabil kiadásLaTeX2ε update 20[2]
(2018. december 1.)
Legfrissebb fejlesztői
kiadás
LaTeX3[3]
(2016. november 21)
Programozási nyelvTeX
Operációs rendszerplatformfüggetlen
Platformplatformfüggetlen
Állapotaktív
Kategóriaszedés
LicencLaTeX Project Public License (LPPL)
A(z) LaTeX weboldala
Leslie Lamport

A (ejtsd: [latehh]) egy TeX-en alapuló szövegformázó rendszer, amely kifejezetten alkalmas olyan elektronikus dokumentumok, szakdolgozatok, tudományos cikkek írására is, amelyek sok képletet tartalmaznak. A LaTeX alkotója Leslie Lamport.

A rendszer része egy nem túl bonyolult szövegjelölő nyelv, amely alapján a szöveget először ellátjuk a megjelenítési információkat hordozó utasításokkal. A jelöléssel ellátott szövegből azután egy fordítóprogram létrehozza a megjeleníthető dokumentumot. A megfelelő forráskódból könnyen létre tudunk hozni PS, HTML, PDF vagy DVI típusú kimeneteket.

A LaTeX több operációs rendszer alatt elérhető (DOS, Windows, Unix, Linux, OS/2). A MiKTeX a TeX / LaTeX ingyenes windowsos változata. A linuxos telepítőképeken általában rajta van a LaTeX (teTeX, illetve újabban TeX Live csomagok).

Neve[szerkesztés]

A TeX és a LaTeX végén levő Χ karakter nem latin iksz betű, hanem nagy görög khí, amely a görög τέχνη (ejtsd: tehné, a magyar technika, ’művészet, mesterség’) szóban szerepel, s a magyar technika szó ch-jához hasonlóan ejtendő.

Tipográfia[szerkesztés]

A mai szövegszerkesztők nagy tipográfiai tudással bírnak, amit a WYSIWYG rendszerű szövegszerkesztők általában elfednek, uniformizálnak. Ezek a programok már szerkesztés közben a dokumentum valódi kinézetét mutatják. Sokszor a felhasználói felületen keverten jelennek meg a szerzői és a tipográfusi parancsok, arra csábítva a felhasználót, hogy az utóbbiakat részesítse előnyben.

A LaTeX szétválasztja a szerző és a tipográfus feladatait. A szerző közli a szöveg részeinek szerepét, a LaTeX pedig automatikusan elvégzi a tipográfiai feladatok nagy részét. A szedést a TeX-hel végezteti el.

Előnyei és hátrányai[szerkesztés]

Előnyök[szerkesztés]

A LaTeX használata számos előnnyel jár (bár ezek nem mindig domborodnak ki a kezdő felhasználók számára):

 • Hordozható, a szerkesztett fájlok egyszerű szövegek, a fordítóprogram pedig a megfelelő portolt változat használatával szinte bármilyen operációs rendszeren futtatható.
 • Folyamatosan fejlődik, illetve a csomagkészlete gazdagodik. Ennek köszönhetően nagyon nehéz olyan problémát találni, amit a LaTeX nem kezel kimagaslóan.
 • A kész dokumentum is hordozható formátumú (általában PDF), így minden rendszeren azonosan jelenik meg.
 • Nem kell foglalkozni a dokumentum megjelenésével, azt a program automatikusan szabályozza, így minden energiánkat a dokumentum megírásába fektethetjük.
 • A hivatkozások külső hivatkozásjegyzékre hivatkozva is betölthetőek.
 • A dokumentum járulékos részeit automatikusan elrendezi, a tartalomjegyzék, ábrajegyzék, táblázatjegyzék, hivatkozások, tárgymutatók könnyen létrehozhatóak.
 • Támogatja a kooperatív munkát, a dokumentum logikai egységekre bontható, és az azokra való hivatkozással összeállítható. Ez nagymérvű előny a közhasználatos szövegszerkesztőkkel szemben, és a tudományos szintű igényeket is kielégíti. Társszerzők esetén nem szükséges a teljes dokumentumot egyszerre kezelni, csak az adott szerzőhöz tartozó egységeket.
 • Világosan elválik a dokumentum felépítése és tartalma. Ezt úgy kell elképzelni, hogy egy dokumentum két részből áll: egy preambulumból, ami a dokumentum általános beállításait vezérli, és a törzsszövegből, ami a dokumentum tartalma a formázási utasításokkal.
 • A dokumentum tipográfiai minőségű lesz, gyakorlatilag azonnal nyomdába küldhető, azon a nyomdászoknak utómunkálatokat nem kell végezniük.

Hátrányok[szerkesztés]

A LaTeX, mint általában minden eszköz, rendelkezik kevésbé hasznos, időnként egyenesen a használatát problémássá tevő jellemzőkkel is. Ezek egy része tapasztalt felhasználók számára elkerülhetőek, megszüntethetőek, vannak azonban olyanok is, amik egyszerűen a program természetéből adódóan léteznek.

 • A program valójában egy leíró nyelv, amit meg kell tanulni a használatához (angolul értők számára persze a legtöbb parancs teljesen értelmes és logikus, így a dokumentum leírása számukra aránylag egyszerű).
 • Kezdők számára sok energiát kell befektetni a rendszer kezdeti megértésébe, ez sokakat elriaszthat a használatától.
 • A dokumentumot a megtekintéshez le kell fordítani. A szerző a szöveg írásakor nem a kész dokumentumot látja, ezért a munka néha körülményessé válhat. Természetesen sok gyakorlás után a LaTeX-dokumentumok egyes részleteit menet közben is magunk elé tudjuk képzelni.
 • Sok alapvető képességet külső csomagokkal tudunk a törzsprogramhoz adni. Ilyen például a beépített grafikai eszközkészlet, ezt részben több külső csomag hivatott ellátni, amelyek használatát szintén meg kell tanulni.
 • A program programozói szemlélettel készült és működik, így az átlagos felhasználónak néha nehézségei támadhatnak a használata során.
 • A LaTeX-hez készült integrált szerkesztők működése erősen változó. Ezek leginkább a parancskiegészítés, parancskiemelés és fordítás műveleteit automatizálják. Félig-meddig kezdőknek készített szerkesztő a LyX, ami egyes gyakori utasításokat röptében fordít, így a szöveg megjelenése közelebb áll a kész dokumentuméhoz.

Működése[szerkesztés]

és
Szerkeszthető
LaTeX-forrásfájl
fordítás Napló- avagy log-fájl
(A fordítóprogram
üzenetei)
Megtekinthető
és nyomtatható
DVI-fájl
átalakítás PDF-fájllá Megtekinthető
és nyomtatható
PDF-fájl
átalakítás Postscript-fájllá
Megtekinthető
és nyomtatható
Postscript-fájl

A kifejezetten nyomtatásra szánt PostScript formátum helyett a papírra és képernyőre egyaránt optimális PDF formátum lehetőségeit is implementálták a pdflatex-be. A pdflatex pelda.tex parancs hatására a teljes folyamat a kész PDF-ig automatizálható. Az eredeti LaTeX-DVI-dvips megoldáshoz képest néhány további lehetőség:

 • kattintható külső és belső linkek készíthetők
 • kattintható tartalomjegyzék készíthető
 • a tartalomjegyzék könyvjelzősávként is működik
 • az eps mellett gif, png, jpg, pdf formátumú képeket is fogad.

Példa[szerkesztés]

LaTeX-forrás:

\documentclass[12pt]{article}
\title{\LaTeX}
\date{}
\begin{document}
\maketitle \LaTeX{} is a document preparation system for the \TeX{} typesetting program. It offers programmable desktop publishing features and extensive facilities for automating most aspects of typesetting and desktop publishing, including numbering and cross-referencing, tables and figures, page layout, bibliographies, and much more. \LaTeX{} was originally written in 1984 by Leslie Lamport and has become the dominant method for using \TeX; few people write in plain \TeX{} anymore. The current version is \LaTeXe.
\newline
% This is a comment, it is not shown in the final output.
% The following shows a little of the typesetting power of LaTeX
\begin{eqnarray}
E &=& mc^2 \\
m &=& \frac{m_0}{\sqrt{1-\frac{v^2}{c^2}}}
\end{eqnarray}
\end{document}

DVI-eredmény:

Segédprogramok[szerkesztés]

Vim[szerkesztés]

A Vim, mint nagy hatékonyságú szövegszerkesztő, kiválóan alkalmas a LaTeX-dokumentumok elkészítéséhez. Több Linux-disztribúció is tartalmaz egy direkt erre a célra készített kiegészítőkészletet (szintaxiskiemelés, behúzás stb.).

Ghostview[szerkesztés]

A GhostView (a Windowson a GSview) egy Postscript (.ps) és PDF (.pdf) fájlok olvasására alkalmas program. A Ghostscripttel együtt az oldalak nyomtatásásra is alkalmas bármely elterjedtebb nyomtatón. A windowsos változatok nem élesen rajzolják ki a betűket, a LaTeX-ből készült fájlok esetén. Ezen segít a pslatex csomag (és hasznos lehet a times csomag is), illetve az, ha LaTeX helyett pdflatex-et futtatunk. Ez utóbbi rögtön PDF fájlt készít. A sima LaTeX a jpeg, eps ábrákat szereti, a pdflatex pedig a png, jpeg és pdf ábrákat.

HTML készítése LaTeX-szövegből[szerkesztés]

A latex2html program LaTeX-szövegekből ügyesen csinál HTML oldalakat. (Több vagy egy oldalt.)

A pandoc program is képes latex bemenetet fogadni, és azt HTML-be (illetve számos más formátumba) menteni.

xfig[szerkesztés]

Az xfig egy egyszerű, de kellemes vektorgrafikus rajzoló program. A vele készült ábrák beilleszthetőek LaTeX/TeX dokumentumba. Az ábrák elmenthetőek vele LaTeX-utasításokként, PostScript (ps, eps), jpeg, png és sok egyéb formátumban. Kis ablak segít, hogy melyik egérgomb éppen most mire használható. Segítség nélkül, próbálgatással megtanulható.

Kile[szerkesztés]

A KDE grafikus környezetben (mely Linux alatt könnyen, Windows alatt nehezebben telepíthető) elérhető a Kile nevű felhasználóbarát, nagy tudású LaTeX-szerkesztő program, mely nagyon jól testre szabható, és számtalan, a grafikus felületén keresztül elérhető funkcionalitásával jelentősen megkönnyíti a LaTeX-ben való szövegszerkesztést. Oldalsávjában az iromány szerkezetét mutatja (szakaszcímek, alcímek, bekezdéscímek), ezáltal könnyen áttekinthetővé teszi szerkesztés közben is a szöveget. Gombnyomásra futtatja a latex, dvips stb. konvertáló programokat, beágyazva tartalmazza a DVI, PS, PDF nézegetőt, helyesírás ellenőrzőt.

Eclipse TeXlipse plug-in használatával[szerkesztés]

A nyílt forrású Eclipse fejlesztőkörnyezet, amely a TeXlipse plug-innal megfelelően kényelmes környezetet teremt LaTeX-dokumentumok szerkesztéséhez. Képes kiegészíteni és kiemelni a parancsokat, menüből teszi elérhetővé a gyakori és ritkább karaktereket, matematika jeleket, formázási parancsokat és természetesen gombnyomásra fordítja és jeleníti meg a dokumentumot.

LyX[szerkesztés]

Ha valaki nem akar mélyebben belemerülni a LaTeX ismeretébe, ideális kompromisszumként használhatja LyX WYSIWYM szövegszerkesztővel, mely LaTeX segítségével állítja elő a kimenetet, és szerkesztés közben keverten használhatjuk a vizuális szerkesztőt és a LaTeX-parancsokat. A LyX-nek Linux, Windows NT/9x, OS2 és Mac OS X alatti változata is van.

TeXShop[szerkesztés]

Mac OS X [1]

TeXworks[szerkesztés]

Windows, GNU/Linux, Mac OS X [2]

GnuPlot[szerkesztés]

A gnuplot függvényrajzoló programmal lehet a LaTeX-be beilleszthető grafikonokat készíteni. (Többek között .eps fájlokat készíthetünk vele.)

Bemutatókészítés LaTeX-hel[szerkesztés]

Könnyen készíthetünk bemutatókat LaTeX környezetben a Prosper vagy a Beamer csomaggal.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:LaTeX
A Wikimédia Commons tartalmaz LaTeX témájú médiaállományokat.