Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia:Szerkesztési összefoglaló

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ezek az összefoglalók minden olyan listában látszanak, ami a változásokat mutatja: a Friss változtatásokban éppúgy, mint a Laptörténetben, mellette a dátummal és a felhasználói neveddel. Használhatsz bennük belső linket és wikiközi linket (de külső linket és sablont nem).

Miért fontos ez?[szerkesztés]

Sok szerkesztő rendszeresen figyeli, hogy milyen változtatások történnek a cikkekben (balra, a Friss változtatások menüpont segítségével). Ha szépen leírod, hogy az adott esetben mit, miért változtattál, azzal segítesz a többieknek figyelemmel kísérni a módosításokat, azok okát, célját.

Ez egyébként neked is segíthet: ha a kedvenc témádban, szócikkedben valami megváltozott, akkor érdemes a Laptörténet menü alatt megnézni, hogy ki és mit változtatott: ha rendesen írta az összefoglalókat, akkor nem csak azt látod, hogy mit változtatott, hanem gyakran azt is, hogy miért.

Ahhoz, hogy a be nem jelentkezett olvasók lássák a módosításaidat, egy járőrnek kell jóváhagynia azokat (hacsak nem vagy megerősített szerkesztő). Részletesebben lásd a Wikipédia:Jelölt lapváltozatok cikkben. A járőr munkáját is segíti, ha indoklod, mit miért változtatsz a szócikken.

Ha nem egy egész oldalt szerkesztesz a lap tetején levő linkkel, hanem csak egy szakaszt, akkor a szerkesztési összefoglalóba automatikusan bekerül a szakasz címe. Ez jó dolog, de általában nem elég a tájékozódáshoz, ezért ilyenkor is szerencsés melléírni egy rövid összefoglalót.

Ha közösségi lapon szólsz hozzá, akkor is jelezheted a többieknek egy-két szóval a hozzászólás lényegét, például hogy melyik oldal mellett érvelsz, vagy milyen új szempontot vittél bele a megbeszélésbe.

Ha nincs ötleted, mit lehetne odaírni, akkor olvasgasd kicsit a Speciális:Friss változtatások lapot (ennek a linkjét mindig megtalálod baloldalt a "navigáció" dobozban), és nézegesd mások összefoglalóit.

Mit ne írj szerkesztési összefoglalóba?[szerkesztés]

A laptörténet ugyanolyan része egy cikknek, mint maga a cikk vagy a vitalap, ezért ne írj a szerkesztési összefoglalóba trágár, fenyegető vagy degradáló mondatokat!

Néhány példa:

  • "Ki volt az az idióta, aki ezt beírta?"
  • "Na most húzz el innen!"
  • "Még egy ilyen és szólok egy adminnak!"

A fenti szabály be nem tartása ugyanúgy blokkot vonhat maga után, mintha azt egy vitalapra írtad volna. Ezen felül plusz munkát adsz az adminisztrátoroknak, hiszen bizonyos esetben kénytelenek lesznek eltüntetni az oda nem illő bejegyzést.

Mikor ne írjál összefoglalót?[szerkesztés]

Néhány különleges esetben a Wikipédia szoftvere automatikusan kitölti a szerkesztési összefoglalót, ha üresen hagytad. Ezekben az esetekben csak akkor érdemes írni ebbe a rovatba, ha többet vagy mást akarsz mondani, mint amit a gép beírna oda, vagy ha indokolni akarod a változtatást. Ezek a speciális esetek a következők:

  • Új oldal létrehozása. A szoftver a következő üzenetet írja az összefoglalóba: „Új oldal, tartalma: …”, és itt a lap szövegének eleje következik. Ha a szócikked rövid, például egy új vitalap egy mondattal vagy egy üdvözlő/vandalizmus abbahagyására buzdító sablon, akkor teljes terjedelmében megjelenik, egyébként az első 1-2 sor olvasható. Felesleges tehát az új oldal, cikk létrehozása vagy efféle összefoglalók készítése, ha más mondanivalód nincs.
  • Új átirányító oldal. Ez az előző speciális esete; ilyenkor a szoftver felismeri az oldal tartalmát, és a friss változások listájában az „Átirányítás ide: …” üzenet jelenik meg. Ez sokkal informatívabb, mint ha beírnád az összefoglalóba, hogy redir. Csak akkor érdemes összefoglalót írni, ha indoklást is fűzöl az átirányításhoz.
  • A lap tartalmának törlése. Ilyenkor a szerkesztési összefoglaló szövege „a lap teljes tartalmának eltávolítása” lesz. Csak akkor érdemes összefoglalót írni, ha indoklásra van szükség. Nem kell indokolni például a felhasználói lapod tartalmának törlését. (A tartalom törlése nem azonos a lap törlésével, azt csak adminisztrátorok végezhetik el.)
  • Csere. Az előző lehetőségek kombinációja, ha új szöveggel helyettesíted a régit, ekkor „A lap tartalmának cseréje erre: …” üzenet jelenik meg.
  • Új szakasz. Ez csak akkor működik, ha az új szakaszt nem az egész oldal vagy egy már létező szakasz szerkesztésével hozod létre, hanem egy külön erre a célra szolgáló, …&action=edit&section=new végződésű URL segítségével. A vitalapokon és egyes Wikipédia lapokon (például a rossz viccek oldalán vagy a Kocsmafalon) ezt a szerkesztés fül melletti + jelre kattintva érheted el. Ilyenkor a szokásos, szerkesztőablak alatti összefoglaló mező helyett a szerkesztőablak fölött jelenik meg egy mező; ennek a tartalma lesz a szakasz címe és a szerkesztési összefoglaló is. A többi automatikus összefoglalóval ellentétben ezt nem is lehet felülírni.

Lásd még[szerkesztés]