Wikipédia:ISBN

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Mediawiki szoftvere felismeri a folyó szövegbe írt ISBN-t; például, a következő wikikód: ISBN 0-12-345678-9 a következőre változik: ISBN 0-12-345678-9 (a kötőjelek opcionálisak), ami ezt az oldalt jeleníti meg: Special:Booksources/0123456789. Ez egy különleges könyvforrás-oldalra való hivatkozás, a Wikipédia:Könyvforrások oldalra, ahol az ISBN az oldal egy paramétereként jelentkezik. Olyan oldalakra hivatkozik, ahol a könyveket meg lehet vásárolni, vagy többet megtudni róluk, pl. kritikákat vagy olvasói visszajelzéseket lehet olvasni a könyvről. Lényeges, hogy nem kell kettőspontot tenni az „ISBN” után.

Bár az ISBN hasznos lehet abban, hogy egy könyvet megtaláljunk online áruházakban, vannak korlátai. Az 1970 előtti könyveknek általában nincsen ISBN-jük. Ráadásul az ISBN a könyvnek csak egy bizonyos kiadását azonosítja. Ezért ne csak az ISBN-t használd egy könyv azonosításakor. Lásd: Wikipédia:Formai útmutató, Wikipédia:Tüntesd fel forrásaidat!.

Egy teljes hivatkozásra példa: Febvre, Lucien – Martin, Henri-Jean: A könyv születése, Osiris, 2005 (ISBN 9633898315). A példában szereplő ISBN első három jegye (963) Magyarországra, illetve a magyar nyelvű kiadásra utal.

Az ISBN-t gyakran ISBN számnak is nevezik. Ez persze redundáns, hiszen az „N” betű az ISBN-ben a számra utal, hasonlóan pl. a HTML nyelvhez (HyperText Markup Language), CD lemezhez (Compact Disk). Ezért az „ISBN” a helyes, egyben a rövidebb írásmód.

Ezen túlmenően, egy regisztrált ISBN nem feltétlenül jelenti azt, hogy a könyv létezik, még akkor sem, ha egy nagyobb könyváruház honlapján olvasható, mint pl. az Amazon.com. Az ISBN-nel és az Amazon.com-mal kapcsolatban történtek már visszaélések a múltban.