PostScript

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Postscript szócikkből átirányítva)

A PostScript egy gyakori, többé-kevésbé operációs rendszer független lapleíró nyelv, amelyben az elemek között vannak vonalak, karakterek, különböző alakzatok és ábrák is. Jól lehet vele vonalas ábrákat leírni, de ha bitmap-et is beilleszthető, nagyban növelve evvel a fájl méretet.

A postScript fájl nagy előnye, hogy normál karakteres (ASCII) formátumú, így akár egy e-mail-ben is elküldhető. PostScript fájlokba beágyazhatók más postScript ábrák is, így viszonylag egyszerű programok is képesek több ábrát egy lapon megjeleníteni.

Egy postScript (.ps) fájl a printernek szól, benne nem csak az ábra leírása található, hanem vannak a printernek szóló utasítások is. Ilyen például a "showpage" amely lap nyomtatásra utasítja több lapos dokumentumok készítéséhez.

A PostScript úgynevezett oldalleíró nyelv, amely a grafikai-tipográfiai elemek mindegyikét vektorgrafikus módon, tehát kicsinyíthető, nagyítható, torzítható formában tárolja. Az EPS (encapsulated PostScript) fájlok exportálhatók, importálhatók, különböző berendezéseken nyomtathatók. Eszköz- és felbontásfüggetlen, mert közvetlenül a nyomtatáskor vagy levilágításkor határozható meg a bittérképpé való átalakítás finomsága, aminek csak a nyomtató vagy a levilágító felbontóképessége szab határt. Nyomdaipari szabvánnyá vált.

További információk[szerkesztés]