Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia:Képhasználati útmutató

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tudnivalók

A képhasználati útmutató gyakorlati segítséget nyújt ahhoz, mire figyelj, ha képet töltesz fel a Wikipédiára. A képek használatának irányelveit a Wikipédia:Képek oldalon találod.

Itt találod a gyakorlati tippekkel kiegészített részletes technikai útmutatót ahhoz, hogyan használd a képeket a cikkekben.

A követendő szabályok röviden[szerkesztés]

Az alábbi listában röviden megtalálhatod, mire kell figyelned, ha képet akarsz feltölteni.

 1. Amikor képet töltesz fel, minden esetben töltsd ki az Összefoglaló részt, és válaszd ki a legördülő menüből a megfelelő licencet!
 2. A képnek olyan, világosan érthető nevet adj, ami kifejezi a kép tartalmát! Semmiképp se töltsd fel a képet digitális fényképezőgép alapelnevezésével, mint például IMG12256.JPG vagy PIC565987.JPEG! Érdemes tudni, hogy ha már létező címre töltesz fel képet, az új kép lecseréli a régit!
 3. Mindig a kép lehető legnagyobb felbontású változatát töltsd fel! A cikkekben a képek szabadon átméretezhetők. A képek maximális mérete 100 MB.
 4. Ha a kép túlságosan zsúfolt, vagy az illusztrálni kívánt személy, tárgy stb. nem eléggé nyilvánvaló rajta, képszerkesztő programmal vágd ki a megjeleníteni kívánt részt, és csak azt töltsd fel! (Pl. ha egy sajtótájékoztatón három, egymás mellett ülő színészt fotóztál, de a kép csak egyikük cikkéhez szükséges.)
 5. Ha olyan képet vagy ábrát töltesz fel, amiben szöveg is van (például az emberi test részeinek nevei), ha tudsz, tölts fel egy olyan változatot is, amin nincs szöveg, csak számozás, hogy más nyelvű wikipédiák is hasznosíthassák!
 6. Lehetőleg ne használj színeket az ábráknál, csak az információ ilyen jellegű elkülönítése ha feltétlenül indokolt — és lehetőleg olyankor is ügyelj arra, hogy vannak színvakok és színtévesztők!
 7. Fényképekhez JPEG-; ikonokhoz, logókhoz, rajzokhoz, térképekhez, zászlókhoz és hasonló ábrákhoz SVG-; szoftver-képernyőképekhez, és olyankor, amikor csak raszterkép érhető el, PNG-; animált képekhez GIF-formátumot; videóknál pedig az Ogg/Theorát használd!
 8. A képen lévő részletekhez a kép felületén fűzhetsz megjegyzéseket.
 9. Ha nem szükséges, ne add meg a bélyegkép (thumbnail) méretét, mert így a felhasználók saját maguk állíthatják azt be.
 10. Sokkoló vagy többek számára kényes képeket nem szabad használni csak azért, hogy felhívjuk a figyelmet az adott cikkre. Csak akkor tölts fel ilyen képet, ha az enciklopédikus tartalmat ad a cikkhez, és segíti annak megértését!

Képek feltöltése[szerkesztés]

A feltöltés mikéntje, ha kézzel írjuk be a licencet
A licenc kiválasztása legördülő menüből

Mielőtt képet töltesz fel, győződj meg arról, hogy:

 • te vagy a szerzői jogok tulajdonosa (te készítetted a képet), vagy
 • a szerzői jogok tulajdonosa bizonyíthatóan egy elfogadható szabad licenc alá helyezte a képet, vagy
 • a kép bizonyíthatóan közkincs.

Nem kereskedelmi vagy az átdolgozást meg nem engedő licencű képek alkalmatlanok arra, hogy a Wikipédián használjuk őket, ezeket később törölhetik.

Az írásos engedéllyel, specifikusan csak a magyar Wikipédiára engedélyezett képeket ne töltsd fel a Wikimédia Commonsra!

A kép feltöltésekor mindig jelöld a kép szerzői jogállását! Ehhez a legördülő menüből válassz licencet, és pontosan írd le,

 • honnan származik a kép és
 • mit ábrázol!

A kép leírása, forrása, szerzője és a licenc kötelezően megadandó. Ezek hiányában a képet törölni fogjuk, mert nélkülük a kép szabad vagy jogvédett volta nem állapítható meg.

A kép feltöltésekor a következőket kell kitölteni:

{{Információ
| leírás     = Mi látható a képen?
| forrás     = URL, könyv címe és adatai; „saját kép” megjelölése vagy jogtulajdonos nevének megadása
| dátum     = A kép készítésének időpontja (minél pontosabb, annál jobb).
| helyszín    = Pontos helyszín (hol készült a kép?)
| szerző     = A kép szerzője; különösen, ha nem ő a jogtulajdonos
| engedély    = Minek alapján használható a Wikipédián (törvény? közkincs? írásos engedély?)
| más változatok = Ha a képnek más változatát (vagy valamilyen, belőle származtatott képet) már feltöltötték, az arra mutató linket kell idetenni
}}

Ha egy jogvédett képre írásos engedélyt kértél, az engedély rovatba írd be, hogy engedély elküldve a permissions-hu [kukac] wikimedia.org címre és tedd ki az {{engedélykérés folyamatban}}(?) sablont. A sablont ne hagyd 30 napnál tovább a képen. Ha 30 napon belül nem érkezik meg az engedély, még 30 napot várhatsz, utána a képet törölnünk kell.

Példák:

Még több segítség ahhoz, milyen is egy forrásmegadás

Képek szerkesztése[szerkesztés]

Ha egy meglévő képet szeretnél lecserélni (például egy szerkesztett, finomított verzióra), ezt a feltöltési oldalon teheted meg. Vigyázz arra, hogy a kép neve és kiterjesztése pontosan ugyanaz legyen, mint a már meglévőé, különben az új változatot külön képként tölti fel a rendszer. Az egyes képek oldalán, a Fájltörténet szakaszban is találsz egy erre a célra használható hivatkozást: „Új változat feltöltése”.

Ha egy kép formátumát megváltoztatod (például elkészíted .png-ben lévő térkép vektorizált verzióját), megváltozik a kiterjesztése is, így hiába lesz ugyanaz a fájl neve, a megváltozott kiterjesztés miatt új képként jelenik meg. Ilyenkor érdemes a régi verziót megfelelő indoklással törlésre jelölni, mert a fölöslegessé vált kép „magától” nem törlődik. A törlésre jelölésről ne felejtsd el értesíteni az eredeti képet feltöltő szerkesztőt a vitalapján.

Képek törlése[szerkesztés]

Ha a Wikipédia irányelveinek meg nem felelő képet találsz:

 1. Lépj kapcsolatba a feltöltőjével a vitalapján, ahol a legtöbbször rendezhetitek a dolgot (elfejtett valamit kitölteni, véletlenül rossz licencet adott meg, még kezdő, ezért nem ismeri a szabályainkat stb.)
 2. Ha a kép továbbra is törlendő, vedd ki minden olyan szócikkből, ami hivatkozik rá
 3. Tedd rá a megfelelő sablont:
  • engedély nélkül feltöltött nem szabad kép: {{jogsértőkép|URL-cím}}
  • azonnal (közösségi konszenzus nélkül) törölhető (pl. nem használt kép, tesztkép, vandalizmus, duplikátum): {{azonnali|indoklás}}(?)
  • Wikimédia Commonsban már megtalálható kép: {{azonnali-commons}}(?)
  • más okból, de közösségi döntéssel törlendő (közízlést sértő, rossz minőségű stb.) képekre: {{törlés}}(?) (majd a sablonban leírt módon töltsd ki a törlési allapot)
 4. Listázd ki a képet a megfelelő oldalakon:
 5. Ha adminisztrátor vagy, a képet a törlés gombbal törölheted.

A {{jogsértőkép}} sablonnal ellátott képeket a sablon elhelyezése után öt nappal töröljük (ez idő alatt esetleges megmenthetők, például ha valaki megpróbál közben engedélyt szerezni a jogtulajdonostól).

Ha kifogásod van egy kép törlése ellen, tedd rá a {{képtörlés-várj|indoklás ~~~~}} sablont, megfelelő indoklással.

A törölt képek szükség esetén visszaállíthatók, ezt az igényt a Wikipédia:Törlésre javasolt lapok oldalon kell jelezni, éppúgy, mint amikor törölt cikk visszaállítását kéred.

Képek neve[szerkesztés]

Hasznos, ha a fájlok neve megfelelően tükrözi azok tartalmát. Például, egy Afrika-térkép neve lehet Afrika.png, de ez nem segít túl sokat, hiszen Afrika nagyon sokféle térképen ábrázolható. Célravezetőbb részletezni a tartalmat, például Afrika politikai térképe 1999-ben.svg vagy Afrika domborzati térképe NASA-adatok alapján.png. A kép feltöltése előtt érdemes megnézni, hogy vannak-e már hasonló képek a Wikipédián, illetőleg a Wikimédia Commons képtárában.

A feltöltésnél ügyelj arra, hogy a kép nevében ne legyenek speciális karakterek, mert az ilyen képek nehezebben kezelhetők. A fájlnevekben a kis- és nagybetűk különbözőnek számítanak, így az Afrika.png és az Afrika.PNG két külön képre mutat. Az egységesség kedvéért a kisbetűs kiterjesztéseket részesítjük előnyben.

Ha egy képnek jobb minőségű változata érhető el (például ugyanazt a képet jobb minőségű szkennerrel digitalizálod vagy javítottad a térképet/diagramot stb.), akkor ugyanazzal a fájlnévvel töltsd fel a képet, hogy lecserélődjön a régi. A fájltörténet megőrzi a régi verziót, így a szerkesztők nyomon követhetik a változásokat és a képek különbségeit. A módszer nagy előnye, hogy így nem kell az összes hivatkozó szócikkben a régi képet kézzel lecserélni. Ezt nem teheted meg, ha a fájl kiterjesztése megváltozott (pl. PNG helyett JPG-formátumban töltöd fel az új verziót).

Az adminisztrátorok átnevezhetik fájlokat; ha ezt szeretnéd (például a digitális kamerád által generált néven [DSC00001.JPG stb.] töltötted fel a képet, és értelmezhető címet szeretnél adni neki), jelezd az adminisztrátorok üzenőfalán.

Képek magyarítása[szerkesztés]

Lásd: Wikipédia:Képek magyarítása

Elhelyezés a cikkekben[szerkesztés]

Képgalériák[szerkesztés]

A képek a Wikipédiában általában a cikkek releváns szakaszait hivatottak illusztrálni. Olyan szócikkekben, ahol egy-egy kép vagy a szöveg nem tudja a téma minden aspektusát megfelelően ábrázolni, képgalériákat is alkalmazhatsz. A képgalériának azonban enciklopédikus értéket kell hordoznia, hozzá kell tennie a szócikkhez, segítenie az olvasó megértését. A galéria képeit meggondoltan kell kiválasztani éa megfelelő aláírásokkal kell ellátni. Ne tégy a cikkbe több, hasonló témájú vagy beállítású képet, hacsak nem ellentétet vagy párhuzamot akarsz érzékeltetni. Ahogy a jó cikk ismérveinél olvashatod, a képgalériákat is megfelelő módon, figyelemmel kell kialakítani. Lásd ezt a példát a galériák helyes használatához!

Szögezzük le, hogy a Wikipédia nem képtár! A galériák nem arra valók, hogy képeket zsúfoljunk be a cikkekbe! Az ilyen, helytelenül használt képgalériákat ki kell javítani, esetleg el kell távolítani a cikkekből. Ha a képgalériában szereplő képek megtalálhatók a Wikimédia Commonson, azt a cikkben egy {{commonscat|commonsos kategória neve}} sablonnal jelölheted. Ha a képek megtalálhatók a Commonsban, de nem sorolták be őket a megfelelő kategóriá(k)ba, ott kell őket kategorizálnod, hogy elhelyezhesd ezt a sablont a cikk végén. Ha a képek nem szerepelnek a Commonson, de szabadon felhasználhatók, át kell őket vinni, hogy a megalkotott kategóriát a commonscat sablonnal belinkelhesd a cikk végére. Ha nem tudod, hogy ezt hogyan kell, a kép leírólapjára helyezd el a {{Commonsba másolandó}}(?) sablont!

A Wikipédia nem támogatja olyan cikkek létrehozását, amelyekben elsődlegesen vagy csak képek szerepelnek, hiszen erre a célra a Commonst hozták létre.

Lehetőleg ne tölts fel olyan animált GIF-eket, amelyek különálló képeket játszanak le, mert az ilyen az animációkban szereplő képeket nem lehet letölteni és kinyomtatni. Ha mindenképpen léptetős módszert szeretnél, használd a {{képdia}}(?) sablont (mértékkel).

Ne tegyél nem szabad képeket (filmkocka, képregénykocka, jogvédett szoftver képernyőképe, logó) képgalériába, hiszen ezek használatának egyik feltétele, hogy a szócikk illusztrációjához szükségesek, nem mellékesek.

Formátum[szerkesztés]

 • A rajzok, ikonok, politikai térképek, zászlók és más hasonló képek lehetőleg vektorgrafikusak legyenek, SVG-formátumban. Ha ez nem lehetséges, akkor PNG-t kell használni.
 • A szoftverek képernyőképei PNG-formátumúak legyenek.
 • A fényképek vagy szkennelt képek JPEG-formátumúak.
 • A filmkockákat is lehetőleg JPEG-formátumban töltsd fel!
 • Az animációk GIF vagy PNG-formátumban legyenek.
 • A videók ajánlott formátuma Ogg/Theora.

Ha van egy jó képed, de rossz a formátuma, feltöltés előtt konvertáld át! Ha JPEG formátumú térképet, zászlót stb. találsz, csak akkor konvertáld PNG-be, ha kisebb lesz a mérete. A JPG → PNG konvertáláshoz a Wikipedia:How to reduce colors for saving a JPEG as PNG oldalon találsz segítséget angol nyelven.

Ha túl sokszor szerkesztesz egy JPEG-formátumú képet, az minden egyes mentésnél veszít a minőségéből. Ennek elkerülésére használhatod a jpegcrop szerkesztőt, ami a minőséget nem rontva menti el a képet, ha viszonylag kevésszer szerkesztetted.

A meta:SVG image support oldalon találhatsz segítséget az SVG-képekhez, a http://openclipart.org/ és a http://www.freedesktop.org/ oldalakon pedig szabadon használható SVG-képeket találsz.

Méret[szerkesztés]

A feltöltött kép mérete[szerkesztés]

A feltöltött fájlok mérete nem lehet nagyobb 100 megabájtnál (példának lásd a majdnem ekkora Fájl:St Peter Salzburg panoramic view of interior fullsize.jpg képet). A MediaWiki szoftver, amit a Wikipédia használ, az 1.3-as verzió óta képes automatikusan csökkenteni a képek méretét, ezért ezt nem kell neked megtenned.

A nem szabad licencek alatt feltöltött képeknek (pl. engedélyköteles albumborító; filmkocka, logó) a lehető legkisebb felbontásúaknak kell lenniük. A közösség az alábbi korlátokat vezette be a nem szabad képek maximális méreteire:

Típus Max. méret
engedélyezett album-, DVD-, könyvborító, magazin/újság címlapja 480×480 pixel (<72 dpi)
engedélyezett poszter, plakát 800×800 pixel (<150 dpi)
engedélyezett logó, címer,
korlátozott felhasználásra engedélyezett kép
1024×1024 pixel
filmkocka, képregénykocka 480×480 pixel

Megjegyzés: filmkocka és képregénykocka feltöltése nem engedélyköteles, mivel ezek idézésnek számítanak, de ezek csak az illető film vagy képregény cikkében használhatók fel illusztrációs célból korlátozott számban.

Ha az engedélyező az engedélyt megadó levélhez a fentinél nagyobb felbontású képet csatol, akkor a kapott kép méretét nem kell módosítani.

A megjelenített méret[szerkesztés]

A cikkben képeket bélyegkép alakban jelenítjük meg. Ez az alapbeállítás szerint 180 pixel méretűre igazítja a képet (kivéve, ha a bejelentkezett felhasználó mást állít be magának a Beállításaim menüben). A méretet ennél kisebbre és nagyobbra is veheted. Egy példa: [[Fájl:Mintakép.jpg|bélyegkép|250px]]

A legnagyobb, még ajánlott méret a cikkekben 800x600-as monitorfelbontás mellett 400 pixel. A cikkek többségében 150–250 pixeles képeket használunk.

A Beállításaim menüben a regisztrált felhasználók szabályozhatják a megjelenített képek alapméretét, ezzel például meggyorsíthatják az oldalak betöltését. Egészen nagy felbontású képeket is feltölthetsz, sőt, kimondotta ajánlott minél jobb képeket feltölteni, hiszen a szoftver ezeket automatikusan a kívánt kisebb méretre igazítja, ehhez nem kell képszerkesztővel bajlódni.

Animációk[szerkesztés]

Az animációkat néha nehéz méretezni; ha közben megsérül vagy eltorzul, próbáld meg újra elmenteni úgy, hogy minden kocka azonos méretű legyen.

Animációk helyett érdemesebb állóképet helyezni a cikkbe egy, az animációra mutató linkkel, kivéve, ha az animáció elég kicsi. Ezt már csak a nyomtatás miatt is érdemes megfontolni.

Képvárakoztatás[szerkesztés]

Egy-egy rövidebb cikk igen csúnyán néz ki, ha sokkal több kép van hozzá, mint amennyi elfér a szöveg mellett. Ezek gyakran összezsúfolódnak, néha még egymásba is érnek. Emiatt az átmenetileg kevéssé fontos képeket átteheted a szócikk vitalapjára egy galériába, és amikor a cikk megfelelően kibővül, azok visszahelyezhetők az illusztrálni kívánt szöveg mellé.

Ha úgy érzed, hogy az egyik várakoztatott képnek mégis helye van a szócikkben, bár a szöveg nem bővült, nyugodtan visszarakhatod, és ilyenkor jobb, ha a szerkesztés visszavonása helyett újra beteszed a képet és megfelelően kisebbre méretezed a többit is — esetleg galériát hozol létre.

Vitalap archiválásakor érdemes figyelni a várakoztatott képekre, hogy galériájuk ne tűnjön el.

Nem szabad képeket ne várakoztass vitalapon! Ezek csak a cikkekben használhatók!

Képeket tartalmazó cikkek laptörténete[szerkesztés]

A cikkek korábbi verzióit mutató laptörténet nem a kép korábbi verzióját mutatja, hanem az aktuálisat, kivéve, ha közben megváltozott a fájl neve vagy kiterjesztése, netán lecserélték a képet.

Szabad és nyílt forráskódú szoftverek[szerkesztés]

A következő szabad és nyílt forráskódú szoftvereket ajánljuk a wikipédistáknak a képek szerkesztéséhez:

Képek listája a Wikipédiában[szerkesztés]

(figyelem: az így talált képek egy része jogvédett. Mielőtt újra felhasználnád, mindenképp ellenőrizd a jogállásukat!)

Speciális:Fájllista (fájlnév, feltöltés ideje, méret és feltöltő szerint variálható lista)